УКР РУС

Баварія поплатилася за самовпевненість – у провалі винен не тільки Ковач

10 жовтня 2018 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Баварія видала провальний відрізок з 4 поспіль матчів без перемог і відкотилася на 6 місце Бундесліги. Погані результати супроводжуються невиразною грою команди, через що ситуація навколо клубу та головного тренера стала критичною. Розбираємося, у чому причини.

Самовпевненість керівництва

6 поспіль чемпіонств, деякі з яких були неймовірно легкими, відірвали Улі Хьонесса та Карла-Хайнца Румменігге від реальності. Трансферне літо Баварія провела пасивно та неефективно.

Боси відмовилися від будь-яких витрат. Підсиленням стали безкоштовні Леон Горецка (вільний аген), Серж Гнабрі та Ренату Санчеш (обидва – повернення з оренди). Гроші пішли лише за американського тінейджера Альфонсо Девіса, який ще не приєднався до команди.

Баварія має колосальні проблеми – 5 причин фіаско команди Ковача і радикальні вимоги легенди

"Ротен" практично задарма віддали Барселоні "зайвого" Артуро Відаля, який у минулому сезоні найчастіше в команді вступав у єдиноборства (26 за матч) і виграв найбільше дуелей в обороні. Жоден з нинішніх гравців команди не наблизився до його показників.

З продажем Себастьяна Руді та Хуана Берната і травмами Корентена Толіссо, Давіда Алаби та Рафіньї альтернативи у центрі поля та на флангах оборони значно зменшилися. Позиція лівого захисника взагалі стала величезною проблемою – 63% голів у поточній першості приходить з цього флангу.

Улі Хьонесс зізнався, що Баварія свідомо не виходила на ринок – бережуться гроші для великих придбань наступного літа. Тобто він розраховував пройти цей сезон малою кров'ю і на старих конях (продовження контрактів з Рібері та Роббеном). Свідомий ризик – ймовірність провалу була велика.

"Якби Баварія купила Роналду, то виграла б чемпіонат з 35 очками відриву". Улі Хьонесс гостро запалював на німецькому ТБ

Головний тренер – наступна невдача баварських керівників. Відмова Юппа Хайнкеса та невдалі переговори з Томасом Тухелем спричинили ситуацію, в якій Хьонесс і Румменігге мусили погодитися на далеко не пріоритетний варіант – Ніко Ковач жодним з них не вважався ідеальним кандидатом.

До речі, можна пригадати ще один серйозний кадровий фейл цієї пари функціонерів – рік тому вони не зуміли переманити з гладбахської Боруссії на посаду спортивного директора Макса Еберля. Тоді (як і у випадку з Ковачем) пішли "динамівським" шляхом, запросивши на посаду легенду клубу Хасана Саліхаміджича, до якого зараз чимало претензій від гравців.

Погана гра лідерів

Хамес Родрігес під впливом агента приділяє багато уваги критиці гри команди та ниттю про відсутність ігрового часу. Пішли чутки, нібито Матс Хуммельс хоче покинути Баварію через активну ротацію в центрі оборони. Наскільки це правда – велике питання, але Матс не соромиться публічно обговорювати неправильні рішення тренера, хоча й сам не виглядає еталоном надійності – що й дало привід для ротації.

Мануель Нойєр проводить найгірший сезон у кар'єрі. Голкіпер Баварії у цьому сезоні відбив лише 57% ударів по своїх воротах – другий найгірший результат Бундесліги після Фабіана Бредлова з Фрайбурга (47%). За 12 попередніх років у німецькій еліті Нойєр в середньому відбивав 77% ударів, жодного сезону цей показник не падав нижче 71%. Катастрофа. До того ж, виправдати Нойєра за 8 пропущених голів у БЛ складно – жодного після контратак чи дальніх ударів.

