УКР РУС

Барселона – Ліверпуль: перемога "блаугранас" на класі, гідний футбол мерсисайдців, суперечливий арбітраж та геній Мессі

2 травня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Барселона завдяки голу Луїса Суареса та дублю Лео Мессі здобула велику перемогу над Ліверпулем в рамках першого півфінального матчу Ліги чемпіонів

Матч стартував на високих швидкостях та за певної переваги Ліверпуля. Особливо це відчувалося на фланзі Салаха, який у дебютній атаці на дриблінгу увірвався до штрафного та пробив у захисника – за перші 15 хвилин на його рахунку буде чотири обіграші один-в-один та ціла низка таких пострілів. Барса відповіла на 4-й хвилині, коли Ракітіч обігрався у стіночку з Коутінью й увійшов на лівий край карного майданчика, однак з класної позиції чомусь вирішив прострілити. Господарі заробили кутовий, який завершився неточним замиканням Суареса, після чого Ліверпуль швидко провів атаку з виходом Мане на ворота під кутом та падінням – Бйорн Кьойперс пенальті в цьому не побачив.

Барселона – Ліверпуль – відео голів, включно із космічним м'ячем Мессі

На 13-й на пенальті вже могли претендувати "блаугранас", адже Матіп при спробі зупинити Мессі на куті воротарського підіграв собі рукою; втім, рефері розцінив епізод як влучання й наказав грати далі. Каталонці стали заводитись, а у Ліверпуля почалися проблеми: на 15-й Аліссону довелося ловити м'яч після удару Коутінью, на 23-й травмувався Кейта, а на 26-й господарі відкрили рахунок після блискучої передачі Альби з глибини – Суаресу на лінії воротарського залишилося тільки прокинути сферу повз кіпера, що той і зробив.

Барселона – Ліверпуль: онлайн-трансляція першого матчу 1/2 фіналу Ліги чемпіонів – як це було

Після цього команди обмінювалися небезпечними контратаками. М'яч ходив в обидві сторони, однак до логічного завершення епізоду бракувало буквально одного руху. На 35-й Ліверпуль отримав найкращий шанс забити гостьовий гол: Мане отримав прекрасну передачу від Хендерсона, опинившись прямо перед тер Штегеном, однак пробив над воротами! На 37-й же з дистанції вистрілив Мілнер – поруч зі стійкою! Каталонці відповіли кількома небезпечними вриваннями у штрафний, однак Ліверпулю з великими складнощами вдалося відбитись. Зрештою, арбітр відправив суперників на перерву.

Початок другого тайму мерсисайдці провели неймовірно якісно. Не можна сказати, що гості притиснули "блаугранас", але вони вдало пресингували, вигравали підбирання та створювали блискучі моменти. Відігратися Ліверпуль міг вже на 47-й хвилині, коли Мілнер метрів з 13-ти пробив під дальню стійку – тер Штеген у красивому стрибку парирував! На 53-й німець знову зіграв блискуче, витягнувши з дальнього кута постріл Салаха з лінії штрафного, а на 59-й він намертво взяв удар Мілнера з центру карного майданчика.

Ернесто Вальверде змушений був перейти на більш оборонну схему 4-4-2, знявши з гри Коутінью та випустивши замість нього Семеду. Це дещо заспокоїло гру позаду, хоча Ліверпуль вже одно був дуже активним – так, з дистанції непогано стріляв Гомес. В атаці ж каталонці почали огризатися: так, на 63-й хвилині Мессі знайшов передачею абсолютно вільного Відаля, однак замість удару з лівого краю штрафного Артуро вирішив прострілити – ван Дейк виніс передачу на кутовий. На 68-й міг вирватися віч-на-віч Суарес, однак Вірджіл і тут був надійним, наздогнавши уругвайця на широкому кроці.

Як тільки здалося, що гра заспокоїлася, Барселона забила другий гол. На 75-й хвилині каталонці провели швидку атаку, яку в підкаті намагався зупинити Фабінью. Внаслідок цього м'яч пішов у розріз обороні у штрафний на Серхі Роберто, який хоч і не зміг замкнути, але зміг проштовхнути сферу на лівий край Суаресу. Луїс коліном пробив у поперечину, а відскок прийшовся прямо на Мессі; Лео ж спокійно закотив у порожні ворота – 2:0. Клопп нарешті кинув у бій Фірміно, однак Ліверпуль впав у стан гроггі та почав багато фолити. На 81-й хвилині це призвело до штрафного в метрах 26-ти від воріт Аліссона; Мессі підійшов до м'яча та шедеврально відправив його у дальню дев'ятку – 3:0. Розгром.

