УКР РУС

Битва за Мессі: Інтер та Барселона як головні претенденти на аргентинця – аргументи за і проти та сумний фінал для Лео

21 серпня 2020
Автор: Mykhailo_Yukhymenko

Михайло Юхименко продовжує аналізувати сагу з можливим відходом Мессі із Барселони, оцінивши шанси Інтера та Барселони в боротьбі за бога футболу та задумавашись над його перспективами на топ-рівні.

Після катастрофи в ЛЧ склалися ідеальні умови для того, щоб Мессі покинув Барселону. Наразі є лише три клуби, які реально можуть підібрати Лео – ПСЖ, Ман Сіті та Інтер. У першій частині нашого матеріалу ми розглянули шанси парижан та манкуніанців, а в другій пропонуємо оцінити перспективи міланців і шанси "блаугранас" залишити аргентинця у себе.

Битва за Мессі: перспективи ПСЖ і Манчестер Сіті у боротьбі за Лео та шанси аргентинця поза Барселоною

Інтер: чому Мессі може переїхати в Італію

1. Мессі може прижитись в Серії А

Переїзд до Італії, та ще й в Інтер, здається найменш привабливим для Мессі варіантом. Жорсткий стиль, високий темп, купа вимог щодо тактики та сильна тяга до оборони не дуже асоціюється зі звичками Ліонеля, однак все не настільки страшно. Роналду ж зумів вписатися у Юве – і забиває по 30 голів! Взагалі, Серія А прихильно ставиться до функціонально обмежених та вікових форвардів – той же Іммобіле в Лаціо не займається нічим, крім атаки, і при цьому завойовує Золотий бутс.

Серія А схожа на Ла Лігу. Тут також тільки два з половиною претенденти на чемпіонство та три-чотири напівтопи, готових дати бій грандам – всі інші команди не сильніші за Ейбар чи Хетафе. Це вигідно вирізняє Італію на тлі АПЛ, де Уотфорд громить Ліверпуль. При цьому на Аппенінах інше ставлення до легендарних ветеранів – вболівальники їх цінують, вибачаючи байдики. Ідеальне середовище для Мессі, у якого ще й італійське коріння.

2. Навіть при Конте у Мессі є шанси закріпитись в Інтері

“Нерадзуррі” для виходу на топ-рівень потрібен ще один елітний нападник. Так, крім Лукаку, міланці мають Мартінеса та Санчеса, але Алексіс навіть у нинішній хорошій формі страждає від проблем з реалізацією, а Лаутаро з великою ймовірністю піде – не сьогодні, так завтра за нього дадуть € 120-140 млн. Таким чином, можна буде покрити не менше половини витрат на Мессі.

Конте також може здивувати. Так, Антоніо – системний тренер, у якого перші три правила звучать як "бігати, бігати, бігати", однак саме він у Юве надав свободу дій для Пірло. Андреа при Конте грав ледь не в найкращий футбол у кар’єрі, та ще й надихнувся тренерською роботою. Взагалі, в плані розкриття талантів Антоніо є одним з найкращих коучів. Футболісти самі тягнуться працювати з ним.

3. Інтер може підписати вигідного для Мессі тренера

Працювати разом з Конте для Мессі було б важко. Втім, Антоніо внаслідок конфлікту з керівництвом цілком може покинути "нерадзуррі" після фіналу ЛЄ, а його наступником у ЗМІ називають Макса Аллегрі. Для Лео його призначення може стати плюсом, адже екс-алленаторе Ювентуса непогано працював з Роналду – він перебудував усю гру під португальця, дозволивши йому творити магію в штрафному та звільнивши від чорнової роботи.

Не змінилися роль та вплив Кріша і при Мауріціо Саррі, який після Юве цілком може перебувати у шорт-листі менеджерів Інтера. Однією з особливостей цього тренера можна назвати ненависть до ротації складу – для Мессі це просто ідеально.

