УКР РУС

Барселона перемогла Сосьєдад: Брейтвейт – хороший резервіст, проблеми Мессі у новій ролі та неоднозначний арбітраж

8 березня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Реал Сосьєдад у матчі 27-го туру чемпіонату Іспанії зазнав прикрої поразки на Камп Ноу від Барселони.

Барселона за рідних трибун повинна була реабілітовуватись за поразку в Класіко. Суперником виступав міцний Сосьєдад, однак баски приїхали у столицю Каталонії на фоні важкого кубкового матчу – Іманол Альгуасіл змушений був вдатися до серйозної ротації. Зокрема, в запасі залишилися Вілліан Хосе, Янузай та Оярсабаль. Кіке Сетьєн, в свою чергу, випустив найсильніших, окрім Відаля – замість нього з'явився Брейтвейт.

Перший тайм поєдинку на Камп Ноу не вразив вболівальників, які почасти навіть посвистували. Сосьєдад діяв дуже сміливо, з перших хвилин пресингуючи Барселону на чужій половині поля, хоча каталонці намагалися відповідати тим же – як наслідок, у перші дев'ять хвилин моментів не виникало.

На 10-й же "блаугранас" огризнулися випадом з пасом Мессі на лівий край штрафного та ударом Брейтвейта в ближній кут – Реміро парирував. На 14-й Мартін пробивав вже з правого краю з передачі все того ж Мессі, але постріл у данця вийшов слабеньким. На 17-й же Брейтвейт вийшов сам на сам з Реміро і забив гол, однак рефері помітив у нього офсайд.

В середині першого тайму виявилась рівною й сухою. У Сосьєдада було кілька непоганих контратак та заблокованих ударів, але до реальної гостроти справа ніяк не доходила. Каталонці виглядали ще більш пасивно, однак в останні 15 хвилин обидві команди показали зуби.

Так, на 30-й хвилині Мессі класно обігрався з Бускетсом і вивалився на побачення з Реміро, однак пробити Лео зміг лише в останню мить – Реміро врятував Сосьєдад, після чого Брейтвейт замкнув навіс з кутового (неточно). Гості огризнулися перспективним виходом Порту сам на сам (тер Штеген вчасно стартував з воріт, вибивши м'яч), а на 37-й Ісак замикав простріл Монреаля ударом у Піке.

Останній небезпечний момент у першому таймі провели каталонці: Брейтвейт на лівому краю штрафного зачепився за м'яч, Де Йонг вибив його прямо на Мессі, а Лео у дотик вистрілив у лівий нижній кут – трішки неточно! Баски у відповідь провели низку перспективних стандартів, але до гостроти справа не дійшла. На перерву команди пішли без забитих голів.

На старті другого тайму Сосьєдад знову поліз уперед, але знову нічого цікавішого за неточний удар Мугуруси не вигадав. Втім, у каталонців явно збивався ігровий темп, а крім того у Піке ще й намалювалися якісь проблеми з шиєю – хоча Сетьєн так і не поміняв Жерара.

Матч явно йшов не так, як хотілось би вболівальникам на Камп Ноу, але на 50-х хвилинах Барселона таки створила кілька моментів: так, на 53-й Мессі стріляв метрів з 20-ти з правої ноги (повз правий кут), а на 60-й пробивав з лінії воротарського після скидки від Грізманна – вище воріт! Сосьєдад огризнувся класним випадом через лівий фланг з ударом Мугуруси над поперечиною.

На 60-х хвилинах Барселона реально наблизилася до того, щоб відкрити рахунок. Знову в центрі уваги був Мессі: так, на 65-й хвилині після його прориву м'яч відскочив на Ракітіча, який увірвався на правий край карного майданчика й вистрілив у ближній кут – Реміро парирував. Потім Лео подав з кутового на голову Піке, але Жерар замкнув дуже слабко. На 67-й же Ліонель обігрався з Ракітічем перед штрафним і викотив пас вліво під простріл Альбі, а Жорді виконав передачу на дальню стійку – і ніхто на неї не встиг! Здавалося, що ось-ось оборона басків трісне.

Втім, гості спочатку збили темп "блаугранас" різноманітними паузами (які часто провокували своїми фолами самі господарі), а на 70-х хвилинах вилили на ворота Барселони град моментів. На 72-й з дистанції з рикошетом у протихід тер Штегену бив Начо (повз ворота), на 73-й з-за меж штрафного завдав удар Оярсабаль (вище воріт), а на 76-й Едегор відкрився в центрі та викотив пас на лівий край Ісаку, а той потужно вистрілив – трохи неточно! Чергова атака на 78-й хвилині – і ще один удар Начо. Повз праву стійку.

Все йшло до голу басків, але за шалене марнотратство їх наздогнав кармічний удар. На 80-й хвилині при перехопленні подачі з лівого флангу м'яч влучив у Ле Нормана, арбітр переглянув відеоповтор і призначив пенальті за гандбол, а Мессі впевнено реалізував вирок – 1:0.

Щоправда, на 84-й Сосьєдад міг і собі "11-метровий" заробити після поштовху Грізманна в спину Начо, але рефері, послухавши VAR, наказав продовжити гру.

