УКР РУС

Борнмут – Ман Сіті: Зінченко перевершує сам себе – українець відбивається від 65-мільйонного конкурента у день рекордів

25 серпня 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Манчестер Сіті здолав Борнмут 3:1 у виїзній грі 3-го туру чемпіонату Англії. Олександр Зінченко вийшов у стартовому складі та взяв участь у двох результативних атаках. Рахунок і звіт матчу читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Борнмут – Манчестер Сіті на "Футбол 24", стартував о 16:00 за Києвом. Минулого тижня команда Гвардіоли перервала рекордну серію перемог з Зінченком на полі на 23-х зустрічах АПЛ. Обидва суперники до звітної зустрічі не програвали в поточному сезоні та набрали по 4 очки. Водночас лише Ліверпуль та Арсенал перемогли в обох перших турах. Цікаво, що в рамках АПЛ Ман Сіті перемагав Борнмут тепер уже в кожному з 9-и особистих матчів – абсолютний рекорд, який не підкорявся жодній іншій команді в історії Прем'єр-ліги.

Борнмут – Манчестер Сіті: онлайн-трансляція матчу АПЛ

На старті гри Кевін Де Брюйне несподівано подарував м'яч супернику в центрі поля, але Джошуа Кінг пробив прямо в руки Едерсону. Зінченка декілька разів жорстко прийняли на половині поля Сіті. В одному з епізодів суперник розбив до крові губу українця. Перший момент гості створили після того, як Олекс через Давіда Сілву та Стерлінга запустив швидку атаку в дотик, яку завершував Бернарду Сілва. М'яч після рикошету мінімально розминувся з рамкою воріт. Зінченко ще раз класно розвернув атаку пасом у штрафний. Де Брюйне втратив нагоду для удару, але Стерлінг добив у кут. Майже гольовий пас для гравця збірної України!

Божевільний гол Вілсона у відеоогляді матчу Борнмут – Манчестер Сіті – 1:3

Зінченко віддав уже 3 ключові паси на загострення за 15 хвилин – безумовний лідер у матчі. Оце так початок, якому навіть закривавлена губа не стає на заваді. Ще одна подача від Сашка завершується ударом Давіда Сілви і класним сейвом Ремсдейла. Українець дозволив подати зі свого флангу, і помилка захисників привела до удару Сміта впритул. Едерсон виручив. А через декілька хвилин гості покарали. Бернарду на Сілву, той на Стерлінга. Захисники і воротар Борнмута так і не зрозуміли, що трапилось, поки Рахім не проштовхнув круглого в сітку.

Шедевральний штрафний виконав Гаррі Вілсон на 3-й компенсованій. В Едерсона не було жодних шансів, хоча бразилець і мав захищати цей кут – просто ідеальний парашут залетів у дев'ятку. Лише Давід Сілва, Стерлінг та Агуеро заробили вищий бал, ніж Зіна, за перший тайм від Sofascore. Українець створив 4 моменти для партнерів і був одним з лідерів своєї команди за підкатами (2) та виносами (2).

Зінченко ледь не привіз момент на свої ворота, після чого 2 моменти прийшли після його прострілу та подачі. В обох випадках воротар господарів відчайдушно рятує ворота. Олександра просто не зупинити сьогодні з його передачами! Каллум Вілсон вибігає на побачення з Едерсоном – бразилець перекриває кут обстрілу і рятує команду Гвардіоли. Згодом Де Брюйне з Агуеро розігрують стрімку стіночку на правому фланзі, мінімальний промах бельгійця! Едерсон знову витягує небезпечний постріл з меж штрафного.

Команди показують видовищний футбол від воріт до воріт на старті другого тайму. Зінченко виграє верхову боротьбу після вкидання ауту, Агуеро отримує пас і в кілька передач обіграється з Давідом Сілвою та завдає вирішального удару. Українець взяв участь у 2 з 3 гольових атаках Ман Сіті сьогодні.

Зінченко – найкращий із захисників Ман Сіті, 6-й загалом, лідер у креативі

Олександр дещо підпсував собі оцінку від статистичних порталів Sofascore і Whoscored не зовсім впевненими діями на своїй половині та певною пасивністю після третього гола. Гра зовсім заспокоїлася, а Борнмут провів декілька спроб атак, які не завершилися особливо небезпечними моментами. У підсумку українець отримав по 7,1 бала від обох згаданих сайтів. Зінченко славетно попрацював на креатив, віддавши аж 5 ключових передач! У найближчого переслідувача (Агуеро) лише 3.

Крім цього, він став третім у матчі за кількістю контактів з м'ячем (105) і точних передач (76, або 91%). Незвично гострий у подачах з флангу, де йому не було рівних в ефективності (2 з 2). Утім, Олекс програв боротьбу, вигравши лише 4 єдиноборства з 9-и. Також Зіна не потішив частими втратами м'яча (11), ставши 3-м серед гравців Ман Сіті за цим показником. З іншого боку універсал збірної України компенсував це підбираннями. Ніхто частіше за Зінченка не повертав володіння Сіті у звітному матчі (9).

Один український футболіст створив більше моментів, ніж уся команда суперника, разом взята, відзначає Squawka. Так, це все ще не бездоганний захисник, але він обороняє свої вагомі позиції у стартовому складі важкою працею над собою та ефективністю у фінальній третині поля. До того ж, просто згадайте, як Олекс рвався у боротьбу, коли з його губи текла кров. Він просто витер руки об футболку і показав судді, що все гаразд, навіть лікарів не треба зайвий раз турбувати. Ну, чим вам не тафгай?

Перед матчем проти команди, яка жодного разу в історії не обігрувала Сіті, Manchester Evening News лякав Зінченка словами Гвардіоли. Наставник чемпіонів Англії все частіше говорить про те, що в умовах класної гри Вокера і травматичності Менді позицію лівого захисника міг би отримати Жоау Канселу – новачок, за якого "міщани" виклали 65 мільйонів євро, більш ніж половину яких Ювентус взяв трансфером Даніло. Зірка збірної Португалії дебютував сьогодні, вийшовши на останні декілька хвилин матчу. Та все-таки замість дещо здивованого цим Вокера. Ні, Зіна просто так свою позицію стартера не віддасть навіть таким дорогим новачкам!

Агуеро, Сілва, Де Брюйне, Стерлінг проти феномену – зупиніть цю машину рекордів!

Нічия в матчів з Тоттенхемом усе більше здається просто випадком у праці. Ну, буває таке, коли ти виносиш суперника, а він реалізовує навіть більше, ніж створює, плюс судді та поганенька реалізація проти тебе. Борнмут був дуже крутим, навіть феноменальним як на свої можливості та 25% володіння м'ячем. Команда Хау напрацювала на 1,99 очікуваного гола (xG). Більше моментів Ман Сіті не дозволяв суперникам створити добрих 3 роки (грудень 2016-го, 2,61 від Лестера, які втілились у поразку 2:4). Навіть Ліверпуль у його найкращій версії проти команди Гвардіоли набирав максимум 1,94 xG.

Свій єдиний гол господарі забили в моменті, який завершується голами у 8-и випадках зі 100. Браво, Гаррі Вілсон. Ніхто з гравців у топ-4 дивізіонах Англії за останній рік не забивав частіше за нього ударами з-за меж штрафного майданчика (11). При цьому Борнмут втратив 3 нереальні моменти після пострілів з кількох метрів. Тут уже хвала Едерсону.

Зінченко отримував надто багато свобод в атаці, що і привело до двох голів. Однак при цьому Сашко не став автором хоча б одного асиста. Іноді партнерів підводила реалізація, іноді вони витворяли такі дива мереживних комбінацій, що голова йшла обертом не тільки в тих, хто перебував на полі. Так, як вміє Сіті покращити ударну позицію, не вміє, здається, ніхто інший в Європі. Вони у буквальному сенсі заводять м'яч у ворота. Навіть жахливий удар Де Брюйне приводить до гольового пасу, який стає історичним рекордом. Кевін найшвидше серед усіх гравців за 27 років існування АПЛ оформив 50 асистів (123 матчі, попередній рекордсмен Озіл впорався за 141).

Бернарду та Давід Сілва, Стерлінг, Агуеро, той же КДБ – усі вони опиняються у штрафному майданчику з жахаючою частотою. А їхнє інопланетне взаєморозуміння не дає особливих шансів навіть суперникам, які видають класний матч у плані боротьби та креативу. Минуло тільки 3 тури, а Стерлінг та Агуеро вже окупували місця у топ-3 бомбардирів. Рахім забив 5, Кун – 4. Десятий гол Сіті в сезоні на рахунку Жезуса, який пропускав матч через травму. Найкраща атака старту сезону АПЛ станом на просто зараз.

Агуеро відзначився 22 рази за 2019-й – більше, ніж будь-хто інший у Прем'єр-лізі. Серхіо вже наколотив 400 голів за кар'єру у збірній та клубах. Уперше в житті 31-річний аргентинець забив у кожному з 3-х стартових матчів АПЛ. Тим часом Стерлінг забив уже 6 голів з початку сезону (ще 1 у Суперкубку) і все відвертіше замахується на Золотий бутс. Англійський вінгер забиває Борнмуту частіше, ніж зіграв матчів (9 голів за 8 ігор).

Ще одна магічна цифра 400 належить Давіду Сілві. Іспанець став гравцем матчу, віддавши 53 точні передачі з 59 спроб. Сілва у своєму 400-му матчі за Сіті оформив 2 асисти і міг забити з пасу Зінченка. Він покине манчестерців після цього сезону, але 33-річний "маг" усе ще ключовий в успіхах команди. Сілва з Агуеро удвох спорудили вже 27 голів в АПЛ. До рекорду Дрогба/Лемпарда (36) залишилося зовсім небагато.