Втім, гості не здалися, отримавши фантастичний шанс розмочити рахунок на 83-й хвилині: спочатку Ракітіч виніс удар Мане із самої лінії воріт, а потім Салах пробив у порожній кут – стійка врятувала Барсу! Вже в компенсований час Мане претендував на пенальті, впавши у карному майданчику, однак Кьойперс вперто не хотів ставити "одинадцятиметровий". Каталонці провели кілька разючих контратак у відповідь, але четвертий гол так і не закотили. Зрештою, фінальний свисток зафіксував ефектну перемогу каталонців – 3:0.

Барселона: ефектна перемога на класі

Матч проти Ліверпуля виявився у всіх сенсах вражаючим, однак для Барселони подібні сюжети є класикою поточного сезону. Мерсисайдці діяли набагато активніше, заганяючи суперника у його штрафний, обстрілюючи стійки, виконуючи по шість обіграшів за півтайму, але програли з рахунком 3:0 – цим вони особливо не відрізняються від Сосьєдада, Бетіса, Вальядоліда чи інших іспанських команд, які навіть частіше тривожили ворота каталонців і все одно поступилися. Найкращий же приклад безсилля проти такої Барселони показав мадридський Реал, який чинив на Бернабеу фантастичний тиск і також зазнав розгрому.

Втім, господарі виграли не лише завдяки фантастичній якості моментів та генію Ліонеля Мессі в окремо взятих епізодах. "Синьо-гранатові" точніше били по воротах (5:4 у площину), частіше обігрували (16:10), до першого голу створили серію напівмоментів, а відкривати рахунок могли вже на 4-й хвилині. Барса цілком награла на два м'ячі, що підтверджує і коефіцієнт очікуваних голів: у моделі Майкла Кокса xG становить 2.7, а за версією Infogol – 2.1. Третій гол зі штрафного вийшов дещо жорстоким, але за наявності Мессі це не було чимось несподіваним.

Ліверпуль явно не заслужив покинути поле без голів, однак в реалізації моментів і проявилася різниця суперників у класі. У першому таймі Мане мав схожий з голом Суареса епізод, після прекрасної передачі Хендерсона опинившись перед воротами і вдаривши вище – так, м'яч дещо тікав від Садьйо, але тут же згадується другий гол Барси, коли Суарес зорієнтувався та пробив коліном у поперечину. По перерві ніщо не заважало Мілнеру вистрілити з центру штрафного кудись у кут; зрештою, бракувало і відвертого фарту. Тим не менш, сукупність дрібних епізодів, в яких каталонці раніше стартували, краще обробляли м'яч чи просто опинялися в потрібному місці, і стала причиною розгромної перемоги – а це вже ознака класу.

Ліверпуль все одно крутий

І, все ж, за Ліверпуль дуже прикро. Юргена Клоппа хотілось би покритикувати за дещо боягузливу схему в три опорники, а також за пізній вихід не до кінця відновленого Фірміно – склалося враження, шо англійці приїхали втримати більш-менш прийнятний результат, щоб вирішити все на Енфілді. На Камп Ноу такий задум є дуже ризикованим, але матч показав, що Ліверпуль особливо не втратив у якості атакувальних дій, а от додатковий хавбек при обороні виявився дуже в тему.

Мерсисайдці провели переконливий поєдинок у Барселоні. Вони більше володіли м'ячем (48% проти 52%), частіше били по воротах (12:15), виграли єдиноборства (10:16 за верховими, 15:17 за відбираннями), 32 рази змусили грати захисників на винос та зробили більше передач – особливо в останню третину поля (510:547 загалом, 94:215 в атаку). Також у Ліверпуля є 10 обіграшів один-в-один, однак 70% з них виконав Салах – і лише один стався після 25-ї хвилини. Тим не менш, саме він влучив у стійку, а до того лише сейв тер Штегена відібрав у єгиптянина гол у дальній кут.

У будь-якому матчі АПЛ таких зусиль було б достатньо для розгрому титулованого суперника, але в столиці Каталонії мерсисайдці самі стали жертвами жорстокого побиття. Захисники Ліверпуля допомогли у цьому частими необачними висмикуваннями з ліній, але за такого величезного об'єму роботи помилки не здаються аномалією – лише одному Робертсону довелося прийняти участь у семи відборах та трьох блокуваннях. У Матіпа за цими показниками 5+1, а опорному Фабінью цілих 8 разів довелося боротися за м'яч. Каталонці рано чи пізно мали забити свої голи, а от Ліверпуль свої не забив.

