УКР РУС

Божевілля на краю прірви, або Українці показали нам різницю: французькі ЗМІ про матч Ліон – Шахтар

3 жовтня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Ліон і Шахтар зіграли шалений матч групового турніру ЛЧ 2018/19, в якому кожна команда не один раз могла здобути перемогу. Та в підсумку нічия. Французькі ЗМІ не шкодували критики своїй команді та похвалили гостей з України.

L'equipe: Одне очко, це було божевілля

"Опинившись на краю прірви після години гри (0:2), в пустельній тиші стадіону, Ліон врятувався в абсолютно божевільні останні 30 хвилин. Настав час припинити прикидатись, що Олімпік змінює своє обличчя від матчу до матчу. Гра Ліон – Шахтар вказує на те, що господарі міняли свою обличчя від хвилини до хвилини. Зараз ви бачите його і ось уже його нема. Це може сподобатись вам, якщо ви полюбляєте американські гірки. Вина молоді? У вівторок гравці робили величезні дурниці, які не мають віку. Це був неймовірний матч, який залишить подвійну пам'ять. Спектакль у тиші цього сумного футболу без глядачів.

Ліон – Шахтар: трилер у матчі ЛЧ і нічия як поразка, провал у захисті, заявка Мораєса на збірну

Видавалось, що Ліон вирішив деякі проблеми в захисті, але українці показали нам різницю між Лігою 1 і ЛЧ – турніром, який вимагає більшої якості. Травма найкращого правого захисника команди Рафаеля сплутала карти, але потрібно вміти справлятись без бразильця. Оборона, яка пропустила 2 голи, була великою проблемою Ліона. Особливо на правому фланзі". Французький клуб отримав середню оцінку 4,4, тоді як Шахтар – 5,3, а його тренер Паулу Фонсека – 5.

20minutes: Година гри була навіть гіршою, ніж жалюгідний виліт від ЦСКА

Здобуте в матчі проти Манчестер Сіті, доволі швидко нівелювалось. Негідна Ліги чемпіонів година гри вписувалась в контекст першої в єврокубковій історії клубу гри за зачиненими дверима. Ліон оформив камбек, в який мало вірилось, за 2 хвилини.

Перший тайм був ганебним. Крім двох моментів на початку і наприкінці, Ліон нічого не створив. Абсолютний нуль. Це було ще гірше, ніж жалюгідний виліт від ЦСКА в минулому розіграші Ліги Європи. Тільки воротар Антоні Лопеш рятував від пропущеного гола. Однак технічніший Шахтар нарешті забив. Це була символічна атака, Дюбуа і Тусар проявили нерішучість, а Денаєр і Марсело вибрали погану позицію. По перерві українці провели контратаку на повній швидкості, яку блискуче завершив знову Мораєс.

Президент Ліона Ола: Шахтар сильніший за Манчестер Сіті, це ніби бразильський клуб

Вихід динамічного Депая змусив вибухнути атаку Ліона в момент, коли вже сама команда, видавалось, не вірила у свої сили. Мемфіс запустив остаточне безумство. Нідерландець взяв участь у всіх небезпечних атаках, крім гола Дюбуа з пасу Фекіра. Трансформований Ліон майже вирвав перемогу, втративши ще 3 шанси на 78-й, 80-й і 88-й хвилинах. Останній удар гравця Шахтаря Кайоде нагадав про всю крихкість господарів. Ліон залишився лідером, але більшу частину матчу видавався четвертою за силою командою групи.

France Football: Ліона не було на полі 60 хвилин, нічия всупереч сценарію, або Найкращий Тайсон

"Відсутні протягом години, вони повернулись, щоб компенсувати втрачений час. Який матч ми побачили на Парк Олімпік Ліон! Нічия всупереч сценарію, такий результат залишає певний жаль після подвигу на полі Ман Сіті. Менш ніж за 120 секунд Ліон перевернув гру. Обидві команди мали шанси виграти. Українці домінували 60 хвилин, але потім зовсім здали, коли суперник нарешті почав активніше кусатись. Після перемоги в Манчестері всі дійсно сподівались, що Ліон зможе знову взяти 3 очки. Однак французи поступались українцям у боротьбі і, що особливо тривожило, в бажанні. Значно технічніші українці, в основному зусиллями Тайсона, завдали значних проблем Ліону. Другий гольовий удар Мораєса був досконалим. Та потім українці похитнулись фізично.

