УКР РУС

Благословенний подвиг Аліссона, Атлетіко на зубах рветься до титулу, Маліновський знову в ЛЧ – огляд вікенду

17 травня 2021 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" традиційно виділяє все найцікавіше з топ-ліг за останні дні.

1. Поцілований Богом Аліссон. Після перемоги над МЮ Ліверпуль – господар своєї долі. Виграє всі матчі проти аутсайдерів – потрапить у Лігу чемпіонів. Перше ж випробування вийшло надскладним. Вест Бром, який вже вилетів з АПЛ, дав солідний бій. Довгий час трималася нічия, а потім "дрозди" забили, але завадив офсайд. На останніх секундах Аліссон побіг на кутовий у чужий штрафний і залишився там без опіки. Подача Трента, майстерний удар голкіпера і Ліверпуль тріумфує! Емоційний Аллісон зі сльозами присвятив цю фантастику померлому батьку та дякував небесам, що "Бог приклав руку до його голови та благословив". Беккер – перший голкіпер-голеодор в історії Ліверпуля та перший воротар, який забив в АПЛ головою.

2. Другий пік в історії Лестера: фани, VAR, гармата і Каспер. Чемпіонство-2016 було казкою, про яку й не мріяли, а Кубок Англії-2021 став досягненням цілі, до якої довго йшли. Тому суботній тріумф навіть цінніший для клубу та фанів. Лестер виграв фінал національного кубка лише з п'ятої спроби. Здолати вдалося монструозний Челсі. Шмейхель кілька разів врятував ворота ефектними сейвами, а Тілеманс забив неймовірний переможний гол. Не обійшлося без прихильності VAR: гольова атака Лестера розпочалася з руки, а гол Челсі скасували через мікроскопічний офсайд. Ця драма додала ще більше вогню заповненим трибунам. В Англії вперше за рік пустили на матч понад 20 тисяч людей. Який же контраст з матчами-привидами, до яких ми почали звикати!

3. Куадрадний Ювентус. "Стара Синьйора" перестріляла Інтер і зберегла шанси на топ-4 Серії А. Сезон все одно жахливий, але вихід у Лігу чемпіонів полегшить ганьбу. В останньому турі Ювентусу треба обігрувати Болонью та сподіватися, що Наполі чи Мілан не переможуть. А вигране Derby d'Italia – заслуга Хуана Куадрадо. Колумбієць забив у роздягальню, а в другому таймі заробив і реалізував переможний пенальті (нехай і дуже-дуже суперечливий). Ще й вилучення для Брозовіча оформив. Куадрадо взагалі став одним з найкращих гравців кризового Юве, адаптовуючись під різні ролі на правому фланзі. Його навіси – головна зброя Пірло в атаці. Зазвичай точність таких подач Хуана залишає бажати кращого, але в суботній вечір у нього виходило все.

4. Маліновський затягнув Аталанту в Лігу чемпіонів. Руслан став першим гравцем клубу, який відзначився результативними діями в 10 матчах Серії А поспіль. Грандіозно! Феєрія українця допомогла Аталанті завчасно гарантувати місце в ЛЧ. Вирішальною була яскрава перемога над Дженоа. Маліновський забив, асистував Сапаті та віддав передгольову передачу – повний комплект ще у першому таймі. Руслана рано зняли з гри (бережуть на фінал Кубка Італії 19 травня), після чого бергамаски ледь не віддали виграний матч. У складі Дженоа нагадав про себе Пандев, проти якого Маліновському грати на Євро-2020. А в останньому турі Аталанта може залишити без Ліги чемпіонів Мілан – "россонері" спіткнулися об Кальярі.

"Маліновський перетворює в золото все, до чого торкається": найкращий сезон українця, який випереджає топів Європи

5. Суарес вигриз тріумф для Атлетіко, Барселона закопала себе. Фантастична розв'язка чемпіонських перегонів у Прімері. Так, три іспанські гранди визначають не найсильнішого, а найменш проблемного, але інтрига прекрасна. У передостанньому турі всі грали одночасно, а ситуація постійно змінювалася. Барса забила Сельті і максимально наблизилася до вершини, але потім двічі пропустила, програла і втратила шанси на титул.