Іншим претендентом на пост алленаторе Інтера називають Сержіо Консейсау, який виграв усі внутрішні трофеї з Порту. Гра його команди ефектна, зі стіночками та комбінаціями, чому сприяє ставка на зміщення вінгерів у зону перед штрафним, атака широким фронтом у 5-6 футболістів і перевантаження зон – Мессі це підходить. В побутовому ж плані Лео не мав би жодних стресів, адже 45-річному португальцю важко змагатися в авторитеті з шестиразовим володарем Золотого м’яча.

Ще кращий варіант для Інтера та Мессі – Маурісіо Почеттіно. Останній звик працювати без лавки запасних, не отримував новачків протягом двох трансферних вікон і очолював далеко не найсильніші клуби, однак Тоттенхем за цих умов вивів у фінал ЛЧ. В тактичному плані Маурісіо є хамелеоном, який будує гру, підлаштовуючись під сильні якості тих футболістів, які доступні – того же Кейна часто звільнювали від чорнової роботи.

Ще один плюс Почеттіно: він не тільки є співвітчизником Мессі, а ще й одноклубником. Маурісіо віддав 6 років своєї кар'єри за Ньюеллс Олд Бойз і зізнався, що бажає повернутися в цей клуб разом з Ліонелем. Якщо обидва зійдуться в Інтері, буде цікаво.

4. В Італії комфортна система оподаткування

У Іспанії та Англії максимальна ставка по податках досягає 52%, а в Італії – всього 46,7%. Втім, тут більш важливим є оподаткування доходів з реалізації закордонних іміджевих прав – в Іспанії Ліонель змушений віддавати половину зароблених грошей, та ще й ледь до в’язниці не загримів. Італійці, своєю чергою, у 2017-му ввели в дію спрощену систему, згідно з якою стеля податків на доходи за кордоном становить всього € 100 тисяч.

Інтер: чому Мессі не перейде до "нерадзуррі"

1. Не зможе грати у Антоніо Конте

З тренерами в Італії аргентинцю буде важко. Так, Серія А любить ветеранів і створює комфортні умови для обмежених форвардів, але це не стосується Конте. Ліонель не виживе під його наставництвом вже хоча б через тренування: команда тренується або двічі на добу по дві години, або ж по 45 хвилин, але дуже інтенсивно; розминка в Інтері триває 21 хвилину та складає 45 ривків на три кілометри – як наслідок, Інтер у чемпіонату посідає перше місце по пробігу.

"Коли закінчуєш тренуватися, ти мертвий", – розказував К'єлліні. "Ніколи і ні в кого я не тренувався так, як в Італії", – заявив Лукаку. "Все набагато організованіше. І так, його тренування дуже важкі", – це слова Еріксена. Сам же Антоніо весело проводить заняття під дощем задля покращення витривалості та координації. "Чи сильно я навантажую гравців на тренуваннях? Скажу чесно, коли я грав, тренування були складнішими", – говорить Конте.

Деякі елементи футболісти відпрацьовують до нудоти, поки Конте не вважатиме підготовку ідеальною. На тренуванні він агресивно реагує на неточний пас, від усіх вимагає максимум, авторитетів у нього немає. Антоніо настільки прискіпливий до підопічних, що рекомендує їм займатися сексом з меншими навантаженням, а для Лукаку та Санчеса розписав особливу дієту. Все це не в’яжеться з Мессі, який любить жити в кайф і виходити на тренування останнім. Принаймні, саме такого Ліонеля нам малює іспанська преса.

Навіть якщо образ лінивого Мессі не відповідає дійсності, важко уявити Лео у системі гри Інтера. Візьміть будь-який скріншот з аналізу матчу "нерадзуррі" та погляньте на Лукаку з Мартінесом – вони перебувають у постійному русі, пресингують захисників і голкіпера, перевантажують зони на флангах, активно йдуть у відбирання, тощо. У одного Лукаку на початку 2020 року було 216 повернень м’яча – а він ще й встигав відкриватись, атакувати простір, обігруватись з партнерами та забивати голи. Ліонель навіть при великому бажанні банально не вміє так грати.

