УКР РУС

Барселона – Реал: Мадрид воскрес, неповноцінний повтор Шахтаря, Зідан висміює відставку, дух Роналду і шанс для Динамо

24 жовтня 2020 Читать на русском

Барселона не встояла перед Реал Мадрид (1:3) у 7 турі чемпіонату Іспанії 24 жовтня. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Класіко під №245. Каталонці мали намір наздогнати "вершкових" за перемогами в історії особистих зустрічей у Прімері. Матч, як і онлайн-трансляція Барселона – Реал на "Футбол 24", стартував о 17:00. Команда Зідана підходила до дербі після 2 поспіль ганебних поразок, все ще залишаючись лідером за втраченими очками, але з туманними перспективами свого тренера, якого іспанські ЗМІ вже почали відправляти у відставку. "Блаугранас" не забили жодного гола за 2 попередні матчі проти Мадрида і ризикували повторити 62-річний антирекорд, якщо б це трапилося втретє поспіль.

Барселона – Реал: онлайн-трансляція матчу Прімери

Простенька 3-ходівка Реала створює швидкий гол. Начо знаходить зону праворуч на половині поля господарів. Бензема розрізає лінії, Вальверде , який несподівано вривається на позицію правого інсайда, ефектно перекидає Нето. Радість Мадрида тривали лише 4 хвилини. І знову той же край, тільки лівий каталонський. Мессі закинув на лівого оборонця. Альба уникнув офсайду. Фаті розстріляв Куртуа впритул – оборонці статисти. А тут уже Тібо показує, чому Лунін ще довго починатиме Класіко в запасі. Ефектний сейв бельгійця проти самого Лео.

Барселона – Реал – відео голів і огляд матчу

Вінісіус кілька разів класно продирається лівим флангом, але у штрафному його підводить останнє рішення. Мессі в ролі глибокого плеймейкера, який розкручує атаки ліворуч чи з центру, але й може увірватися у володіння Куртуа. А Фаті, той самий кривдник Реброва і України, номінально лівий вінгер, виконує роль дев'ятки. Утім, Куману це не особливо допомагає. Реал більше володіє м'ячем, а Барса дуже хоче, але не дуже може підловити суперника на втратах. Насправді живенький нічийний матч рівних команд, нічиї козирі не переважують.

Фаті разів 3 просто знищує оборону Зідана, але влучність підводить і його, і партнерів. Ви можете скільки завгодно розписувати тактичні схеми, але коли на полі такі супермени, як Рамос, все може посипатися в будь-який момент. Серхіо ще в першому таймі ледь не заробив пенальті, а по перерві змусив Лангле схопити себе за футболку і реалізував вирок з 11 метрів з вбивчою впевненістю. Навіщо француз це робив, не скаже і сам – магія імені. Іспанський захисник просто і легко виконує роль Роналду в команді, якій постійно не вистачає харизми, "галактичності" Кріштіану в атаці. Поганенький навіс викликає справжню паніку, коли поруч величний капітан Реала! Такі епізоди вирішують долі в історичні моменти.

Зідан перевернув гру геніально: 56% володіння до перерви робило вразливим його Реал, 4 влучання Барси у площину воріт. А на 2 тайм вийшла вже хитріша команда – Мадрид погодився на відсотків 40 контролю, зате зменшив кількість загроз і почав розривати опонента. Тільки Нето зберігав інтригу до останнього – то подвійний сейв за секунду, то нейтралізація вбивчого пострілу Рамоса. Зізу просто посміявся над усіма чутками про свою відставку. Модріч, ще одна легенда, остаточно стирає з пам'яті ганьбу проти Шахтаря. Знущальний гол Луки, страждання і жовта для Мессі. Характер сьогодні показує тільки Реал.

Зідан переграв Кумана, але без фарту не обійшлося

Година жаху Мадрида, який треба було перетерпіти. Це трохи нагадувало Шахтар, захист "вершкових" не витримував забігів Фаті, королівських пасів Мессі, але в іншому... в принципі усе. Десь намагався вбігати Альба, навіть гольовий пас віддав, і знову аналогія з матчем проти української команди в ЛЧ, провал правого флангу. Рамоса, Крооса, Вінісіуса і Бензема з перших хвилин вистачило, аби запобігти повтору катастрофи, та й перепочинок їм дуже посприяв. Барселона злітала на своїй повітряній кулі імен двох зірок (Мессі та його наступника), але виявилося, що її дуже легко було проколоти.

