УКР РУС

Борусія М – Реал: "жеребці" – на одному рівні з Шахтарем, слабкий захист німців і чемпіонський характер "бланкос"

27 жовтня 2020 Читать на русском

Матч 2-го туру групового етапу ЛЧ між Борусією М та Реалом переможця не виявив.

Борусія М та Реал перед матчем у Менхенгладбасі замикали свою групу, однак якщо у "жеребців" була нічия з Інтером та гра у рідних стінах, то у "вершкових" в ЛЧ був "бублик" в графі набраних очок. Втім, мадридці нещодавно перемогли Барселону, тож очікувався досить веселий поєдинок. Німці вийшли на нього у найсильнішому своєму складі, а Зінедін Зідан, в порівнянні з Класіко, зробив тільки одну заміну в старті – замість Начо на правому фланзі оборони вийшов Васкес.

Реал одразу ж захопив ініціативу, у перші півгодини нічого не дозволяючи Борусії М. Мадридці прекрасно рухались на чужій половині й регулярно загострювали гру, однак якість створених моментів залишалася невисокою. На 7-й хвилині з дистанції стріляв Каземіро (трохи неточно), на 16-й Бензема пробивав з правого краю штрафного (зависоко), на 17-й Гінтер заблокував удар Вінісіуса з лінії воротарського, а на 21-й Рамос замкнув подачу з правого флангу – повз дальню стійку. За хвилину стався прохід Асенсіо у центрі повз Крамера та Бенсебаїні, після якого почалася атака із заблокованим ударом Вінісіуса. Господарі огризнулись кількома контрвипадами, але оборона гостей легко їх руйнувала.

Цікавіше стало в середині першого тайму. Так, на 29-й хвилині Кроосу дали пробити метрів з 23-х – Зоммер витягнув м'яч з лівого від себе кута, а потім спіймав замикання подачі з кутового у виконанні Бензема. На 30-й хвилині з дальньої відстані на трибуни стріляв Асенсіо. Здавалося, що Реал ось-ось заб'є, але на 33-й хвилині рахунок відкрила Борусія М! Плеа у центрі обігрався з Хоффманом і запустив передачу поміж ніг Варану на лівий край карного майданчика, а Тюрам у дотик відправив м'яч у дальню дев'ятку – 1:0! Васкес не встежив за Маркусом. Щоправда, в епізоді була підозра щодо офсайду, але VAR підтвердив гол.

Після пропущеного голу мадридці повернули ініціативу й провели низку атак з вриваннями в штрафний, але до свистка на перерву підопічні Зінедіна Зідана створили всього один момент. Він стався на 39-й хвилині: красива комбінація за участі Вальверде та Васкеса продовжилась проникним пасом на правий край карного майданчика та ударом Асенсіо з кута воротарського – Зоммер врятував Борусію! Зрештою, на відпочинок команди пішли за мінімальної переваги Борусії М.

Другий тайм Реал прогнозовано розпочав з навали. Вже на 47-й хвилині господарі заробили кутовий, після подачі з якого Асенсіо пробив з відскоку – поперечина врятувала "жеребців"! Ще за хвилину Марко в останню мить не дали пробити з кута воротарського, а на 49-й Вальверде виконав блискучий ривок правим флангом з точною передачею в центр штрафного – бути б голу, якби Вінісіус пробив точніше.

Втім, Борусія М швидко прийшла до тями. Вже на 54-й хвилині стався момент з вриванням Крамера на лівий край карного майданчика та заблокованим ударом. На 55-й же Куртуа випустив м'яч з рук при перехопленні подачі з корнера, але арбітр помітив там фол в атаці.

Зрештою, мадридці натяків не зрозуміли, за що й були покарані. На 56-й хвилині Тюрам знайшов передачею на правому фланзі Лайнера, Штефан виконав м'яку подачу на лінію штрафного під удар Плеа, а той потужно пробив з лету – Куртуа парирував перед собою, а Тюрам зіграв на добиванні. Офсайду не було, тому що Менді затримався. 2:0!

"Вершкові" опинилися в стані "гроггі", а Борусія М спробувала добити пораненого звіра. Низка атак вилилась у два гольових моменти. Так, на 61-й хвилині Нойхаус блискучою передачею вивів Плеа віч-на-віч з Куртуа, однак переграти Тібо в ближньому бою Алассану не вдалося. На 66-й же з правого краю карного майданчика стріляв капітан Штіндль – м'яч пролетів поруч з дальньою стійкою! Втім, поступово тиск "жеребців" спадав, а Реал повільно приходив до тями. Про це свідчив дальній удар Асенсіо з лету точно в руки Зоммеру.

