УКР РУС

Реал став півфіналістом Ліги чемпіонів, вдруге здолавши Челсі – Родріго зробив дубль, Мудрик непогано вийшов на заміну

18 квітня 2023 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Челсі зазнав поразки від Реала у матчі-відповіді 1/4 фіналу Ліги чемпіонів УЄФА. Звіт читайте на "Футбол 24".

"Футбол 24" спільно з партнером HLIBNY DAR розповідає, як мадридський Реал здобув чергову звитягу над Челсі й вийшов у півфінал Ліги чемпіонів.

Челсі провалив матч у Мадриді, згорівши з рахунком 0:2 без особливих шансів. Та і загалом результати лондонців були жахливими – після повернення Френка Лемпарда вони програли усі три матчі з рахунком 1:5. Причому поразки були тактичними. Загальна ж безвиграшна серія "пенсіонерів" становила аж сім поєдинків.

Саме з таким бекграундом англійці мали камбечити з Реалом. Напруга у Лондоні стояла така, що на "Стемфорд Брідж" не змогли увімкнути гімн Ліги чемпіонів. Команди зробили вигляд, ніби все нормально.

Зарядись енергією футболу, переглядаючи довгоочікувані матчі Ліги чемпіонів разом із HLIBNY DAR. Напої бренду виготовлені на воді з артезіанської свердловини та з високоякісних спиртів класу “Люкс”. Адже HLIBNY DAR – вибір тих, хто цінує не тільки якісний футбол, але й преміальний смак.

Лемпард зробив цікаві корективи у складі

Карло Анчелотті не став нічого вигадувати, випустивши склад із першого матчу проти Челсі. Френк Лемпард же змушений був вдатись до замін. Травмованого Кулібалі у центрі оборони замінив Чалоба, а замість дискваліфікованого Чілвелла вийшов Кукурелья.

Крім того, в атаці замість Феліша й Стерлінга з'явились Хаверц і Галлахер. Схема лондонців трансформувалась з 3-5-2 на 3-4-2-1, що явно натякало на бажання посилити контроль у центрі. Мудрик залишився у запасі.

Реал зіткнувся з проблемами на "Стемфорд Брідж". Камавінга й Джеймс зійшлись у важкій дуелі

Перший тайм виявився складним для "вершкових". Хоча починалося все непогано – Реал контролював рух м'яча, інтенсивно пресингував і впевнено виходив з-під тиску. Дані чесноти конвертувались у момент на 19-й хвилині, коли Родріго увірвався на правий край штрафного та пробив у ближню стійку!

Втім, ще до цього епізоду "вершкові" стали відчувати проблеми. Пресинг Челсі все частіше виливався у помилки на власній половині, а згодом намітилась вразливість на лівому фланзі. Лондонці користуватись вільними зонами за Вінісіусом і тиснули на непрофільного фулбека Камавінгу – там постійно відкривався й пресингував Джеймс.

Ріс займав максимальну агресивну позицію по відношенню до Едуардо. За Вінісіусом, своєю чергою, стежив Фофана. Француз тримався гідно, вигравши 10 із 16 єдиноборств і обмеживши якість вмикань англійця, однак тиск був занадто сильним – кілька дуже небезпечних прострілів у Джеймса пройшло.

Ближче до перерви Реал взагалі почав притискатись на власну третину, а Вінісіусу дедалі частіше доводилось допомагати позаду. Не можна сказати, що в такому режимі гості мали якісь критичні проблеми, але після удару Родріго вони створили тільки одну небезпечну атаку – Вінісіус на 43-й хвилині обігрався з Родріго, увійшов у штрафний і з гострого кута пробив у Кепу.

Челсі приємно здивував, але цього було замало

Господарі гідно виглядали у першому таймі. Лондонці, на відміну від виїзного матчу, демонстрували тактичну цілісність. У попередніх поєдинках висмикування центрхавів не підтримувались підійманням оборони і навпаки, однак у матчі-відповіді з Реалом синергія відчувалась.

Саме тому ідея з тиском на Вінісіуса й Камавінгу почала працювати – на "Сантьяго Бернабеу" схожий план провалився. Втім, деякі аналітики критикували Лемпарда за обережність. "Пенсіонери" не йшли у агресивний пресинг, обмежуючись підтисканнями Камавінги й зустрічаючи Мадрид у середньому блоці.

Особливу увагу приділяли Кроосу. Ефективність подібної тактики була неоднозначною, але відсутність моментів у суперника та успішність переведень на Джеймса давали англійцям надію.

