УКР РУС

Барселона – Леванте: надважка перемога "блаугранас", геройства Айтора та порятунок чемпіонського свята Ліонелем Мессі

28 квітня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках поєдинку 35-го туру Ла Ліги Барселона мінімально переграла Леванте, оформивши чергову перемогу у чемпіонаті.

Перший тайм пройшов за повної домінації Барселони, яка завдала 13 ударів по воротах і не отримала у відповідь жодного. Леванте приїхав грати у відвертий автобус, однак міг пропустити вже на другій хвилині зустрічі після вривання та удару Суареса з правого кута воротарського майданчика – голкіпер Айтор врятував "жаб". За хвилину він пробив ще раз, але вже слабенько і з дистанції; Айтор не мав проблем з цим пострілом, а от на 5-й він відверто врятував після щільного удару Коутінью з лівого краю штрафного в ближній кут. Арбітр призначив кутовий, подачу з якого замкнув Лангле – м'яч пройшов поруч із дальньою стійкою!

В наступні 10 хвилин гостям вдалося відвести гру від власних воріт. Леванте виявився дуже незручною командою з сильною організацією оборони, що нервувало каталонців – на 30 хвилину за кількістю фолів вони вели з рахунком 5:0. До цієї миті вони могли вести з таким же рахунком і за голами, однак замість взяття воріт вболівальники побачили перфоменс Айтора. На 20-й він парирував постріл Суареса з лівого краю, а протягом 25-27-ї хвилин він взяв три поспіль удари Коутінью з різних дистанцій та частин тіла – всі вони прийшлися по центру точно в голкіпера.

Каталонці змінили тактику, почавши бомбардувати відважного воротаря з дальніх відстаней. На 35-й з лівої ноги у правий нижній кут стріляв Артуро Відаль, однак м'яч пролетів поруч зі стійкою. На 41-й же прямим ударом зі штрафного з 26-ти метрів Коутінью влучив у поперечину – втім, якби він пробив нижче, то удар парирував би Айтор. "Блаугранас" також виконали серію подач у карний майданчик суперника, однак Леванте впевнено тримав ворота сухими до самого свистка на перерву.

Ернесто Вальверде у перерві зняв Коутінью, випустивши на поле Мессі. Зміст гри з його виходом не змінився ніяк – каталонці тиснули на ворота, а Леванте відбивався й чекав на фінальний свисток. Вже на 50-й хвилині Лео міг вивести господарів уперед, але його удар з-за меж штрафного у лівий нижній кут взяв Айтор. Після цього він перехопив кілька гострих прострілів Альби, але на 57-й вже і голкіпер не міг врятувати "жаб" – Ракітіч отримав м'яч на лінії карного майданчика та закрутив у дальній кут, однак м'яч пролетів у сантиметрах від стійки. На 59-й те ж саме хотів повторити Дембеле, однак вийшло щось неоковирне.

Мессі був дуже незадоволеним, а публіка почала свистіти. Барселона завдала вже 16 ударів по воротах, однак за годину не перетворила у гол жоден з них. Тим не менш, на 62-й хвилині сталося те, що мало статися – Лео Мессі забив. Голу передувала паніка біля воріт Айтора, внаслідок чого по ним пробив Суарес; м'яч влучив у захисника та відскочив до Відаля, а той головою проштовхнув його назад у карний майданчик точно на Лео. Капітан же одним рухом прибрав двох захисників та покотив у дальній нижній кут – 1:0!

Здавалося, справа зроблена і зараз "блаугранас" почнуть шматувати суперника, план якого зазнав фіаско. І тут сталося найбільш дивовижне: Леванте пішов відігруватися, притиснувши Барсу! Вже на 64-й Майораль вийшов віч-на-віч після класного пасу у дотик у виконанні Моралеса, після чого пробив – тер Штеген врятував свою команду. Арбітр призначив кутовий, подача з якого несподівано полетіла у ближню дев'ятку – і знову німець був на висоті. Барса також не відсиджувалася, тому вболівальники побачили красивий розмін контратаками, у яких Леванте був гострішим!

