УКР РУС

Лестер вперше в історії виграв Кубок Англії, втримавши перемогу над Челсі – Тілеманс забив шедевр, VAR створив драму

15 травня 2021 Читать на русском

Челсі зазнав поразки від Лестера, вдруге поспіль програвши у фіналі Кубка Англії.

У вирішальній битві за Кубок Англії 2020/21 зійшлися Челсі та Лестер. Для підопічних Брендана Роджерса це був історичний шанс – "лиси" чотири рази виходили у фінал турніру й жодного разу не виграли, причому остання спроба сталася аж у 1969 році. Лондонці, звісно ж, грали набагато успішніше, але мотивація команди Томаса Тухеля не була меншою. Рік тому "аристократи" вже виходили у фінал Кубка, але їх розбив Арсенал – загалом же, Челсі в англійських турнірах нічого не вигравав протягом трьох років.

АПЛ підписала новий контракт з телетрансляторами – сума угоди перевищила 5 мільярдів

Лестер у першому таймі діяв прогнозовано, закрившись на власній половині. "Лиси" виходили в атаку лишень обмеженими силами, здебільшого працюючи через закидання з глибини на хід Варді – втім, за Джеймі надзвичайно уважно стежив Джеймс. Кілька разів він не пустив нападника до м'яча, а на 17-й хвилині Ріс врятував від взяття воріт Кепи! Все почалося із лонгбола Тілеманса на Кастаня – Тіматі втік від Алонсо й прострілив у центр штрафного під удар Варді, однак форвард влучив у голову Джеймсу.

Наступний момент Варді отримав аж на 45-й хвилині, коли Тілемансу вдалася шикарна подача за спину Тьягу Сілві в штрафний. Цього разу Джеймі втік від свого опікуна, але пробити головою йому не вдалося – м'яч лишень чиркнув об голову. Ось, власне, і вся гострота Лестера у першому таймі, якщо говорити про позиційний наступ. Крім цих епізодів, можна згадати два навіси зі стандартів, які замикав Союнджу, але обидва рази турок стріляв вкрай неточно.

Челсі виглядав набагато активніше. В перші 25 хвилин лондонці тримали м'яч 73% ігрового часу, от тільки моментів майже не виникало – команда мала лишень низку кутових, неточний дальній постріл Рюдігера та прорив Маунта на лінію штрафного з ударом повз праву стійку. В другій половині тайму картина особливо не змінилася: на 27-й хвилині Вернер завершив контрвипад ударом з дистанції (зависоко), а на 44-й Тімо протягнув м'яч до карного майданчика й пробив у лівий нижній кут – трохи неточно! Між цими епізодами розташувався кутовий, після розіграшу якого Тьягу Сілва виконав навіс на лінію воротарського – м'яч пролетів над маківками голів Вернера й Аспілікуети!

Зрештою, Лестер дотягнув до перерви без пропущених голів, хоча за це довелося розплатитись здоров'ям Еванса. Ключового центрбека на 34-й хвилині змушений був замінити Олбрайтон.

На другий тайм команди вийшли без замін у кадровому плані, однак картина матчу явно змінилася. Лестер перестав притискатись до власної третини поля, почавши активно лізти в атаку. На перших хвилинах "лиси" навіть притиснули "аристократів", однак реальних моментів не виникало у жодної з команд. За перші 15 хвилин зустрічі можна було згадати тільки подачу Канте із замиканням у виконанні Аспілікуети – вийшло точно в руки Шмейхелю.

Коли вже здалося, що гра остаточно заспокоїлася й перейшла у позиційну боротьбу, Лестер відкрив рахунок. І як відкрив! На 63-й хвилині Тілеманс підхопив м'яч у центрі, трішки пройшов уперед і метрів з 25-ти засадив м'яч у ліву дев'ятку – 0:1! Лондонців у цій ситуації міг врятувати лишень VAR, адже на початку атаки м'яч влучив у руку Пересу, однак на відео стало очевидно – ніякого гандболу не було. М'яч від коліна влучив у лікоть Айозе, причому той вже падав. Таке не свистять.

Стривожений Томас Тухель на 68-й хвилині кинув у бій Пулішіча й Чілвелла, а на 75-й він додав до атаки ще й Хаверца. Челсі пішов уперед, однак жодного небезпечного моменту за 15 хвилин після пропущеного голу лондонці так і не створили. Аж на 78-й вони мали нагоду зрівняти рахунок – це Чілвелл замкнув подачу зі штрафного ударом головою під ліву стійку. Шмейхель виконав красивий сейв!

В ендшпілі зустрічі Лестер остаточно сів у глуху оборону, а Брендан Роджерс посилив захист виходом Моргана та Чаудрі. Для контрвипадів же залишився свіжий Меддісон. Томас Тухель, своєю чергою, замість стомленого Вернера випустив Жиру.

Олів'є особливо корисними діями не запам'ятався, але загалом Челсі притиснув суперника по-дорослому. На 87-й хвилині агресія "аристократів" повинна була завершуватись голом – це Маунт отримав скидку на лінію штрафного й з лету запустив ракету в дальній кут. Втім, Шмейхель якимось дивом парирував цей удар!

На 89-й хвилині оборона Лестера таки тріснула. Тьягу Сілва виконав шикарну діагональ на лівий край штрафного, а звідти пішли простріл і серія рикошетів. У підсумку м'яч залетів у сітку – чи то від Моргана, чи то від Чілвелла. Бен навіть встиг емоційно відсвяткувати гол у ворота колишньої команди, однак у гру несподівано втрутився VAR. На повторах помітили класичний англійський офсайд, тож гол не зарахували!

Фанати Лестера святкували скасування голу навіть більше, ніж шедевральний постріл Тілеманса. "Лиси" ж після дивовижного порятунку вже не відпустили гру, дотягнувши до фінального свистка. Він зафіксував першу в історії перемогу Лестера в Кубку Англії!

Динамо він забивав, а Луческу йому аплодував: призовий кросворд від головного редактора