Пірло отримував у Конте статус вільного художника, але сьогодні це здається неможливим. Інтер занадто залежить від злагоджених переміщень всієї команди, щоб терпіти інертність бодай одного футболіста в роботі без м’яча. Антоніо в липневому коментарі Sky Sport Italia вже натякнув, що Мессі в його команду не впишеться:

Я не думаю, що у світі є навіжений, який не хотів би бачити Мессі у своїй команді. Але така ситуація дійсно дуже далека від Інтера, від того, що ми робимо і що ми намагаємося побудувати. В першу чергу, нам потрібно створити міцний фундамент в команді, а там подивимося.

2. Потенційні нові тренери Інтера можуть не спрацюватися з Мессі

Антоніо Конте через конфлікт з керівництвом може покинути Інтер ще до нового сезону, але чи стане Мессі від цього краще? Навряд чи.

Так, Аллегрі має досвід роботи з Роналду. Він дозволяв йому працювати на чистих м’ячах, але нічого хорошого з цього не вийшло – структура пресингу розсипалася, внаслідок чого Аякс впевнено виніс туринців з ЛЧ. Для прагматичного та орієнтованого на контроль Аллегрі навіть один футболіст поза системою – не розкіш, а втрата. До Роналду його Ювентус грав у інший футбол, однак з приходом португальця Макс змушений був зрадити своїм ідеям.

Те ж саме стосується Саррі. Для обох наставників прихід у Інтер на тлі чуток про трансфер Мессі означатиме обмеження впливу на формування складу та на команду – і навіть якщо вони на це погодяться, це може не сподобатись Мессі. Він хоче виграти ЛЧ, але досвід обох тренерів у роботі з Роналду завершився фіаско – в когось більшим, в когось меншим.

Із Консейсау схожа історія. Його ідеї близькі до Лео, однак сила Порту крилася у високому пресингу, в якому форварди виконують важливу роль – якщо суперник долає першу ланку тиску, стане вразливою висока лінія оборони. Сержіу вона потрібна для компактності та швидких переходів з оборони в атаку (і навпаки). Словом, система Консейсау дуже енерговитратна – це постійний і злагоджений рух. Ходіння Мессі десь за лінією офсайду буде покарано навіть не тренером, а суперником.

Високий пресинг 1-в-1 у матчі Проту проти РБ Лейпциг (скріншот та аналітика – ESDF Analysis)

Із дисципліною у Сержіу все дуже жорстко. Він садив у запас зіркового Мілітао за походи в нічний клуб, а японця Сея Накадзіму ледь не побив прямо на футбольному полі – тренеру не сподобалось, як хавбек повертався в оборону. Характер у тренера крутий, а Мессі цього ніколи не любив.

Почеттіно – також не зовсім ідеальний варіант для Мессі. Так, Маурісіо гнучкий, але в нього необхідно багато бігати без м’яча. Його підопічних Кіке Санчес Флорес навіть називав тваринами, а сам Почет неодноразово заявляв, що пресинг "шпор" починається від чужого голкіпера. Саме грамотна позиційна робота допомогла лондонцям дістатися до фіналу ЛЧ – гравці перекривали лінії передач, маніпулювали ланками суперника та змінювали по кілька формацій за тайм.

Щоправда, у Поча грали Кейн та Льоренте, які виконували вузький спектр задач, стягуючи захисників або відкриваючись під прорив. Під них підлаштовувались, так, але ж результати Тотнема не покращувались – команда за три роки деградувала у пресингу та обороні, впавши з другого місця в АПЛ на четверте, а фінал ЛЧ програла без шансів. Словом, для Маурісіо гравець на кшталт Мессі – сумнівна історія, повна суперечностей.

3. Проект Інтера – нестабільний

Навіть при шалених бюджетах проект Інтера дуже крихкий. Вже самі розмови про наступника Конте при другому місці в Серії А (з відставанням в одне очко від Юве) та фіналі ЛЄ сигналізують про нездорові процеси в клубі.

Так, у Антоніо важкий характер, але керівники поводяться не краще. У тренера існує конфлікт з гендиром Бепе Мароттою та спортдиром П’єро Озіліо – перший заявляв, що успіх гарантується менеджментом, зовсім не згадавши про Конте, а другий конфліктував зі Спалетті ще кілька років тому. Крім того, Il Messaggero повідомляло про тиск президента Стівена Чжана – той, ніби-то, вимагав від Маротти, щоб Інтер отримав кращий календар Кубка Італії, але Бепе не виконав завдання. Він також ризикує покинути клуб.

