УКР РУС

Брайтон здатен зупинити Манчестер Сіті – кому молиться Ліверпуль

12 травня 2019 Читать на русском
Автор: Роман Ляшенко

Сьогодні вирішиться доля чемпіонства Англії, яке вперше за довгих 29 років може опинитися в руках Ліверпуля. Все залежить не стільки від "скаузерів" чи Ман Сіті, скільки від скромного Брайтона, який лише минулого сезону вперше пробився до АПЛ.

Здавалося б, які хоча б теоретичні шанси зупинити одну з варіантів збірної світу є у клубу, який йде на 16-му місці в АПЛ та був одним з претендентів на виліт з головного футбольного дивізіону Англії. Та нинішній футбольний сезон вже не раз демонстрував, що не треба поспішати кудись когось виводити та наперед вручати трофеї. Особливо, якщо мова про англійські клуби.

Ліверпуль сподівається на диво, щоб зруйнувати чемпіонські мрії Зінченка: топ-матчі вихідних з розв'язкою рівня ЛЧ

В останньому турі Манчестер Сіті поїде в гості до Брайтона. А вдома ця команда є дуже непоступливою та неприємною для будь-якого суперника. І що найцікавіше – для грандів.

В цьому сезоні "чайки" вдома у попередніх 18-ти турах здобули 6 перемог, 5 нічиїх та 7 разів програли. Але найголовніше, що на власному полі Брайтон переміг Манчестер Юнайтед, Вест Хем, Вулверхемптон, Крістал Пелас, Евертон, грав внічию з Лестером та Уотфордом. Це все команди з верхньої частини турнірної таблиці АПЛ. Загалом у рідних стінах у Брайтона був лише один провал – це поразка у 34-му турі Борнмуту 0:5, причому три голи були пропущені вже під кінець матчу, коли команда грала в меншості.

Для топ-клубів Брайтон загалом неприємний суперник як на своєму полі, так і на виїзді. Ліверпуль виграв обидві зустрічі в цьому сезоні, та тільки з рахунком 1:0, причому в Брайтоні Салах забив лише з пенальті. Челсі на виїзді переміг їх 1:2, і тільки вдома "сині" були більш переконливі – 3:0. Це сталося у квітні, коли у "чайок" почалася певна чорна смуга в чемпіонаті.

Тоттенхем виграв 2:1 в гостях у першому колі, а вдома 23 квітня "шпори" спромоглися забити Брайтону єдиний гол лише на 88-й хвилині. Арсенал взагалі двічі зіграв з неприємним опонентом внічию 1:1, причому друга, 5 травня в Лондоні, коштувала "канонірам" навіть теоретичних шансів позмагатися за вихід у Лігу чемпіонів через АПЛ.

МЮ програв Брайтону в гостях ще у другому турі, причому горів після першого тайму 1:3, і потім Погба забив ще один гол з пенальті вже на останніх секундах. А вдома "червоні дияволи" взяли непереконливий реванш з рахунком 2:1.

Нарешті Манчестер Сіті в кінці вересня переміг Брайтон вдома 2:0, маючи повну перевагу, та це була інша історія. Нещодавно, 6 квітня, у півфіналі Кубка Англії Сіті переміг Брайтон на Уемблі лише з мінімальним рахунком 1:0. І тотальної переваги команда Гвардіоли в цьому поєдинку не мала.

До того ж, очевидним є те, що наприкінці сезону Манчестер Сіті має певний спад у грі. Так, серія у 13 перемог поспіль з початку лютого вражає. Та п'ять з них були здобуті з рахунком 1:0, зокрема, останні три з чотирьох. І якщо той же Манчестер Юнайтед у перенесеному матчі 31-го туру Сіті на Олд Траффорд перемагав впевнено (0:2), то якраз в матчах з середняками на кшталт Бернлі чи Лестера "містяни" мали проблеми. І якби не диво-гол Компані в попередньому турі з Лестером, то невідомо, хто б наразі був господарем власної долі.

Брайтон здатен зупинити Манчестер Сіті. Щоб зробити подарунок Ліверпулю, Брайтону достатньо зіграти з Сіті внічию. Ця команда бере організацією гри та типовою британською самовіддачею. Небезпечна при стандартах, підтвердженням чого є другий результат серед найкращих бомбардирів команди з 5 голами центрального захисника Шейна Даффі. А головна ударна сила команда – це досвідчений 35-річний форвард Глен Мюррей, на рахунку якого 12 голів у поточній АПЛ.

У цьому сезоні Брайтон, попри низьке місце в таблиці, на яке він опустився багато в чому через квітневий провал у вигляді чотирьох поспіль поразок, має один з найкращих захистів серед не топ-команд. Адже Саутгемптон, Бернлі та Борнмут, які перебувають вище в таблиці, пропустили більше, а Вест Хем, Уотфорд та навіть МЮ з Арсеналом не набагато менше. І знову ж таки, суттєво погіршила статистику "чайкам" несподівано гучна домашня поразка від Борнмута.

Звичайно, Ліверпулю також потрібно ще виграти свій матч на Енфілді у Вулверхемптона. "Вовки" дуже пристойно провели цей сезон, посівши 7-е місце після повернення в АПЛ. Та все-таки Ліверпуль, ще маючи теоретичний шанс та перебуваючи у піднесеному настрої після історичного камбеку з Барселоною в Лізі чемпіонів, не має права не перемогти.

Тому, скоріш за все, все вирішуватиметься у невеликому місті Брайтоні. Звичайно, Манчестер Сіті докладе всіх зусиль, щоб здобути черговий вже трофей в АПЛ після такої ж чергової невдачі в ЛЧ. Навряд чи клуб та його вболівальників задовольнить лише перемога в Кубку Англії, яку, до речі, ще треба здобути. А ось як воно складеться – незабаром побачимо та дізнаємося. Англійські клуби вже неодноразово дивували цього сезону, писали такі неймовірні сюжети, що ми цілком маємо підстави сподіватися ще на одну таку історію.

Роман Ляшенко, Футбол 24

"Король помер, хай живе король!" – 5 причин, які дозволили клубам АПЛ підкорити футбольну Європу