УКР РУС

Боснія – Україна: плей-офф відбору ЧС-2022 наш – воскресіння старих і зростання нових лідерів, загадка Петракова

17 листопада 2021 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Боснія і Герцеговина поступилася Україні (0:2) в останньому турі Європейської кваліфікації на Чемпіонат світу 2022. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Відбір ЧС-2022 фінішував у групі D. Матч, як і онлайн-трансляція Боснія і Герцеговина – Україна на "Футбол 24", стартував о 21:45. Команда Петракова на 2 бали відставала від фінів, які у паралельній грі приймали Францію. Боснійці розгубили всі шанси навіть на друге місце. "Синьо-жовтим" потрібна була солідна перемога над господарями і хоча б нічия від французів. Якби паралельна зустріч завершувалася 0:0, тоді нашій збірній вистачало б і мінімальної звитяги 1:0.

Боснія і Герцеговина – Україна: онлайн-трансляція матчу відбору до ЧС-2022

Нервовий початок. Маліновський втратив м'яч на рівному місці в центрі поля. Добре, що встиг тактично сфолити. Боснійці отримали купу місця на фланзі Тимчика, але змарнували перспективну контру навісом на Матвієнка. Маліновський на 5 хвилині тепер уже сам перехопив снаряд завдяки пресингу у високій позиції. Руслан ефектно крутив у самісінький кут, але круглий в останню мить шмигнув убік від лівої стійки. І знову тільки дальній удар, хоча Циганков перспективно відкривався ліворуч. Зінченко приклався вже у правий кут, і тут зовсім близько до мети.

Боснія та Герцеговина – Україна – відео голів і огляд матчу

Господарі змушують регулярно помилятися наших збірників. Тимчик і Степаненко діють дуже нервово під жорстким пресингом. Віддають українці м'ячі на рівному місці в небезпечних зонах. Соболь після класної стіночки з Циганковим блискуче прострілив. Яремчук дещо запізно стартував і махнув повз м'яч. Ярмоленко на правах капітана надто часто сперечається з іспанським суддею Матеу Лаосом. Б'ють Андрія, тягнуть за футболку – все так, але потрібен спокій, наш лідер на межі дискваліфікації за перебір жовтих карток.

Зінченко створив супермомент для Яремчука. Роман програв дуель екс-воротарю Зорі Васілю. Перший момент боснійців на 26 хвилині. Демірович прийняв закидання Прчіча з глибини, Матвієнко проґавив удар. Пощастило, що удар метрів з 11 не вийшов. Ярмоленко також крутив з-за меж штрафного після пасу Яремчука. Васіль ефектно літає по кутках, а м'яч все одно не знаходить шлях до сітки. Перший кутовий у матчі на 35 хвилині подали господарі. Пройшов удар на ближній стійці – вище.

Момент матчу створюють боснійці. Перше влучання у площину воріт на 45-й. Вбивчий постріл Хаджикадуніча витягнув Бущан. Снаряд зрикошетив у стійку, а Забарний не без величезного фарту вибив. М'яч від ноги суперника полетів повз ціль, а Лаос відразу ж свиснув. В України більше ударів (6:4), але боснійці тричі пробивали з меж штрафного, а в нас лише одна така спроба. Слабкий тайм команди Петракова, рівний показник очікуваних голів (0,42:0,45). Україна повільна і застрягає в болотах захисту суперника. Фіни також не змогли виграти перший тайм, але їх ця ситуація якраз влаштовує.

Ще більше жахіття після перерви. Скільки ж втрат від Зінченка. Нам дуже пощастило, що суперник – ще похмуріший та ніякіший. Маліновський створив момент з нічого. Перший шанс після перерви на 57 хвилині. Яремчук вдруге не забиває з меж воротарського. Циганков вибухнув на лівому фланзі, Ярмола присипає пильність захисників, Зіна вибігає з-за спини гравця, який просто заснув – розстріл порожніх воріт дає нам путівку до плей-офф відбору ЧС-2022, якщо все так і завершиться в обох матчах групи.

