УКР РУС

Атлетіко вийшов у чвертьфінал Ліги чемпіонів, здобувши мінімальну перемогу над Манчестер Юнайтед

15 березня 2022 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Манчестер Юнайтед завершив виступи в єврокубках, зазнавши поразки від Атлетіко на Олд Траффорд (0:1). Звіт про матч-відповідь 1/8 фіналу ЛЧ читайте на "Футбол 24".

Манчестер Юнайтед у першому матчі проти Атлетіко видряпав результативну нічию, однак рівень футболу насторожував вболівальників "червоних дияволів". Мадридці забили швидкий гол, контролювали хід зустрічі, двічі влучили у каркас воріт Де Хеа й практично нічого не дозволили супернику – та і подальші поєдинки МЮ в АПЛ не вражали. Втім, букмекери все одно вважали манкуніанців фаворитами пари.

Вочевидь, вони повелись на кадрові проблеми гостей. Дієго Сімеоне не міг розраховувати на Феррейру-Карраско, Врсалько, Кунью та Лемара, а готовність Кондогбія, Корреа й Ермосо викликала сумніви (всі троє залишились у запасі). Тим не менш, навіть за таких втрат склад Атлетіко виглядав потужно. Трійка центрбеків не змінилась, Де Пауль і Коке закрили втрати в центральній лінії, а партнером Феліша у нападі став Грізманн.

У Ральфа Рангніка особливих проблем зі складом не було. Лишень по Шоу були питання – у підсумку він не потрапив навіть у заявку. Попри хорошу кадрову ситуацію, ротація виявилась відчутною – Мактомінай замінив Погба, Еланга вийшов замість Рашфорда, а Далот з Теллесом закрили фланги оборони (Ліндельоф сів у запас).

Динамічний перший тайм: МЮ активний, Атлетіко – ефективний

Перший тайм на Олд Траффорд не міг не сподобатись. Команди демонстрували високу швидкість роботи з м'ячем, шикарно працюючи під пресингом в один-два дотики, та і моменти виникали хороші. Манчестер Юнайтед явно тримав ініціативу, демонструючи вищу активність і досить часто заходячи в штрафний (13 дотиків до м'яча), в той час як Атлетіко концентрувався на середньому блоці й грі другим номером.

Підопічні Ральфа Рангніка до перерви провели 7 ударів по воротах, 4 рази влучивши у площину. Виглядає непогано, однак в реальності все не так красиво – "червоні дияволи" створили всього один реально гольовий момент. Він пройшов на 13-й хвилині внаслідок прострілу Бруну Фернандеша з правого флангу на ближній кут воротарського – Еланга замкнув, але влучив у голову Облаку. Крім того, перед свистком на перерву Бруну вистрілив з дистанції у правий нижній, однак Облак парирував.

Всі інші удари МЮ по воротах чи хоча б підходи до них не були небезпечними, потягнувши на приблизно на 0,2 очікуваних голи. Атлетіко ж продемонстрував вбивчу ефективність. За весь перший тайм мадриці провели всього 3 постріли, але перший з них полетів у ліву дев'ятку (Де Пауль бив з-за меж штрафного, Де Хеа врятував), другий завершився скасованим голом Феліша (Жоау замкнув простріл, але був офсайд), а третій відкрив рахунок – і знову в центрі уваги опинився Феліш.

"Матрацники" забили на 41-й хвилині. Все почалося з відбирання м'яча на фланзі у Еланги в центрі поля, після чого мадридці провели короткий обіграш з передачею на хід Фелішу. Португалець увійшов на правий кут карного майданчика й п'яткою вирізав проникний пас на Грізманна, а француз виконав м'який навіс на дальню стійку – Лоді замкнув. 0:1! Саме з цим рахунком команди й відправились відпочивати.

Ризикована гра на результат від Атлетіко й марнотратство МЮ в другому таймі

В другому таймі стало помітно, що Атлетіко остаточно перейшов у режим захисту результату. Щось схоже було і в мадридській зустрічі – "матрацники" відійшли на свою половину і спробували затягнути "дияволів" в трясовину поперечних перекатів та єдиноборств. На "Ванда Метраполітано" це працювало досить якісно, адже моментів у МЮ не виникало, а підопічні Дієго Сімеоне ще й кілька разів гостро огризнулись в контратаках.

На "Олд Траффорд" все пішло не так однозначно. З одного боку, команда Ральфа Рангніка дійсно страждала, намагаючись прорвати оборонні побудови суперника – це було довго, нудно й не дуже ефективно. З іншого, МЮ все одно міг зрівнювати рахунок. Підкачала реалізація.

Так, вже за кільканадцять секунд по перерві Еланга увірвався на правий край штрафного й щільно пробив у дальній кут – вийшло трішечки неточно (та і Облак кінчиками пальців таки зачепив м'яч). На 59-й же господарі змарнували фантастичний шанс: Далот подав з правого флангу на ліву половину карного майданчика, Льоренте пролетів повз цей крос, а Санчо прийняв м'яч у метрах восьми від воріт – Джейдон поклав корпус і потужно пробив. М'яч пролетів над дев'яткою!

