УКР РУС

Барселона – Реал: Лунін за крок до історичного шансу – Анчелотті повторює український план, а Динамо може звільнити

25 жовтня 2021 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Барселона програла Реалу (1:2) у 10 турі чемпіонату Іспанії 2021/22. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Протистояння з майже 120-річною історією. Класіко №247. У мадридців було на дві перемоги більше (98:96). Цю перевагу "бланкос" здобули в останніх 4 дуелях першості Іспанії, де завдали суперникам 3 поразок. Матч, як і онлайн-трансляція Барселона – Реал Мадрид на "Футбол 24", стартував о 17:15. Найкраща домашня команда Прімери проти опонента, який на виїзді поступався результатами лише сенсаційній Осасуні. Мадрид звітне дербі могло вивести в лідери. Перемога каталонців давала їм змогу обійти принципового суперника. Інтрига, як завжди, на рівні.

Барселона – Реал: онлайн-трансляція матчу Прімери

Мадрид стабільно кидає за спини високій обороні каталонців. Третина першого тайму – суцільна розвідка без ударів і гостроти. Вінісіус симулює пенальті, беручи гру на себе. Жодного пенальті. На 24 хвилині ми нарешті побачили хоч трохи шоу. Бензема з глибини розрізав захист Барси. Вінісіус накрутив усіх, обіграв голкіпера, але з рикошетом від блоку захисника не влучив у порожні ворота. Ще й офсайд тут. Миттєва відповідь "блаугранас". Депай ліворуч знищує Мілітао в силовій боротьбі. Фаті переводить пас Мемфіса на ідеальну позиції, але Дест хибить з кількох метрів – як тут можна було дати вище?!

Барселона – Реал Мадрид – 1:2 – відео голів та огляд матчу

Покарання наздогнало на 32 хвилині. Розкішна акція Алаби. Захисник збірної Австрії виграв боротьбу біля свого штрафного і сміливо побіг в атаку, ніби згадавши, що він не менший лівий фулбек, ніж центральний. На чужій половині Давід обігрався з Родріго і розстріляв тер Штегена метрів з 10. Піке дозволили без будь-яких перешкод пробити після кутового від Депая. Снаряд вдарився об газон і вилетів мінімально повз дальню стійку.

Куртуа класно викидає мяч на хід Вінісіусу. Кілька секунд, і бразилець уже в межах штрафного Барселони. Атаку завершував Тоні Кроос, якому не дозволили чисто пробити захисники. Альба тонко скидає, Фаті підробляє під себе, готується розстрілювати, але Алаба й тут найшвидший – блок! Барса більше била в першому таймі (6:3), мала вищу гостроту моментів (0,64:0,33 за xG), але влучав тільки Реал (0:1). Скупе на якість Класіко імені Давіда Алаби виходить.

Коутінью у перерві міняє Мінгесу. Дест сідає глибше, Філіпе спробує не повторити помилок партнера в реалізації моментів. Моменти пішли. Бразилець пробивав з кількох метрів у блоку. Фаті теж спробував з близької відстані – Куртуа втіленням спокою. Кроос зіграв рукою у повітрі. Піке так активно просив пенальті, що отримав жовту картку. Суддя зафіксував фол де Йонга проти німця. Дест подарував Вінісіусу можливість розстрілювати тер Штегена, але бразилець настільки довго підлаштовувався під удар, що сам американець встиг виправитися. Легко прийшло – легко пішло.

Кроос ідеально виклав Бензема, Карім програв дуель голкіперу, запоровши більш ніж стовідсотковий момент. Дивовижний промах француза! Форвард Реала тонко підключив до атаки Менді і сам же замикав простріл Ферлана. Ось тільки пас вийшов трохи в "задню" ногу, Бензема заплутався і не заштовхав снаряд у порожні ворота, хоча там ще й офсайд був. Агуеро замінив Фаті, Вальверде – Родріго. Реал спокійно обороняється в низькому блоці та з надіями на контратаки, які регулярно проходять. Коутінью також спробував заробити неоднозначний пенальті, однак Мілітао грає, як король.

Серхі Роберто замість Френкі де Йонга. Менді вже на 80 хвилині затягує час, вважає рефері – жовта. Французький захисник, до слова, вперше в сезоні вийшов з перших хвилин у Прімері, а перед тим повернувся після травми, взявши участь у погромі Шахтаря. Агуеро виграв верхову боротьбу, а пробив не дуже влучно. Це був лише тизер кульмінації імені Кумана, адже виходить Люк де Йонг. Куртуа схопився за ногу. Конкурент Луніна невдало поставив ногу, вибиваючи м'яч, тож лежить і страждає від болю.

На табло 90 хвилина, час голкіпера збірної України? А ось і ні, бельгієць піднімається. Натомість Асенсіо міняє Вінісіуса, а Карвахаль – Вальверде, який травмувався після виходу на заміну. Гримаси болю на обличчі Куртуа, навіть травмований воротар кращий за Луніна? Депай мав забивати з близької відстані, знову випрошування пенальті. Миттєва контра проходить, пас Асенсіо і розстріл Васкеса. Агуеро вже на 90+7 ефектно в дотик відквитав один м'яч після прострілу Деста. Перший гол Серхіо за Барсу. Та це вже ні на що не впливало. Реал набирає 20 очок і очолює турнірну таблицю за додатковими показниками. Барселона з 15 балами лише на 8 місці.