Скаут Кальярі Алекс Великих на каналі Бомбардир розказав про ще одну проблему Інтера – агентські розбірки. У Конте пошуками, скаутингом і посередницькими послугами при підписанні гравців займається брат, але існує інша сторона – П’єро Озіліо зі своїми агентами. Еріксен прийшов у Інтер саме за його креатурою, але тренер не бачить данця у своїй схемі – той не може багато бігати та займатися чорновою роботою, тож змушений сидіти на банці. І це при тому, що кожен вихід Крістіана завершується голами. А у нього, між іншим, зарплатня в € 10 млн.

В таких умовах часті тренерські відставки, зміна трансферної політики та провальні стратегічні рішення неминучі, а для Мессі це занадто великий ризик – йому потрібний надійний проект, в якому можна виграти ЛЧ. Інтеру ж зі своїми метаннями навіть за Скудетто буде важко тягатися.

Вірогідність переходу – вище середнього

Навколо переходу Мессі в Інтер ходять найбільш конкретні чутки. Власне, це не перша спроба міланців підписати Лео – екс-президент Барселони Жоан Лапорта в інтерв’ю Diario Gol заявив, що у 2006 році “нерадзуррі”пропонували за аргентинця € 150 млн. Зараз італійці готові дати більше – за інформацією GdS, Інтер готує для Лео € 60-65 млн зарплатні та чотирирічний контракт. Плюс, Мессі може заробити на бонусах та підйомних, про які інформації немає.

Чи готове керівництво йти на такі витрати? Екс-голова скаутського відділу "нерадзуррі" Массіміліано Мірабеллі впевнений, що так. В інтерв’ю Radio Sportiva він заявив, що президент Стівен Джан давно питав про можливість придбати Лео, однак тоді на заваді стояв фінансовий фейр-плей. Тепер же існує можливість підписати Мессі вільним агентом. “Мессі для Інтера – більше, ніж мрія”, – заявив Мірабеллі.

Додає переконливості активність Мессі та його батька в міланському районі Порто-Нуова, розташованому поруч з офісом Інтера – обидва придбали там квартири. Крім того, бразильський журналіст Марсело Бехлер, який першим дав інсайд про перехід Неймара в ПСЖ, заявив, що Мессі рішуче налаштований покинути клуб після завершення контракту в 2021 році. Букмекери вже обвалили коефіцієнти на перехід Лео в Інтер – вони вважають “нерадзуррі” фаворитом у боротьбі за аргентинця.

Втім, навряд чи за трансфером спокійно спостерігатиме Барса. Бартомеу не бажає входити до історії в ролі президента, який втратив Мессі – і у Жозепа є шанси втримати аргентинця. Клуби-претенденти на Лео грають у доволі важкий для нього футбол, адаптуватись у новій країні після стількох років у Каталонії йому буде непросто, а Мессі не з тих, хто обирає найважчий шлях. Для нього важливий комфорт.

Дуже різкі заяви щодо переходу Лео робить Конте. "Чутки про перехід Мессі – абсолютна брехня. Не вірте цим пліткам. Він не перейде в Інтер навіть в фентезі-футболі", – заявив наставник "нерадзуррі" журналісту The Guardian Фабріціо Романо. "Було б простіше перенести Дуомо, ніж дістати Лео в Інтер", – цитує Антоніо Sky Sport Italia.

Міланський собор (італ. Duomo di Milano), або Собор Різдва Діви Марії

Словом, можливості придбати Лео в Інтера є, але зарано говорити про конкретику. Не всі в клубі зацікавлені у переході, та і невідомо, хто з тренерів, менеджерів та агентів залишиться на наступний сезон. Для самого Мессі переїзд у Мілан став би вигідним з фінансової точки зору, але з ігрової йому буде важко – і Ліонель це розуміє.

