УКР РУС

Аякс – Тоттенхем: анонс матчу-відповіді 1/2 фіналу Ліги чемпіонів

8 травня 2019 Читать на русском

Амстердамський Аякс прийме лондонський Тоттенхем у повторному півфінальному поєдинку Ліги чемпіонів. Анонс та прогноз матчу читайте на "Футбол 24".

Аякс – Тоттенхем

8 травня, 22:00. Амстердам, Йохан Кройф Арена

Головний арбітр: Фелікс Брих (Німеччина)

Телетрансляція на телеканалі "Футбол 1", текстова онлайн-трансляція на "Футбол 24"

Аякс – Тоттенхем: прогноз на матч Ліги чемпіонів

Фантастичний поступ амстердамського Аякса в цьогорічній Лізі чемпіонів продовжився виїзною перемогою на новій арені Тоттенхема. Тепер нідерландцям залишається останній крок до вирішального поєдинку. У домашньому матчі зі "шпорами" підопічним Еріка Тен Хага, вочевидь, доведеться побороти не лише суперника, а й самих себе та свої страхи.

Амстердамці стартували в ЛЧ із кваліфікації. Коли тоді Аякс приїжджав до Києва, щоб вибити з турніру Динамо, то навряд хоч хтось міг припустити, що бачить на власні очі майбутнього півфіналіста. Тим не менше, "аяксиди" в 1/2 фіналу головного євротурніру заслужено. Команда, складена з юнаків і дорослих "дядьків", без поразок пройшла груповий етап і розібрала на запчастини грізні Реал і Ювентус у плей-офф.

Та з Тоттенхемом важче. Лондонці по суті такі ж андердоги, як і нідерландський гранд. Будь-який інший суперник по півфіналу для обох команд автоматично став би фаворитом. У цьому шанс "шпор". Вони все ще живі, як запевняв Маурісіо Почеттіно після програного першого матчу. Більше того, на Йохан Кройф Арені його хлопці спробують нав'язати свій порядок денний. Підстави для цього є. Зокрема, до старту після дискваліфікації повертається лідер команди Сон, а травмований у першому двобої Вертонген, вочевидь, зіграє у захисній масці.

Аякс – Тоттенхем: передматчева прес-конференція Маурісіо Почеттіно

Зайвої спортивної злості Тоттенхему додасть невдалий поєдинок у рамках Прем'єр-ліги проти Борнмута (0:1). "Шпори" контролювали хід матчу в першому таймі, та потім Сон і Фойт заробили вилучення на рівному місці й залишили лондонців удев'ятьох. Сяк-так Тоттенхем тримався до кінця зустрічі, та зрештою пропустив у доданий арбітром час і програв.

Не на користь Аякса і статистика. Востаннє амстердамці перемагали вдома в раунді плей-офф ЛЧ ще в сезоні 1995/96. Із тих пір у нідерландського гранда 4 нічиї та 3 поразки в рідних стінах. Парадоксально, та прохід Реала та Юве став можливим завдяки виїзним звитягам. Та цього разу перший матч "аяксиди" провели в гостях, тому переможець дуелі визначиться саме в столиці Нідерландів.

Аякс, однак, підходить до повторного матчу в доброму гуморі. У неділю команда Тен Хага здобула черговий Кубок країни, розтрощивши напіврезервним складом Віллем ІІ (4:0). Додаємо до цього лідерство в Ередивізі за два тури до кінця чемпіонату, й Аякс після вильоту іспанської Барселони – останній претендент на неймовірний требл у континентальному футболі сезону 2018/19. Особливої ваги потенційному досягненню амстердамців додає те, що за фінансовими витратами нідерландський гранд не може тягатися ні з Манчестер Сіті, ні з Парі Сен-Жермен чи тим же Монако.

Аякс – Тоттенхем: передматчева прес-конференція Еріка Тен Хага

Вихід до фіналу зробить особливим сезон і для Тоттенхема. Підопічні Почеттіно вже виконали головне завдання, гарантувавши місце в топ-4 АПЛ за підсумками чемпіонату. Перемога ж у двобої з Аяксом і вирішальний матч на мадридському Ванда Метрополітано стануть неймовірним викликом сучасному футболу, адже "шпори" впродовж сезону не підписали жодного (!) гравця. Просто тобі 70-ті якісь, тому дуель Аякса та Тоттенхема – це справжня романтика гри.

Цікаві факти

– Аякс і Тоттенхем зустрічалися в першому раунді Кубка кубків сезону 1981/82 – "шпори" перемогли із загальним рахунком 6:1

– нідерландський гранд виграв 25 із 27-ми єврокубкових протистоянь, у яких перемагав у першому матчі на виїзді

– лондонці ніколи не програвали в Нідерландах у єврокубках (2 перемоги, 2 нічиї)

Кадрова ситуація

Не зіграють: Ейтінг, Банде – Ор'є, Вінкс, Кейн

Під питанням: Д. Санчес, Вертонген, Ламела (всі – Тоттенхем)

Орієнтовні склади команд

Аякс: Онана – Велтман, Де Лігт, Блінд, Тальяфіко – ван де Беек, Шьоне, де Йонг – Зієш, Тадіч, Нерес

Тоттенхем: Льоріс – Фойт, Алдервейрелд, Вертонген – Тріпп'єр, Сіссоко, Еріксен, Девіс – Моура, Аллі – Сон

Прогноз "Футбол 24": 0:1

Оскільки двобій Аякса та Тоттенхема – битва суто тренерських проектів, то хотілося б поспостерігати за ним якомога довше. Лондонці вийдуть на поле неймовірно вмотивованими й матимуть моменти, щоб забити. Далі справа за реалізацією. Один гол "шпор" переведе гру в екстра-тайм (за умови, що Уго Льоріс збереже ворота сухими), а 30 хвилин у виконанні таких команд точно не будуть зайвими для нейтральних уболівальників. Фанатам же цих двох колективів варто заздалегідь запастися валідолом.

Аякс знову справедливо здолав гранда: ван де Беек і Блінд – нереальні топи, а Тен Хаг скористався зброєю Моурінью