УКР РУС

Барселона – Валенсія: Мессі у суперклубі Пеле, божевілля гранда, акценти з Динамо, комедія судді та росіянина

20 грудня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Барселона і Валенсія розійшлися миром (2:2) сьогодні, 19 грудня, у 14 турі Прімери. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Третій поспіль домашній поєдинок Мессі та компанії. Каталонці прагнули продовжити переможну серію, яка тривала 4 матчі поспіль на Камп Ноу в чемпіонаті Іспанії. Суперник на папері дозволяв. "Кажани" набрали лише 2 очки за цей же проміжок виїзних двобоїв. Матч, як і онлайн-трансляція Барселона – Валенсія на "Футбол 24", стартував о 17:15. Остання дуель цих команд завершилася поразкою фаворита, але було це на чужій Местальї. "Лос чес" у рідних стінах зазвичай виглядають значно грізнішими.

Барселона – Валенсія: онлайн-трансляція матчу

Поки команда Кумана плела мережива своїх хитромудрих комбінацій, гості швидко спромоглися на перший удар Гедеша, який вінчав швидкий контрвипад лівим флангом. З майже 80% контролю Барса (при 62% точності передач Валенсії) не витиснула жодної спроби удару за стартові 20 хвилин. Дальній постріл Мессі успішно заблокували, а потім справжня трагікомедія трапилася у штрафному господарів. Двічі поспіль парочки гравців Валенсії завадили собі пробити. Особливо "вразив" росіянин Черишев, який набіг на свого партнера Гайю і полегшив справу Тер Штегена – бути б розстрілу, а так навіть без кутового.

Барселона – Валенсія – 2:2 – відео голів та огляд матчу

Перехоплення у високому пресингу, і Солер ледь не прошив німецького воротаря ударом здалеку. Не біда, відзначився Карлос асистом. Після його подачі з кутового Муктар Діакабі без жодних перешкод пробив з меж воротарського. Фантастична перевага Валенсії у всьому, крім контролю, де лише 25%, але: 6:1 за ударами, 2:0 за влучаннями. Перший гострий момент Барселона створила аж на 33 хвилині. Коутінью розігнав швидку контратаку (!), але Грізманн не зміг під кутом пробити повз голкіпера. Брейтвейт вимагав пенальті, але більше схоже було на те, що це непомітний данець на нервах порушував правила.

Відбір у виконанні Барси – це щось з чимось. Просто спостерігають каталонці, як у кілька пасів відбувається швидка контратака, у фіналі якої Черишев у падінні подає, і Максі Гомес впритул розстрілює – Тер Штеген витягує весь перший тайм. Ну, а потім миттєве покарання. Гайя сконфузився, злегка поклавши руку на плече Грізманна, який уже відпускав м'яч на користь голкіпера. Суддя спочатку виписав червону капітану Валенсії, але потім після консультацій з VAR змінив рішення на жовту. Мессі не реалізував пенальті – Доменек парирував. Однак у продовженні атаки Лео таки наздогнав Пеле за голами в одному клубі (по 643, бразилець забив стільки за Сантос). Аргентинець головою вгатив м'яч після подачі Альби на добиванні.

Черишев загубив черговий вбивчий момент, невдало пробивши з кількох метрів, і знову покарання не забарилося. Уругвайський центрбек Барселони Араухо ефектними боковими ножицями розстріляв ворота гостей. Брейтвейт замикав націлену подачу, але Доменек не дав себе пробити у ближньому бою. Різкий прохід правим краєм, тріщить оборона каталонців, але тримається мінімальна перевага в рахунку. Оце так! Гайя, якого арбітр вилучав сьогодні до втручання VAR, продерся у штрафний і видав на межу воротарського, де Максі Гомес зіграв на випередження.

