УКР РУС

Борусія стоїть на місці зі Штегером, Англія освоює VAR, Мілан прогресує. Топ-10 підсумків футбольного вікенду

29 січня 2018 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" резюмував головні події вікенду в європейському футболі.

1. Мілан повертається у боротьбу за єврокубки. "Россонері" виграли три поспіль матчі Серії А вперше за майже 11 місяців. Наскільки б міланський гранд не привчив до неприємних сюрпризів, але перемоги над Кротоне та Кальярі – річ буденна. Чого не скажеш про успіх у дуелі з Лаціо. Колектив Дженнаро Гаттузо провів хороший матч: протягом вдалого відрізка двічі засмутив опонента, а потім витримав натиск найрезультативнішої атаки чемпіонату. Це ще далеко не той Мілан, на який влітку витратили пару сотень мільйонів євро, але заслужена (навіть зі скандальним голом Кутроне) вікторія над третьою командою чемпіонату вказує на правильний шлях.

2. Розгром Валенсії не показовий для Реала. Ніхто не сперечається, що "вершкові" переживають серйозну кризу, в яку, попри рахунок, легко вписується матч з прямим конкурентом на "Местальї". Протягом години ігрового часу Валенсія грала фактично на рівних з мадридськими гостями і лише в останній третині зустрічі відчутно підсіла – далися взнаки кадрові проблеми. Основа Реала ціною вильоту з Кубка Іспанії була свіжішою, вперше з весни минулого року разом у старті зібралися ВВС, але оформити комфортну перемогу Зінедін Зідан все одно зумів тільки тоді, коли суперник зупинився. До того часу "кажани" вкотре показали убогість "королівського" захисту за відсутності Рамоса.

10 тренерів, які можуть замінити Зідана у Реалі

3. Налдо – знакова особа для Бундесліги. Він проводить у німецькому футболі 12 сезон. Цього вікенду в грі зі Штутгартом бразилець став лідером серед співвітчизників за кількістю матчів у Бундеслізі – 337 (попередній рекорд належав Зе Роберто). Налдо приніс чимало користі Вердеру та Вольфсбургу, а тепер став наріжним каменем оборони Шальке. Захисник майже кожного сезону забиває декілька голів у чемпіонаті, а в поточному – йде на рекорд.

4. Петер Штегер не здатен вивести Борусію на топ-рівень. Австрієць прийшов у Дортмунд під час кризового періоду і так-сяк покращив результати команди. Однак у цієї співпраці немає майбутнього, Штегеру просто не вистачає знань і вмінь для роботи з футболістами рівня Борусії (ігрову філософію BVB взагалі виносимо за дужки). Він покращив гру в обороні, але нових ідей в атаку не приніс. Футболісти збиваються на безадресні та беззмістовні подачі, по пам'яті "виїжджають" на старих комбінаціях і індивідуальних діях. В битві з Фрайбургом – жодного прогресу, команда Андрія Ярмоленка втрачає своє лице.

5. Англія переконалася в необхідності VAR. Відеопомічник арбітра тільки добрався до Туманного Альбіону, тому до цього вікенду вистачало голослівної критики нової технології. Дві гри 1/16 фіналу Кубка Англії на контрасті розставили крапки над "і". Суддя матчу Ліверпуль – ВБА за допомогою VAR прийняв правильні рішення в трьох спірних епізодах; суддя матчу Кардіфф – МС за відсутності VAR припустився двох грубих помилок. Так, виникають паузи, але це необхідні жертви.

6. Наполі та Ювентус розіграють скудетто між собою. Якщо хтось у цьому ще сумнівався і чекав прориву одного з переслідувачів – настав час змиритися. Лідери занадто впевнено йдуть по дистанції, Лаціо не витримає довгих перегонів, а Інтер з Ромою після мук в очному поєдинку продовжують закопувати надії своїх прихильників. У "нерадзуррі" – 7 матчів поспіль без перемог, у "джалороссі" – 6. Лучано Спаллетті вчора не зумів обіграти одного з аутсайдерів першості СПАЛ, а Еусебіо Ді Франческо у спарених матчах з Сампдорією цілком заслужено набрав лише одне очко. В обох випадках світла в кінці тунелю не видно.

7. Мессі майстер штрафних, Роналду – пенальті. Ліонель розкішним ударом зі штрафного приніс Барселоні перемогу над Алавесом. 21 гол аргентинця в Прімері прямим пострілом зі стандарту – найкращий результат принаймні з сезону-2003/04 (обійшов Роналду – 20). А Кріштіану двома ударами з 11-метрової позначки зробив вагомий вклад у перемогу Реала над Валенсією. Португалець перевалив за 100 реалізованих в кар'єрі пенальті.

8. Монако мусить постаратися зберегти Лемара до літа. Креативний лідер монегасків пропускав матч з Марселем через пошкодження, а тому атака команди мала труднощі зі створенням небезпечних моментів біля чужих воріт. На швидкості проходити комічну оборону Олімпіка ще вдавалося, наслідком чого стали два голи, а от в статиці "червоно-білим" бракувало пасу Лемара. Перманентна відсутність Томи дуже ймовірна – англійські гранди готові вже зараз викласти за нього круглу суму. Втім, якщо Монако хоче потрапити в Лігу чемпіонів, то мусить втримати його до літа будь-якою ціною та підготувати заміну.

9. Баварія грається в Бундеслігу. У вас ніколи не виникало враження, нібито Бундесліга – дійсність всередині футбольного симулятора, в який грається Баварія? За неї проти Хоффенхайма зіграли три футболісти, які в минулому сезоні були лідерами "селян". До того ж, мюнхенці не завжди люблять напружуватися і при виникненні труднощів сміливо перемикають режим на "новачок". Хоффенхайм шокував потужним стартом з двома голами – і з 15 хвилини Юпп Хайнкес протистояв вже ніби послабленому опоненту, у ворота якого без проблем влетіло 5 м'ячів. Додамо нотку серйозності: Герр Юпп здобув 150 перемогу на чолі Баварії в Бундеслізі, а сама команда встановила новий персонал бест – 25 матчів БЛ поспіль не йде з поля без забитого гола.

10. Ліон не готовий кинути виклик ПСЖ. Минулих вихідних "ткачі" обіграли столичний клуб, чим подарували примарну надію на відновлення інтриги на вершині турнірної таблиці. Пройшов тиждень і всі надії розбилися – парижани розгромили Монпельє, а головний конкурент поступився Бордо. Гандикап ПСЖ знову перевалив за 10 очок, але найголовніше, що Ліон довів свою неспроможність вчепитися в останню можливість.

Домінація Баварії, максималізм Роналду та сюрприз від Ліона. Топ-10 підсумків футбольного вікенду