УКР РУС

Бенфіка – Динамо: Яремчук рятує тренера і путівку в 1/8 ЛЧ – Київ втрачає шанс у групі невдах, Барса була близько

9 грудня 2021 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Бенфіка обіграла Динамо Київ (2:0) у 6 турі Ліги чемпіонів 2021/22. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Класний початок, в якому головні герої – українці

Київ змушений грати лише за престиж. Динамівці могли б стати єдиним представником України, який виграє бодай 1 поєдинок у цьогорічній ЛЧ. Команда Луческу вже втратила шанси навіть на 3 місце та Лігу Європи. Матч, як і онлайн-трансляція Бенфіка – Динамо на "Футбол 24", стартував о 22:00. Португальцям потрібна була тільки перемога для того, шоб посунути Барселону і зіграти у плей-офф Ліги чемпіонів. При цьому команді Яремчука довелося сподіватися ще й на Баварію, яка у паралельній зустрічі не мала б права поступатися каталонцям. У першому колі кияни та лісабонці розійшлися миром (0:0). З іншими суперниками команда Луческу очок не набирала.

Бенфіка – Динамо: онлайн-трансляція матчу ЛЧ

Уже на 27 секунді Яремчук створив божевільний момент. Роман знущально легко кинув "щурика" поміж ніг Сироті, увірвався у штрафний майданчик і майже обвів Бущана – після сейву голкіпера Рафа Сілва пробивав метрів з 13, снаряд дивом просвистів над воротам. Епізод, який характеризує рівень мандражу обох команд. Одні пустили момент, наче аматори. Інші не забили майже у порожні ворота. Ситуація потягнула на 0,38 очікуваного гола. Тимчик першим продерся у чужий штрафний. Виклав Циганкову м'яч, але Віктор спасував і втратив нагоду загострити ще більше.

Бенфіка – Динамо – відео голів і огляд матчу

І знову класний проникний ривок Тимчика, підвів лише останній пас. ФАНТАСТИКА. Ну, чи катастрофа, як підкажете. Буяльський прийняв пас з глибини, розкішно розібрався з усіма захисниками і воротарем і виклав Циганкову. Віктор пробив над порожніми воротами. Ну, ЯК?!!!! Перший удар українців і відразу на 0,41 xG, хоча тут всі 99% забити було. А Динамо виглядає дуже нахтненно попереду! На 11 хвилині Бущан рятує вдруге. Сілва пройшов ліворуч, Піцці чомусь знову ніхто не заважав пробити по центру.

Вербіч не відстає від Циганкова у гонитві за розчаруванням дня

Яремчук відкриває таки рахунок на 16 хвилині. А все почалося з чергової незрозуміло дії Гармаша в центрі поля. Рафа Сілва з Жоау Маріу в кілька пасів блискуче пройшли всі лінії оборони, а вихованець Динамо розстріляв Бущана при мовчазному кортежі Сидорчука і Миколенка. Бенфіка майстерно заспокоює гру солідним і непоспішним контролем м'яча. Барселона у Мюнхені не може забити, відтак гол Яремчука станом на 20 хвилину виводить саме Бенфіку до 1/8 фіналу ЛЧ. Вербіч дерев'яним прийомом скинув ідеальний "асист" для Жілберто, далі удар під поперечину без шансів для кіпера.

Барсу зробили приреченою ще у перші 45 хвилин, брак ментальності Динамо

Парочка-трійка штрафних і дальніх ударів Бенфіки. У гостей непогані підходи Циганкова. Гармаш отримав на старті по ногах та й загалом виглядає дуже мляво. Ось і удару Дениса забракло як швидкості виконання, так і влучності. По 2:0 у кожному з матчів групи. А це означає, що на 90% Барселони не буде у плей-офф Ліги чемпіонів вперше за 21 рік! І ніби й не велика перевага Бенфіки за xG (1,06:0,56), але як же лякає ця колосальна, гігантська різниця у класі та впевненості. І статистика влучань у площину воріт за перші 45 хвилин красномовно це ілюструє – 5:0.

Буяльський – найкращий, а цього так мало. Що з темпом?!

Ну, все пішли вже відверті грубощі Гармаша, раз за разом дуже жорсткі, нервові фоли. Ще й ледь стримувався, аби ляснути суперника, який корчився від болі. Як Денис залишається навіть без жовтої, загадка. Ми ніби остаточно повернулися в минуле. Перший влучний удар Динамо за 50 хвилин. Логічно, що завдав абсолютно найкращий у киян Буяльський. Віталій і створює, і вчасно відкривається. Шкода, що його партнери сьогодні – лише Циганков і Вербіч. Миколенко на підбиранні другим темпом стріляє метрів з 20. Сітка стрепенулася лише з зовнішнього боку.