Вихованці Барси Педрі та Мінгуеса відіграли роль статистів у цій гольові атаці. Останній вирішив виправитися дальнім пострілом, але Доменек потягнув. Град ударів каталонців, які вийшли вперед за цим показником (18:12 загалом, 8:4 у площину воріт). Мессі знову і знову бере гру на себе, зокрема, виконує всі небезпечні штрафні. Доводить Лео свій показник ударів до 9, але воротар "кажанів" дає раду. Статистика очікуваних голів свідчить про справедливість саме цього результату (2,45:2,07, причому половина xG господарів – епізод з пенальті та добиванням). Команда Кумана до останнього вірила у перемогу, а Мессі просив ще один пенальті за влучання у притиснуту до спини руку захисника, але не судилося. Барселона перериває переможну серію і залишається на 5 місці. Валенсія виходить на 12 рядок.

Валенсія заслужила більшого – нагадали Динамо, постраждали з двох причин

Одна з найгірших версій "кажанів" за багато-багато років громить Реал Мадрид вдома і відбирає очки у лігві Барселони. Неймовірність цього сезону продовжує зашкалювати. Найцікавіше, що Валенсія виглядала таким собі топ-клубом, який просто не кидається під танки, а методично використовує свою тактику для придушення іншого гіганта. На Камп Ноу команда Грасії спершу вдавала з себе якесь неживе тіло, яке ні про що не думає, нічим не загрожує. Глухий автобус, нечасті вилазки у розвідку. А потім почала все частіше нагадувати Динамо на цьому ж стадіоні зовсім нещодавно в ЛЧ.

Круті контри, блискавична гра в пас, на фоні чого захист і середня лінія Барси виглядали безпорадними дублерами без будь-якого серйозного досвіду. Жалюгідність суперника попереду, який всі гроші знову поставив на голи Мессі, але в Лео теж бувають свої ліміти, нереалізовані 11-метрові та 0,5 пенальті, тобто штрафні. Ось він гігант на щиті, лежить і майже нічим не загрожує, беріть своє і біжіть, поки той не прокинувся. Але ж ні. Проблеми "кажани" створили самі собі.

Два вбивчі моменти запоров лідер збірної Росії Черишев, який 1 гарний крок замінював на 3 провальні. У ключових епізодах Денис просто показував себе футболістом, який не тягне цей рівень і тушується навіть на фоні такого слабенького гранда. Йому активно допомагали тринькати багатство моментів і деякі партнери, але ніхто не допоміг захисту Барселона настільки сильно. Найпопулярніший коментар на мадридському форумі: "Вітаємо Валенсію. Це подвиг зіграти удесятьох проти Черишева та судді Ернандеса Ернандеса".

Ну, і цей комічний у своїй безглуздості момент навіть не з рукою, а з дитячою рученькою на плечі, делікатно рухаючи яке, просять у маршрутці передати за проїзд. Пояснення головної дійової особи додає абсурдності. Гайя зізнався, що арбітр розтлумачив йому епізод напрочуд дивно: рефері сприйняв цей рух як поштовх, тому спершу виписав червону картку. Коли ж суддя Ернандес Ернандес підійшов до монітору VAR, частково змінив рішення, але вже почав доводити, що там був не поштовх, якого відчутно замало, а контакт з Грізманном. Тому не червона, а жовта, але все одно пенальті. "Не знаю, чи хтось це зрозумів. Не бачу особливого сенсу в його поясненні, чесно кажучи. Він каже, що це пенальті, бо я штовхнув його. А потім, коли переглянув момент ще раз, дає пенальті за контакт між нашими ногами, і тому це не вилучення".

Ла Ліга недавно визнала 199 помилок за сезон 2020/21, яких судді припустилися в моментах, коли їм не допоміг, не міг, чи не хотів допомогти навіть VAR. Кількість пенальті завдяки відеоповторам і допомозі асистентів арбітра за дрібні контакти вдалося зменшити (такими є директиви суддівського комітету Іспанії), але подібні моменти все одно залишають місце для спекуляцій та маніпуляцій. У середньому за 90 хвилин майже 2 помилки суддів, які так чи інакше впливають на хід матчу. Технології не здатні зменшити кількість суддівських фейлів до 0, зате часу вони забирають занадто багато, а компенсовують потім незмірно менше.

Мессі у суперклубі Пеле, і це чи не єдина гарна новина для Барселони

Лео крутився, вертівся, забирав додому традиційну "Персону матчу №1". Створив епізод, після якого призначили пенальті, був єдиним, хто загострював з центральної зони. Брав на себе функції плеймейкера та кілера. Словом, вкотре був за двох, але знову все навколо навіювало на нього жах і депресію. Іноді складається враження, що йому просто необхідно відійти в бік. Можливо, навіть дуже далеко. Це вкрай токсичні стосунки, в яких Барселона продовжує хоча б зводити кінці з кінцями завдяки його генію, а сам Лео залишається на самоті зі своїми проблемами, отримуючи ще й порцію ненависті: ну як же ти такий-сякий, бог футболу і не витягнув черговий матч на собі, та як ти смієш?

Ні, в Барси бувають спалахи чогось хорошого, але вони тонуть у морі проблем. Мінгуеса може бути скільки завгодно таким собі каталонським Рамосом на фоні Динамо в Києві, але сьогодні програє ключові епізоди і дозволяє розстрілювати бідолашного Тер Штегена з 5 метрів. Араухо забив крутий гол, ніби дух Луїса Суареса вселився в нього за законами земляцтва. Але той же уругвайський центрбек залишається геть не при справах, коли його зони розривають стрімкі суперники. Хоча загалом це ще найбільш надійний оборонець в цій команді – той випадок, коли краще заплатити за 19-річного хлопчину неповні 2 млн євро і виховати його через Барсу Б, а не викидати по 60-70 мільйонів.

Маючи 5 атакувальних гравців та лише одного опорника у схемі 4-1-4-1, каталонці дозволяли себе шматувати і майже нічого не створювали самі. А коли захочете відмінусувати внесок Мессі, то картина взагалі називатиметься "біда чорна". Завдяки тому, що Валенсія загравалась в атаці, упиваючись свою перевагою в гостроті, почали виникати хоч якісь моменти на протиході. Зароблений пенальті саме так і прийшов у той ідеальний момент, коли суперник мав забивати на 2:0, а натомість пропустив. А в підсумку Барселона переоцінила себе, полізла добивати суперника у стані, в якому не могла собі цього дозволити.

Нове жахіття Бускетса в опорній зоні з кількома неприпустимими провалами, Мінгуеса і Дест нагадали Забарного та Миколенка запізнілою реакцією з увагою виключно на м'яч, а не суперника, який вривається з-за спини. Як блискуче написала Marca, "чи можна звинувачувати Мессі в тому, що він хоче покинути таку Барселону". Захист перетворився на глобальне посміховисько, яке наривається на 3-4 голи за матч, але отримує незаслужений порятунок від німецької фортеці Тер Штегена. Центр поля десь на стадії обіцяли підвезти, але все ніяк, затримки на кордоні. Напад – Мессі та велика порожнеча, яка змушує фанатів сумувати навіть за "престарілим" Суаресом.

Характер? З останніх 10 матчів, у яких пропускали першими у всіх турнірах, обіграли лише Реал Сосьєдад. Натомість були поразки від таких грандів, як Осасуна, Хетафе та Кадіс, а також ганебний домашній розгром від Ювентуса, який позбавив 1 місця і легшого суперника в 1/8 Ліги чемпіонів, ніж грізний ПСЖ з Неймаром, Мбаппе і Навасом. Команда жодного разу при Кумані не посідала місце навіть у топ-4 Прімери, фанати вже й забули, що таке зона ЛЧ. І знову процитуємо Марку: "Відстань між цією Барсою і чемпіонським титулом така ж, як між її захисниками і суперниками при постійних розривах на стандартах".