На 68-й новий момент "жаб": Моралес вивалився на ворота Барси та потужно пробив з меж карного майданчика – над поперечиною! На 70-й же Леванте провів класну атаку й заробив стандарт в метрах 20-ти від воріт Барси, але удар з нього прийшовся у стінку. Господарі після цього дещо вирівняли гру й відповіли своїми супершансами: на 76-й Артуро Відаль потужно пробив з лінії штрафного над поперечиною, а на 84-й Мессі з тієї ж точки закрутив поруч зі стійкою.

І, все ж, фінал залишився за Леванте. Гості загнали Барселону у її штрафний, закидали його подачами, а на 88-й хвилині після постріла Барді лише каркас воріт врятував "блаугранас" від ганьби! На 91-й повз дальню стійку пробив Коке, а на останніх секундах гості заробили кутовий – на нього навіть прийшов Айтор! Втім, господарі змогли відбитися, після чого пролунав фінальний свисток. Він же ознаменував собою нове чемпіонство Барселони.

Леванте дав битву

Чемпіонський поєдинок Барселони обіцяв бути непростим, адже Леванте у минулих трьох зустрічах виглядав дуже симпатично навіть за рахунку 5:0 – а у Кубку в себе вдома взагалі переміг каталонський резерв. В усіх тих матчах "жаби" грамотно ловили Барсу на контратаках, користуючись позиційними помилками суперника на флангах, але на Камп Ноу підопічні Пако Лопеса вирішили зіграти у принципово інший футбол.

В перші 62 хвилини зустрічі "жаби" влаштували "Сталінград" біля власних воріт, абсолютно відмовившись від будь-якої атакувальної гри – вперед гості могли вийти тільки лонгболом на самотнього Борху, однак і той сидів настільки глибоко, що просто не встигав за м'ячем. "Автобус" левантійців, з огляду на 16 ударів по воротах Айтора до голу, навряд чи можна назвати безпроблемним, але пояснити 0:0 після години гри чистим везінням також неправильно.

Леванте дуже якісно оборонявся, доволі швидко закриваючи всі зони та зводячи матч до індивідуальних єдиноборств – так, у перші 60 хвилин "жаби" 33 рази вступали у відбір, 15 разів виграючи його. Вони лідирували також за підбираннями, блокуванями та верховими єдиноборствами, але коли каталонцям вдавалося звести ситуацію до гри один-в-один – починалися проблеми; 18 успішних обіграшів з 23 спроб доволі яскраво характеризують, за рахунок чого загострювали "блаугранас". Втім, це вимагало швидких дій без підготовки, адже Леванте давав дуже мало часу та простору. Практично всі моменти господарів так чи інакше пройшли з незручних позицій.

Гол Мессі зруйнував стартовий план Пако Лопеса, але ніхто не очікував, що у гостей є запасний варіант дій – і що він буде настільки сміливим. У наступні 30 хвилин Леванте забув про оборону та пішов у атаку, розриваючи оборонні редути суперника: так, "жаби" завдали аж 7 ударів по воротах, з яких 5 пройшло з меж карного майданчика; також вони 8 разів обіграли каталонців один-в-один та виконали вдвічі більше передач у останню третину поля. Виходи віч-на-віч, сейви тер Штегена, стійки і вражаючий фінальний штурм, коли вся Барселона сіла у власний штрафний та грала відверто на відбій – все це неабияк лякає фанів "блаугранас" перед грою проти Ліверпуля.

Під час тиску Леванте оборона Барси відверто провалилася, зробивши лише одне відбирання й не виконавши жодного блокування. З іншого боку, атака цілком могла покарати суперника за відкритий футбол, кілька разів вискочивши у класні контратаки з класним завершенням – гостям у цей момент відверто щастило.

Так чи інакше, але каталонці у фантастично важкому бою втримали свою перемогу та змогли відсвяткувати чемпіонство за рідних трибун, однак вже завтра Ернесто Вальверде повинен загнати тріумфаторів на базу та влаштувати довгий розбор польотів. В Лізі чемпіонів такий футбол не пройде.

