УКР РУС

ЧС-2018 Бельгія – Туніс: гольове шоу, історичні рекорди Лукаку та вихід у плей-офф

23 червня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Бельгія і Туніс зустрічаються у 2 турі Чемпіонату світу 2018 у групі G. Звіт і результат гри читайте на "Футбол 24".

Матч Бельгія – Туніс стартував о 15:00 за київським часом. У першому турі бельгійці розгромили Панаму, а тунісці програли Англії на останніх хвилинах. Тож одні хотіли продовжити серію, а інші – перервати.

Бельгія – Туніс – відео голів

Бельгія почала в ураганному темпі. Лукаку на 2-й хвилині на ривку втік від захисника, але воротар встиг швидше до м'яча. А ось на 5-й Азар справа продерся і заробив пенальті. Тунісці показували, що фол був до штрафного майданчика, і дійсно складалось таке враження, але суддя після перегляду відеоповторів рішення не змінив. Уже на 13-й Азар з Лукаку помінялись ролями. Ромелу прострілив справа, Еден пробив у дотик – занадто слабко. Не біда. Через 2 хвилини Лукаку забив свій 3-й гол на ЧС-2018. Мертенс випалив центр поля і придумав класний пас на хід партнеру, а форвард Манчестер Юнайтед з лівої дав у дальній.

Бельгія – Туніс (ОНЛАЙН-трансляція)

Туніс повернувся у гру на 18-й. Захисник Гента, партнер українців Пластуна та Яремчука Ділан Бронн виграв боротьбу на другому поверсі та перетворив черговий штрафний турніру в гол. Майже відразу бельгійці могли знову йти у відрив, однак Карраско не розібрався. Тут же Бронн після "зіткнення" з м'ячем отримав важку травму і покинув матч на ношах. За рахунком було 2:1, а за ударами 9:1.

Згодом Сассі та Хазрі вирішили покращити статистику: могли зрівнювати рахунок, та одному завадив неідеальний приціл, а іншому – Куртуа. Фахреддін Бен Юссеф з льоту пробив знову невлучно. А згодом ще один захисник Сіан Бен Юссеф отримав пошкодження і попросив вимушену заміну. Туніс до кінця першої половини значно вирівняв гру за всіма показниками навіть попри епідемію травм. Однак ця історія наздогнала африканців. Суддя компенсував 4 хвилини і Лукаку на 45+3-й знову виграв дуель один на один з голкіпером. Цього разу асистував Меньє.

На 51-й Альдервейрельд довгою передачею на Азара посприяв другому дублю за матч. Еден класно прийняв на груди, обіграв на ходу кіпера і пробив повз двох захисників у порожні ворота. Пішов дощ. Бадрі та компанія засипали бельгійців ударами, але все це або наштовхувалось на блок, або на гору надійності під назвою Куртуа.

Батшуаї, який замінив Лукаку, після чергової мальовничою комбінації обіграв уже воротаря, але так катнув у порожні ворота, що дав шанс на сейв захиснику. Міші чудово показав, чому грає Ромелу, а не він. На 79-й форвард Челсі ще й на добиванні в поперечину влучив, хоча воротар уже не міг по-справжньому завадити йому. Минає ще 2 хвилини, і той же Батшуаї з лінії воротарського марнує 3-й поспіль вбивчий момент. Де Брюйне з партнером продерлись зліва, пас під удар – сейв. Нефарт турніру просто якийсь! Який розвіявся, як міф, після м'якого навісу Тілеманса і удару в падінні. Заслужив. Зв'язка джокерів Мартінеса спрацювала. Міг Батшуаї і дубль встигнути оформити, але знову схибив. На останніх секундах Хазрі з близької відстані трохи зменшив відрив.

Бельгія набирає 6 очок, і лише диво, в яке не вірить ніхто, може завадити їй вийти в 1/8 фіналу.

Бельгія може виграти золото, але дуже не зачаровуйтесь

Команда Роберто Мартінеса зіграла ще потужніше, ніж проти Панами. Був лише один кризовий момент у матчі, коли Туніс скоротив відставання до мінімуму і почав нагнітати, а в "червоних дияволів" ніби завершились патрони. Однак ще перед перервою смертельний удар виконав Лукаку. Гол у роздягальню для психіки і стійкості африканських збірних завжди був надмірним ударом.

Бельгія ще ніколи раніше не забивала 5 голів за 1 матч Чемпіонату світу. Чому б їй і золото не виграти? Утім золоті хлопчики бельгійського футболу мають скептично оцінювати переможні 8:2 у двох стартових зустрічах. Ейфорія – найбільший ворог у такій ситуації. Проблеми в захисті залишаються, а нескінченний фонтан креативу можуть і прикрити жорсткіші та тактично мудріші збірні у плей-офф.

Тепер бельгійців радше за все влаштує нічия на фініші групового етапу з Англією, аби забезпечити 1-е місце. Хоча потенційні суперники по 1/8 всі якісь на одне лице (Польща та Колумбія розчаровують, Сенегал і Японія дивують, але не так, щоб жахали), тому тут особливо нема з кого перебирати. Заключний тур і дуель проти "трьох левів" чекаємо з величезним інтересом як перший справжній тест для бельгійської машини.

Цікаві факти

Ромелу Лукаку – 4-й, хто забивав по 2 голи в обох стартових матчах Чемпіонату світу. Останнім був поляк Гжегож Лято ще 44 роки тому.

Еден Азар – лише 2-й в історії бельгійський півзахисник, який оформив дубль на Чемпіонаті світу. Першим 48 років тому став Вільфрід ван Моер у матчі проти Сальвадору.

Лукаку також перший після Марадони, хто взагалі робив дубль 2 матчі поспіль на Мундіалі. Дієго стріляв дуплетом у матчах проти... Англії та Бельгії на ЧС-1986.

ЧС-2018. Група G, 2 тур

Бельгія – Туніс – 5:2

Голи: Азар, 6 (пен.), 51, Лукаку, 16, 45+3, Батшуаї, 90 – Бронн, 18, Хазрі, 90+3