УКР РУС

Барселона – Сельта: хет-трик фантастичного Мессі при блідому футболі "блаугранас" та необхідності відставки Вальверде

10 листопада 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках матчу 14-го туру Прімери Сельта зазнала нищівної поразки на Камп Ноу.

Барселона розпочала поєдинок дуже непереконливо, граючи на мінімальних швидкостях і швидко втрачаючи м'яч під високим пресингом Сельти. Галісійці у перші 10 хвилин володіли "круглим" 71% ігрового часу, а також організували низку непоганих підходів до штрафного – зокрема, гостям вдалося провести контратаку 4-в-2, яку запороли. Підопічні Ернесто Вальверде виглядали пасивно, навіть не огризаючись.

Тим не менш, перший реальний момент у матчі створили саме каталонці: на 14-й хвилині Мессі обігрався з Роберто й пробив з лінії карного майданчика у лівий кут – Рубен Бланко спіймав м'яч. На 20-й же захисник Сельти Айду підіграв собі рукою неалеко від воріт, внаслідок чого арбітр призначив пенальті. Мессі спокійно виконав удар з "позначки" – 1:0. Цікаво, що перед ударом капітана Ернесто Вальверде зняв з гри Семеду, випустивши на поле Бускетса. Пізніше клуб повідомив, що Нелсон зазнав ушкодження.

Надалі малюнок гри не змінювався. Барса все так же діяла пасивно й дозволяла Сельті загострювати. Зокрема, на 26-й хвилині Аспас завдав прямого удару зі штрафного (трохи неточно), на що Мессі відповів дальнім пострілом в руки Рубену на 32-й. Загалом, матч виглядав трішки нудно, але наприкінці першого тайму Лео зробив його веселішим. На 41-й хвилині він привіз стандарт в метрах 23-х від власних воріт, а Оласа з нього запустив м'яч у правий кут – 1:1. Втім, вже у компенсований час сам Лео зі штрафного з аналогічної дистанції пробив точно під праву стійку – 2:1!

Одразу по перерві міг відзначитись Дембеле, який накрутив двох захисників у карному майданчику Сельти й пробив над дальньою хрестовиною. Не забиваєш ти – забиває Мессі: всього через хвилину каталонці заробили штрафний, а Ліонель знову перетворив його на гол. 3:1!

Гості отримали шанс скоротити відставання у рахунку на 52-й та 55-й хвилинах, коли Сісто вривався на край карного майданчика й потужно пробивав низом в ближній кут, однак тер Штеген взяв обидва удари. Між цими моментами розташувався постріл Піоне з дальньої дистанції в напрямі лівої дев'ятки – тер Штеген впорався і з ним.

В середині другого тайму реально гольових моментів було обмаль. Найкращий з них "блаугранас" змарнували на 62-й хвилині: Мессі викотив передачу під удар Грізманну з лівого краю штрафного, однак Бланко встиг вийти з воріт, скоротити відстань та парирувати постріл чемпіона світу. Через 10 хвилин вже сам Лео підвів, не дотягнувшись до гострого прострілу Дембеле. Після цього Ернесто Вальверде вирішив зняти з гри Грізманна й випустити в пару до Мессі його друга Суареса.

Луїс отримав можливість забити четвертий гол Барселони 82-й хвилині, пробивши метрів з 20-ти у лівий нижній кут – повз ворота. Сельта огризнулася виходом Фернандеса віч-на-віч, однак Габріель і тер Штегена не зміг переграти, і в офсайд заліз. Зрештою, каталонці добили втомленого суперника на 86-й: затяжна позиційна атака "блаугранас" завершилась відскоком на Бускетса, який метрів з 23-х пробив точно під ліву стійку – голкіпер навіть не поворухнувся.

Сельта, однак, не здавалася, ледь не відквитавши один гол прямим ударом зі штрафного у виконанні Оласи – тер Штеген парирував. Крім того, гості провели кілька непоганих атак, однак врятувати поєдинок шансів вже не було. Фінальний свисток зафіксував впевнену перемогу Барселони – 4:1.

Таким чином, Барселона набрала 25 очок і очолила турнірну таблицю Ла Ліги, хоча у Реала аналогічна кількість залікових балів. Сельта, маючи в активі лише 9 пунктів, залишилась на сімнадцятій сходинці.

Барселона не робить висновків

Ернесто Вальверде перед матчем розказував, що керівництво висловило йому підтримку, але навряд чи баск не розуміє того факту, що з червня він залишиться без роботи. Саме тому очікувати від тренерського штабу Барселони спроб вирішення великих структурних проблем наївно – якщо з ними не впорались за два попередні роки, то навряд чи все зміниться в останні шість місяців перед очевидною відставкою. Тим не менш, крім стратегічних задач існують тактичні – і сьогодні вони полягали в потребі влаштувати розгром, щоб зменшити тиск з боку вболівальників та ЗМІ.

З формальної точки зору каталонці впорались блискуче – Сельта пропустила чотири голи, а у Мессі хет-трик при двох шикарних штрафних. Все виглядає прекрасно, однак при більш детальному перегляді можна помітити, що в першому таймі галісійці перестріляли Барсу за ударами в площину, а в перші десять хвилин вони тримали м'яч 71% ігрового часу.

Після третього пропущеного голу гості Камп Ноу створили одразу три моменти за п'ять хвилин – їхня сумарна вага склала всього 0,11 xG, однак це третина від загального показника Сельти в цьому матчі. Барселона ж награла всього на 1,50 xG, з яких 0,74 становить пенальті, а ще 0,12 – штрафні Мессі.

Звісно, опиратися на коефіцієнт очікуваних голів для оцінки одного матчу не дуже вірно – ця система корисна для аналізу роботи на дистанції й не враховує того факту, що Мессі з трьох штрафних метрів з 20-ти заб'є двічі з вірогідністю в 90%. Втім, конкретно в поєдинку Барселона – Сельта портал Understat прописав більш-менш адекватні цифри, а факт майже повної відсутності реально гольових моментів з гри очевидний і без складних інструментів аналізу. Барса забила більше, ніж створила.

Чому так сталося? По-перше, Сельта провела свій найкращий матч у сезоні, діючи дуже сміливо й агресивно. По-друге, галісійці агресивно пресингували на чужій половині поля, перекриваючи усі варіанти для передач і змушуючи каталонців займатися виносами, після яких гості швидко повертали м'яч. Таким чином, Оскар Гарсія вдарив одразу по двох слабких точках Барселони – жахливій роботі під інтенсивним широким тиском та лонгболах, від яких "благранас" взагалі не вміють грати.

Ризик цієї моделі полягає у часто доступних широких зонах за групою прессингу – фактично, матч перетворюється на рулетку, де все крутиться навколо того, хто першим встигне скористатися перевагами такого тактичного малюнку. Леванте поставив все на "зеро" й зірвав великий куш, Славія зіграла за тим же принципом і не програла, а от Сельта прогоріла.

У глобальному сенсі важливі навіть не проблеми Барселони у грі, а відсутність страху перед "блаугранас". Навіть аутсайдери розуміють, як ефективно контрити футбол чемпіона, а щонайголовніше – вони не бояться грати настільки агресивно на Камп Ноу. Так, у випадку з Вальядолідом і Сельтою сталися розгроми, однак між цими поєдинками розташувалися Леванте та Славія. Саме тому не варто дивитися на кількість забитих голів на Камп Ноу. Барселона – хвора команда, яка не робить висновків навіть з найбільш болючих ударів по престижу.

Мессі – король

"Неможливо не залежати від Мессі" – саме так Ернесто Вальверде прокоментував перфоманс Ліонеля у матчі проти Сельти. З ним важко не погодитись, адже в останніх шести поєдинках капітан забив 8 голів та віддав 4 асисти. Сьогодні ж геній записав на свій рахунок 34-й хет-трик у Ла Лізі, наздогнавши за цим показником Кріштіану Роналду. Крім того, Мессі провів вже 40 голів за календарний рік, встановивши фантастичний рекорд – Ліонель забиває стільки вже 11 років поспіль. Подібне не вдавалося жодному з нині граючих футболістів.

Сельта стала 22-м клубом Ла Ліги, якому Мессі забив 10+ голів. Цей показник "Козел" досягнув завдяки забитому пенальті та двом результативним штрафним – і це лише другий випадок у його кар'єрі, коли вдалося відзначитися одразу і з "точки", і зі стандарту. Якщо ж відсторонитися від рекордів капітана Барселони, зосередившись на його впливу на гру, то й тут все виглядатие шикарно – 5 ударів (половина від загальної кількості, всі – у площину), 2 передачі під удар (вся команда зробила чотири), 2 обіграші один-в-один (з двох спроб), 0,98 xG (з 1,50 загалом).

Барселона неймовірно залежна від настрою Ліонеля. Це проявляється як у результатах команди, так і у футболі його партнерів. Зокрема, видання El Chiringito перед матчем проти Сельти повідомляло, що Мессі не спілкується з Грізманном на тренуваннях – і у першому таймі ця теорія отримала посилення фактом повної відсутності пасів Лео на Антуана. Як наслідок, француз розчинився на полі, хоча його єдиний момент у грі стався саме після передачі від аргентинця в середині другого тайму. Такі справи.

Барселона нічого не втратить від відставки Вальверде прямо зараз

Власне, головний висновок поєдинку. Керівництво Барселони всіляко намагається не допускати емоційних рішень – саме тому Вальверде залишився на своєму посту після фіаско в Римі та Ліверпулі й саме тому він не покинув клуб після Осасуни чи Леванте. Тим паче, не варто очікувати відставки до Ель Класіко та виходу з групи ЛЧ, однак останні матчі просто кричать про те, що зараз – найкращий момент для моментальних змін.

Перший факт: команда не робить висновків з поразок як на довгій, так і на короткій дистанції, допускаючи одні й ті ж самі помилки – і з кожним новим матчем вони стають все більш очевидними. Другий: агресивно грати проти Барселони не бояться навіть аутсайдери Ла Ліги, що приносить їм непогані результати. Третій: в Лізі чемпіонів "блаугранас" з таким футболом нічого не світить – навіть зараз вони не можуть подолати Славію й ризикують не пройти групу.

Факт номер чотири: в Ла Лізі склався ідеальний момент для того, щоб розпочати експерименти. Реал досі перебуває у кризі, громлячи одних середнячків і зазнаючи поразок від інших, а Атлетіко не вдається навіть Сосьєдад обійти, хоча очолити таблицю й піти у відрив мадридці могли ще влітку. Зрештою, п'ятий пункт: без роботи сидять такі тренери, як Массімо Аллегрі, екс-коуч Валенсії Марселіно, Жозе Моурінью і навіть Арсен Венгер – та й Унаї Емері звільнять як не сьогодні, так завтра. Всі вони побіжать у столицю Каталонії по першому дзвінку – навіть Жозе.

Варіантів – море, а змушувати Вальверде працювати за його проінформованості щодо відходу з клубу через півроку сенсу немає. Барселона якщо не деградує, то точно перебуває в затяжній стагнації, тримаючись на топ-рівні виключно через геніальність Мессі та тер Штегена. Зміни потрібно робити прямо зараз.