УКР РУС

Барселона знищила Севілью: топ-атака "блаугранас" без оборони, слабкодухість нервіонців, зіркові голи Суареса та Мессі

7 жовтня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках 8-го туру чемпіонату Іспанії Севілья зазнала нищівної поразки на Камп Ноу (4:0).

Матч розпочався у невисокому темпі й без особливої переваги жодної з команд, але Севілья почала створювати моменти одразу. Вже на 3-й хилині після подачі Окампоса вздовж воріт тер Штеген трішки неоковирно виніс м'яч – втім, його встиг підстрахувати Тодібо, вибивши "круглого" подалі. На 11-й тер Штеген виправився за свою помилку, врятувавши після потужного пострілу де Йонга точно під праву стійку метрів з восьми. На 13-й же міг відзначитись Фернандо, який після подачі з корнера пробив над поперечиною. Ще за п'ять хвилин де Йонг змарнував другий свій момент, замкнувши навіс від кутового прапорця ударом повз дальню стійку.

Барселона в цей період особливо не відсвічувала. Крім корнера на 17-й хвилині, коли Піке прийняв м'яч у центрі карного майданчика й ефектно розвернувся, не встигнувши пробити, згадати й нічого. Ну, був ще постріл Мессі зі штрафного метрів з 25-ти, але Лео запустив "круглого" на трибуни. Севілья ж не зупинялася, ледь не відкривши рахунок зусиллями все того ж Люка де Йонга. На 26-й хвилині голландець відкрився під крос від Окампоса й з близької дистанції вдарив головою з відскоком від газону – над поперечиною!

Барселона такого нахабного марнотратства не стерпіла, влаштувавши Севільї жорстокий урок по реалізації. Першим вчителем став Луїс Суарес, який на 27-й хвилині замкнув подачу Семеду з лівого флангу ударом у падінні через себе – точно в правий нижній кут, 1:0! Севілья не встигла прийти до тями, як несподівано прилетів другий гол – це Артуро Відаль підправив прострільну передачу Артура повз Вацліка під ліву стійку. За дві хвилини після цього третій м'яч пострілом зі штрафного міг забити Мессі (вище воріт), але в наступній же атаці це зробив Дембеле: Усман увірвався налівий край карного майданчика, хитнув захисника й пробив у дальній кут – 3:0!

Після цього Барселона знову перейшла на економ-режим, а Севілья отямилася аж на останніх хвилинах. Зокрема, на 41-й непоганий удар з лінії штрафного вдався Окампосу, але м'яч пролетів повз ліву частину каркасу воріт. Відіграти бодай один гол андалусійцям до перерви так і не вдалося, але й "блаугранас" уперед не йшли.

Старт другого тайму вийшов дуже цікавим. Севілья зробила спробу повернутися в гру й ледь не відквитала один гол на 49-й хвилині, коли Артур втратив м'яч прямо перед власним штрафним. У відбиранні прийняв участь де Йонг, який одразу вискочив віч-на-віч з тер Штегеном і потужно пробив у лівий нижній кут – стійка врятувала Барселону! На 53-й же німецький голкіпер впорався з непростим ударом Регілона метрів з 17-ти – м'яч йшов по тікаючій траекторії, але Марк-Андре спіймав його. Барса відповіла проходом Мессі з центру поля у карний майданчик з обіграшом трьох андалуйсійців та пострілом з-під четвертого – тепер вже рятував Вацлік. Після цього ще й Піке замкнув подачу з кутового, але вийшло зависоко.

На 60-х хвилинах команди взяли паузу на заміни та перебудови. На полі з'явились Ракітіч, Бускетс та Чічаріто, а єдиним небезпечним моментом в цей період стало вривання Дембеле на правий край штрафного на 68-й – Усман класно обігрався з Відалем, але із вигідної позиції пробив кудись на трибуни. Севілья огризнулася прострілом, який вже з-під ніг нападника вибив тер Штеген, а також кількома підходами до воріт – от, в принципі, і все.

