УКР РУС

Барселона – Челсі: Грізманн готовий сяяти, де Йонг бездоганний, а заміна Азара та нові Лемпард з Хаві блискучі

23 липня 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Барселона і Челсі зіграли товариський матч у рамках турне Японією. Рахунок та огляд матчу читайте на "Футбол 24" в цій новині.

Товариський матч. Rakuten Cup

Барселона – Челсі – 1:2

Голи: Ракітіч, 90+1 – Абрахам, 34, Барклі, 81

Каталонський клуб відкрив для себе передсезонну підготовку спарингом на Кубок Ракутен проти команди, в якої новий головний тренер – легендарний Лемпард. Матч Барселона – Челсі стартував о 13:30 за київським часом. Вальверде не міг розраховувати на Лео Мессі та Луїса Суареса, які отримали додатковий відпочинок після Копа Амеріка-2019. Тому великою інтригою ставав дебют Антуана Грізманна, придбаного за 120 мільйонів євро. На якій позиції зіграє французький чемпіон світу-2018? Інші інтриги для фанатів каталонської машини – коли чекати дебют півзахисника Френкі де Йонга і голкіпера Нето.

Згадати молодість чи посадити в запас Суареса – як Грізманна поєднають з Мессі та Неймаром у Барселоні

Челсі ж вчиться жити без Едена Азара, зате з Крістіаном Пулішічем. До сьогодні виходило не дуже: по одній перемозі, поразці та нічиїй у стартових 3-х матчах під керівництвом Лемпарда. Також лондонці не могли розраховувати на екс-вінгера донецького Шахтаря Вілліана, який з травмою завершив недавній континентальний турнір Копа Амеріка.

Стартовий склад Барселони: тер Штеген – Роберто, Піке, Умтіті, Альба – Серхіо Бускетс, Оріоль Бускетс, Пуїг – Дембеле, Грізманн, Колладо

Стартовий склад Челсі: Кепа – Аспілікуета, Крістенсен, Луїс, Емерсон – Жоржінью, Ковачіч –Педро, Маунт, Пулішіч – Абрахам

Барселона дуже активно почала. Грізманн двічі підігрував партнерам, однак тих підводив приціл. Антуан, до слова, вийшов у центрі нападу на позиції 9-го номера. Челсі почав непогано застосовувати високий пресинг, не даючи каталонцям спокійно розігрувати м'яч. Грізманн шукав місце і на обох флангах, але програв силову швидкісну дуель спочатку Луїсу, а потім Крістенсену. Пуїг, якого називають новим Хаві, розкішно вів гру в центрі. Рікі блискуче працює під тиском, що й показав у моменті з пасом п'ятою на Дембеле. Усману не вистачило мінімуму, аби випередити голкіпера.

Педро нокаутував свого ж Абрахама дальнім ударом під діафрагму. Жоржінью грубо в'їхав прямою ногою у Грізманна – навіщо? Антуану декілька хвилини надають допомогу. По-хорошому, за це в АПЛ дали б червону і не довго думали. Пулішіча вивели на зручну ударну позицію – Тер Штеген парирує перед собою, але Абрахам не влучає у практично порожні ворота. Барса відповідає своїм моментом з лівого флангу, проте Грізманн махнув ногою повз круглого. Класно розіграна стінка Маунта та Аспілікуети, пас останнього у штрафний, де Пулішіч дуже невдало прикладається до м'яча. Вдарив зовсім не на 64 млн євро, заплачені Борусії Д.

Грізманн створює момент для Дембеле, але Усман і тут діє надто повільно і незграбно – захисники встигають добігти і заблокувати. Серхіо Бускетс обрізався перед своїми воротами, Жоржінью перехопив, а Абрахам спокійно розібрався з тер Штегеном. Дембеле втратив м'яч, Пулішіч фінтом посадив Піке на газон, пройшов у штрафний і лише трохи не влучив у ближній кут. Грізманн створив для Усмана ще один момент, але французький вінгер банально пробив у Кепу.

Злива замін після перерви. Зокрема, дебютує Френкі де Йонг, який коштував Барсі 75 млн євро. Вальверде загалом повністю оновив свій склад, випустивши іншого дебютанта Нето у ворота. Карлос Перес на швидкості та простому фінті обійшов 4-х опонентів і пробив з носка – лише сили забракло цьому моментові, щоб перетворитись у гольовий. Ще одна красива атака з флангу на фланг. Рафінья п'ятою, Малком лівіше, але тому ж Пересу знову не вистачає потужності удару. Аленья пробиває здалеку. Уже важче для Кепи, але Рафінья добиває з офсайду.

Ще 3 заміни від Лемпса. Жіру, Барклі та Кенеді замість Пулішіча, Маунта та Абрахама. Перес цікавіший на лівому фланзі атаки, ніж Колладо. Карлос вчергове вискакує у швидкісну контру, а в момент зупинки раптово віддає на Малкома – Кепа і тут стоїть стіною. Тодібо зрізає у свої ворота після дальнього удару, проте Нето встигає згрупуватися і взяти нелегкий м'яч. На 70-й Дрінквотер, Дзаппакоста, Бакайоко та Батшуаї виходять на зміну Педро, Ковачічу, Аспілікуеті та Жоржінью.

