УКР РУС

Барселона розгромила Валенсію: зірковий час Фаті та де Йонга, тріумфальне повернення Суареса й дірява оборона каталонців

15 вересня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Барселона в домашньому матчі 4-го туру Ла Ліги познущалася над Валенсією (5:2).

Барселона розпочала з місця в кар'єр, відкривши рахунок вже на 2-й хвилині зустрічі. Гол створили три футболісти: де Йонг опинився на правому краю штрафного й прострілив, Грізманн потягнув за собою Гарая, а звільнений від опіки Фаті потужним ударом під праву стійку замкнув передачу – 1:0! Не встигли "кажани" отямитись від голу каталонського вундеркінда, як той додав до своєї статистики ще й асист. На 7-й хвилині він ефектно переграв Коклена один-в-один та з лівого краю карного майданчика викотив м'яч під постріл де Йонгу – Френкі ж відправив сферу точно під поперечину. 2:0 – здавалося, що справу зроблено.

16-річний Ансу Фаті став наймолодшим футболістом Ла Ліги, якому вдалося оформити гол+пас у XXI столітті. Досягнення не зупиняло африканця: так, на 16-й хвилині йому вдався блискучий обвідний удар метрів з 20-ти, однак м'яч через рикошет пролетів у лічених сантиметрах від каркасу воріт. Втім, Валенсія до того часу втигла прийти до тями, ледь не розмочивши рахунок після красивої комбінації Гамейро та Морено на лінії штрафного. На 20-й же Гамейро отримав передачу на хід, обійшов на дистанції Семеду, прикрив м'яч корпусом і під кутом вийшов віч-на-віч з тер Штегеном. У завершенні Кевін завдав потужного удару в ближній кут – повз ворота!

Поступово ставало помітно, як добре "кажанам" даються комбінативні дії перед чужим штрафним. Каталонці, подовгу катаючи м'яч у спробі розтягнути оборонні мури Валенсії, іноді допускали помилки, після яких гості регулярно тікали у контратаку. Зрештою, пасивність попереду та неуважність позаду призвели до справедливого голу левантійців на 27-й хвилині: Гамейро отримав розрізний пас від Морено й вискочив віч-на-віч з тер Штегеном, впевнено перегравши його у ближньому бою – 2:1.

Це вже завело господарів, які пішли уперед і могли забити третій м'яч у ворота свого ес-голкіпера Сіллессена. На 33-й хвилині в центрі уваги знову опинився Фаті, який практично повторив свій диво-постріл з дистанції у дальню дев'ятку – і знову сфера по-зрадницьки просвистіла поруч з каркасом воріт. Крім того, у штрафний вривався Перес, який впав після контакту з Парехо, але арбітр не побачив у діях Дані порушення правил. Валенсія ж відповіла фантастичним моментом на 38-й хвилині: спочатку Гамейро вивалився віч-на-віч з тер Штегеном на куті штрафного й пробив у корпус німцю, а за кілька секунд пробив з напівоберту метрів з 10-ти – і знову тер Штеген витягнув його удар.

Завершення першого тайму пройшло за ініціативи Барселони, але якісних епізодів біля воріт Сілессена не виникало. Найбільше запам'ятався момент на 39-й хвилині, коли 16-річний Фаті у штрафному ефектно перекинув м'яч над головою 34-річного Васса, після чого прострілив – голкіпер перехопив передачу. На 45-й же про себе знову нагадав Грізманн, який завдав удару з дальньої дистанції значно вище воріт. Зрештою, на перерву команди пішли за переваги Барселони.

Початок другого тайму розпочався у схожому з першим ключі. Каталонці захопили контроль над м'ячем і швидко забили гол, а допоміг їм у цьому екс-воротар "блаугранас" Сіллессен. На 53-й хвилині Грізманн потужно пробив з лінії штрафного по центру, Яспер незграбно пропустив м'яч під рукою, а той відскочив у стійку. На добиванні тут же зіграв Піке – 3:1! Всього ж за дві хвилигни після цього четвертий м'яч міг провести Семеду, якому вдався прекрасний постріл з дальньої дистанції у лівий нижній кут – і знову каркас воріт зіграв за Валенсію!

Ернесто Вальверде у цей момент вирішив кинути в бій Суареса, який через травму пропустив три останніх тури. Луїс змінив Фаті на 59-й хвилині, а вже на 61-й його потужний удар з лінії штрафного завершився рикошетом від лівої стійки точно у сітку воріт Валенсії – 4:1.

На цьому Барса не зупинилася, але проти п'ятого голу був Сілессен, який на 63-й хвилині врятував після виходу Грізманна віч-на-віч, парирував постріл Переса з меж карного майданчика й спіймав дальній удар у лівий кут. Лише після цього "кажанам" вдалося дещо вирівняти матч, але тому сприяла купа замін, яка збила ігровий темп.

На 70-х хвилинах Валенсії дали трішки пограти, а та навіть могла забити. Зокрема, непогані постріли вдалися Черишеву та Лі Кан Іну, однак тер Штеген не дрімав. Зрештою, агресія гостей почала збиватися на жорсткі фоли, тому Барселона прийнялася закривати поєдинок. На 75-й хвилині над поперечиною пробив Бускетс, а на 82-й, після затяжної атаки з кількома накритими ударами, стався пятий гол "блаугранас" – його після передачі Грізманна провів Суарес, з близької відстані влучивши той же кут, що і при першому своєму забитому м'ячі.

Втім, вже у компенсований час Гомес зумів зробити рахунок бодай трохи бойовитішим – 5:2. На цьому матч і завершився.

Таким чином, Барселона набрала сім очок та бодай на добу повернулася у зону Ліги чемпіонів. Каталонці йдуть на четвертій позиції, перебуваючи на відстані двох залікових балів від першої. Валенсія, маючи у активі всього чотири пункти, опустилася на чотирнадцяту сходинку в турнірній таблиці.

Фаті та де Йонг – герої зустрічі

Після розгрому Валенсії увага іспанських журналістів була сконцентрована на 16-річному Ансу Фаті, якому вдалося оформити гол+пас у стартові 7 хвилин і заодно познущатися над досвідченими оборонцями Валенсії. Головному тренеру збірної Іспанії тут же довелося заявити, що федерація працює над натуралізацією африканського вихованця Ла Массії, а у голосованні за найкращого футболіста зустрічі на Marca нападник зі значним відривом займає перше місце. Найкраще ж гру Фаті у цьому поєдинку описав оглядач AS Санті Хіменес:

"Кожного разу, коли він втручався в гру, щось траплялося. Це був кошмар для Валенсії, яка, здавалося, запитувала себе: "Звідки ця дитина?"

16-річного нападника вже порівнюють з Мессі, який продовжує відновлюватись від травми й навряд чи зіграє навіть у вівторок. У минулому турі Фаті вийшов на заміну в другому таймі важкого поєдинку проти Осасуни й вже за шість хвилин став наймолодшим автором голу Барселони у Примері, а тепер він став наймолодшим автором голу+пасу в одному матчі за всю історію Ла Ліги. Втім, і без рекордів його статистика проти Валенсії заслуговує на відзнаку: за 60 хвилин Ансу, крім голу, провів 2 класних дальніх удари над поперечиною, тричі переграв суперника на дриблінгу (при п'яти спробах) й став третім за оцінками аналітичних порталів Whoscored та Sofascore.

Звісно, поки що зарано говорити про наступника Мессі. Як правильно зазначив Ернесто Вальверде, "не зовсім нормально забивати майже першим дотиком, другим віддавати гольовий пас, а третім майже відзначитися ще раз". Попереду у Фаті будуть набагато складніші матчі, а прямо зараз йому потрібно попрацювати у залі – всього три виграних єдиноборства з восьми для Барселони замало. Крім того, Ансу періодично гальмував при формуванні трикутників у півзахисті, але для 16-річного футболіста, який дебютував за Барсу менше місяця тому, це нормально. Якщо африканець підійде до справи з правильним налаштуванням, то місце в основі йому буде гарантоване. Тим не менш, він уже є зіркою.

Втім, не Фаті єдиним повнилася гра Барселони у матчі проти Валенсії. Не менший захват іспанських журналістів та вболівальників викликав виступ де Йонга, якому вдалося оформити гол+пас на старті зустрічі, а ще кілька потенційних асистів голландцю запороли партнери. У голосуванні за найкращого футболіста зустрічі на Marca Френкі йде прямо за Фаті, а на Mundo Deportivo та AS він став одним з трьох гравців, яким поставили найвищу оцінку. Whoscored та Sofascore також оцінили гру де Йонга найвищими балами – 8.4 і 8.6 відповідно.

Статистика Френкі говорить сама за себе. На рахунку голландця 54 передачі із 100-відсотковою точністю, з яких три паси були під удар – ніхто стільки не асистував партнерам. Крім того, де Йонг тричі повертав м'яч своїй команді й тричі з трьох спроб обіграв суперника на дриблінгу – ну а його шикарну позиційну роботу цифрами не описати. Щоправда, у другому таймі його активність була дещо нижчою, ніж до перерви, але загалом Френкі провів свій найкращий матч за Барселону на цей момент.