Ще один шикарний шанс зрівняти рахунок манкуніанці втратили на 77-й хвилині, коли Варан замкнув навіс з кутового. М'яч полетів у ліву дев'ятку, але Облак парирував! Втім, Роналду підхопив м'яч перед воротами й з гострого кута пробив у падінні через себе – вийшло слабенько. Облак спіймав сферу. Атлетіко ж за весь цей час мав тільки один дальній удар у виконанні Де Пауля, який не став проблемою для Де Хеа.

МЮ зазнає фіаско

В ендшпілі зустрічі стало очевидно, що МЮ задихається. Ральф Рангнік ще в середині другого тайму провів серію заміну, випустивши Погба, Матіча й Рашфорду замість Бруну, Еланги й Мактоміная. Пізніше він пішов ва-банк, випустивши Кавані та Мату на заміну Фреду й Магуайру. Все це не приносило жодного зиску. Моментів не виникало, а всі підходи до штрафного накривали захисники Атлетіко. План Дієго Сімеоне почав працювати, як швейцарський годинник.

Зрештою, цей годинник доцокав до фінального свистка. МЮ так і не відігрався. Атлетіко святкує мінімальну перемогу на "Олд Траффорд" і крокує в чвертьфінал Ліги чемпіонів!

Черговий провал Рангніка

Ральф Рангнік – ікона німецьких коучів. Саме на його ідеях зонного пресингу тримається вся німецька школа тренерів, в тому числі й відносно успішних в АПЛ (той же Хаззенхюттль із Саутгемптона), однак він вже давно відійшов від тактичних дошок, перевтілившись у геніального менеджера. Тим більш дивним був його прихід у МЮ – він давно не тренував, його ідеї важко реалізувати із наявним складом "дияволів", та і клуб далекий від ідеалу в плані керівництва.

Передумов для провалу було дуже багато. Всі вони справдились. Манкуніанці під керівництвом Рангніка демонстрували тотальну турбулентність як проти одного матчу, так і на турнірній дистанції – вони домінували, потім втрачали ініціативу, потім повертались у гру й так далі. МЮ з Рангніком не міг видати серію хороших ігор, не міг не вимикатись по ходу матчу, не міг знайти нормальну тактичну модель і не гарантував конвертації переваги в голи.

Матч проти Атлетіко виявився абсолютно типовим для нинішніх "червоних дияволів". Вони володіли м'ячем 60% ігрового часу, зробили 29 дотиків до м'яча у штрафному (проти 12 у мадридців), провели 32% гри на чужій третині поля й фактично нічого не дозволили супернику по перерві. Тим не менш, підопічні Ральфа Рангніка награли всього на 1 очікуваний гол, створили всього 2 явних гольових моменти з гри й відверто розклеїлись в останні півгодини.

Просування м'яча у зону 20-ти метрів від воріт: у МЮ 3 точних проникних передачі з 15 спроб, 2 точних кроси з 13-ти, 2 вривання на дриблінгу

МЮ просто не розумів, як розкривати оборонний блок Атлетіко. Були дальні удари, були кутові, були простріли та подачі, але не було помітно жодного тактичного інструменту для зламу оборони. "Дияволи" просто завантажували м'яч уперед.

Можливо, Атлетіко зробив занадто мало для перемоги, але для "матрацників" подібні тріумфи – норма. В цьому і криється їхня суть. В будь-якому разі, план Дієго Сімеоне спрацював в обох поєдинках, тож прохід у чвертьфінал виглядає абсолютно заслуженим. Рангнік же після трьох вилетів з турнірів на очах "Олд Траффорд" точно заслужив на нагороду "фізрук року в Англії".

Вибач, Уле. Ми все проє...

Роналду вперше не пригнічує Атлетіко

Масштаб краху МЮ в матчі-відповіді з "матрацниками" демонструє одна красномовна цифра – 0. Саме стільки ударів по воротах Облака завдав Роналду на Олд Траффорд. Уявити подібне було просто неможливо, адже в попередніх 35 поєдинках проти Атлетіко португалець провів 25 голів і 9 асистів.

Востаннє Кріш не пробивав по воротах у матчі ЛЧ аж 11 років тому, в півфіналі проти Барселони. Крім того, подібне сталося в 2003 році в зустрічі проти Панатінаікоса.

Очевидно, що Ронаду провалився, однак і взаємодія португальця з партнерами залишала бажати кращого. Йому жодного разу не запустили пас за спину захисника і не видали бодай одного якісного кросу – натомість, фулбек Далот провів 4 дальніх удари, ставши лідером МЮ за цим показником.

Кріштіану – дуже специфічний футболісти, який впливає на всю структури гри команди (і часто впливає негативно), але його бомбардирські навичка залишаються топовими. Якшо такий майстер не пробиває по воротах у настільки важливому матчі, то значить вся тактика МЮ була провальною. Від початку й до кінця.

Бенфіка сенсаційно перемогла Аякс і вийшла у чвертьфінал ЛЧ – єдиний гол забили після виходу Яремчука