УКР РУС

Аякс – Тоттенхем: божевільна перемога "шпор" імені Лукаса Моури, яка забезпечила англійський фінал Ліги чемпіонів

9 травня 2019 Читать на русском
Автор: Артур Киселевський

Підопічні Маурісіо Почеттіно провели просто неймовірний другий тайм на "Йохан Кройф Арені" та вийшли до фіналу ЛЧ 2018/19.

На правах господарів поля Аякс розпочав активніше, а Тоттенхем, як виявилося, до такого початку готовий не був. Вже на четвертій хвилині Тадіч з меж штрафного майданчика цілив у кут воріт Льоріса, але французький кіпер гостей перевів м’яч на кутовий. Хто ж знав, що цим сейвом Уго лише відтермінував неминуче. Вже за кілька секунд "аяксиди" відкрили рахунок – Де Лігт повторив свій туринський подвиг та головою вколотив м’яч у нижній кут воріт суперника. Тріпп’єр та Деле Аллі, які по черзі програли силову та позиційну боротьбу потужному капітану Аякса виступили в ролі статистів.

Аякс – Тоттенхем – 2:3 – відео голів та огляд матчу

Втім, Тоттенхему не було куди відступати і "шпори" прогнозовано пішли вперед. Після прострілу Сона м’яч влучив у ближню стійку воріт Аякса. Згодом Деле Аллі знайшов у штрафному майданчику все того ж Сона, але корейський форвард пробив в руки Онана. Приблизно те ж саме глядачі "Йохан Кройф Арени" побачили за хвилину у виконанні колишньої своєї зірки Еріксена. Підопічні Почеттіно тисли, проте господарі вміло захищались та робили спроби контратак за першої ж нагоди. В одному з таких випадів Тадіч, отримавши прекрасну передачу на хід від Зієша розхитав Алдервейрельда та класно пробивав низом у кут, але м’яч пройшов поруч з дальньою стійкою воріт гостей. Цей момент був "дзвоником" для захисту "шпор", який на 35-й хвилині перетворився у справжній "дзвін": Ван Де Беек віддав на фланг Тадічу, серб відкотив на Зієша і Хакім невідпорним ударом вразив дальній кут воріт гостей.

По перерві Почеттіно пішов у своєрідний ва-банк – замість Ваньями на полі з’явився Льоренте. Тоттенхем активно йшов в атаку та ледь не відквитав один м’яч: Еріксен зробив одну з небагатьох своїх успішних дій у цій грі, вирізавши класну передачу на Деле Аллі, після потужного удару якого господарів врятував Онана. Проте, ще за пару хвилин "шпори" все ж домоглись свого: класна контратака та чудова взаємодія між Деле Аллі та Лукасом Моурою завершилися виходом віч-на-віч та ударом в нижній кут останнього.

Династія Аякса: Блінд зрівнявся зі своїм легендарним батьком за кількістю матчів у Лізі чемпіонів

Те, що здавалося випадковою помилкою захисту господарів, дуже швидко перетворилося в "холодний душ" для Аякса: Льоренте не встиг зорієнтуватися в ситуації та з пари метрів відправити м’яч у ворота суперника, але вже за кілька секунд Моура таки вразив кут воріт Онана. Пристрасті досягли свого апогею. Лукас на куражі ледь не забив втретє ("аяксидам" варто подякувати своєму капітану Де Лігту, який дуже вчасно "вийшов зі сплячки" та кинувся під удар бразильського форварда "шпор", заблокувавши його).

Аякс, своєю чергою, розізлився та зробив кілька агресивних вилазок на чужу половину поля, проте потужні дальні удари Блінда та Зієша пройшли повз ворота суперника. Почалася гра на зустрічних курсах практично без центру поля. До атак своєї команди продовжував активно підключатися навіть Де Лігт. В одній з таких Маттейс виконав дуже небезпечний простріл, з яким ледве впорався Льоріс і щастя "шпор", що Тальяфіко не встиг зорієнтуватися в ситуації в парі метрах від чужих воріт.

Аякс – Тоттенхем: онлайн-трансляція матчу-відповіді 1/2 Ліги чемпіонів – як це було

Аякс вміло використовував на контратаках простір, який "шпори" залишали у власних захисних порядках через намагання активної гри в атаці. В одній з контратак у Зієша був шанс зняти всі питання про переможця дуелі, проте марокканський атакувальний хавбек поцілив у стійку.

Тоттенхем якимось дивом не забив переможний гол на 87-й хвилині: Вертонген спочатку влучив в поперечку, а його ж добивання буквально з двох метрів заблокували амстердамці. Аякс, своєю чергою, загрожував воротам Льоріса зусиллями Зієша та Тадіча. Здавалося вже, що все йде до нічиї, яка виводила б Аякс до фіналу, але на авансцену знову вийшов шалений Лукас Моура: його удар з меж штрафного на останній доданій хвилині зробив Тоттенхем другим фіналістом Ліги чемпіонів 2018/19.