Не вистачало тільки гостроти на чужій третині. Господарі створили дві гольових нагоди. Вперше відкрити рахунок вони могли на 12-й хвилині, коли Хаверц скинув простріл від Джеймса під удар Канте – Нголо пробивав метрів з 14-ти, але вийшло неточно!

У компенсований же час черговий крос від Ріса на лівому краю штрафного прийняв Кукурелья. Іспанець опинився прямо перед Куртуа у шести метрах від воріт – втім, його удар потягнув Куртуа! Зрештою, відпочивати команди відправились за нулів на табло.

Челсі не став ризикувати по перерві й змарнував третій топ-момент. Реал жорстоко покарав

Рахунок змушував Челсі ризикувати в другому таймі, однак Френк Лемпард обійшовся без замін (а от Анчелотті зняв травмованого Алабу й випустив Рюдігера). І вже за шість хвилин по перерві "пенсіонери" могли виходити уперед. Знову спрацював крос з правого флангу.

Цього разу подавав Хаверц. Мілітао невдало скинув м'яч на Галлахера, а Конор відкинув його під удар Канте. Нголо стріляв з меж карного майданчика, але внаслідок рикошету сфера пролетіла повз ворота! Такий старт дав надію на камбек.

На жаль для фанів "синіх", даний епізод не вилився у якийсь серйозний тиск. Реал мав невеличкі проблеми з просуванням м'яча, але вони аж ніяк не були критичними. Челсі гальмував виходи мадридців, але не руйнував – за що й розплатився на 58-й хвилині.

Мілітао шикарним пасом запустив Родріго у ривок правим флангом, де був лишень Чалоба. Бразилець легко втік від Трево, влетів у штрафний та покотив cathe на дальню стійку – Вінісіус прийняв її та повернув назад Родріго. Той розстріляв ворота метрів з шести. 0:1!

Лемпард вдався до радикальних замін. Мудрик з'явився на полі й зіграв латераля – вийшло непогано

Це був вирок. Челсі тільки для переведення гри в овертайми треба було забивати тричі. Френк Лемпард лише після пропущеного м'яча почав ризикувати, виконавши потрійну заміну – хоча її довелося чекати дев'ять хвилин. Замість Галлахера, Енцо й Кукурельї на полі з'явились Феліш, Стерлінг і Мудрик.

При цьому українець отримав позицію латераля, закриваючи увесь фланг. Трохи згодом Маунт замінив Хаверца. Втім, дані перестановки аж ніяк не допомогли.

Найцікавішими хайлайтами Челсі в останні 25 хвилин стали крутий прохід Феліша з неточним пасом та красива дія від Мудрика. Михайло на лівому куті штрафного одним рухом відклеївся від двох опонентів, щоб вистрілити по горобцях.

На 83-й хвилині українець підхопив відскок і пробив низом з лівого краю штрафного – вийшло точно в руки Куртуа. По можливості наш співвітчизник навіть допомогав у чорновій роботі, але без особливої ефективності. Три з чотирьох єдиноборств Михайло програв, ще й заробив жовту картку на 89-й хвилині.

Мудрик непогано атакував глибину, коли була змога. Наприкінці зустрічі він навіть вийшов віч-на-віч з Куртуа, але пробив повз ближній кут (і заліз в офсайд). Варто зазначити, що без класної позиційної роботи Феліша він міг і розчинитись – сумарна статистика Мишка не вражає. Головним моторчиком Челсі був саме португалець.

Заміни Анчелотті знову роблять результат

Реал же після забитого гола задихав, почавши з легкістю просувати м'яч крізь лінії. Хоча загальне враження було таким, ніби команда працює упівсили. Це помітив і Карло Анчелотті, який на 70-х хвилинах зняв з пробігу Бензема та Крооса – на полі з'явились Чуамені та Себальйос.

Саме заміни Карло добили Челсі на 80-й хвилині. Рюдігер перевів сферу на Себальйоса, той запустив Вінісіуса по флангу, а Жуніор викотив передачу Вальверде. Феде на лінії штрафного втік від відчайдушного підкату Мудрика, потім легко обійшов Сілву й виконав поперечний пас...

... а Родріго замкнув у порожні ворота. 0:2! Це був "фаталіті". Наприкінці зустрічі Родріго міг і хет-трик оформити, але Кепа виручив. Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу Мадрида з рахунком 2:0.

Реал виходить у півфінал Ліги чемпіонів УЄФА 2022/23! На 99,9% суперником "королівського клубу" стане Манчестер Сіті, який де-факто вирішив усі питання в протистояння з Баварією.

Мілан вперше за 16 років вийшов у півфінал Ліги чемпіонів, вибивши Наполі – змарновані пенальті, Леау змусив Жиру забити