УКР РУС

Аталанта – Мілан: великий камбек в ЛЧ, рекорд "россонері", Маліновський став найкращим асистентом Італії

24 травня 2021 Читать на русском
Автор: Юрій Яковлев

Аталанта приймала Мілан у 38-му турі чемпіонату Італії (0:2). Звіт про останній матч сезону 2020/21 читайте на "Футбол 24".

Матч і онлайн-трансляція Аталанта – Мілан стартував о 21:45 за Києвом. Бергамаски вже гарантували собі путівку в Лігу чемпіонів на наступний сезон, а перемога над "россонері" забезпечувала команді Гасперіні друге місце за підсумками кампанії 2020/21.

З Міланом все складніше – 3 очки гарантували підопічним Піолі ту ж другу позицію в чемпіонаті, а от нічия чи поразка могли залишити за бортом Ліги чемпіонів. В такому разі "россонері" змушені були озиратися на паралельні матчі, у яких Наполі приймав Верону, а Ювентус гостював у Болоньї.

Руслан Маліновський вийшов з перших хвилин. Українець відзначався результативними діями у десяти останніх поєдинках чемпіонату (рекорд Аталанти) та став найкращим футболістом Серії А за підсумками квітня. Посеред тижня хавбек забив Ювентусу у фіналі Кубка Італії, але його гол не допоміг Аталанті здобути омріяний трофей – поразка 1:2. До слова, перед поєдинком українець втримував статус найкращого асистента чемпіонату Італії – 11 гольових передач на офіційному сайті Серії А, тоді як всі статистичні ресурси нарахували 12.

Перед початком гри Маліновський отримав свою нагороду найкращому гравцю квітня у чемпіонаті Італії, а поєдинку передувала хвилина мовчання в пам'ять про загиблих на канатній дорозі. 23 травня обрив тросу та падіння кабіни у горах Італії призвели до смерті більше 10-ти людей.

Перший момент виник у Мілана. Доннарумма вибив на Леау до чужого штрафного, португалець скинув м'яч Салемакерсу, який без роздумів пробив – вище. Тут же Маліновський отримав по обличчю від Кессьє, але без наслідків. Українець продовжив гру. Тим часом Ювентус забив у ворота Болоньї в паралельному матчі, але Мілан все ще був у зоні ЛЧ – Наполі та Верона грали без голів.

Ювентус розгромив Болонью і завдяки осічці Наполі пробився у ЛЧ, Мхітарян на останніх хвилинах подарував Ромі єврокубки

Маліновський розрядив свою гармату на 13-й хвилині. Значно вище, але є перший удар і в Аталанти, яка виглядала на диво інтертно в атаці. Був момент і в Джимсіті – без жодних проблем для Доннарумми, який все контролював. До слова, цей матч може стати останнім для кіпера "россонері" за Мілан, адже його контракт з клубом завершується, а нова угода наразі не підписана і до консенсусу доволі далеко.

Ювентус забив другий гол Болоньї, а от Наполі та Верона продовжували катати нулі – це залишало Мілан у четвірці. Таке враження, що обидві команди чекали розвитку подій в паралельних поєдинках. Ситуацію пожвавив Леау на 38-й хвилині – португалець міг тікати віч-на-віч з Голліні, але впав після контакту з Ромеро. Арбітр був категоричним – фолу не було.

Але на 40-й хвилині Маріані таки вказав на 11 метрів після падіння Тео Ернандеса, якого зачепив Меле. VAR в епізод не втручався – пенальті. До м'яча підійшов Франк Кессьє (екс-гравець якраз Аталанти) і більярдно поклав у нижній кут. 0:1 – Мілан забив такий важливий гол. За підсумками перших таймів у трьох матчах за бортом ЛЧ залишався Наполі, адже Ювентус встиг забити Болоньї і третій м'яч.

На другий тайм замість Пессіни вийшов Мурієль, а бергамаски перейшли на схему з двома нападниками. Щоправда, на перших порах Доннарумма вступав у гру лише після навісних подач з флангів. Лише на 57-й хвилині Аталанта створила свій найгостріший момент – Маліновський ефектним пасом знайшов Сапату у штрафному, той поміж ніг Томорі пробив у дальній кут, але забракло лічених сантиметрів! В наступному епізоді м'яч влучив у руку Томорі, проте цього разу без пенальті.

Аталанта заробила право на штрафний метрів з 27-ми. Біля м'яча перебували Мурієль та Маліновський, але пробив колумбієць. Невдало – вище рамки. На 63-й хвилині Руслан не на жарт налякав всіх українців, залишившись лежати на газоні після чергового зіткнення. Обійшлося – накульгуючи, але українець продовжив гру. Через 2 хвилини Маліновський пробив по воротах Доннарумми, але невдало. Тим часом Наполі забив Вероні – у режимі лайв за бортом ЛЧ опинявся вже Ювентус!

