УКР РУС

Арсенал – Наполі: катастрофа зірок Анчелотті, шалене домінування і щедрі дари лондонців, заявка на англійський фінал ЛЄ

11 квітня 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Арсенал обіграв Наполі 2:0 в Лондоні в першому чвертьфіналі ЛЄ 2018/19. Рахунок і огляд матчу Ліги Європи читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Арсенал – Наполі на "Футбол 24", стартував о 22:00 за київським часом. Лондонський клуб на шляху до чвертьфіналу двічі здолав, зокрема, полтавську Ворсклу (в рамках групового етапу) та оформив камбек проти французького Ренна, з яким раніше зустрічалось Динамо, та білоруского БАТЕ. Наполі здолав опір Зальцбурга та Цюриха, тому для команди Анчелотті це найсуворіший єврокубковий тест у плей-офф поточного сезону. Віце-лідер чемпіонату Італії опустився в ЛЄ, поступившись Ліверпулю та ПСЖ у своїй групі Ліги чемпіонів.

Арсенал – Наполі – відео голів

Арсенал почав значно жвавіше, уже в перші 10 хвилин влаштувавши бомбардування воріт Наполі – 2 заблоковані удари за декілька секунд з меж штрафного змусили італійських тіфозі похвилюватись. Як виявилось, лондонцям достатньо було влучити по воротах, щоб відкрити рахунок. Суперник України, захисник збірної Португалії Маріу Руй провалився на лівому фланзі, віддавши незрозумілий пас у ноги супернику. Кулібалі довелось висуватись на край накривати Ляказетта, що оголило редути в центрі. Відзначимо, як 21-річний Майтленд-Найлз розкішно продовжив атаку віялом на Ремзі, а валлієць, який в наступному сезоні гратиме проти Наполі за Ювентус, спокійно розібрався з Меретом.

Арсенал – Наполі: онлайн-трансляція матчу Ліги Європи

Жахлива помилка Фабіана Руїса перед своїм штрафним, який дозволив Торрейрі себе обікрасти. А далі удар з рикошетом від Кулібалі без шансів для воротаря. Колосальні провали Наполі на своїй половині поля обернулись 100-відсотковою реалізацією Арсенала. Обамеянг промчався черговим зеленим коридором у захисті гостей, без будь-яких перешкод у чужому штрафному віддав на також зовсім вільного Ляказетта, який банально не влучив по м'ячу. Не матч, а збірник конфузів! Ще кілька швидких атак, і лише Мерету рятує команду Анчелотті від розгрому.

Руй завдав лише другого удару гостей по воротах Чеха аж на 43-й. Як і Кулібалі на старті зустрічі, без особливих шансів поцілити хоча б у рамку. А ось Інсіньє змарнував фантастичний момент на 45-й. Кальєхон викотив під удар капітану Наполі, того ніхто і близько не зустрічав, але він вирішив у дотик пробити метрів з 11 – значно вище. Колосальна перевага Арсенала (5:0 за ударами у площину, десь таке ж співвідношення моментів) у перші 45 хвилин. Так ніби це не віце-лідер Серії А, а умовна Ворскла приїхала на Емірейтс.

Інсіньє забив, але з офсайду. Уже другий справедливо скасований гол Наполі через положення поза грою. Кулібалі став першим неаполітанцем, хто влучив у площину воріт – Чех красиво перевів над поперечиною. Обамеянг змарнував черговий момент, дозволивши супернику заблокувати свій удар метрів з 15. Ремзі залишили зовсім одного розстрілювати Мерета – кіпер врятував після потужного удару впритул. Монреаль без проблем виграв другий поверх, але пробив вище. Усе це за приблизно 60 секунд!

Чергова атака-блискавка Арсенала, в якій захист неаполітанців лише зображає видимість. І лише Мерет метається білкою по колесу свого воротарського, рятуючи від ганьби. Інсіньє видав прекрасну передачу з флангу, а Зєлінскі не влучив з кількох метрів – Наполі міг покарати "канонірів" за марнування моментів. Мхітарян видав ідеальний простріл з правого флангу під удар Ремзі. Самотній Аарон розстрілював голкіпера, проте запустив снаряд далеко над воротами. Той же екс-хавбек Шахтаря видав ще один класний пас на Обамеянга, і знову партнер розтринькав нагоду оформити розгром.

Ось чому Арсенал не в ЛЧ

Розкішний комбінаційний футбол, швидкість, пресинг – любо-дорого дивитись гру таких колективів, як команда Емері. У ній добре все, крім якості виконавців у вирішальних моментах. Ось цей недостатньо високий клас і розбиває всі надії на Лігу чемпіонів. Арсенал дуже крутий, поки не наривається на суперника, який реалізує свої моменти значно краще. Добре, що сьогодні Наполі виглядав настільки катастрофічно не лише в захисті, а й в атаці. Декілька супернагод команда Анчелотті втратила.

Однак "каноніри" самі розтринькали в рази більше. І тут лише самі Обамеянг, Ремзі та компанія винуваті в тому, що наступний матч таїтиме якусь інтригу. Вони були зобов'язані знищувати такий Наполі ще до години гри. А так все може трапитись. Через щедрі подарунки зірок Арсенала італійці отримали свій шанс. Не забуваймо, що це дві домашні команди, які вдома схожі на ураган. На виїзді ж лондонці у 2019-му виграли 2 матчі, а програли 5. Тому суперники цілком можуть обмінятись впевненими домашніми звитягами і помінятись місцями.

Захист і середня лінія Наполі це більше про УПЛ, ніж Кальчо

Катастрофічний рівень 3-ї найкращої оборони Італії змушував раз за разом здивовано витріщатись на екран. Ні, коли так захищалась Ворскла, питань не могло бути. Тут вам і ресурси не ті, і рівень тактичної підготовки, і клас чемпіонату. Однак від Наполі такої безпорадності якось не чекаєш. На одному Кулібалі, який навіть попри нещасний автогол вартий усіх 100 мільйонів, таки не виїдеш. Хюсай і Руй у режимі ветеранів, які вперше зібрались разом через 20 років після завершення кар'єри, дозволяли з собою робити речі за межею пристойності. Однак навіть не в них була головна проблема неаполітанців.

Команда геть провалила центр поля. Хвалений без 5 хвилин новачок ПСЖ Аллан просто бігав собі кроси за суперниками, з роззявленим ротом спостерігаючи в першому ряду неймовірні комбінації Арсенала. Руїс на фоні Торрейри виглядав гравцем 3-ї ліги, подарувавши Лукасу другий гол. Зєлінскі та Кальєхон і в захисті не дуже відпрацьовували, і в атаці пороли. Бідолашний Анчелотті ще ніколи, відтоді як став топом, не мав настільки скупий набір виконавців.

Англійському фіналу бути?

Схоже, тільки Бенфіка й Валенсія щось можуть заперечити, та й то, якщо зорі складуться. У паралельному матчі Челсі дотиснув непоступливу Славію у Празі та вже потроху готується до півфіналу з лісабонцями. Арсенал може хіба що сам знову подарувати Наполі прохід далі. Якщо судити тільки по звітній грі, це птиці надто різного польоту. На шляху до фіналу обидві лондонські команди ризикують хіба що з піренейцями отримати проблеми. Пам'ятаєте, як Арсенал вилетів від Атлетіко в минулорічному півфіналі? Тепер їх, найімовірніше, підстерігатиме не менш дратівлива Валенсія – друга найкраща оборона Прімери може і позбавити надій на фінал Ліги Європи.