УКР РУС

Барселона перемогла ПСЖ в епічній битві з п'ятьма голами – феєричний провал Доннарумми допоміг каталонцямfire

10 квітня 23:58 Читать на русском
СПЕЦПРОЄКТ
Автор: Михайло Юхименко

Барселона у рамках першого чвертьфіналі ЛЧ 2023//24 перемогла ПСЖ (3:2). Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Хаві ризикнув зі складом

Тренери майже не здивували стартовим складом. У Барселони вийшли найсильніші – в тому числі й Де Йонг, участь якого була під величезним питанням. Очікувалось, що Хаві не стане ризикувати, випустивши в опорну зону Крістенсена.

Луїс Енріке не міг розраховувати на дискваліфікованого Хакімі. На його позиції вийшов Маркіньйос, хоча логічніше було б побачити там Люку Ернандеса (той зіграв у центрі оборони). Крім того, наставник парижан утримався від використання Барколя з перших хвилин – Бредлі тільки відновився від травми стегна, тож залишився у запасі. Його місце в атакувальній трійці зайняв Асенсіо.

Увесь світ уважно спостерігає за перебігом Ліги чемпіонів. Адже залишатися осторонь цієї топової спортивної події просто неможливо. Обирайте чипси з асортименту Lay’s, щоб поринути з головою у вир футбольних подій.
Підтримуйте улюблену команду разом з Lay’s – спонсором Ліги чемпіонів! Є Lay’s? Буде футбол!

ПСЖ провалив перший тайм. Барселона продемонструвала найкращу гру в сезоні

Підопічні Луїса Енріке відмовились від високого пресингу, зустрічаючи суперника в середньому блоці й лише епізодично підтискаючи на флангах. Вочевидь, у ПСЖ побоювались швидкісних контратак Барси, підтриманих класичними розрізними пасами Гюндогана. В атаці ж команда робила явний ухил на правий край – туди часто заходив Мбаппе, який номінально починав зліва.

Очікувалось, що під таким тиском попливе 17-річний лівий центрбек Кубарсі, який став наймолодшим захисником в історії чвертьфіналів ЛЧ. Каталонці на старті зустрічі побоювались цього маневру – у кількох епізодах гості мали 5-6 футболістів у задній лінії.

Втім, досить швидко стало зрозуміло, що небезпека перебільшена. Кубарсі просто з'їв Мбаппе, вигравши 9 з 12 дуелей. Мбаппе 4 рази йшов у дриблінг проти Пау 1-в-1, але тричі провалився.

До перерви 17-річний Кубарсі допустив всього дві втрати м'яча, а за весь матч Пау набрав 5 передач з просуванням. Фантастика.

У атаці ПСЖ в принципі мало що виходило. У першому таймі підопічні Луїса Енріке мали тільки спроби закидань у глибину на хід Мбаппе, які не становили особливої небезпеки.

За стартові 45 хвилин Кіліан мав тільки два постріли по воротах (один заблокований, один з-під гущі гравців у штрафному абикуди) та 1 пас під удар – на правий край в ноги Лі Кан Іну. Його постріл парирував тер Штеген, а при боротьбі за відскок Канселу зрізав Мбаппе. Пенальті не призначили, адже француз перебував у офсайді.

Також пригадується щільний удар Асенсіо з півкола, який пройшов по центру й не становив проблем для голкіпера. Ось і вся гострота ПСЖ. Втім, на цьому проблеми парижан не завершувались – Барселона легко маніпулювала структурою господарів, використовуючи точні передачі Гюндогана, Де Йонга й тер Штегена. Лєвандовскі і Ко, своєю чергою, прекрасно атакували глибину з їхніх пасів.

Карта точних передач тер Штегена

А от команда Луїса Енріке так діяти не могла. Під пресингом "блаугранас" доводилось пасувати Доннаруммі, а той давав стабільний брак у грі ногами. Як наслідок, ПСЖ з кожною хвилиною сідав нижче – зрештою, контроль над грою було втрачено.

Барселона награла на розгром ПСЖ у першому таймі. Доннарумма допомагав у цій справі

Гості виглядали на порядок краще. Свою ігрову перевагу вони конвертували у цілий вагон гольових моментів. Рахунок можна було відкривати вже на 6-й хвилині, коли тер Штеген однією передачею вивів Рафінью віч-на-віч (варто відзначити хороший пропуск з боку Лєвандовскі) – втім, Доннарумма прочитав епізод і був першим на м'ячі.

І вже тут стало помітно, що з Джіджі щось не те. Італійський голкіпер не зміг нормально влучити по м'ячу у підкаті.