Буяльський, мабуть, єдиний у складі Динамо вболіває за Барселону. Ще один розкішний пас Віталія в саме серце володінь Влаходімоса. Гармаш теж не може забити з кількох метрів. Ще й мінімальний офсайд. Айтекін, якого в Іспанії підозрювали в особливій любові до Барси, теж сприяє динамівцям. Спочатку Забарний грубо відштовхував суперника у штрафному киян. Потім Миколенко виставляв руку. Німецький суддя не дає пенальті ні тут, ні там. Як же довго Динамо розігрує. Бенфіка дає створювати моменти, але з такими темпом передач і влучністю ударів забити складнувато.

Останні потуги забити хоча б гол – суддя пробачав, а воротар не збирався дарувати надію

Тимчик і Шапаренко також прагнуть витягнути руку допомоги каталонським товаришам. Розкішна діагональ Миколи, Сашко вривається у воротарський, але програє дуель голкіперу. Ми якось і не помітили, проте Бенфіка провела 3 заміни, а в Динамо Де Пена вийшов, Вербіч пішов. Спокійно розриває Київ редути лісабонців, однак Буяльський відмовляється забивати. Зовсім самотній Віталій на 10 метрах пропускав м'яч, та далі ж нікого не було! Буя з рикошетом від захисника закидає під комірець Влаходімосу, але греку так легко не забити.

Яремчук травмувався. На останні 10 хвилин вийде Дарвін Нуньєс, якого Луїс Суарес ще раніше радив придбати Барселоні. Луческу випустив Раміреса та Караваєва замість Гармаша і Циганкова. Андрієвський відіграє останні 5 хвилин Динамо в єврокубках. Сидорчук відпочине. Бенфіка не наполягає на володінні, проте гості з України не здатні чимось нашкодити португальцям. Команда Яремчука набирає 8 очок і обганяє на фініші Барселону, відправляючи каталонців у Лігу Європи. Динамо на останньому місці, в активі лише єдине очко та 1 забитий гол.

Жезуш не ставить Яремчука, а він забиває колишній і зберігає роботу для тренера

Це була красива історія. Вихованець Динамо, якого не хотіли в Києві, забиває команді, якій вічно так не щастить на подібні сюжети. Згадайте того ж Супрягу, як Владислав феєрив за СК Дніпро-1 в очній дуелі? Питання в тому, чи повинні зараз про щось шкодувати фанати чинних чемпіонів України. Ні, звісно, якщо не бажають зла нашій національній збірній і самому Романові. Яремчук цілком міг би повторити долю Супряги. Де розкриваються наші найбільші таланти в цій лінії? Правильно – у командах, заточених на контратаки, а не позиційний футбол. Яремчук по-одному виглядав у складі Олександрії та Гента, і значно важче почувається зараз, коли потрібно постійно ламати автобуси.

Це просто зовсім інший вид роботи. Мабуть, тому й не виходить любов між Динамо і центрфорвардами ось уже який рік. Складно знайти необхідний профіль бомбардира, ще й за малі гроші. Он Бенфіка платить в рази більше, а все одно страждає. Адже будьмо відвертими перед собою. Це не сила лісабонського футболу така, що "орли" пробилися в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Це просто пощастило, що тобі трапилися ще слабші суперники. В єврокубках завжди є такі собі чит-коди – групи, де можна виламати двері та несподівано для самих себе пролізти на закриту вечірку вибраних і великих.

Кризова Барселона, відвертою слабкістю якої банально побоялося скористатися Динамо. А коли зрозуміло, що таки можна чіплятися, станцію "єврокубкове майбутнє" залишили останні потяги. Навіть сьогодні Бенфіка віддала м'яч і була не проти моментів Динамо. Так само, як не проти було керівництво клубу звільнити Жезуша в разі ще одного болючого фіаско. Господарі геть розслабилися, коли остаточно усвідомили, що Барсу швидко і майже безболісно задушили в Мюнхені, а динамівці не здатні на смертельні покуси.

Так, Київ створив майже стільки ж за очікуваними голами. Але всі ті цифри – порожній звук у пустелі, якщо у твоїй команді немає вбивці. Життєво необхідно мати вбивцю не моментів, а матчів. Хоча б такого, як Роман Яремчук. Проте навіть не обов'язково центрального нападника, адже це вже давно не панацея. Салах і Бернарду Сілва, найкращі гравці АПЛ, найчастіше загрожують з флангів. У Тоттенхемі весь сезон лідери – Сон і Моура, які грають по краях, а не центрфорвард Кейн. У Челсі головними невдахами є саме страйкери. І подібні тендеції діють багато де.

