УКР РУС

Байєр – ідеальний варіант для Мудрика. Шахтар повинен його відпустити

30 травня 2022 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Михайло Мудрик може перейти в топ-чемпіонат. "Футбол 24" коротко пояснює, чому цим шансом треба скористатися.

Байєр – фабрика, яка перетворює таланти в зірок. Всі ж знають Кая Хаверца, за яким бігало пів Європи? Після нього з Леверкузена в АПЛ за хороші гроші поїхав Леон Бейлі. Копнемо глибше – Юліан Брандт, Хин Мін Сон і Хакан Чалханоглу також сформувалися на Бай-Арені. Копнемо ще глибше – Тоні Кроос, Артуро Відаль і Дані Карвахаль теж пробили собі шлях на вершину через Байєр. І це тільки яскраві приклади.

Мудрик пройшов медогляд для Байєра – у Німеччині готові оголосити про трансфер і здивовані вчинком Ахметова

У Леверкузені не вміють вигравати трофеї, але футболістів розвивають дай Боже. На черзі Флоріан Вірц, який до 18 років перетворився в одного з найкращих атакувальних хавів Європи і за потенціалом заткне Хаверца за пояс. 22-річний Мусса Діабі за 3 сезони в Байєрі став зіркою (13+12 у цій Бундеслізі) і готується до переходу в АПЛ. До основи вже підпускають 17-річного суперталанта Зідана Сертдеміра. Шалена довіра молоді.

Байєр дає юним гравцям зробити перший крок в елітному футболі. Адаптація без травм проходить дуже швидко – за сезон-два вони виходять на такий рівень, що топ-клуби забирають їх під стартовий склад. У цьому розіграші Бундесліги Леверкузен має другу наймолодшу команду (24,5 року), а лідери – Вірц і Діабі, яких нинішній тренер Херардо Сеоане солідно прокачав. Молодий Байєр взяв бронзу чемпіонату, а наступного року гратиме в Лізі чемпіонів.

Про конкуренцію для Мудрика можна не говорити. Діабі з величезною ймовірністю влітку піде, Паулінью також відпускають, Вірц порвав хрести, Адлі завершував сезон з травмою. От і всі конкуренти. Переходь у Леверкузен – ігровий час точно буде. Як не зліва в атаці, то справа. Як не справа, то на позиції "десятки". У жорстку систему Михайла також ніхто не заганятиме. Той же Діабі, на чиє місце беруть Мудрика, мав свободу творити.

Байєр – підхожий клуб, який, що не менш важливо, грає у зручному чемпіонаті. Бундесліга – це швидкість, високий пресинг та гектари вільного простору за спинами захисників. Жодних тобі автобусів. Команди багато створюють і багато допускають. Можна змарнувати перший, другий, третій моменти, а четвертий реалізувати. Просто мрія для Мудрика. Матч збірної України з Гладбахом був тизером.

Борусія М – Україна: Мудрик та інший сенсаційний дебютант дають перемогу – мільйони для українців і ложечка дьогтю

І про головне. Мудрик прогресує, йому потрібен постійний ігровий ритм і конкуренте середовище. Він сам хоче піти та розвиватися і не готовий задовольнятися "золотою кліткою". А Шахтар опинився в складній ситуації: невідомо, яким буде чемпіонат України і коли розпочнеться; відомо, що рівень УПЛ буде дуже низьким, а трибуни – порожніми. Не можна відкидати варіант, коли "гірники" зіграють до кінця року лише 6 матчів Ліги чемпіонів.

Шахтар мусить відсунути клубні амбіції на задній план. Так, виграти чемпіонат без легіонерів і без Мудрика буде вкрай складно. Але ж у пріоритеті зберегти український футбол як явище, врятувати від застою українських футболістів. Навіть одного Мудрика – вже супер. Ще й отримати ін'єкцію 20-25 мільйонів євро за Михайла, яка допоможе втримати наш футбол на плаву в час війни.

Шахтарю варто відпустити Мудрика. Було б варто, навіть якби не з'явився ідеальний варіант з Байєром. У такій ситуації Леверкузен – це порятунок кар'єри Михайла.

Мудрик – перспектива для Ман Сіті, Ліверпуля чи МЮ, але є причини, які змушують вагатися