Барселона: чому Мессі залишиться в клубі

1. Мессі випрошує новий контракт

Це не перша сага з відходом Мессі. Ще у 2014 році один з топ-менеджерів Барселони – Хав’єр Фаус – мав необережність заявити, що перепідписувати контракт з Лео недоцільно з фінансової точки зору. Аргентинець образився, а в пресу просочились розмови про інтерес Ман Сіті, Челсі, ПСЖ і навіть Реала. Все завершилось вибаченнями перед нападником та новим контрактом.

В 2015-му Ліонель розіграв драму через конфлікт з Луїсом Енріке, який наважився відправляти капітана на лаву запасних. Згідно з інсайдами іспанських медійників, Мессі поставив Бартомеу вимогу звільнити головного тренера, а сам підписався на інстаграм Челсі. Тренера звільнили, а Мессі отримав новий контракт.

В наступні два роки Ліонеля, як і багатьох інших зірок Ла Ліги, довбали податківці. У Мессі навіть з’явилася судимість за ухилення від сплати податків – він отримав 21 місяць умовного ув’язнення. Роздратований аргентинець восени 2016-го зробив заяву про повернення в рідний Ньюеллс, а в чутках виросли Ман Сіті та Ман Юнайтед. Фінал історії прозаїчний – на початку 2017-го капітан Барселони підписав 4-річний контракт.

Нова хвиля натяків про відхід стартувала наприкінці 2019 року, коли Мессі в інтерв'ю TyC Sports заявив, що вмовляє сім’ю переїхати в Аргентину й досі хоче грати за Ньюеллс. В лютому та в липні 2020-го на тлі скандалів з керівництвом Барси іспанські медійники знову повідомили про незадоволеність капітана станом справ у клубі та про роздратованість через тиск у ЗМІ.

Тепер легенди футболу та конкуренти Бартомеу на виборах щодня висловлюються про відхід Лео внаслідок розгрому від Баварії. Таким чином, ми вже цілий рік обговорюємо можливий відхід Мессі – і вся ця історія занадто небезпечна для менеджерів "блаугранас".

Жозеп Бартомеу зовсім не схожий на харизматичного й прагматичного Флорентіно Переса – він ні за що не дозволить собі втрату Мессі. Ліонель же грамотно розкручує істерику через ЗМІ, і з кожним тижнем вона буде наростати, допоки не запропонують максимально жирний контракт. Класична історія розводу грандів на гроші.

2. Переїзд – важка тема для Мессі

За кордоном грають у футбол, не притаманний Лео, та і не можна в 33 роки ось так просто переїхати в Італію чи Англію. Це нова культура, нові вимоги, побутові та юридичні проблеми – навіть для зірок це нелегко. Зрештою, потрібно вчити нову мову, а Мессі досі не вивчив хоча б англійської.

Сам Лео завжди повторював лишень про бажання повернутися в Аргентину, та ще й у рідний провінційний Росаріо – але його дружині, а тим паче дітям, такий дауншифтінг ні до чого. Саме тому продовження кар'єри в Барселоні виглядає для Мессі пріоритетним варіантом.

3. Мессі – каталонський бог

Не факт, що інших клубах змусять Мессі грати у не притаманний для Лео футбол, однак тільки у Барселоні до нього гарантовано не виникатиме жодних питань та вимог – вся команда і весь клуб будуть підлаштовуватись під нього як на полі, так і поза ним. Тим паче прийшов новий і доволі непоганий тренер (Куман), а далі, вірогідно, буде возз'єднання з Хаві.

4. Перебудова в Барселоні виглядає цікаво

Звісно, Піке, Альба, Бускетс та Суарес, з великою ймовірністю, покинуть клуб, але вони ж і справді не витягують рівень "блаугранас" – на жаль, легенди постаріли. Заміна по більшості позицій є (Фірпо, Грізманн, де Йонг, Семеду, Фаті, Пуч), Куман вже намагається перетягнути в клуб свого екс-підопічного Вейналдума, зовсім скоро приїдуть П'яніч і Трінкау. Залишається придбати центрбека – і буде топ-склад на чолі з Мессі. І чим він гірший за ПСЖ?