Дай Боже здоров'я пану Бензема. Франція вийшла вперед. Петраков робить оригінальну заміну. Шапаренко міняє Соболя. Зінченко переходить на лівий фланг оборони. Забарний фолить у жорсткій боротьбі, суперник починає хамити – Лаос виписав по жовтій картці обом. Момент за моментом біля наших воріт. Знову все завдяки простеньким передачам з флангів і стандартам. Знову рятує Бущан. Довбик і Зубков замінили Яремчука та Циганкова. Тут уже все за позицією. Фіни пропустили другий. А в нас Бущан знову тягне, розкішний удар через себе.

Казковий асист Шапаренка з глибини. Довбик виривається на побачення з Васілем з центра поля. Артем майстерно уник офсайду і прошив кіпера. Сидорчук міняє Маліновського, в якого вже зводило ноги. Караваєв замість Ярмоленка. Повертається навіть Сашко! Ще одне блискуче закидання на хід Довбику. Наш форвард класно поклав захисника, обіграв кіпера, але не подивився, що на лінії виріс ще один суперник, і поцілив саме в нього. Не без допомоги Бензема і Мбаппе ми фінішуємо на 2 місці. У нас набагато кращі моменти (0,73:2,3 за xG), відтак перемога заслужена, хоч і з величезними нервами. У півфіналі плей-офф нам можуть трапитися Італія, Португалія, Польща, Швеція чи Шотландія.

Циганков і Зінченко "випрошували" заміну, але встигли реабілітуватися

Чимало невдалих дій, обрізок простий брак, непорозуміння з партнерами. Лівий фланг атаки дратував ще більше, ніж правий. Хоча й там Ярмоленко ніби забув, як на пару з Тимчиком розривав не в одному матчі при нинішньому тренері. Ну, і Маліновський може значно більше. Руслан, таке враження, остаточно хотів довести всім свій статус лідера. І це бажання, яке било через край, заважало і йому, і партнерам. Коли в нього ударів у 4 рази більше, ніж створених моментів, можна сміливо говорити – щось пішло не так.

Здавалося, що Шапаренко і Зубков повинні якнайшвидше замінити Циганкова і Зінченка, але вони встигли довести свою якість. Віктор згадав, що вміє прориватися на швидкості навіть на не своєму лівому фланзі. Фактично його прохід і пас у центр штрафного зробили переможний гол. Олександр показав, що не гає час даремно на лаві запасних Манчестер Сіті, коли спостерігає за вилазками Бернарду та Гюндогана у серце володінь суперника. Гол Зіни, власне, остаточно показав, що боснійці без лідерів і шансів на ЧС-2022 – реально слабкий суперник.

Просто ми самі породили з них монстра. Займалися цим майже годину часу. Грали так, ніби протистояли мінімум Італії. Щастило, що Петраков вгадав зі ставкою на Бущана, а не Пятова. Ну, і рівень боснійців, які легко розбивали наш хаотичний пресинг, а потім самі на рівному місці віддавали нам м'яч. Важко було зрозуміти, що це матч за життя, коли ціла група нашої атаки повільним кроком поверталася на свою половину, ніби після гучної вечірки. У центрі поля гуляв вітер, але господарі й самі не дуже поспішали – чи то поле заважало знову, чи то рівень майстерності такий.

Петраков раптово змінює все, топові перестановки

Головний тренер збірної, який має нарешті позбутися принизливої приставки в.о., дуже здивував у листопадовій спарці матчів. Спочатку феєричне шоу з дебютним поверненням до схеми Шевченка, яке ледь не завершилося найбільш абсурдною поразкою від дуже слабких болгарів. Здавалося, Петраков може просто заплутувати Петева. Однак його слова, що зараз всі на видноті та нікого так легко не обдуриш, натякали, що і в офіційній битві тренер відмовиться від своєї схеми. Це дивно, адже він так активно захищав тактику з тріо центрбеків, що навіть наїхав на журналіста, коли той наважився запитати про доцільність такої впертості.