Наприкінці поєдинку Сосьєдад змусив Барселону нервово відбиватися, регулярно вриваючись у штрафний, однак баскам катастрофічно не вистачало якості виконання у завершальній фазі. Гості боролися до останніх хвилин, але врятувати нічию підопічним Альгуасіла так і не вдалося. На 90+6-й вони ще й пропустили контратаку з голом Альби, але його скасували через офсайд. Фінальний свисток зафіксував дуже важку перемогу каталонців.

Таким чином, Барса мінімум на добу повернула собі лідерство у Прімері, набравши 58 очок. Реал свій матч проведе завтра проти Бетіса, а поки що у мадридців лише 56 залікових балів. Сосьєдад, маючи в активі 43 пункти, тримається на шостій сходинці в турнірній таблиці.

Брейтвейт – непоганий варіант для ротації, але не більше

Перехід Мартіна у Барселону із самого початку здивував фанатів і спеціалістів, однак данець у перших же матчах довів, що він не такий вже й простачок. Брейтвейт став співавтором двох голів Ейбару і ледь не забив Реалу одразу після виходу на заміну, а із Сосьєдадом форвард вперше вийшов в основі – і став одним з найпомітніших футболістів "блаугранас".

Мартін завдав три удари в площину з меж штрафного й забив гол з офсайду, при цьому виявивши високу мобільність та універсальність – нападник стріляв з лівого краю, з правого, з центру, з обох ніг і головою, хоча загалом працював на флангах атаки. Брейтвейт дуже добре відкривався під передачі та демонстрував вміння тікати від опікунів на ривку, а також гарно виглядав на дриблінгу (2 спроби обіграшу, 2 спішні). У першому таймі новачок Барселони виглядав найактивнішим футболістом "блаугранас". Також варто зазначити, що за всю гру данець віддав 28 передач, лише двічі помилившись.

Втім, по перерві Мартін розчинився. Він не відзначився жодною важливою ТТД, за 44 хвилини зробивши всього 13 дотиків та два повернення м'яча в центрі поля. При цьому кілька разів він розганяв контратаки з лівого флангу, але його дії легко читалися захисниками – плеймейкер з Брейтвейта не найкращий. Данець явно був першим кондидатом на заміну, але Сетьєн вирішив дограти цей варіант до кінця.

Який висновок по новачку зробить тренерський штаб після цього поєдинку? Такий же, який робили експерти та фанати в момент трансферу Мартіна. Ні для кого не було секретом, що данець класно працює з м'ячем на швидкості, гарно бачить вільні зони та володіє хорошим ударом – все це він демонстрував і в збірній, і в Леганесі. Проблемою був його вік, досвід і клас. 29-річному нападнику в оточенні зірок пророчили роль резервіста – Брейтвейт і грає, як резервіст, мерехтячи короткими спалахами.

Для більшості матчів Барселони данський нападник буде прекрасним варіантом для ротації, але на місце в основі новачок поки не тягне. При цьому він коштує 18 млн євро, а 17-річний вихованець Фаті за сім хвилин організував те, що Брейтвейт не зміг за 89 (гол Альби). Здається, це аж занадто дорогий резервіст – але тут вже питання не до Мартіна.

Мессі найкращий, але має проблеми

Дуже неоднозначне враження у матчі проти Сосьєдада справив Ліонель Мессі. З одного боку, маємо просто феноменальні цифри – 6 ударів, 9 обіграшів на дриблінгу, 3 гострих передачі, 1,38 xG з 2,12 загальнокомандних, 0,51 xA (очікувані асисти), 12 виграшних єдиноборств. Аргентинець без усіляких "але" був найкращим у складі своєї команди й точно награв на свій гол з пенальті.

З іншого боку, всього один момент за участю Лео можна назвати реально гольовим – обіграш з Бускетсом та вихід сам на сам на 30-й хвилині. Ну, плюс постріл в небо з лінії воротарського. Всі інші удари капітана Барселони пройшли з дистанції й були неточними, за виключенням пострілу з пенальті. Загальне враження від дій Мессі також не найкраще: він був далеким від воріт, в нього не йшли стандарти, він частенько просто не встигав – як тут не згадати про інсайд іспанських ЗМІ щодо гри Ліонеля з травмою? До речі, в Класіко Мессі взагалі розчинився.

Схоже, причиною таких проблем виступає позиція аргентинця. Сетьєн ставить капітана в центр нападу з відтяжкою в глибину, де той знаходить м'яч і розганяє атаки Барселони, немов диспетчер – в цьому плані Мессі дуже крутий, але це сильно б'є по його результативності. Якщо забути про покер Ейбару, Лео матиме лише чотири голи в десяти матчах при 64 передачах під удар партнерам. Фактично, Ліонель став новим Хаві.

Мессі в останніх 10 матчах – лідер за очікуваними асистами та середньою кількістю передач під удар

В центрі поля Мессі не може почувати себе настільки ж вольготно, як на фланзі, де його завжди хтось страхував – тут він не має права на обрізки й повинен допрацьовувати у кожному епізоді (або ж за нього допрацьовує хтось інший, створюючи супернику вільні зони). Мессі старається, демонструючи шалені показники по єдиноборствах (21 епізод із Сосьєдадом) і вже в другому поєдинку поспіль отримуючи жовту картку за підкат – і при цьому він ще й повинен розігрувати, бити по воротах, тягнути м'яч, тощо. Звісно, майже 33-річний Ліонель в такій ситуації буде не встигати й стріляти з дистанції.

Мессі давно просився саме на правий фланг, заявляючи про зменшення своєї витривалості. Тепер же він бігає на ключовій тактичній позиції, та ще й з імовірною травмою. Все це вносить у гру Барселони дисбаланс – і саме завдяки йому Реал переграв каталонців у Класіко, накривши максимальним пресингом, а Сосьєдад ледь не забрав очки на Комп Ноу (баски взагалі могли виграти). При цьому Мессі не можна міняти чи випускати з лавки, а партнери зовсім не вражають.

Негативні сторони Мессізалежності Барселони раніше проявлялися при відсутності аргентинця на полі або під час одиничних поганих днів Ліонеля, а зараз вони все частіше вилазять у матчах, де Лео відчайдушно тягне Барселону на своїх плечах. Це – дуже тривожний сигнал.

Судівський скандал? Не факт

Арбітраж Хуана Мартінеса Мунуери викликав дуже багато запитань. В першу чергу, це стосується неймовірно суперечливого пенальті за гру рукою у виконанні Ле Нормана – самі вирішуйте, наскільки це тягне на руку.

Частина руки Ле Нормана високо піднята й збільшує об'єм тіла, тож якщо м'яч влучив конкретно в руку – це, скоріш за все, фол і пенальті. Розгледіти щось на повторах неймовірно складно, але Мунуера прийняв рішення свистіти.

Все б нічого, але телережисери помітили ще один важливий кадр – в момент навісу зі штрафного в офсайді перебував Артуро Відаль. Саме чилієць спіймав відскок на лівому фланзі і саме він виконав подачу.

Фанати Сосьєдада та хейтери Барселони в гніві, однак епізод вкрай неоднозначний. За правилами, футболіст перебуває в офсайді, якщо:

  1. втручається в гру, зігравши або торкнувшись м'яча після пасу або торкання м'яча партнером по команді
  2. перешкоджає супернику зіграти або мати можливість зіграти в м'яч, очевидно закриваючи лінію огляду суперника
  3. вступає з суперником в боротьбу за м'яч
  4. очевидно намагається грати в м'яч, який знаходиться поруч з ним, коли ця дія впливає на суперника
  5. здійснює очевидну дію, яка явно впливає на можливість суперника грати в м'яч
  6. отримує перевагу, граючи в м'яч або заважаючи суперникові, коли м'яч відскакує або змінює напрямок, потрапляючи в стійку воріт, поперечину, офіційну особа матчу або суперника
  7. отримує перевагу коли м'яч був навмисно відбитий будь-яким суперником, що рятує ворота від голу

Артуро можна поставити у вину отримання переваги після виносу м'яча, однак тут є ще одне правило: "Гравець, що знаходиться в положенні "поза грою" і отримує м'яч від суперника, який навмисно зіграв у м'яч (крім випадку навмисної гри в м'яч під час рятування воріт від голу), не вважається таким, що отримав перевагу". Тобто, у видіденому зверху правилі мова йде про відскок, а нижче – про винос. М'яч на Відаля винесли, а сам чилієць на м'яч не йшов.

Таким чином, про офсайд у цій ситуації говорити не варто, але Хуан Мартінес Мунуера і не бачив його – або ж нам не повідомили про це. Арбітр приймав рішення конкретно по руці.

За три хвилини по цьому пенальті або хоча б штрафний міг заробити Начо, якого підштовхнув у спину Грізманн. Втім, і тут Мунуера розібрався більш позитивно, ніж негативно – Монреаль явно хотів впасти, швидкість була високою, але силу руху Антуана зрозуміти важко. В будь-якому випадку, це точно не пенальті. Штрафний же не поставили, тому що епізод було заграно.

Крім того, Хосе Мартінес Мунуера мінімум двічі пробачив футболістів Барселони, не вилучивши їх з поля. Зокрема, в середині другого тайму жовту картку міг отримувати Піке – він хоч і зіграв у м'яч головою, але зніс Меріно, немов локомотив. А потім ще й впав на нього всім тілом. Якби у Жерара до цього не було попередження, він би його отримав з великою вірогідністю.

Ну а Мессі в АПЛ, УПЛ та будь-якому іншому топ-чемпіонаті цілком могли б вилучити за неспортивну поведінку ще у першому таймі.

Загалом, арбітраж Мунуери не виглядає катастрофічним – Хосе давав командам боротися і явно не хотів ламати гру вилученнями, однак допустити серйозний прокол він також боявся. При цьому його бригада явно багато вибачала гранда, що для Іспанії типово. Те, що дозволено Юпітеру, не дозволено бику.