УКР РУС

"Белькевич і Хацкевич навіть думали однаково". Чому Роман Яремчук не поспішає повертатися в "Динамо" і бере приклад із Теодорчика

10 листопада 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

Відверте інтерв'ю "Футбол 24" із юним форвардом "Олександрії" – про "Динамо", збірну України і улюблену літературу.

Шість голів у п’яти матчах чемпіонату та Кубка України. І це – упродовж жовтня та початку листопада. Динамівський талант Роман Яремчук, який виступає на правах оренди за "Олександрію", увірвався у реєстр найкращих снайперів сезону, а також переписав історію. Перший із двох його голів у ворота "Ворскли" виявився найшвидшим за увесь час існування українського елітного дивізіону. Двічі Яремчук забивав і "Шахтарю". Проте у списку запрошених на матчі збірної України проти Фінляндії та Сербії його прізвища не виявилося. І це при відчутному дефіциті забивних форвардів!

Такий стан справ не засмучує Романа Яремчука. "Я ще молодий, головне – прогресувати", – бадьоро заявляє він. Цей хлопчина – розумний не по роках. Із непростими випробуваннями він зіткнувся вже в 11-річному віці, коли покинув батьківський дім у Львові і поїхав у динамівську академію. Там пройшов серйозний футбольний вишкіл і справжню школу життя.

"Засмучувати "Шахтар" – завжди задоволення"

– Романе, статистика ваших останніх 5 матчів вражає: ви забили 6 голів. Цей період – найкращий у житті?

– Звичайно, приємно забивати голи у Прем’єр-лізі. Хоча у мене була висока результативність і в "Динамо" U-21. Забивати в елітному дивізіоні України все ж приємніше. Зараз переживаю дуже позитивні емоції. Хочу, щоб вони продовжувалися якомога довше.

– Який із тих шести голів вам самому сподобався найбільше?

– Кожен гол для мене важливий, бо в нього вкладені старання всієї команди. Я, як наконечник, повинен завершувати кожну атаку. Для мене немає поділу на "красивіший" чи "менш красивий". Кожен з них важливий для мене і команди. Хочеться частіше забивати дальніми ударами, як це вдалося із "Дніпром". Але, за великим рахунком, немає значення.

– У Полтаві вам вдалося відзначитися через 7,8 секунд після стартового свистка. Пережили приємний шок?

– Чесно кажучи, спершу не звернув увагу на те, що це може бути рекордом. Вже потім, коли приїхав додому, мені сказали: є абсолютний рекорд! Особливо позитивних емоцій не було, бо ми втратили 2 дуже важливі для нас очки. Якби рекорд співпав із перемогою – було б значно приємніше.

– Як гадаєте, ваше досягнення реально перевершити?

– Важкувато буде, але можливо усе (Усміхається). Можливо, десять років тому також сумнівалися, що хтось поб’є рекорд Косиріна. Проте це сталося.

– "Олександрія" якось віддячила вам за високу результативність?

– Я – форвард, це моя робота. Захисникам же не віддячують. Неважливо – 20 мені років, чи 30 – я повинен забивати голи у Прем’єр-лізі і бути корисним для команди.

– Ви двічі змусили капітулювати голкіпера "Шахтаря". Як вихованець "Динамо", відчули у цю мить особливу насолоду?

– Забити "гірникам" у чемпіонаті було трішки приємніше. Але якихось особливих емоцій не відчував, зараз я – гравець "Олександрії". Засмучувати "Шахтар" – завжди задоволення. Це – найсильніший клуб України, бренд.

– Лише одним м’ячем поступаєтеся лідерам бомбардирських перегонів – Мораєсу, Коломойцеві і Феррейрі. Чи ставите собі за мету стати найкращим снайпером чемпіонату України?

– Найголовніша ціль, яку ставлю перед собою – прогресувати у кожному матчі, додавати у майстерності. Звичайно, хочеться забивати якомога більше. Якщо продовжуватиму працювати над собою так, як потрібно, голи будуть приходити.

"Із Шевченком поки що не спілкувався"

– Які цілі перед "Олександрією" у цьому сезоні?

– Хочемо потрапити у першу шістку. Кожен футболіст, кожен член команди робить для цього все можливе. Якщо продовжимо в такому ж дусі – це нам вдасться.