Куман вже відкрито заявив, що хоче зробити шестиразового володаря "Золотого м'яча" ключовим виконавцем свого проекту. Нідерландський фахівець вже зустрівся з Мессі, який навіть перервав відпустку – і це також натякає на думку, що нікуди Ліонель не перейде.

Барселона – чому Мессі дійсно може покинути клуб

1. Барсі може не вистачити грошей

Основний ризик у перемовинах з Мессі – фінансові апетити аргентинця. Так чи інакше, це буде його останній великий контракт, а від нього потрібно відірвати максимум. У Інтера та Ман Сіті є можливість заплатити Ліонелю і € 50 млн, і навіть € 65 млн на рік протягом чотирьох-п'яти сезонів – і мова лише про зарплатню. Барса, за даними El Confidencial, платить тільки € 40 млн після вирахування податків, а L'Equipe пише про € 50 млн. Чи може клуб дозволити собі ще більші втрати? Сумнівно.

Барса і так затягнула паски на час карантину, знизивши зарплатню першої команди аж на 70%. В червні Marca писала про перемовини щодо контракту на суму близько € 30 млн, але з нинішньою істерикою в ЗМІ пропозиція для Мессі повинна вирости хоча б до € 40 млн, але звідки взяти гроші? Бартомеу в інтерв'ю Mundo Deportivo визнав, що клуб зазнав колосального удару, втративши € 200 млн, не заробивши при цьому ні цента. Навіть якщо він десь прибрехав, очевидно, що криза сильно вдарила по бюджету.

Якщо Мессі задумав сагу з відходом заради великого куша перед пенсією, втримати його буде важко. На ринку достатньо гравців, готових задовільнити апетити Ліонеля.

2. Роналд Куман – проблема

Так, склад у каталонців хороший, але Роналд Куман у ньому є тимчасовою фігурою, як і Кіке Сетьєн – всі розуміють, що з приходом нового президента (очевидно, ним стане Віктор Фонт) новим наставником буде Хаві. Власне, Фонт вже заявив, що Куман у Барсі не затримається навіть в разі успіху. Для Мессі це завжди було вигідно, але нині йому потрібен надійний проект, здатний виграти ЛЧ – а про яку надійність та перспективу можна говорити, коли тренер знає про звільнення через рік?

Тренерські здобутки чергового барселонського серця теж доволі неоднозначні. У Кумана були класні ПСВ, Фейєноорд і Саутгемптон, але також були невиразні АЗ та Евертон, 16-те місце з Валенсією та збірна Нідерландів, яка грала ефектно і повернулася в еліту, але розгромно програвала німцям та страждала із Північною Ірландією.

Натомість, точно відомо про сильний характер Роналда – у нього в команді дисципліна значить дуже багато. Для Мессі це може стати проблемою – як і для Кумана.

Вірогідність залишитись – 50 на 50

Очевидно, що в Барселоні нервують. Ні Бартомеу, ні Куман, ні навіть партнери Мессі по команді не знають про плани аргентинця й говорять про його майбутнє з певною мірою умовності або з бравадою, але це й не дивно – новим чуткам про відхід Ліонеля не більше тижня. Втім, ввечері 20 серпня з'явився інсайд RAC1 щодо розмови Мессі з Куманом, у якій Лео сказав, не впевнений у продовженні співпраці з каталонським грандом. Лео, ніби-то, схиляється до рішення змінити клуб.

Це дуже серйозна заява, яка змінює розклад у боротьбі за аргентинця на користь конкурентів. Насторожує і той факт, що жоден журналіст поки не повідомляв про бажання Мессі залишитись, аде не варто забувати, що Лео давно так шантажує Барсу. І як тут не згадати про купівлю нерухомості в Мілані недалеко від офісу Інтера?

Втім, фанатам "блаугранас" панікувати зарано, адже навряд чи квартири в Мілані мають відношення до трансферів. Порто-Нуова – це історичний центр міста, де і різноманітних офісів багацько, і ціни на житло завжди зростатимуть. Крім того, в Італії внутрішні податки менші, а на закордонні доходи вони просто сміховинні – GdS впевнена, що походеньки родини Мессі в Мілані пов’язані саме з цим.