Реал Мадрид просто і зі смаком, Барса з надіями ігрового плану

Це було інтелігентне вбивство. Барса майже нічого не відчула, але так і не наблизилася до свого кривдника. Середній блок Анчелотті обрав свідомо. Як і ставку на лонгболли. Куртуа, як і в київському матчі ЛЧ проти Шахтаря, лупив дальні передачі наліво і направо, що є для нього аномалією в більшості інших поєдинків сезону. Абсолютна та сама команда, що і в Києві на НСК Олімпійський. Та сама схема 4-3-3 з молодими вінгерами Родріго та Вінісіусом (обом не більше 21 року), яка знову довела свою солідність. Ставка була на те, щоб терпіти, контролюючи гру без м'яча, не розкриватися самим і ловити на контратаках, отримуючи купу вільних зон. Обидва голи захисників Реала так і прийшли. План був мудрим і втіленим майже досконало. Барса за окремими оцінками набила навіть трохи кращий показник xG, а загалом ця метрика показує, що нікого б особливо не здивувала і нічия 2:2.

Однак найжирніший момент каталонцям дозволили створити вже на 90+7, коли на камбек не залишалося часу, а перед тим "вершкові" тільки встигли відсвяткувати другий забитий. Соковитий, до слова, вихід Агуеро майже спрацював – аргентинець забив дебютний гол своїм другим ударом, та й після першої спроби цілком міг відзначитися. Ця заміна стала квінтесенцією матчу. Барселона показала себе на диво добре і обнадійливо у протистоянні з командою, на 3 роки старшою у середньому. Досвід Крооса, Модріча, Бензема, Алаби, Васкеса, Каземіро, Куртуа колосальний. Їхній клас з одного боку дозволив перемогти з величчю та спокоєм. Історичний перший успіх Анчелотті у Класіко на Камп Ноу, де раніше Карлетто мав 2 нічиї та 3 поразки, можна вважати заслуженим. З іншого – Барса не була безнадійною чи безідейною, моментами дуже перспективно розігрувала свої комбінації.

Лунін міг дебютувати в історичній грі, шанси залишаються

Перший вихід на матч Прімери у футболці Реала, і одразу Класіко. Голкіпер збірної України ледь не отримав шанс усього життя. На останніх хвилинах Барселона майже влаштувала пекло у штрафному мадридців. Куртуа тримався, але потім отримав пошкодження на рівному місці, в чому сам зізнався після матчу: "Трохи болить. Вибиваючи м'яч, раптово відчув біль у колінній чашечці. Проте міг далі грати. Маю надію, що там нічого серйозного". Наприкінці зустрічі травмувався Вальверде. Анчелотті змушений був готувати зворотню заміну, адже уругвайський опорник перед тим тільки вийшов на 20 хвилин замість більш атакувального Родріго.

Тренерський штаб довго чекав сигналу від Куртуа, адже це був останній слот для заміни. Відтак Мадрид пограв у меншості. Зрештою, бельгійський воротар так і не дав Луніну шанс проявити себе, досить швидко відновившись, хоч і не без больового шоку. Анчелотті зізнався, що це виглядало досить загрозливо. Фактично біля лави запасних Реала почали активно замислюватися над заміною. У клубі кажуть, що попередньо все має обійтися лише переляком. Якщо обстеження покаже глибшу проблему, вже в середу Лунін вийде вдома проти Осасуни – команди, яка на виїзді виграла всі 4 матчі поточного сезону Прімери.

Куману ультиматум, Барселоні проблеми з лідерами?

Жерар Піке – феноменальна людина. Забивши Динамо в ЛЧ, сьогодні іспанський захисник грав з легкою травмою і теж мав прекрасний шанс відзначитися. Каталонський клуб приховав інформацію про його пошкодження, і якихось проблем на полі не було помітно. З тією ж правою ногою відчув дискомфорт і Фаті наприкінці зустрічі. Наразі ніби нічого серйозного, але Барсі недоречно було б втрачати своїх вожаків. Адже попереду в Рональда Кумана нове мінне поле. Серйознішою виглядає ситуація Френкі де Йонга, який відіграв з травмою підколінного сухожилля і тільки поглибив проблему. Є ризик, що пропустить мінімум 2 найближчі матчі.

Нідерландський наставник, який після матчу і без того пережив ганебні сцени агресивних образ і атаки на його авто, не має права на помилку в найближчих трьох матчах. Бездоганний вдома Райо Вальєкано, аутсайдер Прімери (Депортіво Алавес) та Динамо Київ. Аби Куман міг продовжувати працювати з Барселоною, він зобов'язаний виключно вигравати кожен з названих трьох матчів. Принаймні в цьому переконує профільний журналіст газети AS Хаві Мігель. Ключовою виглядає дуель в Києві. Фанати "блаугранас" не впевнені, що з нинішнім головним тренером вдасться взяти 3 очки в Україні, а фіаско в цій грі означає втрату шансів на виступи в ЛЧ. Але й у чемпіонаті вже найближчий тест у середу буде дуже важким. Особливо за умови втрати лідерів.