На 21-й же хвилині голкпер ПСЖ помилився на виході, не дотягнувшись до подачі Гюндогана з кутового. Лєвандовскі замкнув, але сферу із порожніх воріт встиг вибити Нуну Мендеш!

Ще за дві хвилини Рафінья класно бахнув з дистанції у правий нижній (воротар парирував), а на 32-й хвилині обрізка Доннарумми запустила контратаку 4-в-3 – Ямал завершив її неточною подачею.

Зрештою, на 37-й хвилині Барселона забила заслужений гол. Ямал отримав передачу на хід і запустив передачу зовнішнім боком стопи. Доннарумма вибіг на 11 метрів і вибив м'яч у падінні, але вийшла скидка в ноги Рафіньї – той одразу ж покарав ударом у дев'ятку. 0:1! Саме з цим рахунком команди й відправились відпочивати.

ПСЖ однією заміною перегортає хід матчу

Луїс Енріке у перерві зняв інертного Асенсіо, кинувши у бій Барколя. Крім того, Мбаппе остаточно перейшов на лівий фланг. Разом з ним туди перейшов і Дембеле (у лівий напівфланг), а Маркіньйос перейшов у центр оборони (швидшого Ернандеса кинули під Рафінью).

До цього каталонці виявились неготовими. Всього за кільканадцять секунд по перерві Бредлі міг виходити віч-на-віч з передачі Дембеле, однак в останню мить її перехопив Кубарсі.

Ще за дві хвилини рахунок зрівнявся. Дембеле запустив на край штрафного Мбаппе, а той спробував прострілити. М'яч рикошетом від захисника відлетів на Усмана, а той ефектно розхитав Де Йонга й бахнув з лівої у дальній кут – 1:1! Шикарний гол.

А вже на 51-й хвилині ПСЖ вийшов уперед! Лі Кан Ін відкрився під передачу Барколя й відіграв на межу штрафного в ноги Руїсу, а той розрізним пасом запустив у штрафний Вітінью. Бразилець з лінії воротарського переграв тер Штегена – 2:1! Шок.

На 55-й хвилині справа могла дійти і до 3:1. Барколя увірвався до карного майданчика, хитнув захисника й бахнув з правого краю. Тер Штеген перевів у поперечку! Стало очевидно, що Хаві треба щось змінювати.

Хаві відповів своїми замінами – і теж вгадав! А Доннарумма продовжив плужити

Ентренадор каталонців наважився на друге ризиковане рішення, кинувши у бій Педрі. Він перебував на тому ж рівні готовності, що і де Йонг. Трохи згодом він випустив і Крістенсена. Ці заміни несподівано виявились вирішальними.

Рівно за хвилину Педрі асистував Рафіньї, виконавши фантастичне закидання у центр штрафного. Завершення від бразильця теж було класним, але ось таких закидань з глибини до появи Педрі каталонці не проводили. Приємно, що за сотні днів у лазареті Педрі не розгубив свої унікальні скіли.

До речі, парижан знову підвав Доннарумма, адже саме з його обрізки почалася гольова атака.

Але ПСЖ не збирався так просто віддавати перемогу. На 70- хвилинах почалися гойдалки, у яких "блаугранс" грандіозно відскочили. Так, на 73-й хвилині у штрафний з передачі Вітіньї вривався Барколя – Кубарсі накрив у останню мить!

Ще за хвилину Вітінья розрізним пасом знайшов Дембеле. Усман з лівого краю штрафного бахнув у дальній нижній – стійка врятувала Барселону!

Каталонці відповіли дальнім ударом свіжого Фелікса, однак він не становив особливих проблем для Доннарумми. Джіджі спіймав м'яч. Набагато небезпечнішою була атака на 75-й хвилині, коли Ферран Торрес (який тільки-но вийшов на заміну) й Фелікс вибігли 2-в-1 проти Мендеса на широкому фронті – Жоау запустив хорошу передачу, однак Нуну встиг вибити її на кутовий.

.Цей кутовий виявився фатальним для ПСЖ. Гюндоган виконав подачу, а Крістенсен замкнув. 3:2! І так, Андреа теж вийшов на заміну за хвилину до взяття воріт. Хаві зірвав джек-пот.

Після цього гострих моментів вже не вникало, хоча напруга стояла до останніх секунд. Фінальний свисток зафіксував перемогу Барселони. Тепер все вирішиться на "Камп Ноу".

Атлетіко шокував, але не добив Борусію у чвертьфіналі Ліги чемпіонів – Дортмунд вижив і повернув інтригу