Атлетіко навпаки ніяк не міг розмочити ворота Осасуни, пропустив першим, але під завісу зустрічі вирвав перемогу завдяки голу Суареса. Уругваєць міг і не доводити до такої драми, якби раніше реалізував один зі своїх численних моментів. "Матрацникам" ніби й пощастило, однак це не зовсім так – команда провела чудовий поєдинок, створила купу моментів і заслужила три очки.

Реал здобув важку вікторію на полі Атлетіка та продовжив переслідування Атлетіко. Все вирішиться в останньому турі. Сімеоне має два пункти гандикапу перед Зіданом, але повинен обов'язково обігрувати Вальядолід, щоб не залежати від матчу Реал – Вільяреал. За рівності очок чемпіоном стане "королівський клуб". Вільяреал, до речі, розгромив Севілью в рамках підготовки до фіналу ЛЄ.

6. 4ever Gerd... and Lewy. Лєвандовскі повторив "вічний" рекорд Герда Мюллєра, забивши 40 голів за чемпіонат. Перед виїздом у Фрайбург деякі журналісти закликали поляка відмовитися від рекорду й увійти в історію "не цифрами, а благородністю" щодо легенди Баварії. Роберт не обирав, а відзначився і тим, і іншим. Забив рекордний гол, після чого продемонстрував футболку з великим Мюллєром. Щоправда, перевершувати досягнення Герда доведеться вже за тиждень в останньому турі Бундесліги. Лєвандовскі пробачив Фрайбург двома немислимими ударами у воротаря та дозволив вирвати нічию.

7. Дортмунд врятував сезон, Вольфсбург готовий до ЛЧ. На вершині Бундесліги всі ролі розписано. Борусія Д після завоювання Кубка Німеччини продовжила переможну серію в чемпіонаті до 6 матчів і вистрибнули на третє місце. Справжній ренесанс після провального першого кола, який став можливим завдяки поверненню форми Санчо та Ройса. У неділю вони здолали міцний Майнц. Айнтрахт ганебно програв Шальке та подарував путівки в ЛЧ і Борусії, і Вольфсбургу. "Вовки" показали готовність до європейської еліти, розписавши нічию з Лейпцигом. Команда Нагельсманна виступила у своєму стилі – слабко до перерви, потужно по перерві.

8. Фонсека та Джеко на прощання виграли дербі. Часто кажуть, що римським фанам важливіше здолати головного суперника, ніж здобути високе місце в турнірній таблиці. Навряд чи більшість вболівальників Роми мають такі пріоритети, але перемога над Лаціо була вкрай необхідною. У цьому сезоні Паулу Фонсека не може похвалитися успіхами в топ-матчах. Це коштувало йому роботи, а Ромі – Ліги чемпіонів. Моурінью доведеться грати в Лізі конференцій – команда повинна фінішувати сьомою. "Джаллороссі" також прощаються з Едіном Джеко. Боснієць в дербі не забив, але відзначився результативним пасом на Мхітаряна.

9. Лілль дав шанс ПСЖ. "Доги" за крок до чемпіонства затремтіли і не зуміли переграти Сент-Етьєн. Оборона Лілля традиційно відпрацювала добре, а от атака не впоралася забити бодай раз. ПСЖ паралельно розбив Реймс – Мбаппе та Неймар легко скористалися подарунками. Розв'язка перенеслася на наступний вікенд. Лілль має перевагу в одне очко – перемога над Анже принесе титул. Також продовжується боротьба за третю путівку в Лігу чемпіонів від Франції – Монако здолав Ренн і зберіг мінімальний гандикап перед Ліоном.

Маліновський у космосі, іспанський статус-кво, тизер від Тухеля, останній гегемон Європи – огляд божевільного вікенду