– Як щодо здобуття путівки у єврокубки?

– Станом на сьогодні маємо потрапити у першу шістку, а потім спробувати піднятися вище. В "Олександрії" зараз важкий календар, але намагаємося брати очки в кожному матчі.

– Дебют "Олександрії" у єврокубках виявився невдалим. Довго страждали через фіаско?

– Скажу так: якщо б ми з "Хайдуком" грали зараз, результат цих матчів був би зовсім іншим. Тоді ж ми лише входили в сезон і, якщо можна так сказати, були трішки неготовими до такого суперника.

– Які у вас відносини із Володимиром Шараном? Чим вам імпонує цей тренер?

– У нас нормальні робочі стосунки. Він – тренер, я – гравець. Він каже, що робити, я виконую. Володимир Богданович є для мене авторитетом у команді, дуже його поважаю. Вдячний тренеру за те, що дав мені шанс пограти на такому високому рівні.

– Нещодавно Шаран припустив, що ви можете не дограти сезон в "Олександрії" і вже взимку повернетеся в "Динамо". Справді?

– Не хочеться на цю тему розмовляти. Я – гравець "Олександрії". Як буде далі – не знаю, бо розмови про це ще не було. Поки що хочеться бути в "Олександрії" і прогресувати з цією командою.

– Попри високу результативність, вас не викликали у збірну України, причому – навіть у молодіжну команду. Як ви відреагували? Образливо було?

– Ні. Я працюю. Все нормально. Не звертаю на це увагу. Я – молодий, мені лише 20 років, у мене не таке відоме прізвище. Найголовніше – прогрес, тоді й запрошення прийде. Особливо на цьому не зациклююся.

– Підтримка від вболівальників, одноклубників додає сил, чи не так?

– Так, це надихає. Вже є певна планка, нижче якої опускатися у своїй грі не можна. Треба працювати з потрійною самовіддачею.

– Андрій Шевченко вже спілкувався з вами?

– Поки що ні.

– А хтось із представників тренерського штабу збірної України?

– Ні.

"Не міг повірити у смерть Белькевича"

– Повернімося до "Динамо". Зважаючи на теперішні проблеми столичної команди з атакою, чи відчуваєте у собі сили допомогти їй у найближчій перспективі?

– Важко вам відповісти. Справа в тому, що не хочеться розмовляти про "Динамо", поки я є гравцем "Олександрії". Звичайно, це рідний для мене клуб, прагну там грати. Але дивлячись на те, як склалося життя, цього не можу зробити. Зараз я там, де маю бути. Дуже радий, що потрапив в "Олександрію".

– У "Динамо" ви працювали пліч-о-пліч із Лукашем Теодорчиком, який роззабивався за "Андерлехт". Чи було у вас тоді враження, що це – гольова машина?

– Коли ми працювали на зборах, на тренуваннях, то, безперечно, я бачив, що це – великий професіонал свого ремесла. На кожному тренуванні Лукаш надзвичайно заряджений, щоб забити гол. Дивишся на нього, і хочеться й собі почерпнути такі якості. Я знаю, що ті голи, які він зараз забиває – не випадкові. Це таранний і дуже вмотивований нападник.

– З ким із гравців "Динамо" ви на постійному зв’язку?

– Із Микитою Бурдою. Зі старшими гравцями поки що не налагодив контакт.

– Сергій Ребров телефонував вам після того, як ви перейшли в "Олександрію"?

– Ні.

– Свого часу ви грали під керівництвом двох легендарних білорусів – Валентина Белькевича та Олександра Хацкевича. У чому полягала принципова різниця їхніх тренерських методів?

– А вони обоє не відрізнялися – були, наче єдине ціле (Усміхається). Навіть думали однаково. Ці тренери – одні з найважливіших людей для мене. Вони зробили величезний внесок у те, щоб я здійснив помітний крок у своїй кар’єрі. Хацкевич і Белькевич – люди з великої літери і професіонали своєї справи. Недаремно Олександр Миколайович зараз очолює збірну Білорусі.

– Даруйте за болюче запитання, але як ви пережили смерть Белькевича?