Барселона наприкінці поєдинку відверто віддала ініціативу супернику, але андалусійцям ніяк не вдавалося розкрити оборону "блаугранас". Господарі при цьому постійно контратакували – і один із контрвипадів на 77-й хвилині завершився фолом проти Мессі в метрах 23-х від воріт. Лео взявся виконувати штрафний удар, відправивши його точно в дев'ятку – 4:0! На 84-й Ракітіч міг і п'ятий забити у ворота своєї колишньої команди, спробувавши перекинути Вацліка з дистанції, але вийшло неточно.

Завершення матчу у каталонців вийшло трохи нервовим. На 87-й хвилині господарів спіткало одразу дві невдачі: спочатку Суарес вийшов віч-на-віч з Вацліком, але не зміг переграти його у ближньому бою, а потім дебютант Араухо отримав вилучення за фол останньої надії проти Чічаріто – притримав він мексиканця за футболку. Хлопчина, який провів на полі всього 14 хвилин, пішов у роздягальню, а слідом за ним відправився Дембеле – Усман щось сказав Матео Лаосу й отримав пряму червону. Втім, на фінальний результат ця неприємність не вплинула.

Барселона розгромила Севілью й набрала 16 очок, за тур до Ель Класіко піднявшись на другу позицію в турнірній таблиці. До Реала каталонцям залишається всього два залікових бали. Севілья, залишившись з 13 пунктами в активі, тримається на шостій сходинці.

Барселона – топ-клуб без оборони

Гра "синьо-гранатових", попри перемогу з великим рахунком над сильним колективом, залишила доволі суперечливе враження. Розпочавши матч у млявому темпі, без моментів і при величезній свободі дій для гравців Севільї, каталонці забили три голи в перших чотириьох гольових моментах – і все це за якісь 8 хвилин. Після такого матч можна було закривати, адже будь-які подальші дії "рохі-бланкос" не витримували б критики. Який сенс говорити про хорошу гру, коли тебе розгромили за 8 хвилин чотирма ударами?

Після цього господарі зупинилися, до кінця матчу створивши не більше трьох-чотирьох гольових атак – включно із останньою третиною першого тайму. Цього замало для клубу рангу Барселони, але подібний сценарій прекрасно продемонстрував різницю між просто сильною та топовою командою. Андалусійці організували моментів на три голи, не реалізувавши жоден, а каталонці награли на два з половиною – і забили чотири. Схожий поєдинок був і з Інтером, коли міланці змарнували купу явних шансів зробити рахунок 0:2 ще до перерви, а Суарес забив шедевр ледь не першим дотиком у другому.

Барселона повернула відчуття класу, впевнено виграючи топ-матчі навіть при далеко не найкращому футболі. Це дуже поганий сигнал для Реала, який на рівному місці пропускає по два голи від карликів і не перемагає прямих конкурентів – Севілья була виключенням, але і там більш справедливою була нічия. Словом, Вальверде встиг реанімувати атакувальну гру до ключового поєдинку осені.

Те ж саме не можна сказати про оборону. Якби Люк де Йонг був топ-футболістом, то з рахунком 3:0 вела б Севілья – причому вже до 26-ї хвилини. Та й після забитого гола "рохі-бланкос" попили достатньо крові у суперника, який ще й сам допомагав створювати моменти. Чого лише коштує відбирання м'яча у Артура на 49-й хвилині та подальший вихід де Йонга сам-на-сам – Карім Бензема такий реалізував би із заплющеними очима.

Взагалі, якщо гості Камп Ноу набивають xG 3,04, то потрібно ставити дуже серйозні питання захисникам. Востаннє xG більше 3,0 у Ла Лізі в матчі проти Барселони набивав Леванте – це сталося півтора року тому в легендарній перестрілці в передостанньому турі сезону 2017/18 (5:4).

Якщо замінити привізних оборонців ніяк, то потрібно хоча б змусити діяти їх дисципліновано. Можна ще приймати помилки молодих Тодібо та Араухо, але коли Семеду вирішує вийти з-під пресингу на фланзі індивідуальним проходом, обігравши всю команду – це лава запасних. Саме так діяв Нельсон на 41-й хвилині, прогнозовано втративши м'яч; Регілон одразу відправив діагональ, а Окампос пробив з лінії штрафного повз дальній кут. А якщо там буде Бейл чи Салах? Як показав останній тур, Модрічу для влучання в дев'ятку потрібен один пас і 25 метрів до воріт. З нинішньою грою оборони "блаугранас" Лука отримає мільйон таких передач. Shame!

Суарес та Мессі нагадали, чому вони – королі

Луїс Суарес в другому матчі поспіль відзначився шеведральним голом, а в цілому в його активі чотири забиті м'ячі в останніх трьох поєдинках. Після непереконливого старту, коли уругвайця почали шпиняти за привілейований статус, пізній вихід на тренування та пасивність на полі, ці голи стали особливо важливими. Луїс довів, чому він має право на всі свої вольності.

Особливо ефектно точний постріл Суареса в падінні виглядав на тлі чергового змарнованого моменту Люка де Йонга, який стався за хвилину до відкриття рахунку. Луїс наглядно продемонстрував, чим відрізняється топовий форвард від просто хорошого нападника – останній може дозволити собі схибити тричі поспіль, а справжня зірка забиває бісіклетою першим ударом. Вчись, Люк!

Мессі традиційно визнали найкращим футболістом зустрічі. На Whoscored у Ліонеля стоять максимальні 10 балів, а на SofaScore аргентинець з оцінкою 9,1 випереджає найближчого переслідувача на півтора пункта. Воно й не дивно: у капітана Барселони 10 обіграшів один-в-один (з 11-ти спроб), 12 виграних єдиноборств з 15-ти (зокрема – одне верхове), 2 передачі під удар, 3 постріли в площину (із 6-ти загалом) та шедеральний гол зі штрафного, який Лео сам і заробив. Magnifico!

Неймовірно, але це взяття воріт стало першим для Лео у новому сезоні! Втім, воно все одно увійшло до історії в якості 100-го голу Ліонеля дальнім ударом – 43 з них пройшли зі штрафних. Настав час відкривати клуб імені Мессі для тих, хто подолав цю позначку. Так хто там фаворит на Золотий м'яч?

Севілья не вміє тримати удар

Хулен Лопетегі очолив "рохі-бланкос" влітку в надії відбілити свою репутацію після скандального звільнення зі збірної Іспанії та провалу в Реалі. Починалося все дійсно круто: Севілья у стартових чотирьох турах виграла три матчі "всуху" й лише дивом не втримала перемогу над напівмертвою Сельтою – загальний рахунок цих поєдинків склав 5:1. Потім ще був виїзний погром Карабаха, але у перших же важливих матчах андалусійці поплили.

Перший тривожний дзвіночок пролунав у матчі за лідерство в Ла Лізі проти кризового Реала, коли севільці у більш-менш рівній домашній грі пропустили один гол, здулися й зазнали поразки (0:1). Потім підопічні Лопетегі примудрилися програти Ейбару, цілу годину ведучи з рахунком 0:2 – суперник забив три голи за 15 хвилин. Далі нервіонці ледь не втратили звитягу над Реал Сосьєдадом (3:2), а тепер Барселона провела у ворота Вацліка три голи за 8 хвилин. При цьому проблема не стільки в пропущених м'ячах, скільки у футболі загалом – Севілья після першого "факапу" не може набрати потрібний темп і посилити гру. Так, у матчі на Камп Ноу андалусійці за рахунку 3:0 загострювали тільки в тих випадках, коли господарі самі собі привозили.

Можливо, справа у головному тренері, який також провалив ключові ігри на чолі мадридського Реала. Особливо важкою є його статистика на Камп Ноу: за 2 матчі його команди забили всього один гол при 31 ударі по воротах (8 – у площину), а пропустили аж дев'ять м'ячів з 28 пострілів (16 – в рамку). Жах.