УКР РУС

Барселона розгромила Бетіс: супергол Мессі та хет-трик історичного масштабу, Суарес – король уругвайських бомбардирів

18 березня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках 28-го туру іспанської Прімери Барселона завдяки хет-трику Лео Мессі та голу Луїса Суареса здобула виїзну перемогу над Бетісом (1:4).

Бетіс вже на перших секундах позначив своє бажання високо пресингувати, після непорозуміння Бускетса з Тер Штегеном заробивши кутовий. Початок матчу взагалі був за андалусійцями, які короткими відрізками навіть не випускали Барсу з її штрафного. Особливо активними були Тельйо та Хесе: так, Крістіан на 11-й хвилині пробив з-за меж карного майданчика по центру, а Родрігес на 13-й з кількох метрів не зміг замкнути простріл Гуардадо.

Барселона в цей час відповідала швидкими контратаками, одна з яких на 17-й хвилині завершилась фолом Гуардадо перед власним штрафним. Мессі взявся виконувати стандарт і прямим потужним ударом влучив точно у ліву дев'ятку, у воротарський кут – 0:1! На 25-й Лео пробивав зі схожої дистанції під праву стійку, але цього разу Пау Лопес зіграв надійно.

Бетіс не здавався та йшов уперед. Особливо небезпечними були прострільні передачі, які постійно призводили до панічних ситуацій. Каталонці з великими труднощами відбивалися, але на 34-й хвилині їм відверто пощастило: Тельйо відкрився на лівому краю штрафного, прибрав Піке та прострілив, але Тер Штеген вибив м'яч. Круглий відскочив до Хесе, який відважився на удар метрів з 20-ти – поруч зі стійкою!

Барса біля власних воріт не відсиджувалася, використовуючи кожну можливість для контратаки. За них відповідав Луїс Суарес, який на швидкості розрізав центр поля та кілька разів щільно пробив з меж штрафного. На 40-й він втратив шикарний момент:уругваєць разом з Лео вискочив 2-в-1 на ворота Бетіса, отримав передачу й з кількох метрів пробив – слабко і точно в голкіпера! Втім, вже у компенсований час Луїс реабілітувався, з лінії штрафного п'яткою викотивши розрізну передачу на Мессі. Ліонель вирвався віч-на-віч з Лопесом та оформив дубль.

На старті другого тайму Бетіс провів кілька непоганих атак без логічного завершення, але не більше. Барселона ж виглядала дуже переконливо – і особливо це стосується Луїса Суареса, який вже на 48-й хвилині пробив з меж штрафного у зовнішню сторону сітки воріт. На 60-61-й хвилинах Луїс запоров два фантастичні моменти – спочатку він здорово обігрався з Мессі та пробив з гострого кута поруч зі стійкою, а потім вирвався віч-на-віч з Пау та пробив повз ворота. Втім, вже на 63-й Суарес добився свого: отримавши довгу передачу від Піке, він прорвався крізь усіх центральних захисників та пробив у лівий нижній кут – 0:3!

Бетіс довго відходив від такого удару, але здаватися не у правилах "вердібланкос". Господарі настирно лізли уперед і таки відквитали один м'яч на 82-й хвилині зусиллями Дієго Лаінеса та Лорена Морона – перший пройшов вздовж воріт та викотив передачу, а другий потужно пробив. Вже через дві хвилини Артуро Відаль знову міг відновити перевагу Барси у три м'ячі, з лінії штрафного закрутивши у дальню дев'ятку – Пау Лопес у красивому стрибку парирував.

У наступній же атаці стався гол усіх голів від Лео Мессі: він обігрався з Ракітічем у карному майданчику й несподівано у дотик метрів з 20-ти закинув м'яч за комірець Лопесу у дальній кут. Аплодували навіть фанати Бетіса. Стоячи.

Вже у компенсований час Мессі міг оформити і покер, але аргентинцю не пощастило влучити у стійку. Втім, і цього було достатньо: Барселона влаштувала розгром та набрала 66 очок, а Бетіс з 39 заліковими балами залишився восьмим.