Переможець матчу – Депай. Він виглядав досить розчарованим і засмученим, коли не вийшов зі стартових хвилин. Мемфіс замінив Траоре, якого не було видно на полі. Партнери повинні черпати натхнення з його дій. Депай дав Ліону те, чого команді бракувало в атаці. Просто безцінний гравець.

Невдаха матчу – Траоре і Марсело можуть розділити цей статус. Дембеле забив, але Пятов кілька разів зупинив його удари впритул. Дюбуа врятував свій матч забитим м'ячем. Загалом команді бракує стабільності. У Манчестері вони нарешті показали себе єдиним колективом. Матч з Нантом став першим тривожним сигналом. З Шахтарем було близко до катастрофи. Ментальність та агресивність у заключному відрізку матчу можуть бути позитивом, але все ж..."

Видання називає Тайсона найкращим у Шахтарі (8 балів), хоча Мораєса оцінили так само високо. "Дуже кусючий. Тайсон – справжній диригент українців. Шахтар менше домінував після перерви, але він і так створив моменти для Ісмаїлі, Майкона та Кайоде. Тайсон добряче помучив захист Ліона. Гравець з чудовою технікою і відмінним баченням поля". Найгірша оцінка дісталась Матвієнку (4). Кривцов, Ракицький і Степаненко, також передусім відповідальні за оборону, отримали по 5. З гравців основи Ліона найгіршим балом оцінили Траоре (2, "був малопомітний в атаці та не допомагав у захисті"), і лише двоє отримали по 6: Денайєр і Менді.

Матвієнко: Який був сенс їхати у Ліон за нічиєю?

Footmercato: Шахтарю допомогла відсутність глядачів, дивний вечір Ліона

"Матч, який не був схожим на жоден інший. Цей вечір був дуже дивним для Ліона. Матч відбувся за зачиненими дверима через заворушення на грі проти ЦСКА у минулому році. Члени делегацій обох клубів, віпи, стюарди та журналісти – менше тисячі людей побачили це вживу. Атмосфера була дивною і моторошною, зовсім без духу Ліги чемпіонів. До перерви Ліон виглядав дуже погано. На відміну від Шахтаря, який міг розраховувати на підтримку своєї делегації, голос якої було чутно. Гра за порожніх трибун відверто пішла на користь Тайсону і компанії. Женезіо нарікав, що для Ліона це був 6-й за матч за 18 днів".

Ісмаїлі – гравець матчу за гарячими слідами. "Від самого початку він був дуже активний на своєму фланзі. Бив по воротах, прострілював, не дав нічого зробити Траоре в атаці. Віддав гольовий пас на Мораєса, його удар на 77-й міг стати кульмінацією матчу". В іншому матеріалі найкращим гравцем матчу вже називають Жуніора (7,5): "Найкращий бомбардир УПЛ був не дуже помітний на старті зустрічі, але почав прицілюватись і забив двічі. Спробував щастя і втретє, проте його удару забракло влучності".

Найгіршим у Шахтаря був визнаний Матвієнко (3,5), який "спочатку багато помилявся при передачах, потім виправився, але залишив занадто багато місця Фекіру, коли той віддавав головий пас на Дембеле". Кривцов недалеко втік (4,5), дозволивши супернику забити з його зони відповідальності. Цікаво, що Ракицького (5,5), який програв верхову боротьбу Дембеле, оцінили краще за опорників Степаненка та Майкона (по 5), які не витримали фізично і втратили інтенсивність у єдиноборствах.

Ліон – Шахтар: післяматчева прес-конференція Паулу Фонсеки