– Чесно? Дуже, дуже важко. Не міг у це повірити. Ми під його керівництвом ставали чемпіонами U-19, а я – найкращим бомбардиром. Словом, пережив найкращі емоції у своєму житті на той момент. Потім – смерть. Так сталося… Це життя, потрібно змиритися.

"Прочитав Ібрагімовіча, візьмуся за книгу Пірло"

– Ви зростали у Львові, займалися в школі "Карпат". Мріяли про кар’єру в цьому клубі, чи одразу ставили собі більш високу планку?

– Мій батько був футболістом (хавбек Олег Яремчук виступав у львівських "Карпатах" та "Динамо", дрогобицькій "Галичині", комарнівському "Газовику" та інших клубах 1990-х – початку 2000-х, – "Футбол 24"). Я за ним спостерігав і також кортіло стати професіоналом. Не зациклювався на "Карпатах". Мені було 9-10 років, тож я про це не думав. Коли згодом перейшов у "Динамо" і закінчив динамівську школу, прийшло розуміння – хочу тут залишитися, це мій рідний клуб. Але ситуація склалася так, що мені потрібно було покинути Київ.

– Вас не відлякувало від футбольної кар’єри, що батько іноді не отримував зарплати, що мучився із травмами?

– Можливо тато переді мною цього не показував. У моїх очах він завжди був сильним. Можливо, батько й не виступав у великих командах, але був бездоганним професіоналом. Я б хотів бути таким же профі.

– Зараз допомагає вам порадами?

– У мене і з батьком, і з усією сім’єю – мамою, братом – дуже міцний зв’язок. Ми аналізуємо мої матчі, обговорюємо, що вдалося, а що – ні. З татом я пліч-о-пліч кожного дня.

– У "Динамо" ви поїхали у віці 11 років. Наскільки важко було?

– У динамівській академії на Нивках створені всі умови для того, щоб молодий футболіст міг зростати як гравець і як людина. Звичайно, спочатку було важко без батьків. Але коли став трішки старший і самостійніший, то зрозумів, що це дуже хороша школа життя. То такий переломний момент, у якому сформувався мій характер.

– Ви полюбили Київ, чи все ж Львів залишається для вас найкращим містом?

– Львів – це місто, в якому мені завжди комфортно, де мене приймуть батьки, родичі та друзі. Але я звідти поїхав і свої найкращі моменти пережив саме в Києві. Тому столиця – найрідніше місто для мене, станом на теперішній момент.

– У вашому віці футболісти мають багато спокус – дівчата, дискотеки, автівки… Як ви протистоїте цим радощам молодості?

– У мене є кохана дівчина. Ми з нею зустрічаємося вже 5 років. Вона зі мною пройшла вогонь, воду і мідні труби (Сміється). Любить футбол і знається на ньому. Словом, дивлячись на те, як мене виховали батьки, академія "Динамо", у мене ніяких таких спокус не виникає.

– Вас дуже важко розшукати у соцмережах…

– Я зареєстрований тільки у "ВКонтакте". Чи багато там шанувальників? Ні, я створив цю сторінку суто для себе – щоб спілкуватися з друзями.

– Що читаєте?

– З книг нещодавно прочитав автобіографію Ібрагімовіча. На черзі – книга Андреа Пірло. Обов’язково знайду час, щоб її прочитати. Книжки такого плану я дуже люблю. Щось інше читати – не так цікаво, це не моя стихія.

– А що слухаєте?

– У музиці вподобання дуже різні: від репу до "Океану Ельзи".

– Який фільм нещодавно переглянули? Або серіал? Можливо, підсіли на "Нарко"?

– О, "Нарко" якраз дивлюся! Наразі дійшов до сьомої серії першого сезону. Це, звичайно, дуже сильний серіал. Починає "затягувати" (Усміхається). Фільми дивлюся рідше, бо в Олександрії немає кінотеатру. А ось в Києві ходили в кіно регулярно.

– Тим не менше, в Олександрії не нудьгуєте?

– Спершу було важкувато, але зараз я вже звик. Почуваюся комфортно.

Сторінка автора у Facebook

"Хотів би повернутися в "Шахтар". Сергій Болбат – про життя в Бельгії, фантастичну гру Теодорчика і ностальгію за "Металістом"