Матч-відповідь тепер здається чистою формальністю, однак списувати підопічних Юргена Клоппа зарано. На Енфілді вони діють з іскрою, а поєдинок на Камп Ноу показав, що з креативом у мерсисайдців проблем немає. Не дивно, що Мессі у післяматчевому флеш-інтерв'ю поскаржився, що не вдалося забити четвертий гол, а Ернесто Вальверде нагадав про Рому. Втім, двічі так епічно вилетіти може лише ПСЖ.

Суперечливий арбітраж Бйорна Кюйперса

І знову про фарт. Хто знає, як би повернулася гра, якби на на 5-й хвилині зустрічі нідерландський рефері вирішив поставити пенальті у ворота Барселони. Формальний привід у нього був – Піке притримував Мане та діяв доволі жорстко, хоча подібні епізоди у карному майданчику відбуваються десятками. Кьойперс вирішив не псувати матч, але рахунок міг бути 0:1 на користь Ліверпуля.

Інший момент арбітри відверто проспали. На 82-й хвилині Лео Мессі заробив штрафний та сам же ефектно його реалізував. Втім, повтор показав, що ніякого фолу Фабінью не було – аргентинець сам його вдарив в голову й впав за інерцією після зіткнення.

Втім, Барселона також могла б висунути претензії арбітру, якби не забила три голи. У першому таймі Лео в черговий раз накрутив захисників біля воріт суперника, однак при спробі пройти Матіпа м'яч влучив Жоелю в руку – ну, або він занадто далеко її висмикнув, таким чином перекривши траекторію польоту сфери. Кьойперс вирішив промовчати і в цьому епізоді.

Тим не менш, арбітраж Бйорна важко назвати жахливим. Норвежець просто тримав лінію невтручання в гру, дозволяючи командам боротися і десь навіть діяти поза межами правил – дуже багато грубих підкатів та сутичок було залишено без реакції та карток. Пенальті ж у таких суперечливих ситуаціях він банально не хотів ставити. Таким чином, вболівальники побачили динамічну гру та чесну перемогу однієї з команд – втім, якби рахунок був дещо меншим, Кьойперсу б пригадали усі його контраверсійні рішення.

Віддайте Мессі Золотий м'яч прямо зараз!

А краще одразу два. Те, що створив Ліонель у поєдинку проти Ліверпуля, важко навіть описати. Достатньо просто сказати, що шедевральний гол Мессі зі штрафного став 600-м у його кар'єрі – на це пішло рівно 14 років та всього 683 матчі. Враховуючи шалений темп сучасного футболу та жорстку гру захисників проти таких футболістів, подібні цифри здаються просто нереальними – і вони дійсно нереальні, якщо ми говоримо не про Лео. Для капітана каталонців нічого нереального нема.

Крім того, гол Мессі виявився 502-м для Барселони в Лізі чемпіонів та 26-м у ворота англійського клубу – Ліверпуль пропустив він нього вперше. Цікаво, що у ворота представників топ-6 команд АПЛ у поточному сезоні Лео відвантажив 6 голів – це на два м'ячі більше, ніж забив у чемпіонаті Англії будь-який інший нападник. Щодо ЛЧ, то тут також все прекрасно: Goat забив 32 з 37 команд, з якими зустрічався в рамках турніру.

Користь від дій аргентинця проявилась не лише на історичному шляху, а й конкретно в поєдинку проти мерсисайдців. Мессі, крім дублю, виконав цілих 14 обіграшів один-в-один, з яких 9 були успішними – це половина від загальнокомандного показника. 19 з 37 передач Ліонеля йшли в останню третину поля, що становить більше 20% від усіх пасів Барси в атаку. Зрештою, на його рахунку передача на Дембеле у компенсований час, яка повинна була стати гольовою, а на 34-й хвилині мініатюрний Лео додав на свій рахунок ще й вигране верхове єдиноборство.

"Вау! Просто вау. Мессі забиває свій 600-й гол за Барселону. Такий хороший штрафний удар ви навряд чи коли-небудь побачите. Маленький геній кидає виклик логіці" – саме так прокоментував гол аргентинця Гаррі Лінекер. А ось так він разом з Ріо Фердінандом реагував на гол у ворота співвітчизників.

До речі, цей футболіст у 2018 році навіть не потрапив у трійку претендентів на Золотий м'яч. Тепер йому варто віддати їх одразу два.