Зінедін Зідан на 70-й хвилині вирішив кинути у бій Азара та Модріча. Мадридці перехопили ініціативу й ледь не скоротили відставання в рахунку на 74-й, коли Бензема вдався класний пас на лівий фланг карного майданчика поміж ніг Ельведі – Азар замкнув потужним ударом з кута воротарського, але Еден влучив у сітку лишень із зовнішнього боку.

Марко Розе одразу ж провів серію оборонних замін, тим самим зірвавши темп гостей в середині другого тайму. Як наслідок, момент Азара був єдиним аж до останніх хвилин, а Нойхаус на 80-й ще й перевірив пильність Куртуа дальнім ударом. Тібо не спав.

Реал тиснув, але нічого конкретного у мадридців не виходило. Втім, пасивність "жеребців" таки була покарана на 87-й хвилині: Вальверде подав на лівий край штрафного, Каземіро із самої кромки поля головою виконав скидку на Бензема, а Карім пробив з лету метрів з п'яти – 2:1! Після цього Реал пішов на фінальний штурм, і, зрештою, на 90+3-й хвилині гості врятувалися. Модрічу дали навісити з глибини у карний майданчик, Рамос виграв верхову боротьбу й скинув сферу на Каземіро, а бразилець розстріляв ворота з близької дистанції – 2:2! Іспанці врятувалися від поразки.

Таким чином, Борусія М не змогла очолити групу В, з двома очками залишившись на другій позиції. Шахтар лідирує, маючи в активі чотири залікових бали, Інтер з двома пунктами йде третім, а Реал замикає квартет з одним очком. Хто б міг подумати?

Борусія М – грамотний колектив, рівний Шахтарю

Борусія М у матчі проти Реала зіграла точно в такому ж стилі, як і Шахтар у Мадриді та проти Інтера. Німці спокійно закрилися в компактному середньому блоці та витримали стартовий натиск "вершкових", не пропустивши їх у штрафний, а потім почали розривати на контратаках. Причому майже всі вони так чи інакше конструювались завдяки короткому обіграшу з Крамером/Хоффманом/Нойхаусом у центрі поля.

Ще одна паралель із "гірниками" – підопічні Марко Розе старалися переводити м'яч на лівий напівфланг або лівий край штрафного – саме там старався відкриватись Маркус Тюрам. Через цей край "жеребці" провели аж 44% атак. Донеччанам варто приділити увагу цьому моменту.

Частково це пояснюється відсутністю профільного правого фулбека у Реалі – обидва колективи явно збиралися використовувати цю слабкість. Загалом же ґладбахці старалися розтягувати захист мадридців як по ширині, так і по вертикалі, користуючись проблемами позиційної гри оборонців та агресивним стилем Рамоса. Так, перший гол став наслідком висмикування Серхіо, якого обіграв Плеа. Грамотне розташування Крамера перед Вараном та широка позиція Тюрама дозволила розкатати комбінацію в три дотики – Рафа ще й пропустив пас між ногами.

В другому голі Борусія М спочатку грамотно розташувалася по флангах та між лініями, розтягнувши оборону й створивши для Тюрама варіативність.

Потім "жеребці" наситили зони у штрафному Реала. Мадридці не зреагували на відскок Плеа на лінію, Васкес залишив за спиною Тюрама, а Менді просто не помітив двох футболістів перед воротами – інакше пояснити його повільні кроки неможливо. Тюрам уникнув офсайду. Знову Реал розтягнули по ширині та вертикалі.

Грамотна робота у штрафному вигідно вирізняє Борусію М на тлі Шахтаря, якому критично не вистачає якісного нападника. Його наявність дозволяла "жеребцям" чіплятися за довгі передачі й притискати суперника, в той час як "гірники" змушені сподіватися лише на швидкі вертикальні проходи. Причому важливо, що Борусія М у такому стилі грала з обома грандами – і перемагала їх.

Ще один вагомий плюс цієї Борусії – робота під пресингом. Реал тиснув дуже агресивно, великими силами накриваючи "жеребців", однак блискучі навички роботи ногами у Зоммера лише сильніше розкривали мадридців. Одного разу Ян у власному воротарському на замасі розвернув Бензема та Вінісіуса, після чого віддав точний пас на фланг. Все це дозволяло Борусії не тільки виходити з-під тиску, а й розтягувало Реал по вертикалі, залишаючи відкриті зони за спиною. По перерві "вершкові" відмовились від таких ходів.

