УКР РУС

Балажіц: Те, що кажуть про Димінського - неправда

17 червня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" поговорив із екс-захисником "Карпат", який став чемпіоном Сербії у складі "Партизана".

Сезон 2014/15 словенський центрбек розпочав, як і два попередні – у львівських «Карпатах». Більше того, Грегор став найкращим бомбардиром «зелено-білих» у першому колі, забивши чотири м’ячі. Взимку шляхи Балажіца і «левів» прогнозовано розійшлися. Словенець переїхав ближче до дому – у белградський «Партизан», де одразу закріпився в основному складі. За підсумками сезону «гробарі» стали чемпіонами Сербії, на 7 очок випередивши непримиренних суперників із «Црвени Звезди».

Журналісту «Футбол 24» Балажіц розповів про свою нову команду і не тільки. Він досі ностальгує за «Карпатами». «Чотири роки у Львові були прекрасними для мене», - пригадує словенець.

«Тренер збірної мене не помічає»

- Грегоре, кілька днів тому збірна Словенії провела надзвичайно важливий для себе матч проти Англії. Але твого прізвища не було навіть серед запасних. Чому?

- Ну, що я можу сказати? У Сречко Катанеца – свої гравці і своє бачення складу. Вважаю, що останні півроку я провів на дуже хорошому рівні. Але тренер, таке враження, мене не помічає. Я нічого з цим не можу вдіяти.

- Що збираєшся робити, аби таки привернути до себе увагу і зіграти у вирішальних осінніх матчах кваліфікації?

- Навіть не знаю. Шанси в мене суто теоретичні. Можливо, «Партизану» вдасться пробитись у груповий турнір Ліги чемпіонів, або ж хтось із основних гравців збірної травмується. Я сумлінно готуватимуся до нового сезону, працюватиму до сьомого поту. Потрібно добре грати, а там – побачимо.

- Після домашньої поразки шанси Словенії поїхати на чемпіонат Європи суттєво погіршилися, як вважаєш?

- У вересні зіграємо зі Швейцарією – нашим головним конкурентом. Потрібно вигравати. Шанси у нас хороші, треба боротися до останнього.

«Одна поразка «Партизана» - і вже паніка»

- Переїзд зі Львова у Белград видався для тебе дуже успішним. А як ти прокоментуєш цей сезон для себе?

- Восени забив за «Карпати» чотири голи, але вони все одно йшли внизу турнірної таблиці. У команді було багато молодих футболістів, тож, на жаль, вище піднятися львів’яни не мали шансів. З «Партизаном» став чемпіоном Сербії, тож все-таки можу назвати цей сезон досить вдалим для себе. Перед моєю теперішньою командою стоять тільки найвищі цілі. Невдовзі докладемо максимум зусиль, щоб пробитися у Лігу чемпіонів. Цей турнір – мрія для кожного футболіста. Ліга Європи – теж непоганий варіант, але хочеться більшого. Щоб успішно впоратися з новими викликами, «Партизану» потрібно підсилитися 2-3 досвідченими виконавцями.

- Як тебе зустріли в новому колективі?

- Прийняли мене дуже добре. У нас із сербами схожий менталітет, тож жодних проблем із адаптацією я не відчув. До того ж, у «Партизані» виступає мій співвітчизник – Бранко Іліч. Я дуже хотів пограти в Європі. Вражає академія «Партизана» – звідси можна перейти в будь-який топ-клуб.

- Ти зіграв 13 матчів у чемпіонаті Сербії. Який із них був для тебе найважчим?

- В плані психологічного навантаження Белградське дербі «Партизан» - «Црвена Звєзда» - поза конкуренцією. Напругу починаєш відчувати за кілька днів до початку матчу. А ще можу пригадати гру із «Войводиною». У мене був вірус, я дуже погано почувався, тож ледь відіграв один тайм.

- Як відсвяткували чемпіонський титул?

- Для мене це – перше чемпіонство, тож було дуже приємно. Але для клубу це абсолютно нормальна, майже звична подія. У «Партизані» титул сприйняли, як належне. От якщо не виграєш чемпіонат – тоді все погано. Тут одна поразка – і вже величезна паніка.