Перший удар у площину від Аталанти в активі 18-го номера. Просто в руки Доннаруммі. Відповідь Мілана була куди гострішою – Леау перекидав Голліні, але влучив у стійку! Калабрія ледь не застав зненацька Голліні ударом здалеку, а спроба Мурієля теж була невдалою.

На останніх хвилинах матчу Мілан отримав право на другий пенальті (загалом 20-й у сезоні!) за гру рукою Госенса, а де Рон був вилучений за обурення та поштовх арбітра. Кессьє оформив дубль і поставив крапку. 0:2.

Аталанта, схоже, залишила всі емоції у програному фіналі Кубка Італії – Руслан Маліновський перервав свою феноменальну результативну серію. Мілан все ж довів гру до перемоги. "Россонері" фінішували другими і зіграють в ЛЧ. Аталанта третій сезон поспіль замкнула топ-3, а четвертим став таки Ювентус, адже Наполі втратив перемогу над Вероною. Команда Гаттузо гратиме в Лізі Європи, а "Стара Синьйора" заскочила у останній вагон лігочемпіонівського потяга.

Мілан нарешті повертається в ЛЧ

Упродовж сезону "россонері" дарували діаметрально протилежні емоції своїм прихильникам. Деякий час Мілан навіть очолював турнірну таблицю, а шанувальники легендарного клубу починали задумуватися про Скудетто. Зрештою, чемпіонство здобула інша команда зі столиці моди, а підопічні Стефано Піолі опинилися на межі непотрапляння в ЛЧ. Матч у Бергамо був із розряду "пан або пропав" – Мілан міг фінішувати як другим, так і 5-м.

На щастя для "россонері", все для них склалося відмінно. Аталанта не вразила, адже посеред тижня віддала чимало сил у фіналі Кубка з Ювентусом. Банально, але виграв той, кому було потрібніше. У таких поєдинках вирішальну роль часто відіграє характер та везіння. У дуелі з бергамасками у Мілана було і те, й інше. Зауважимо, що перемога над Аталантою дозволила команді Піолі встановити рекорд чемпіонату Італії за кількістю виїзних тріумфів – таких набралося цілих 16. У європейських топ-5 лігах подібне вдавалося лише Ман Сіті (сезон 2017/18) та Реалу (2011/12). За весь чемпіонат Мілан на виїзді не обіграв лише Лаціо (0:3), Спецію (0:2) та Дженоа (2:2). Ней-мо-вір-но!

Семиразовий переможець ЛЧ/КЄЧ повертається у найпрестижніший євротурнір вперше з сезону 2013/14. Тоді в 1/8 фіналу "россонері" вилетіли від мадридського Атлетіко (0:1, 1:4). Будьмо відвертими, Ліга чемпіонів зачекалася цю команду, нехай нинішній Мілан і доволі далекий від найкращих зразків "дияволів". Вперше в історії Ліги чемпіонів одразу три італійські команди представлятимуть регіон Ломбардія – Мілан, Інтер та Аталанта.

Маліновський не вразив, але став найкращим у сезоні

На жаль, 28-річний півзахисник не зміг тріумфально завершити сезон. Після програного Кубка Італії українець у протистоянні з Міланом не вразив. Так, Руслан кілька разів би по воротах та міг записати у свій актив асист, але феноменальна результативна серія Маліновського перервалася на позначці в 10 матчів.

За гру проти Мілана українець отримав середні оцінки. Sofa Score – 7.0, WhoScored – 6.6, Football Critic – 6.3. Руслан найчастіше у своїй команді би по воротах – 4 спроби, 1 у площину. Жодної успішної спроби дриблінгу, 19 втрат м'яча та 8 виграних дуелей із 18-ти. Маліновський завершив клубний сезон на мінорній ноті, однак кампанія 2020/21 стала для нього феноменальною.

І це не перебільшення – два місяці поспіль український хавбек став найкращим у складі Аталанти, а у квітні його визнали найкращим у всій Серії А. Десятиматчева результативна серія, голи Ювентусу та Ромі, статус лідера Аталанти після відходу Папу Гомеса – коли востаннє українець настільки круто грав у топ-чемпіонаті Європи?

Вишенька на торті – 12 гольових передач, що стало найкращим показником у чемпіонаті Італії 2020/21. Серія А лише за їй відомою методикою нарахувала 11 – стільки ж у Ромелу Лукаку з Інтера. В будь-якому випадку, вже минулий сезон став проривом для Маліновського в Італії. Успіхів на Євро, Руслане!

"Стати Тотті в музиці? Франческо унікальний": переможець Євробачення-2021 – палкий фан Роми та захоплюється Маліновським