Загалом, у атаці та організації гри Борусію М не можна назвати кращою або гіршою, ніж Шахтар. За принципами гри проти грандів обидві команди виступили однаково, однак у деталях Ґладбах відрізняється – "жеребці" більше ставлять на позиційну роботу. Однозначну перевагу німці мають тільки на позиції воротаря – Зоммер і на лінії прекрасний, але головна його цінність криється у роботі ногами. Це Нойєр для бідних, тож висмикуватись на нього не слід. Розверне, обіграє і започаткує атаку.

Оборона Борусії М – кошмар

Борусія, при всіх своїх чеснотах, вкрай вразлива у обороні. Так, ще у першому таймі Гінтер кілька разів залишав великі шпарини у власному штрафному, відкриваючи нападникам простір для удару чи маневру. При ударі Азара в зовнішній бік сітки м'яч пройшов поміж ніг Ельведі, а на стандартах та у схожих ситуаціях ґладбахці виглядали максимально невиразно. Власне, обидва голи прилетіли після подач та підбирань у карному майданчику – а ще була поперечка Асенсіо.

Борусія дуже слабка у позиційній роботі в захисті, а особливо сильно просідає у зоні перед штрафним. Так, мадридці зробили аж 40 дотиків та 42 просування із найбільш небезпечної "зони 14" (центр перед карним майданчиком), а також віддали 56 проникних пасів. Це занадто багато, як для матчу ЛЧ. Другий гол Реала розпочався саме із "зони 14".

Крім того, Борусія М дуже слабко виглядає при обороні один-в-один – зокрема, перший гол Реала прилетів після індивідуального проходу Вальверде. Це шанс для Шахтаря. Втім, головною претензією для Ґладбаха варто назвати другу поспіль втрату перемоги. Граючи набагато краще й виграючи 2:0, Борусія М на останніх хвилинах майже відмовилась від контргри й пропустила у двох необов'язкових ситуаціях.

Якщо підсумувати обидва пункти, то Борусію М можна назвати рівним Шахтарю колективом зі своїми перевагами та недоліками. Він слабший за Аталанту-2019 і не факт, що сильніший за Хоффенхайм-2018. Він точно не кращий в обороні, тож "гірники" можуть зачепитися, як мінімум, за чотири очки. Чи вистачить цього для проходу в плей-офф? Можливо. Схоже, група В буде навіть цікавішою, ніж минулорічна група донеччан.

Реал демонструє характер

З Мадрида всі зараз насміхаються. Дійсно, після двох турів ЛЧ йти на останній позиції з одним очком, вирваним на останній хвилині – це не королівський рівень, але замовляти панахиду по успішному сезону в ЛЧ "вершковим" зарано. Вони ще точно повоюють.

В першу чергу, варто зазначити, що Реал не заслужив на поразку. "Королівський" клуб провів аж 21 удар по воротах (проти 9 у Борусії М) – п'ятнадцять пройшло з меж штрафного. Щоправда, в площину пройшли тільки шість (+стійка), однак за очікуваними голами Мадрид награв аж на 2,7 xG. Про перевагу за просуванням та проникними передачами із ключових зон також говорили. В мінус можна записати тільки слабеньку позиційну роботу, яка не дозволяла покращувати позиції для удару й зажувала більшу частину ендшпілю зустрічі, тож про перемогу "вершкових" мова не йде. Борусія М прочитала Реал, однак програти підопічні Зінедіна Зідана не заслуговували.

Вони не заслуговували на поразку хоча б через свій характер. Варто віддати належне чемпіону Іспанії – вже у третьому матчі поспіль мадридці демонструють свої "кохонес", повертаючись у гру після, здавалося б, фатальних ударів. Так, із Шахтарем вони пропустили тричі за тайм, однак по перерві швидко забили два голи, а у компенсований час провели третій м'яч (наших врятував VAR). З таким футболом всі очікували побиття "бланкос" на Камп Ноу, але вони взяли та й перемогли – причому дуже впевнено. І ось тепер у Менхенладбасі стався камбек.

Як би ви не хейтили Реал, але такий характер викликає повагу. Звісно, на одному ньому далеко не поїдеш, однак статистика говорить, що у мадридців є не тільки сталеві нерви. Вони ще дадуть прикурити у цій групі.