Заради тої схеми розбрату наставник збірної навіть позбувся Маліновського. І тут, помирившись з півзахисником Аталанти, раптово змінив тактику під нього? Це не дуже сходиться з тим, як Петраков позиціонував себе. Очевидно, був дуже серйозний тиск. Можлива, батіг чергувався з пряником. Коли гра зовсім не клеїлася, вся ця тактична революція видавалася даремною. Зовсім не здивувався би, якби керманич повернувся до улюблених налаштувань. Але він продовжив гнути нову лінію.

Витримав кризовий момент, коли початок другого тайму виявився ще гіршим, ніж перша половина. Випустив замість лівого захисника хавбека Шапаренка. Уже за рахунку 1:0, який цілком влаштовував. Той випадок, коли Зінченко в центрі поля не зовсім тішить, але ніби й гол забив, і рідкісний в нашій команді гравець, який не боїться агресивного пресингу суперників на своїй половині. Це було сміливо і спрацювало круто. Динамівець, якому з поверненням Зіни і Малини не вистачило місця в основі, заслужив бодай першим вийти на заміну. І він зробив другий гол.

Шапа за 26 з лишком хвилин віддав під удар стільки ж разів (3), як наші легіонери з топ-чемпіонатів разом взяті. Вихід Довбика читався, але все одно супер – тренер випустив на 75-й, Артем віддячив через 4 хвилини. Петраков провалився з виходом Сікана, а не Довбика, проти боснійців у Львові. Тепер прогнозовано виправився. У цьому його великий позитив. Визнає свої помилки кадровими рішеннями. Намагається швидко реагувати, а не спати з замінами. Навіть якщо випускає другого опорника, то у правильний момент, коли перевага зросла до 2 голів. Питань нема.

Довбик, Бущан, Зубков і Шапаренко вселяють надії

Якість гри могла розчарувати хоч і мільйон разів. Але це був матч, в якому ніхто б не сказав "дякую" за гарний футбол і відсутність результату. Та ж Франція не створила чогось особливо божевільного у Фінляндії. Відповідальність дуже тиснула на гравців. Абсолютно не згоден, коли хтось розповідає про якесь міфічне безвідповідальне ставлення футболістів збірної України. Вони реально робили все, що могли. Боролися зі своїми страхами і грубощами дуже закритого суперника.

Для України нарешті все склалося просто ідеально. Фіни банально не могли стрибнути вище голови й перемогти Францію навіть у рідних стінах. Боснійці, хай скільки б не билися за честь країни, втратили всі шанси, а відповідно не ризикували здоров'ям Джеко. Крім цього, коли ще вигравати свій другий матч відбору, як не на полі команди, яка не перемогла вдома навіть Казахстан. "Дракони" пропускали на своєму полі в середньому по 2 голи. Ми цю норму виконали. Перехвалювати було б доцільно, якби ми виграли групу чи стикові поєдинки. Поки констатуємо – люди доволі непогано виконали свою роботу.

Засяяли і певні промені надії. Яремчук і Зінченко переживають не найкращі часи, а Ярмоленка наглухо закрили, відправивши кілька спецгруп проти лідера креативу. Маліновському заважало шалене бажання довести тренеру і вболівальникам свою (без)цінність як лідера. Циганкову було некомфортно поруч з Соболем та ще й на лівому фланзі. І дуже добре, що в такий момент виростають крила в інших партнерів. Зубков вийшов на хвилин 15 і створив стовідсотковий момент, додав міці та бойовитості. Довбик одну сотку запоров, але з першого ж удару зробив те, що Яремчук не міг виконати тричі поспіль.

Дует динамівців зіграв практично ідеально. Бущан заслужено взяв "лева матчу", видавши 3 круті сейви після ударів з меж штрафного. Ми не пропустили в офіційній зустрічі вперше за 13 матчів, або з 13 жовтня 2020 року. Георгій класно проявив себе і в грі ногами. Лише 4 з 11 дальніх передач виявилися неточними. Шапаренко вкотре показав, що здатен багато дати обом своїм командам у найближчий період. Приємно, що у збірної є певний резерв, а тренер не боїться випускати свіжих гравців, бо "може розвалитися гра". Адже іншого виходу нема. Поява нових лідерів неможлива без довіри тренера.