З урахуванням характеру Мессі, історії його відносин з Бартомеу та аналізу перспектив в інших клубах, варіант продовження кар’єри Лео у Каталонії здається не менш вірогідним, ніж відхід – але ситуація може швидко змінитися в будь-який бік.

Кінець епохи

При всій геніальності, потрібно визнати, що Мессі для великих клубів створить більше проблем, ніж користі – він цікавий з медійної, іміджевої та комерційної точки зору, однак жодних важелів впливу на аргентинця немає, а продати його неможливо. При цьому витрати на Ліонеля будуть астрономічними, але проблема полягає не тільки в зарплатні аргентинця. У клуба можуть бути гроші на Лео, але якщо новачку платитимуть € 65 млн, то і стрижневим футболістам його команди доведеться підіймати оклад в декілька разів – інакше зростатиме незадоволення.

У ігровому ж плані це специфічний виконавець, до якого потрібен особливий підхід. Так, за це Ліонель винагородить десятками голів, власним генієм врятує низку топ-матчів, обігруватиме футболістів вагонами, але все це не матиме значення в поєдинку проти умовних Баварії чи Ліверпуля.

Досвід Роми, Ліверпуля та приниження від Баварії наводить на сумний висновок: час таких футболістів, як Мессі та Роналду, пішов. У сучасному футболі немає місця "примам", звільненим від чорнової роботи без м'яча – всього одне систематичне недопрацювання при пресингу та в обороні ламає всю структуру у будь-якого тренера.

При позиційних атаках статус вільних художників більше не дає плюсів – Баварія, наприклад, просто залишала Мессі за спиною захисників, спрямовувала атаку на фланг, і поки йшла передача, швидко замикала нападника у вузькому блоку 4-в-1 чи 6-в-2.

Скріншот – канал Por qué?

Все це призводить до втрат і контратак через фланги чи інші зони. Опорникам доводиться розриватися, за собою у прірву вони тягнуть центрбеків, і, як наслідок, вся гра ламається. Просто тому, що хтось чекав на м’яч, аби створити магію.

Скріншоти – канал Por qué?

Показовими стали останні роки, коли гру Барси організували під Мессі. Лео ставили на фланг, надавали підстраховку і пробачали запізнення на тренування – він відповідав індивідуальними перформансами і допоміг взяти два чемпіонства. Втім, вже за рік Барса втратила золото Ла Ліги, провалила обидва Класіко, достроково вилетіла з Кубка та в черговий раз зганьбилася в ЛЧ. Паралельно Юве з Роналду ледь не втратив Скудетто, посипавшись наприкінці сезону, вилетів з ЛЧ і також програв Кубок. Тобто, ні на дистанції, ні в матчах плей-офф генії не дають результату.

Мессі та Роналду – це пам'ятники минулих десятиліть, однак футбол давно зробив крок уперед. Для Лео картина виглядає ще трагічніше – його епоха завершується прямо на очах. Друзів по великій Барселоні "десятих" виставляють на трансфер, Іньєста на пенсії, а Хаві скоро прийде тренувати. Керівництво готує масштабну перебудову із залученням молодих виконавців, а топ-клубам Лео не так вже сильно і потрібен. Вірогідно, він там не взагалі не заграє.

Схоже, Мессі це розуміє. Деякі з останніх інтерв’ю аргентинця пронизані рефлексією щодо власної кар’єри, роздумами про її завершення, про сім’ю та Аргентину. Він вже скуповує нерухомість, шукаючи країну з кращим оподаткуванням. Футбол поступово відходить на другий план, і зараз Мессі стоїть на роздоріжжі.

Він може піти з Барселони, але не заграти за кордоном; він може залишитись, ризикуючи і надалі вилітати з ЛЧ у чвертьфіналах; зрештою, він може повернутися в рідний Ньюеллс – це було б красиво, але Ліонель перебуває у занадто хорошій індивідуальній формі, щоб покидати топ-клуби Європи. Хай там як, але хочеться, щоб рішення Мессі подарувало нам ще кілька років футбольного концерту з трофеями, а не страждань із Баваріями.

Роналду і Мессі завершують еру – провальний сезон у Лізі чемпіонів може спричинити відхід легенд