УКР РУС

Арсенал – Ворскла: полтавці виконали завдання, Пердута потрапив під танк, а Ребенок провів найкращий матч у кар'єрі

21 вересня 2018 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Лондонський Арсенал у матчі 1-го туру групового етапу Ліги Європи здобув крупну перемогу над Ворсклою, але полтавці змогли двічі вразити ворота іменитого суперника.

Ворскла почала матч досить гідно, намагаючись тікати у контратаки при першому ліпшому випадку. Особливо перспективними були ривки Павла Ребенка, якого у відчайдушних підкатах раз за разом зупиняли Сократіс та Ліхтштайнер. Він же став автором одного з двох ударів – Павло пробив на 18-й хвилині слабенько, але у площину. За дев'ять хвилин до цього після класної скидки Коломойця з ходу метрів з 25-ти пробивав Кулач, однак цей удар пройшов кудись у небо.

Арсенал – Ворскла – 4:2 – відео голів та огляд матчу

Зрозуміло, що Арсенал домінував на полі. Втім, реально гострі моменти пішли ближче з 20-х хвилин, а до цього "каноніри" шукали слабку ланку у тактичних побудовах Ворскли – і знайшли. Мішенню "гуннерів" став Ігор Пердута, на фланг якого постійно приходили Мхітарян, Обамеянг та Івобі. Ігор не витримував конкуренції. Особливо активним був Алекс Івобі, який на 28-й хвилині потужно пробив над поперечиною, а через чотири хвилини оформив гольову передачу.

Ворскла пропустила дуже прикро: Кравченко перед штрафним Арсенала вирішив пропустити передачу Кобахідзе, і її відразу перехопив Генріх Мхітарян. Той розігнався через центр, віддав вліво на хід Івобі, а той прострілив у штрафний на абсолютно вільного Обамеянга – той пробив точно у дальній кут, немов у більярдну лузу. На 38-й хвилині класний удар зі штрафного вдався на Торрейрі – м'яч влучив у сітку із зовнішнього боку. На 45-й Арсенал був близьким до другого голу – спочатку з лінії штрафного Обамеянг влучив у дальню штангу, а через кільканадцять секунд Мхітарян з меж штрафного пробив у тому ж напрямі – Шуст парирував, зберігаючи гідний рахунок до другого тайму.

Арсенал – Ворскла: онлайн-трансляція матчу Ліги Європи – як це було

В принципі, інтрига в плані кінцевого результату була практично вбита ще у першому таймі, але остаточно "каноніри" вбили її на старті другого тайму. Вже на 48-й хвилині лондонці забили другий гол: Івобі протягнув м'яч на лівий фланг, віддав Мхітаряну, а той навісив на лінію воротарського на Дані Велбека, який головою пробив точно у дальній кут. Через вісім хвилин рахунок став розгромним: Мхітарян після обрізки Кобахідзе підхопив і протягнув м'яч через центр та віддав на Обамеянга, а той, красиво прибравши Артура, другим дотиком пробив з-за меж штрафного у ближній кут – 3:0. На 74-й же Озіл у пусті забив четвертий м'яч – і, здавалося, далі буде.

Втім, Ворскла не здавалася. На 60-х хвилинах Ребенок за рахунок індивідуальних дій організував кілька класних проходів та навіть заробляв штрафні, після подачі з яких Ель-Нені доводилося просто вибивати м'яч подалі. На 65-й Коломоєць міг замкнути подачу Артура, однак Сократіс вчасно повернувся й не дав забити полтавцям, однак, коли Арсенал зовсім розслабився, Ворскла взяла своє: Карека на 76-й хвилині заробив штрафний на лівому фланзі, а Ребенок його подав – і після цього Скляр скинув м'яч за межі карного майданчика, а Кобахідзе поборовся й скинув на Чеснакова. Володимир протаранив захисників, увірвався у штрафний та пробив у дев'ятку – 4:1! На останніх же секундах гри Ворскла взагалі перетворила розгром у бойовий матч – це Шарпар замкнув передачу Ребенка й встановив фінальний рахунок 4:2.

Фінальний свисток зафіксував перемогу Арсенала, який таким чином набрав три очки й очолив групу Е. У Ворскли поки нуль очок, але вона йде останньою за рахунок поразки Карабаха.

Ворскла виконала завдання на матч

Полтавцям, звісно ж, не світила перемога на Емірейтс, а нічия була б для них величезним подарунком. Основним завданням "зелено-білих" була гідна гра з гідним фінальним рахунком – і виконання хоча б першого пункту означало б успіх. Підопічні Василя Сачка впорались з обома: вони продемонстрували сміливий футбол та уникнули розгрому де-юре.