Айтор Фернандес – герой

Голкіпер Леванте став найбільш помітною фігурою своєї команди, в прямому сенсі власними руками тримаючи зручний для "жаб" рахунок до останніх секунд зустрічі. За матч він виконав аж 11 сейвів, при цьому взявши 7 ударів з меж штрафного – не підкорився лише постріл Лео. При цьому було б перебільшенням назвати дії Айтора яскравими; у більшості випадків м'яч йшов прямо до його рук, але це говорить про грамотну позиційну роботу. Підтвердженням цього стала і серія перехоплених прострілів.

Айтор не тільки прекрасно грав у власному штрафному, а й допомагав у полі. Так, на його рахунку аж 40 передач – і навіть один пас під удар! Фернандес дуже розуміно переміщувався, розтягуючи пресинг каталонців, а на останніх секундах ще й не побоявся піти до чужих воріт у спробі забити рятівний гол. Не забив, але він і без того зіграв прекрасно, забравши у фанатів Барселони кілька нервових клітин.

Ліонель Мессі врятував чемпіонське свято

Барселона відверто готувалася до того, щоб офіційно взяти чемпіонство прямо тут і зараз. Кубок з синьо-гранатовими стрічками вже знаходився на стадіоні, а клуб відверто рекламував піро-шоу з приводу святкування чергової перемоги у Ла Лізі. Нікому й в голову не могло прийти, що на 62 хвилину рахунок буде 0:0 – і тим паче ніхто не очікував перевтілення Леванте. Вже у першому таймі нервозність почала наростати як на трибунах, так і на лавці; всі відчували, що відбувається щось не те, тому після свистка на перерву камери одразу показали на Мессі – той з доволі заведеним виразом обличчя швидко побіг у роздягальню.

Не можна сказати, що його вихід докорінно змінив ситуацію. Барса продовжила тиснути, а удар Лео на 50-й хвилині важко назвати складним для Айтора. Втім, геніям багато спроб не потрбіно; кілька разів розігнавши атаку для партнерів, Мессі якісно підтримав їх на 62-й хвилині, вже другим пострілом по воротах відкривши рахунок. Перед цим він ефектно прибрав двох захисників – і це саме те, чого не вистачало Барселоні. Протягом усього періоду "автобусу" оборона Леванте встигала створити максимально незручну ситуацію – Лео ж вийшов з неї одним рухом.

Надалі Ліонель успішно розривав "жаб" на контратаках, завершивши матч з чотирма ударами (три в площину), трьома ключовими пасами та аналогічною кількістю обіграшів. У того ж Луїса Суареса в цій грі була навіть краща статистика, однак сам факт того, що вихід Лео на поле перетворює невдалу гру на перемогу в практично 100% випадків – показовий.

Ось проста цифра від аналітичного порталу Opta: Мессі забив 24-й гол у кар'єрі після виходу на заміну – жоден інший футболіст у XXI столітті не забив стільки, розпочавши на лаві запасних. Для футболіста, який сидить на банці лише по великих святах, цей показник є просто геніальним.

Барселона – чемпіон Іспанії

Каталонці провели блискучий сезон, тримаючи лідерство у Ла Лізі в 31-му з 35-ти турів, що й принесло 26-те чемпіонство – восьме за останні 11 років. Такими темпами каталонці не довго відставатимуть від Реала, у якого наразі 33 перемоги в Прімері.

Особливо вражає індивідуальна статистика Лео, який взяв уже 34-й трофей у футболці "блаугранас". Тепер у аргентинця 10 чемпіонських титулів – це більше, ніж у будь-якого іншого футболіста в історії Барселони й більше, ніж у будь-якого легіонера в Прімері. Цікаво, що цей матч став для Мессі 450-м у даному турнірі.

Вражаюча статистика і в Артура Відаля, який став автором гольової передачі на Ліонеля. Чилієць взяв восьме чемпіонство у трьох топ-лігах Європи.

Матч проти Леванте чимось уособлював переможний сезон Барселони, яка всім суперникам давала проти себе грати. Іноді це призводило до катастрофічних ситуацій, як з Вільяреалом, однак клас команди та геній Ліонеля Мессі все одно залишали каталонців "на коні". Це був непростий, але дуже яскравий чемпіонат – тепер потрібно концентруватися на Лізі чемпіонів.