Гравець матчу? Чемпіон Європи і українці – головні топи

Нападник, який не забивав майже 80 днів. Який так добре починав за Бенфіку, а потім прийшли будні португальської першості, що насправді не дуже далеко втекла від УПЛ своєю глибинкою і середнім рівнем бачення футболу тренерами з гравцями. Яремчуку важко, він страждає, тренер не може знайти для нього місце в основі, але такі матчі з високою ставкою визначають усе. Саме тут з перших хвилин виходить екс-динамівець. І вирішує. WhoScored взагалі визнав Романа MVP матчу (8,1). Трійка найкращих киян не добила і до сімки: Шапаренко (6,9), Тимчик (6,8) і Буяльський (6,7). FotMob лише Жілберто Жуніора (8,2), автора другого взяття воріт, оцінив вище за форварда збірної України (8,1).

За версією УЄФА, найцінніший гравець зустрічі – 28-річний чемпіон Європи 2016 Жоау Маріу. Створив один гольовий момент, зате ключовий: асист на Яремчука. Лиш раз помилився у передачі, контролював опорну зону, дозволяючи киянам рівно стільки, скільки можна. Хоча українці, треба бути чесними, не ставили перед ним надзавдань. Відновлював володіння 6 разів, але загалом програв більше 50% боротьби. Класніша команда могла і скористатися.

Не йде гра? Із Żubrówka завжди йде гра! Міксуй коктейлі з легендарною Żubrówka та насолоджуйся переглядом топових матчів! Żubrówka – відкрий легенду! Дізнатись більше про Żubrówka та коктейлі тут.

SofaScore також виділяє Яремчуку місце у топ-3 найкращих гравців матчу. Реалізація – ще не найгірша як для цього снайпера, залетів 1 з 3 ударів, двічі влучив у площину воріт, забив з другої спроби. Став третім після Жілберто і Тимчика за якістю боротьби (виграв 5 єдиноборств з 7). Разом з тим же правим захисником Динамо взяв номінацію "дриблер матчу" (в обох пройшли 3 з 4 обведень). Словом, шкода українського клубного футболу, але радісно, що засмутив наших хлопців саме Роман. Він сьогодні попрацював на славу, а гол цей народжував у муках не один матч.

Київ без прогресу в єврокубках – індивідуальні спалахи нічого не дадуть, минуле тяжіє

У цьому і різниця. Динамо достатньо, аби просто домінувати над Шахтарем в УПЛ і потрапляти в груповий турнір ЛЧ другий рік поспіль, а там ніби байдуже, як грати і скільки очок здобувати. Бенфіка ж, її фанати та керівництво, істерять через 4-очкове відставання від Порту та Спортінга в чемпіонаті, поразку в дербі та можливість не пройти Барселону. Лише у 3 матчах з 13 у Прімейрі "орли" втрачали очки, але цього мало. Їхні бюджети неспівмірні. Амбіції, відповідно, теж. Можна скільки завгодно гнобити Циганкова, але ж в рази дорожчі бразильці Шахтаря принесли лише на 1 гол та очко більше. У групі з Шерифом, а не Бенфікою.

Такий наш сьогоднішній рівень. І не дуже видно, аби він збирався сильно рости. Відзначаємо прогрес, відбір і розкішний дальній пас Шапаренка, здорову нахабність Тимчика, тонкий геній Буяльського. Гол і настирність Гармаша у попередніх дуелях, не сьогодні. Але коли твого центрального захисника, одну з останніх опор проходять, немов прозорого, 4 рази (Сирота, в жодного оборонця на дві команди не було такого). Коли твої найкращі виконавці часів попередніх тренерів дарують гол супернику і не реалізують 200-відсотковий момент. Коли твій воротар щось там традиційно тягне, але все одно на фініші чомусь поступається у солідності візаві.

Чи можна розраховувати на щось більше, критикувати аж надто сильно, занурюватися в розпач настільки безнадійно? Те, що нам дуже хотілося бачити щось більше у цих хлопцях та бренді клубу, залишається нашою ж відповідальністю, частинкою травматичного досвіду. Для УПЛ топ, для ЛЧ – краще не будемо. Вони просто не такі погані, як були сьогодні в епізодах. Але й не такі хороші, швидкі, майстерні, аби відігравати потужні ролі в топ-чемпіонатах та основних стадіях єврокубків. Шкода, адже сьогодні вони знову могли і наблизилися, але так і не вхопилися надійними руками за цілком реальний шанс.