Звісно, Арсенал домінував, забивши вагон голів та не реалізувавши цілий ешелон моментів. Втім, іншого чекати від команди, яка дорожча за нашу у 46 разів, не доводилося; більш цікаво було спостерігати за Ворсклою, від якої очікували суперавтобусу й кидань на амбразуру. Ворскляни ж здивували своєю активністю на чужій половині поля – до останніх 15 хвилин у них мало що там виходило, але за будь-якої можливості вони вибігали у атаки, не раз змушуючи захисників Арсенала їздити на п'ятій точці. Такої сміливості від полтавців не побачиш навіть в УПЛ, де більше драми, ніж футболу; щось схоже на сьогоднішню гру було у першому таймі з Шахтарем, але там все розвалилося по перерві. У Лондоні ж, не дивлячись на розгромні 4:0 після 74-ї хвилини, полтавці виглядали гідно, тікаючи у контри й заробляючи штрафні. І забиваючи голи!

Пердута: Проти Арсенала хочемо показати, що Ворскла також вміє грати в футбол

Ворскла у Лондоні продемонструвала, що українські команди, не дивлячись на купу проблем, все ж вміють грати у футбол і можуть створити проблеми будь-кому. За підопічних Василя Сачка і за весь наш чемпіонат не було соромно – і в цьому найголовніша їх перемога.

Арсенал знищив правий фланг Ворскли

Лондонці намагалися взяти Ворсклу з наскоку, але після 10-15 хвилин без особливо гострих моментів стало зрозуміло – гості не такі прості, як здавалося. Тоді лондонці змінили підхід, розтягуючи фланги й активно змінюючи позиції, дуже швидко намацавши слабку ланку на правому краю оборони Ворскли. Після цього Ігора Пердуту відвозили так, як його не возили за всю кар'єру – йому довелося вести боротьбу проти всього сузір'я АПЛ. Всі атакуючі хави рвалися вліво, що призвело до сумних наслідків – з цієї половини прийшли два голи й переважна більшість моментів Арсенала. Обамеянг влучив у штангу, Мхітарян пробивав по дев'ятках, Івобі стріляв над поперечкою, Озіл завдавав ударів з гострого кута, тощо.

Звісно, Пердута не є головною причина поразки Ворскли у тактичному плані. Просто йому не пощастило проявити свої недоліки у той момент, коли Арсенал їх активно шукав. Втримати ж такий натиск суперзірок світового футболу було б неможливо нікому.

Ребенок провів найкращий матч у кар'єрі

Василь Сачко приділив особливу увагу швидкісним контратакам своїх атакувальних хавбеків, але дуже швидко стало зрозуміло, що Кулач розчинився, Кобахідзе возять разом з Пердутою, а рівень витягує лише Ребенок. Він шикарно обирав позиції й демонстрував прямо таки АПЛівську швидкість, регулярно змушуючи повертатися Ліхтштайнера й тягаючи за собою Сократіса по всьому полю. Павло не просто "продавав" себе, а створював ситуації, при яких Ворскла мала шанс на гол: так, на 68-й хвилині він змінив фланг і на клаптику поля ефектно накрутив Холдінга та Сократіса. Завдяки активності Павла виникла вільна зона в центрі, куди й віддав Ребенок – там м'яч прийняв Чеснаков, завершивши атаку дальнім ударом. Ну а гольова передача на останніх секундах була просто блискучою – цей момент уособлював крутість Ребенка на Емірейтс у повній мірі. Браво!

Також ефективними були подачі Ребенка – як зі штрафних, так і з ігрових ситуацій. Наприклад, на 71-й хвилині він організував контратаку, грамотно обігравшись з партнерами, красиво обігравши кількох опорників і подавши на дальню штангу – якби не Сміт-Роуз, то Ворскла могла б забити на один гол більше. Небезпечною була і подача на 65-й хвилині, коли Ель-Нені просто зіграв на відбій і дозволив Ворсклі створити ще один небезпечний момент. Ну і першому голу передувала дуже неприємна для захисників подача Павла Ребенка. Словом, Павло виступав двигуном усіх атак своєї команди – і з цією задачею він справився блискуче.

Ліга Європи, група Е, 1-й тур

Арсенал – Ворскла – 4:2

Гол: Обамеянг, 32, 56, Велбек, 48, Озіл, 74 – Чеснаков, 77, Шарпар, 90+4