Ліонель Мессі – бог футболу

Спеціально для атеїстів від футболу Лео продемонстрував гру божественного рівня. Матч проти Бетіса був не просто якісним – це був перфоменс історичного масштабу на кшталт того, який видав Марадона у чвертьфіналі ЧС-1986, Блохін у Суперкубку-1975, Кантона у матчі з Сандерлендом (з тим самим м'ячем) чи Шева з Барселоною у ЛЧ-1997/1998. Про такі хет-трики з геніальними голами легенд та оваціями трибун суперника прийнято писати, згадувати та показувати в документальних фільмах, але ми бачили це в режимі реального часу. Як сказав на післяматчевій прес-конференції Ернесто Вальверде, "нам всім пощастило жити в епоху Мессі".

Аргентинський Мессія забив один з найвеличніших голів у своїй кар'єрі, але він відзначився не тільки ним. За числом перемог у Ла Лізі Мессі наблизився до лідерів – Субісарети та Касільяса, у яких по 334 звитяги. Аргентинцю не вистачає всього двох, щоб стати найкращим. Стільки ж йому потрібно, щоб обійти Кріштіану Роналду за кількістю хет-триків у Іспанії (у португальця – 34).

Матч з Бетісом став для Ліонеля 674-м у футболці Барселони – більше тільки у Хаві (767), але дану цифру цілком реально побити за два-три сезони. Можна навіть не сумніватися, що Лео саме це і зробить. Натомість, він вже побив інший рекорд легендарного капітана Барси – за кількістю перемог у складі "блаугранас" (477) Мессі тепер займає перше місце.

Не варто зациклюватись лише на історії, адже матч проти Бетіса став унікальним і для теперішнього часу. Так, фантастичний штрафний Лео у воротарський кут, який навряд чи міг парирувати Пау Лопес, став 25-м голом аргентинця зі штрафних за останні 8 років – увесь мадридський Реал за цей час провів лише 24. Конкретно у цьому сезоні Мессі забив 29 голів, з яких 7 пройшли з меж карного майданчика і 4 зі штрафних ударів – за цими показниками він є найкращим серед усіх футболістоів топ-5 ліг Європи. Загалом же, у всіх турнірах капітан Барселони прийняв участь у 57 взяттях воріт в 37 матчах (39 голів + 18 асистів).

Після матчу Лео здивувався тому, що трибуни Беніто Вільямарін влаштували йому овацію. "Не пам'ятаю, чи аплодували мені на інших стадіонах" – заявив Мессі після гри. Втім, у цей вечір аргентинцю аплодували не лише севільські вболівальники – йому рукоплескала вся планета. Можливо, не тільки наша. Браво.

Луїс Суарес – уругвайський король Ла Ліги

Уругвайський нападник видав проти Бетіса неймовірний поєдинок, в якому оформити хет-трик чи навіть покер йому завадила лише Фортуна. Завдання Суареса було особливо складним, адже йому самому доводилося шукати м'ячі – "вердібланкос" контролювали його 56% ігрового часу, що в матчах Барселони трапляється практично ніколи. Тим не менш, уругваєць зробив 56 дотиків, чого вистачило для того, щоб стати лідером за кількістю обіграшів (6 спроб, 4 успішних) та ударів (7 спроб, 3 у площину, 1 заблокований).

Зрештою, на його рахунку два виходи віч-на-віч, гол з обіграшем всієї трійки захисників Бетіса та фантастичний асист п'яткою. Це був 41-й гольовий пас Луїсіто на Ліонеля, а загалом Суарес став лише третім футболістом Ла Ліги у поточному сезоні, якому в усіх турнірах вдалося оформити двозначні цифри у графі голів (20) та гольових передач (10). Іншими двома є Пабло Сарабія (19+11) та, звичайно ж, Лео Мессі (38+18).

Було б великою несправедливістю не потрапити у історію після такого прекрасного поєдинка. 32-річний форвард Барселони, забивши 128 голів, став одним з двох найкращих уругвайських голеадорів в історії Ла Ліги – разом з ним пальму першості тримає Дієго Форлан. До одноосібного лідерства Суаресу не вистачає всього одного м'яча.

Було б дуже прикро, якщо вийти на перше місце серед бомбардирів-співвітчизників вже у наступному турі йому завадить травма. На останніх хвилинах він невтомно пресингував, але ненароком підвернув ногу, впав і вже на поле не повертався. Зовні пошкодження виглядало болісним, але не критичним – будемо сподіватися, що таким воно і є.