І коли "блаугранас" здулися, на полі були тільки відчайдушні, але жалюгідні спроби Кумана. Потрійна заміна в районі 80 хвилини тільки полегшила справу супернику. У Грізманна за 10 хвилин аж 1 контакт з м'ячем. Дембеле запам'ятався тільки тим, що привіз момент для гостей. Інші "джокери" теж особливих коментарів не заслужили. Реал тиснув, віддавши м'яч, і був до непристойності кращим. Можна говорити, що Рамоса якось не настільки смикнули за футболку, вдивлятися у фантомний фол Каземіро проти Мессі, хоча бразильський опорник зіграв насамперед у м'яч, а все, що далі, не важливо.

Та це тільки відволікання від головного. Навіть за якістю моментів Реал був удвічі кращим (3,21 на 1,57 в xG). План Зідана, який не програв жодного Класіко на Камп Ноу (3 перемоги, 3 нічиї), панував у вирішальній частині матчу. Барселона не знала, що робити з м'ячем, команда геть не чекала такої "підстави" від суперника. Ну а повільний, старенький захист команди Кумана взагалі не вражав, особливо при контрударах, які знищували насамперед Піке та Альбу.

Ключова користь Шахтаря

Реалу був дуже корисний рознос від Шахтаря. У цьому після сьогоднішньої гри зізнався Тібо Куртуа. Мовляв, перемога в таймі 2:0 після 0:3 до перерви проти українців дуже допомогла мадридцям нині. Команда Зідана і тоді по суті відігралася – хвала сербському судді за відвагу зафіксувати пасивний офсайд, який скасував нічию, адже далеко не кожен рефері пішов би проти гранда за таких неоднозначних умов. Цей характер, шалена мужність у суботу знову стали ключовими. Як команда Реал потужніший. Перемога в минулому сезоні – це не тільки про сприятливе суддівство, як би не намагалися спростити ситуацію директори, гравці і фанати Барселони.

Без особливої глибини (травми зірок, відсутність активної трансферної кампанії) складу вирішальними стають дрібниці та ментальність. Рамосу та Модрічу на двох 69 років, або на 5 більше за Альбу з Піке. Однак каталонці виглядали гравцями збірної ветеранів, а володар Золотого м'яча та захисник, в якого регулярно вселяється Роналду, показали здатність бути чемпіонами ще дуже довго. Рамос випустив Фаті в першому голі, однак став безумовним гравцем матчу. Ця його здатність ставати форвардом просто феноменальна – ніхто не влучав у ворота більше за цього захисника (3, у Мессі 2 прицільні удари)! Можна скільки завгодно критикувати Серхіо за якісь контроверсійні моменти, але так можуть тільки великі.

Динамо має шанс з такою Барсою, якщо тренерський штаб добре попрацює

Команда Луческу вже втратила шанс скористатися слабкістю гранда, проявивши захмарну повагу до Ювентуса, якого зараз навіть аутсайдери Серії А не особливо бояться. Тепер кияни повинні зробити висновки з помилок домашнього матчу Ліги чемпіонів і зіграти на вразливих місцях каталонського гіганта. І хай не вводять в оману 5:1 проти Ференцвароша Реброва. Барселона перебуває на стадії формування, є величезні питання до її ветеранів. Якщо "однієї лівої" Мессі вистачає для того, щоб створювати суперзагрозу, то Бускетс, Альба, Піке, Лангле, Коутінью і Дест виглядають дуже вразливими.

Очевидно, що найслабшою лінією цієї Барси є оборона. І вилучення Жерара в матчі з тим же Ференцварошем – не випадковість. Там команда Сергія Реброва ще й відкривати рахунок спокійно могла, нищівний розгром 5:1 абсолютно не по грі ( мало бути 3:1 максимум), та й там угорці примудрилися встановити атакувальний рекорд – відстань середнього удару була на 1,5 метра ближчою до воріт, ніж показники сезону. Барселона Кумана дозволяє супернику грати швидко. Якщо вже Ференцварош показав найкращий за 5 років темп переміщення м'яча (19,22 передачі на хвилину), то що казати про Реал! Тому Динамо зовсім не безнадійне навіть на Камп Ноу. Звісно, потрібен баланс автобусу та атакувальних потуг, але вчасно покусати каталонський захист у больові точки – це на найближчі місяці один з основних ключів для перемог над "синьо-гранатовим".