Алонсо закиданням з глибини знайшов Кенеді, якому трохи не вистачило стрибка, щоб опинитися у розстрільній позиції. Нето бере удар впритул – непогане таке підсилення воротарської позиції Барселони. І все ж Барклі дивовижно прицільним ударом зіпсував дебют голкіпера каталонців. Челсі геть перехопив ініціативу за останні хвилин 20, і гол став справедливим підсумком цієї переваги.

У компенсований час Малком покотив під удар Ракітічу (капітан Барси у другому таймі), і віце-чемпіон світу показав, як треба забивати Кепі – удар по дузі майже в дев'ятку.

Дебютанти Барси відпрацюють свої 200 мільйонів, або Чому Дембеле, Суарес і Бускетс повинні хвилюватись

Грізманн показав свою якість універсального нападника, який не для красного слівця говорить, що йому все одно, на якій позиції грати, поки він виходить у складі каталонського клубу. Антуан створений для усього – відтягнутий форвард, вінгер, вістря чи навіть плеймейкер. Його відкривання і гра в дотик завжди створювали проблеми Челсі на рівному місці. Той же Усман Дембеле виглядав набагато гірше, постійно гублячись у вигідних моментах.

Якби Барселона підписала б ще Неймара, Луїс Суарес точно б мав би замислитись над роллю резервіста. Хоча уругвайцю і так не варто розслаблятись, зважаючи на гру іншої фальшивої дев'ятки. Рафінья піднімається після важкої травми і виглядає важковаговиком у хорошому сенсі. Дуже працьовитий і старанний, багато в чому ефективний. Мотор атак, якому мало місця на позиції центрфорварда, і це дуже добре. По ньому видно, що людина тривалий період жила своїм поверненням до великої гри.

Де Йонг вийшов замість Бускетса, який припустився ключової помилки у першому таймі. Серхіо багато настраждався у цій зустрічі. А ось Френкі, якого Вальверде бачить на цій позиції опорника, показав якість і як плеймейкер: усі його 42 паси знайшли адресат. Не дивно, що значна кількість фанатів Барси радить використовувати його замість Ракітіча. Нідерландець постійно опускався до пари центрбеків за м'ячем, а такий ефективний сьогодні пресинг Челсі для нього просто не існував.

Де Йонг відбирав, пасував з просуванням уперед, рятував партнерів у складних ситуаціях. Був би взагалі ідеальний дебют, якби не поразка і просідання середньої лінії десь так після 70-ї хвилини. Однак у цьому провина не лише Френкі. Ракітіч та Аленья могли б і продуктивніше зіграти. Коли екс-хавбек Аякса ще й фізику підтягне, за перспективи Бускетса стає просто страшно – це буде та сама очікувана після Ліверпуля кадрова чистка тільки з покаранням у вигляді відрядження на лаву запасних.

Юні зірочки Челсі та Барселони здають тест на відмінно

Рікі Пуїг цілком заслуговує на звання нового Хаві. Робив усе, щоб Барса повела в рахунку. Цей 19-річний хлопчина був, можливо, найкращим гравцем своєї команди. Його геометрія передач зачаровує. Не завжди вгадує з рішеннями, але це наживне, з досвідом прийде. Пуїг уже зараз заслуговує бути гравцем як мінімум ротації в офіційних матчах, росте з кожним матчем і має все, щоб стати спадкоємцем легендарних півзахисників "синьо-гранатових".

Теммі Абрахам повернувся з оренди, і це може бути нічим не гірший варіант №9, ніж Ігуаїн. Цей 21-річний снайпер якихось 4 роки тому возив і забивав Динамо в Юнацькій версії ЛЧ. Тепер він готовий взяти на себе відповідальність на зовсім новому рівні.

Трансферний бан загалом може стати порятунком для численних юних талантів Челсі. Того ж Мейсона Маунта називають новим Лемпардом. Йому лише 20, а він уже змушує Бускетса падати на п'яту точку. Маунт дуже жваво виглядав на позиції №10 і блискуче співпрацював з Пулішічем.

Азар, хто? Лемпард має нового героя для Стемфорд Брідж

Важко повірити, але колишній партнер Ярмоленка по Борусії також лише 20-річний. Крістіан возив двох Бускетсів, спокійно проходив Піке та сіяв момент за моментом. Наразі бракує тої вбивчої ефективності, яка була в Едена Азара. Однак Пулішіч моментами просто знущався над фізично неготовими каталонськими гравцями усіх ліній, а у свій пост після матчу запостив фото, де Піке лежить на колінах після одного з фінтів американця. Хлопець, який значно скоротив свою відпустку після Золотого кубка КОНКАКАФ, аби якнайкраще підготуватись до сезону з Челсі, просто заслуговує на повагу.