- Ультрас «Партизана» влаштовують вражаючі піро-шоу. Якщо порівнювати із діяльністю фанатів «Карпат», хто буде крутішим?

- У «Партизана» - велика історія, команда здобула дуже багато трофеїв. Тож це нормально, що тут чисельність ультрас більша, а їх традиції трохи глибші, ніж у «Карпатах». Зате для мене львівські фанати – найкращі в Україні.

- Яким є рівень чемпіонату Сербії, на твій погляд? Наскільки він поступається УПЛ?

- Ну, тут 4 команди можна назвати хорошими. Інші – більш-менш однакового рівня. Я б так сказав: українська Ліга – краща, але два роки тому вона була ще сильнішою. Зараз те, що відбувається у Луганську і Донецьку, змінило рівень вашого чемпіонату в гірший бік.

«Нінковіч – часто будете чути це прізвище»

- Сербські клуби щороку продають закордон своїх найкращих молодих талантів. Чи є у «Партизані» гравці, на яких варто звернути увагу? Хто це?

- Так, справді, «Партизан» - це другий клуб після «Аякса» за кількістю проданих своїх вихованців. Тут є пару хороших гравців, які зараз показали себе на чемпіонаті світу U-20. Це Андрія Живковіч та Іван Сапоньїч. Плюс – стартує чемпіонат Європи U-21. Там честь Сербії захищатимуть Неманья Петровіч, Лазар Чірковіч. Є ще 20-річний Нікола Нінковіч. Я переконаний, що в майбутньому ви часто чутимете це прізвище.

- Чи відчутна у Белграді ненависть між вболівальниками «Партизана» і «Црвени Звєзди»?

- Так, ворожнеча між обома таборами помітна неозброєним оком. Серби вболівають за ці команди ще від народження, з пелюшок. Якщо батько – за «Партизан», то це вже традиція. Син також вболіватиме за «Партизан».

- Чим Белград кращий від Львова?

- Белград – це велике місто, тому тут усього багато. Ресторанів, магазинів, барів. Але старий історичний центр Львова мені і моїй сім’ї подобається більше.

На фото: З коханою Лілі та Іваном Мілошевічем

- А чим столиця Сербії гірша від міста Лева?

- Белград – також красиве місто, воно нам до вподоби. Але, послухайте, ця історична архітектура у Львові – неймовірно красива!

- Чи справді у Сербії відчувається симпатія до росіян?

- Хмммм. Я це поки не помітив і не відчув, тож нічого не можу сказати.

«Те, що кажуть про Димінського, - неправда»

- Чи продовжуєш слідкувати за «Карпатами» і українським футболом?

- Так, звичайно! Я і моя Лілі часто розмовляємо на цю тему і згадуємо про Україну. Упродовж чотирьох років нам тут було дуже комфортно. Продовжую перебувати на зв’язку із кількома футболістами «Карпат», адже із всіма мав хороші стосунки. Найчастіше спілкуюся з Бубо (Муртазом Даушвілі, - О.Б.), Годвіним, Пластуном, Мірошниченком… Хочу сказати, що з Йовічевічем у «Карпат» - світле майбутнє.

- Якщо не секрет, то як ти розійшовся з львівським клубом? Чи немає перед тобою якихось боргів?

- Та ні, все окей. Хоча покидати «Карпати» мені було дуже важко. Це були прекрасні чотири роки для мене і Лілі. Ми вдячні за те, що нам дали «Карпати», Львів і Україна.

- Президент «Карпат» Петро Димінський – один із найзагадковіших власників футбольних клубів в Україні. Скільки разів ти з ним спілкувався і яке у тебе залишилося враження від нього?

- Із Петром Петровичем я завжди був у прекрасних стосунках, і можу сказати, що він – дуже хороша людина. Те, що про нього іноді кажуть, – неправда.

- Коли плануєш приїхати до Львова у гості?

- Лілі приїде восени на Lviv Fashion Week, а я «підтягнуся» трішки пізніше.

Балажіц: У Словенії показали по телевізору війну в Україні - і почалася паніка

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter