УКР РУС

Ліверпуль втримав мінімальну перемогу над Аяксом: слабкий футбол, топ-матч Фабінью в центрі оборони і хороший вихід Жоти

22 жовтня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Аякс у домашньому поєдинку 1-го туру групового етапу Ліги чемпіонів УЄФА зазнав дуже прикрої поразки від Ліверпуля.

Ліверпуль підходив до матчу проти Аякса в Амстердамі на тлі численних втрат. Через різні травми та хвороби команда Юргена Клоппа втратила Аліссона, ван Дейка, Алькантару, Матіпа та Окслейда-Чемберлейна, тож у стартовому складі знайшлося місце навіть Кертісу Джонсу. В центрі оборони пару Гомесу склав Фабінью. Ерік Тен Хаг же міг розраховувати на всіх своїх футболістів, однак за десять хвилин після старту поєдинку він через пошкодження втратив Кудуса. Замість нього на поле вийшов Промес.

Ліверпуль одразу захопив контроль над м'ячем і територією, однак в першій половині першого тайму Аякс виглядав настирніше. Особливої гостроти біля воріт гостей це не приносило (за виключенням удару Лопеса головою з гострого кута в руки Адріану), однак господарі регулярно загострювали гру в штрафному – а от мерсисайдці цим похизуватися не могли. Зрештою, після кількох панічних ситуацій, амстердамці створили дебютний момент у зустрічі – це Гравенбах на 21-й хвилині завершив контратаку зі скидкою Тадіча ударом метрів з 20-ти. М'яч пройшов поруч з лівою стійкою!

Поступово гості стали вирівнювати гру, але було помітно, що підопічні Клоппа перебувають не у своїй тарілці. Юрген дав наказ Хендерсону розминатися вже у середині першого тайму, а на 33-й хвилині його команда лише дивом не пропустила: Промес увірвався в штрафний та віддав передачу на правий край Нересу, а той покотив на лінію воротарського – звідти Квінсі пробив у дотик, але Адріан парирував ногою! Здавалося, ось-ось Аякс дотисне чемпіона Англії, однак вже на 35-й хвилині рахунок відкрив Ліверпуль: Мане після вкидання з ауту продерся на лівий край карного майданчика та завдав удару, м'яч зрізався з ноги, а Тальяфіко при спробі вибити "круглого" зрізав його у власні ворота – 0:1!

Кінець першого тайму виявився веселим. Ліверпуль намагався дотиснути суперника й ледь не забив на 40-й хвилині внаслідок зміщення Робертсона по діагоналі через все поле аж до штрафного. В завершенні епізоду Енді викотив пас на правий край під удар Салаху, однак його постріл в останню мить накрив Мазрауї. Аякс відповів на 43-й виходом Тадіча віч-на-віч – Душан перекинув Адріана, але Фабінью зумів вибити м'яч з лінії воріт! Мерсисайдці одразу провели контрвипад з вриванням Мане на лівий фланг штрафного та прострілом – Схюрс дивом не зрізав його у власні ворота! Зрештою, на відпочинок команди пішли за мінімальної переваги Ліверпуля.

У роздягальні Юрген Клопп зняв з гри Джонса, кинувши у бій Хендерсона. Аякс же прогнозовано розпочав другий тайм із агресії, вже на 46-й хвилині організувавши атаку з ударом Классена у стійку. На 52-й хвилині Схюрс ледь не забив з центру поля, скориставшись виходом Адріана з воріт, а на 58-й швидкий контрвипад господарів завершився ще одним пострілом Классена – цього разу Адріан парирував. Між цими епізодами було лише домінування амстердамців, хоча гості мали кілька непоганих подач у штрафний – одну з них замикав Фірміно, але удар виявився дуже неточним. Стривожений Клопп вирішив піти на радикальний крок, знявши на 60-й хвилині все своє зіркове атакувальне тріо – замість Салаха, Мане та Фірміно вийшли Мінаміно, Шакірі та Жота.

Середина другого тайму виявилась рівною. Мерсисайдці могли добити Аякс на 70-й та 74-й хвилинах – у першому випадку удар Шакірі з-за меж штрафного потягнува Онана, а в другому замикання Вейналдума з кутового пройшло над поперечкою. Амстердамці огризнулися на 71-й дальнім пострілом Схюрса, який у площину не влучив. От, власне, і вся гострота в цей період. Загалом, стало помітно, що Аякс починає нервувати, а Ліверпуль все частіше ловив суперника на контратаках. Зрештою, по такому футболу Ерік Тен Хаг вирішив кинути у бій Траоре та Хунтелаара – обидва вийшли на 84-й хвилині. Аякс почав гру у два захисники.

Ендшпіль зустрічі, однак, не потішив якоюсь нервовою навалою. Все, що створили амстердамці в основний час – це неоковирне замикання головою у виконанні Траоре метрів з восьми в руки Адріану. Ліверпуль ще й постійно у контратаки тікав. На 90+1-й хвилині вони могли вилитись у гол, однак Вейналдум запоров вихід віч-на-віч з Онаною, а Мінаміно не зміг переграти голкіпера з гострого кута. Аякс мав шанс врятуватися у компенсований час після невдалого виносу Адріана, але Еккеленкамп з відскоку вистрілив над воротами. Зрештою, фінальний свисток зафіксував мінімальну перемогу Ліверпуля.

Таким чином, мерсисайдці набрали три очки й разом з Аталантою очолили групу D – бергамаски вище завдяки кращій різниці голів. Аякс і Мідтюлланд замикають квартет з нулем залікових балів.

Команди розчарували

І Ліверпуль, і Аякс провели нетипово слабенький матч. Чого лише коштує показник точності передач – у обох всього по 75%. Такого, мабуть, навіть у Першій лізі не зустрінеш. При цьому команди не награли на більше, ніж один гол, а мерсисайдці ще й нетипово сильно звалилися на лівий фланг – звідти проходило 57% атак "червоних". Це трішки неадекватно, як для рівня ЛЧ.

Ліверпуль міг би виправдатись кадровою ситуацією, але по факту з неосновних футболістів в основу потрапили тільки Джонс (змінили по перерві), Адріан і Мілнер. Ну, і Фабінью перевели в центр оборони. Тим не менш, Ліверпуль явно заслуговував пропустити, а от чи заслуговували гості перемогти – те ще питання. Команда Юргена Клоппа провела лічену кількість хороших позиційних атак, а значні відрізки гри на Йохан Кройф Арені взагалі виявились провальними. Це не рівень чемпіона Англії, хоча про який рівень можна говорити, коли поєдинок став першим "сухим" за шість матчів? Слабко.

Амстердамців може виправдати дострокове завершення попереднього чемпіонату, внаслідок якого футболісти занадто довго залишались без футболу – з країн Бенілюксу лише амстердамці та Брюгге потрапили в ЛЧ (і лише бельгійці виграли), а у французів дві поразки та нічия (навіть ПСЖ програв) в першому турі.

Втім, варто пам'ятати, що сезон для всіх цих команд розпочався ще у серпні, а на дворі – майже листопад. Команди грають вже три місяці, але наскільки це багато після паузи в півроку? Схоже, в форматі єврокубків настільки тривала пауза таки має певне значення, адже рівень суперників принципово інший. Так чи інакше, Аякса як агресивного колективу з реальними шансами на перемогу вистачило хвилин на 50. Сумно.

Фабінью надійно замінив ван Дейка

Звісно, про повну заміну такого захисника мови йти не може, але Фабінью все одно сподобався. Рішення перевести його в центр оборони було очевидним, хоча й існували деякі побоювання щодо гри один-в-один – в ній бразилець частенько чергує топ-перформанси з провалами. У матчі на Амстердам Арені провалів не було.

Першою похвалою для Фабінью стала невелика кількість моментів у штрафному Ліверпуля. При ударі Промеса з лінії воротарського він старався витримати лінію офсайду (але Гомес її ледь не завалив), а при пострілі Классена в стійку метрів з 20-ти питання слід ставити до Хендерсона та Мілнера. Лише в моменті з виходом Тадіча віч-на-віч можна висловити претензії Фабінью (той програв ривок), але бразилець тут же врятував команду.

Статистично ж ерзац-ван Дейк відпрацював просто шикарно. Фабінью виграв п'ять з шести єдиноборств на землі та три верхових з чотирьох, зробив чотири відбирання (100% успішності), чотири перехоплення, виконав чотири підбирання та дев'ять виносів. Він допустив всього сім втрат м'яча. Крім того, бразилець має один удар по воротах та сім точних довгих передач з одинадцяти. Не дивно, що на всіх статистичних порталах саме Фабінью отримав найвищі бали.

Хороший вихід Жоти

Діогу отримав 35 хвилин і дав Ліверпулю динаміку на контратаках, якої так не вистачало гостям на старті другого тайму – практично у всіх контрвипадах мерсисайдців однією з ключових фігур був португалець. Дві з них новачок "червоних" завершив ударами (їх заблокували), а ще в його активі три обіграші на дриблінгу з п'яти спроб – щоправда, всі вони сталися на власній половині поля, ал це найкращий показник гостей у матчі. Також варто відзначити точність передач (12 з 14) і хорошу роботу в єдиноборствах (чотири епізоди, три перемоги).

Десь Жоті не вистачає розуміння системи пресингу Ліверпуля. Він дуже активний, але іноді висмикується в непотрібний момент, руйнуючи структуру – саме тому португалець не основний. Тим не менш, за набором атакувальних характеристик хавбек ідеально підходить мерсисайдцям. Матч у Амстердамі показав, що поступово Діогу прогресує.