Луїс Суарес – те, чого так не вистачало Барселоні

Вікового уругвайського нападника останнім часом почали критикувати за пасивну гру попереду, постійні дорікання партнерам та дружбу з Мессі – мовляв, це негативно позначається на його мотивації, адже другу Лео місце у старті гарантовано. І хоча Луїс залишається найкращим у світі за роботою по останній лінії та досі вражає своєю енергійністю, його травматичність стала приводом для розмов щодо пошуку нового нападника. Втім, вихід Суареса на заміну в другому таймі матчу проти Валенсії на фоні поєдинків "блаугранас" без нього змусить критиків замовчати.

Луїс разом з де Йонгом та Фаті практично всіма виданнями та аналітичними порталами визнається найкращим футболістом зустрічі, хоча уругвайський форвард провів на полі трохи більше 30 хвилин. Звісно, більшість просто звернула увагу на дубль Суареса у ворота Сіллессена, але тут також варто відзначити якість виконання моментів. Показовим був перший гол нападника: Луїс вийшов на заміну на 59-й хвилині, дві хвилини побігав десь поза увагою телевізійних камер, а потім відкрився під пас де Йонга й першим дотиком відправив м'яч під стійку. З 20-ти метрів. Без розбігу. Прямо у топ-3 бомбардирів Барселони за всю історію.

Барселоні в останніх трьох турах бракувало саме такого майстра. Можна довго відзначати Переса за активність та сміливу гру (для матчу проти "кажанів" це також актуально), а Грізманна – за корисні дії на команду, однак режиму суперзірки на завершальних стадіях ніхто з них не вмикав. Суаресу довелося показати пацанам, як це роблять справжні чоловіки. 14 дотиків до м'яча і дубль у ворота Валенсії – в цьому Луїс "шарить".

Оборона Барселони – катастрофа

Наскільки у "блаугранас" все було прекрасно попереду, настільки ж все виглядало жахливо позаду. Рахунок 5:2 не має вводити в оману – якби "кажани" використали усі моменти, які були в них у першому таймі, то на перерву вони б пішли за рахунку 2:3 або навіть 2:4 на свою користь. Те, що витворяли Гамейро та Родріго з обороною Барселони, не витримує жодної критики.

Вже той факт, що шість з дев'яти ударів по воротах "блаугранас" пройшли з меж штрафного, перед стартом ЛЧ насторожує. Валенсія на старті сезону не настільки крута, як наприкінці минулого, а перед цим туром команда ще й зі скандалом втратила головного тренера Марселіно Гарсію Тораля – тим не менш, комбінативні дії "кажанів" перед карним майданчиком Барси від цього не постраждали. Вже на 19-й хвилині Морено та Гамейро просто роздягнули каталонський захист, однак в останній момент підкат Альби не дав Родріго замкнути передачу.

Втім, також варто відзначити, що перед цим моментом Семеду на фланзі втратив м'яч під тиском Морено та Торреса. Вже за хвилину Нелсон знову став "героєм" епізоду, банально програвши забігання на дистанцію Гамейро. Кевін вийшов віч-на-віч і пробив повз ворота. Втім, нападник взагалі не повинен був мати перед собою таку широку зону, куди й пройшла розрізна передача Морено.

Зрештою, і гол став наслідком розрізного пасу Родріго на Гамейро, якому залишалося переграти тер Штегена у ближньому бою. Німецький голкіпер взагалі був янголом-охоронцем оборони "блаугранас", підчищаючи більшість її помилок. Особливо ефектним став епізод на 38-й хвилині, коли захисники Барселони тричі дали пробити нападникам Валенсії з меж штрафного – після виходу Гамейро сам-на-сам, після програного відскоку біля власних воріт і після ще одного такого відскоку, коли Морено вистрілив з тієї ж точки, але з офсайду.

Суперники у Лізі чемпіонів вибачати такі помарки не стануть. У Барселони не та група, в якій можна розслаблятися, але навряд чи вона не вийде з неї. Проблеми з такою грою почнуться одразу в плей-офф, де ціна всього однієї помилки стає колосальною. Грубі помилки у захисті "блаугранас" виникають не вперше і не вдруге, з'явившись далеко не у поточному сезоні – і Ернесто Вальверде досі не може їх виправити. Shame.