Тоттенхем – п'ята англійська команда, яка змогла пробитись до фіналу Ліги чемпіонів

Неоднозначна гра Де Лігта

На початку гри здавалося, що цей вечір має стати одним з найкращих у житті для юного капітана Де Лігта та його партнерів по команді. Вже в самому дебюті Маттейс знову вразив ворота суперника Аякса ударом головою та закріпив за собою звання "амстердамського Серхіо Рамоса". Проте слідом за прекрасною першою половиною гри послідувала жахлива для Де Лігта друга. Спочатку Маттейс не встиг повернутися назад після атаки своєї команди та, ідучи пішки, спостерігав за першим голом Моури. Коли Лукас забивав вдруге, Де Лігту не вдалося винести м’яч з лінії воріт (хоча, тут, звичайно ж, більше запитань до партнерів Маттейса по захисту, які дали Моурі зробити з себе посміховиська). Ну і в якості апогею – саме з під ноги капітана Аякса Лукас Моура забив історичний гол, який зробив Тоттенхем фіналістом Ліги чемпіонів.

Не дивлячись на це фіаско, Де Лігт все одно залишатиметься однією з найбажаніших цілей для європейських топ-клубів на найближче літо, проте, здається, що хлопці Тен Хага на чолі з юним капітаном зарано повірили в те, що саме вони опиняться у мадридському фіналі. В якийсь момент впевненість у власних силах переросла у самовпевненість, а втрата концентрації у найважливіші моменти дуелі проти Тоттенхема призвела до подібного результату.

Зруйнований план Почеттіно або "настав час прокидатися"

Перед матчем-відповіддю Маурісіо Почеттіно говорив про те, що він та його хлопці почувають себе у півфіналі Ліги чемпіонів, немов уві сні. Не дивно, що на початку гри Тоттенхем "проспав" успішні атакувальні дії Аякса, більше того, підопічних Почеттіно визнали найгіршою командою усього розіграшу ЛЧ 2018/19 в перші 15 хвилин матчів. Після першого тайму наставнику "шпор" можна було порадити лише прокинутися і повернутися до реальності.

Почеттіно не просто прокинувся, а й розбудив власних підопічних, активність та пристрасть яких у другому таймі подарувала вболівальникам футболу ще один фантастичний вечір з присмаком "камбеку", який надовго запам’ятається. І все ж таки, Тоттенхем заслуговує на подібний успіх не менше за Аякс. Впевнена перемога над Дортмундом в 1/8 фіналу, справжнє "шаленство", яке "шпори" подарували нам в протистоянні з Манчестер Сіті, і тепер нове "божевілля" в Амстердамі. Браво, сеньйоре Почеттіно!

Що не так з Аяксом в домашніх поєдинках?

Неймовірно, але факт – Аякс обіграв усіх трьох своїх суперників по плей-офф на виїзді, але жодного разу не зміг здолати їх вдома. Прекрасна арена з фантастичними вболівальниками, названа на честь одного з найвеличніших футболістів в історії по факту зовсім не є схожою на неприступну фортецю для суперників "аяксидів". Ще два дні тому найреальнішою парою фіналістів ЛЧ була така, про яку Йохан Кройф за життя міг лише мріяти. Але за подібні розв’язки ми й любимо футбол.

Фантастичний Лукас Моура

Бразилець, який фактично був списаний у Парижі, в Тоттенхемі також не вважався супер-зіркою. Цілком імовірно, що якщо б не травма Харрі Кейна, Лукас Моура розпочинав би гру на лаві запасних. Натомість, 50-й матч Лукаса в Лізі чемпіонів став водночас і його найкращим поєдинком у кар’єрі. Як це не дивно, але бразилець повністю замінив Кейна та фактично виконав роботу, яку зазвичай очікують від головного бомбардира "шпор". Моура продемонстрував просто феноменальну ефективність і неймовірним хет-триком у власному виконанні втілив мрії вболівальників "шпор" у реальність.

Ліверпуль – Барселона: "піжони лежать", ідеальний матч мерсисайдців та фантастичний Александер-Арнольд

Англійський фінал у Мадриді

1 червня на полі "Ванда Метрополітано" у Мадриді за головний клубним трофей Європи позмагаються дві англійські команди. Дехто може говорити, що "шпори" вже "стрибнули вище голови", але як відомо, апетит може приходити під час їжі, і було б помилкою припускати, що Почеттіно та Компанія не захочуть вписати власні імена в історію Тоттенхема золотими літерами. Власне, вони в якійсь мірі вже це зробили, адже до сьогодні "шпори" жодного разу не пробивалися до фіналу найпрестижнішого єврокубку. І все це на фоні практично відсутності коштовних трансферів. Здається, є ще один привід сказати "Браво!" сеньйору Почеттіно. Є передчуття, що й Ліверпулю у фіналі буде несолодко.

Найкращі камбеки плей-офф Ліги чемпіонів