УКР РУС

Динамо U-19 зіграло внічию з Барселоною – кияни підтвердили елітний статус, але проявили серйозні тактичні проблеми

20 жовтня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Барселона U-19 та Динамо U-19 в рамках поєдинку 3-го туру групового етапу Юнацької ЛЧ переможця не виявили (0:0). Звіт читайте на "Футбол 24".

Динамо U-19 феєрично стартувало у Юнацькій лізі, розгромивши Баварію й Бенфіку й забивши їм по чотири голи. Ще одна перемога на 90% забезпечила б киянам вихід у плей-офф, але її необхідно було здобувати на виїзді в матчі проти Барселони U-19. Каталонці, своєю чергою, бажали реабілітації за поразку 0:4 від Бенфіки.

"Було приємно бачити, як грають ваші хлопці": Костюк розповів, як з ним зв'язався наставник Баварії

Ігор Костюк залишився вірним собі, випустивши той же склад, що і в попередніх двох поєдинках. Втім, звичного розриву суперників на флангових контратаках цього разу не сталося – обидві команди в першій 20-25 хвилин вели мляву позиційну боротьбу, майже не загострюючи гри. Барселона прогнозовано виглядала активніше, але Динамо доволі впевнено оборонялося й сміливо пресингувало.

В першій половині першого тайму вболівальники побачили тільки один небезпечний епізод – це Барберо відкрився між центрбеками й отримав передачу в район 11-метрової позначки, однак влучити по м'ячу нападнику не вдалося. Кияни мали епізод з вриванням Волошина через фланг у штрафний, де Назар впав, але пенальті арбітр не дав. В цілому, матч йшов рівно.

Вболіваємо за улюблену команду в Лізі чемпіонів разом! Збирай друзів, міксуй коктейлі з легендарною Żubrówka та насолоджуйся переглядом топових матчів!
Żubrówka – відкрий легенду! Для тих, хто хоче справжнього! Дізнатись більше про Żubrówka та коктейлі тут.

В середині першого тайму стало цікавіше. Саме в цей період Динамо змарнувало найкращу нагоду відкрити рахунок до перерви: Діалло запустив передачу на хід Царенко, той знайшов у штрафному Попова, а Кирило звідти пробив у лівий нижній – стійка врятувала Барсу! Відповідь "блаугранас" виявилась не менш небезпечною: на 30-й хвилині Барберо змістився з лівого флангу й потужно пробив під дальню штангу – Нещерет парирував, а потім взяв добивання від Акомача з близької дистанції!

В останні 15 хвилин першого тайму Барселона U-19 відверто домінувала в роботі з м'ячем на чужій половині, майже нічого не дозволяючи гостям. На 39-й хвилині перевага господарів могла вилитись у красивий гол Фуентаса, однак його сильний постріл з-за меж штрафного пройшов поруч з каркасом. Зрештою, відпочивати команди відправились за нулів на табло.

Початок другого тайму подарував Динамо U-19 ще один шикарний епізод біля чужих воріт: Волошин відгукнувся на закидання й оформив фірмовий ривок по правому флангу в штрафний, опинившись прямо перед голкіпером – втім, замість фінального удару Назар покотив на дальню стійку під замикання Діалло. На жаль, лівого вінгера киян в останню мить випередив Хуанола. Барселона вже через дві хвилини після цього моменту могла покарати киян, організувавши контратаку з прострілом Гайлана на ближній кут воротарського – Барберо замкнув його, однак вийшло дуже неточно.

Новий розмін моментами стався в середині другого тайму. Його знову почало Динамо: на 59-й хвилині Діалло змістився з лівого флангу в центр, хитнув захисника й потужно пробив у ближній кут – голкіпер парирував. Барса відповіла серією гольових нагод: на 60-й Гайлан завдав обвідного удару з дистанції (трішечки неточно), на 65-й Акомач з меж штрафного вистрілив повз праву стійку, а на 68-й Хуанола пульнув під ліву метрів з 30-ти – Нещерет врятував "біло-синіх"!

Здавалося, що каталонці вже не відпустять киян, але на 70-х хвилинах підопічні Ігора Костюка провели свою серію супермоментів. Так, на 76-й Волошин прорвався правим флангом і покотив передачу на межу штрафного, а Царенко звідти пробив у дальній кут – стійка вдруге врятувала Барселону U-19! На 78-й Волошин повторив свій рейд, однак тепер він вирішив вистрілити з гострого кута у дев'ятку. М'яч влетів у зовнішній бік сітки!

В ендшпілі зустрічі команди продовжували грати на високих швидкостях. Барселона продовжувала володіти м'ячем, а динамівці активно накривали суперника й тікали у контратаки – втім, створити бодай один момент жодній з команд не вдалося. У підсумку, фінальний свисток зафіксував нульову нічию.

Динамо U-19 продовжило лідирувати у групі Е, маючи в активі 7 залікових балів. Барселона U-19, набравши 4 очки, піднялась на другу сходинку в турнірній таблиці, але Бенфіка U-19 вже сьогодні може потіснити каталонців вниз.

Динамо U-19 – висококласна команда

Два розгроми у перших турах та особиста відзнака від тренера Баварії U-19 самі говорять про статус юнаків Динамо на карті молодіжного футболу Європи. Втім, феєричні відрізки бувають і у молдавського Шерифа, а от показати свій клас у третьому топ-матчі поспіль може тільки реально елітна команда. Кияни у Барселоні довели, що вони належать саме до цієї когорти.

"Блаугранас", як і Баварія з Бенфікою, не ставлять на результат, однак вони явно сильніші за рівнем своєї тактичної підготовки й організації – особливо на тлі мюнхенців. Каталонці швидше працюють з м'ячм, у них шикарно поставлена робота на просування через передачі, вони дисципліновано заповнюють усі 5 вертикалей в атаці (фланги, напівфланги й центр). При цьому помітно, що колектив був знайомий зі стилістикою Динамо й був готовий до неї – до цього ми ще повернемось.

Підопічним Ігора Костюка протистояв вкрай сильний суперник, однак "біло-сині" тримались проти нього на рівних. Так, були певні проблеми тактичного характеру, але за кількістю та якістю моментів гості не відставали. Так, були помилки, але й Барса не змогла уникнути українських флангових контратак – хоча й сильно обмежила активність у цих зонах. Вболівальники спостерігали рівну боротьбу колективів, у яких є свої сильні й слабкі сторони і які можуть як виграти, так і програти.

Нічия була абсолютно логічним результатом. Вона не дозволила Динамо U-19 заготовлювати шампанське під святкування дострокового виходу в плей-офф, але ці "нулі" показали готовність на рівних грати проти будь-якого топа. Якщо ж суперник ще й дає слабину, то взагалі можна очікувати розгрому. Футболісти Баварій і Барселон у роздягальні зараз повинні ставитись до команди Ігора Костюка, як до грізної машини. І це – не перебільшення. Зі своєю ігровою філософією Динамо U-19 розриває Європу.

Тривожні тенденції у футболі Динамо U-19

Ми не просто так виділили жирним шрифтом слова про філософію. В рамках свого стилю кияни дійсно залишаються грізною силою, але є кілька важливих нюансів.

Найголовніший з них полягає у занадто сильній заточеності на результат зі ставкою на експлуатацію фізичних і технічних даних футболістів – їх використовують для швидкої вертикальної гри. Тут "біло-синім" немає рівних, от тільки у Мірчі Луческу й у реально сильних командах так давно не грають. На дорослому рівні більшості лідерів Ігора Костюка доведеться вчитись заново. Згадайте про це, коли хтось знову буде розказувати про незрозумілі проблеми з розкриттям талантів у великому футболі.

Втім, про цю проблему знають усі. З нею ніхто нічого не робить, тож забудемо про неї. Давайте просто отримувати задоволення від гри й результату! Втім, "блаугранас" виявили дуже тривожні тенденції у тактиці підопічних Ігора Костюка.

Барселона U-19 стала першою комадою, якій вдалося обмежити флангову активність Динамо U-19. Так, у Волошина було 4-5 якісних проривів, але той же Діалло виглядав не таким ефективним, як раніше. Вівчаренка взагалі вимкнули – він постійно змушений був оборонятись у ситуаціях 2-в-1, тож думати ще й про походи до чужого штрафного йому було ніколи. Барса не змогла відрізати крила "біло-синіх", але не дозволяла ними розмахувати часто – і Динамо одразу завершило матч без голів.

Випадковість? Та ні. Усі голи у ворота Бенфіки прилетіли з флангів. Усі атаки й голи у ворота Баварії прилетіли з флангів. Голи у ворота Львова в недавньому поєдинку молодіжної першості теж прилетіли з них. Всюди картина була однаковою – кияни відходять вниз, витягують суперника й запускають лонгбол на хід Діалло чи Волошину. Так, це надзвичайно ефективний прийом, але разом з цим "біло-сині" лякають своєю однотипністю в атаках. У них просто немає інших інструментів для розвитку позиційного наступу.

Не менш тривожно спостерігати за тим, як Динамо вело позиційну роботу. Вже із середини першого тайму "блаугранас" виходили переможцями у напівмоментах. Каталонці кожного разу були швидшими на одну передачу, на одне ТТД, на одне переміщення. Динамо реагувало на дії юнаків Барси із затримкою, а іноді просто не помічало своїх провалів.

Ось, наприклад, атака Барси на 28-й хвилині. Оборонна структура киян змістилася вправо, а за спину Вівчаренку вже забігають два футболісти. Вінгер Діалло далеко за спинами – вочевидь, в надії на закидання під контратаку. Втім, у такій ситуації Самба повинен був бігти щосили назад. Ігор Костюк несе за це відповідальність, адже вінгери грають так практично завжди.

Між тим, опорники не грають з суперником зліва. Фулбек каталонців віддав пас між лініями, а далі опорника киян просто приберуть на дриблінгу. В подібних епізодах каталонці часто ще й вмикали роботу корпусом, прискорюючись і ефектно розвертаючись навколо опонента.

Ще один показовий момент. Опорники не встигають накрити центрхава, а той виконує шикарну верхову передачу в центр оборони. Центрбеки киян або не очікували на таке відкривання, або просто на мить проморгали його. Тут маємо класичну проблему швидкості мислення й оборони при закиданнях – давньої головної болі українського футболу.

А ось тут динамівці дали розрив, у якому одразу виникло 3-в-3 проти захисників. Оборонці могли б діяти агресивніше, але вони явно боялися обіграшу 1-в-1 – це правильно, але Динамо в цілому повинно було діяти компактніше.

Як наслідок, у розрив пішла передача на Барберо, до нього почали стягуватись захисники, а нападник вистрілив з дистанції у дальній кут. Нещерет парирував, а за спиною Вівчаренка вже добивав Акомач. Діалло весь цей час відверто стояв у глибині – на останньому скріншоті він навіть не вліз у кадр.

Динамо пощастило у цих епізодах. Ще кілька перспективних атак вдалося загасити завдяки швидкості окремих виконавців або загальній тактичній підготовці, однак при переміщенні м'яча на власній половині у високому темпі кияни явно починають сипатись. Вони просто не встигають за суперником.

В пресингу теж є проблеми. Динамо U-19 старається накривати суперників високо, але позиційна складова сильно шкутильгає. Каталонці регулярно розтягували пресинг киян і потім відігрували його через передачу в центр – така ж історія спостерігалася і з Баварією. У Мюнхені такі відрізання мали епізодичний характер, однак Барселона на такому футболі собаку з'їла.

Усі ці помилки були дрібними, тож загалом картина гри виглядала рівною. Тим паче, що каталонці теж не були ідеальними. Втім, проблеми киян мають системний характер – юнаки Динамо не витримують темп при обороні, вінгери свідомо (самі або з відома Костюка) залишаються далеко від фулбеків, а пресинг легко відігрується суперником

"Біло-сині" перемагають сильні команди, вбиваючи однолітків шаленим ритмом в атаці, надзвичайним талантом лідерів і прагматичним стилем гри, однак вже на цьому рівні у наших футболістів починається критичне відставання по тактичній підготовці. Це – дуже тривожна ситуація.

А знаєте, що найбільш важливо у даній історії? Доросла Барса зіграла проти дорослого Динамо точно в такому ж руслі, що і юнаки. Ті ж переведення на фланги, та ж робота для розтягування компактного блоку, ті ж забігання за спину крайньому захиснику. Якби Рональд Куман витягнув з U-19 Фуентеса, Барберо чи Акомача й поставив їх на матч ЛЧ проти Динамо, вони б легко обжилися на полі. Вони вже знають, що від них вимагатимуть і як ці вимоги необхідно реалізовувати.

Зате у нас є перше місце в Юнацькій ЛЧ.