Є питання до Ар'єна Роббена та Франка Рібері (хоча більше претензій в цьому контексті до Ніко Ковача), до ефективності роботи всієї атакувальної лінії. В останніх трьох матчах чемпіонату Баварія завдала 53 удари по воротах суперника, а забила лише 1 гол.

"Невдачі із присмаком пива", – гравці Баварії з дружинами відвідали "Октоберфест"

Баварія після контратак відзначилася в Бундеслізі тільки раз (з 12 голів загалом). Це можна було б пояснити домінацією у володінні м'ячем (в середньому 66%) та переважанням позиційних атак, однак для порівняння дортмундська Борусія, яка з Люсьєном Фавром також робить акцент на контроль, за цей період організувала 4 голи завдяки контрнаступам. Тут прямі претензії до Роббена і Рібері.

Пошук заміни 34-річному голландцю та 35-річному французу відтермінували на рік. Немає сумнівів, що наступного літа на їхнє місце когось придбають. За інформацією німецьких ЗМІ, фаворитом виступає Ніколя Пепе з Лілля, за якого пошкодували віддати 30 млн євро вже зараз. Говорять також про Флоріана Товена та Антоні Мартіаля.

Ще один претендент – зірковий Набіль Фекір, який нещодавно карав Манчестер Сіті та Шахтар у Лізі чемпіонів. У Ліоні він грає переважно в центрі, але Баварія вважає, що це хороший варіант на фланг атаки. Така франкомовна орієнтованість не є випадковою – за пошук відповідає французький скаут Лоран Бюссер, який свого часу знайшов для Байєра Леона Бейлі (варіант з придбанням талановитого ямайця Баварія поки що відвела на другий план).

Відсутність ідей у тренера

Видання Bild підрахувало середню кількість набраних очок всіх менеджерів Баварії протягом перших 100 днів на чолі команди – Ніко Ковач лише на 11 місці. Хорватський фахівець багато в чому став заручником ситуації, але й до нього є претензії.

Перше і головне – в атаках Баварії дійсно не простежується свіжих нестандартних ідей. Роберт Лєвандовскі відрізаний від команди. В останньому матчі проти Борусії М він лише 12 разів зустрівся з м'ячем – подібне в повному матчі Бундесліги з поляком ще не траплялося.

Ковач дає дуже багато ігрового часу Рібері та Роббену, хоча флангові ветерани не "тягнуть". Як вже говорилося, після травми Комана у тренера немає достатньо варіантів на цих позиціях, але чому ж тоді так пасивно перебудовується гра, пасивно зміщуються акценти на інших виконавців.

У грі сьогоднішньої Баварії не відчувається рука Ніко Ковача, а ставка на те, що все поїде по старому сценарію минулих сезонів не спрацювала ні в головного тренера, ні в керівництва.

Міжнародна пауза навряд чи піде на користь Баварії. Мюнхенський клуб має велике представництво у збірній Німеччини, де також не все прекрасно. Поточний невдалий відрізок "зірки півдня" чимось нагадує провал Бундесманншафт на ЧС-2018: контроль м'яча з примітивним загостренням, нотка самовпевненості у гравців та сумнівна атмосфера. Навіть після Мундіалю хвалити Німеччину не особливо було за що – таке ж стерильне володіння м'ячем і відсутність явних структурних зрушень.

Ніко Ковача зараз не звільнять. Улі Хьонесс розуміє безглуздість відставки і висловлює хорвату в складний момент підтримку: "Я захищатиму Ковача до смерті. Ми абсолютно спокійні". Чутки про Зінедіна Зідана, Арсена Венгера та Антоніо Конте – це смішно. Ральф Хазенхюттль і Лоран Блан – не настільки абсурдні варіанти.

Баварія пожертвувала сезоном, але не для перебудови, а для економії. Втім, не факт, що навіть у таких умовах срібна салатниця поїде з Мюнхена.

Баварія переживає першу кризу при Ковачу – 7 зірок вже не задоволені тренером, назріває бунт