УКР РУС

АПЛ. 7 тур. Підсумки

6 жовтня 2010

Кілер Дідьє Дрогба, старий рибалка Арсен Венгер, герой Рафаель ван дер Варт, джокер Адам Джонсон, боєць Клінт Демпсі та дідусь Сол Кемпбелл. Згадуємо по гарячих слідах головних дійових осіб сьомого туру Англійської Прем’єр-ліги.

Герой: Рафаель ван дер Варт
"Достатньо важко визначити місце на полі для ван дер Варта таким чином, щоб від цього не постраждали інші гравці. Якщо ми гратимемо із двома форвардами та із відтягнутим голланцем, то куди тоді ставити Гарета Бейла? Якщо ж гратимемо із "ромбом", то тоді Бейл гратиме не на своїй позиції. Так чи інакше, участь в наступних матчах ван дер Варта не викликає жодних сумнівів. Він по-справжньому креативний футболіст, якого просто неможливо прив’язати до якоїсь визначеної позиції. Ван дер Варт впевнено почуває себе в штрафному майданчику, завжди прагне бути там, де м’яч. Коли у команді є гравець такого калібру, то потрібно шукати схему, яка була б зручною для нього. В матчі проти "Астон Вілли" ван дер Варт продемострував фантастичне гольове чуття — він точно знав, де в останній момент опиниться м’яч. В результаті — на його рахунку два забитих м’ячі". Харрі Реднапп, головний тренер "Тоттенхема"

Матч: "Челсі" - "Арсенал" - 2:0
Арсена Венгера часто порівнюють із героєм твору Ернеста Хемінгвея "Старий і море". Здійсненню романтичної мрії про велику рибу старому рибалці кожного разу щось перешкоджає. В той час, як улов здається вже зовсім близьким, його завжди хтось перехоплює. І кожен новий день починається із тих же самих відчайдушних спроб добути омріяну здобич. Впертість, із якою Венгер щоразу веде свою команду до титулу, повторюючи ті самі помилки, водночас і захоплює, і розчаровує. Недільний поєдинок проти "Челсі" дуже нагадав минулорічний двобій між лондонськими командами. Характеризуючи ту гру, коментатор Денис Босянок назвав підопічних Венгера "хлопцями із рогатками". "Рогатки — романтична зброя юності, зброя, яка може завдавати болючих і точних ударів, проте це не та зброя, за допомогою якої можна виграти битву", вважає Босянок. "Арсенал" виглядав дещо свіжішим та часом, навіть, мобільнішим за "Челсі". Проте у завершальній стадії в команди Венгера не знайшлося гравців із психологією кілера, здатних холоднокровно завдати останнього пострілу. А в "Челсі" вже вкотре таким став Дідьє Дрогба. Комбінація, яку неймовірним ударом завершив Дрогба, була майже копією гольової комбінації в минулорічному поєдинку. Ну а символом переваги "Челсі" над "Арсеналом" став могутній удар Алекса зі штрафного, після якого остаточно відпали сумніви у тому, що битву "хлопці із рогатками" програють.

Команда: "Тоттенхем"
Попри непереконливий старт, поступальний рух команди Харрі Реднаппа відчувався у кожному матчі. І ось тепер, вигравши чотири поєдинки поспіль, "Тоттенхем" не лише укріпив свої позиції в Лізі чеміпонів та Прем’єр-лізі, а й постав одним із найсимпатичніших колективів у чемпіонаті Англії. Особливо грізно виглядає атака команди. На лівому фланзі просто чудово грає Гарет Бейл, зупинити якого на старті сезону майже неможливо. Праворуч — надшвидкий Леннон, який, коли здоровий, також серйозних клопотів може суперникам завдати. В середній лінії звично вправно маневрує Модріч, до якого тепер ще й блискучий ван дер Варт приєднався. Розцвів нарешті Роман Павлюченко, крім цього, вкрай ефективно проявляє себе також Пітер Крауч, сильні сторони якого партнери використовують при будь-якій нагоді. А є ж іще Роббі Кін. Попри наявність у "шпор" таких індивідуально сильних гравців, перемоги "Тоттенхему" є яскраво командними. Якщо підопічні Харрі Реднаппа продовжуватимуть грати в такому ж дусі, то "Тоттенхем" може стати справжнім відкриттям чемпіонату.

Боєць: Клінт Демпсі
За відсутності Боббі Замори американець став основним героєм атаки The Cottagers. На початку зустрічі проти "Вест Хему" Демпсі отримав добрячого стусана ліктем, після чого букально протягом лічених секунд на скроні у футболіста виросла величезна гуля. Клінт не лише дограв поєдинок до кінця із своєрідним грибом біля лівого ока, він відповів грубіянам просто фантастичною грою. Форвард "Фулхема" не цурався боротьби і надалі, досить часто брав гру на себе та знову не раз опинявся на газоні, адже гравці "Вест Хему" чуйності до нього не проявляли. Саме Демпсі відкрив рахунок у матчі, використавши досить непростий шанс для взяття воріт.

Перемога: "Ліверпуль" - "Блекпул" - 1:2, "Сток Сіті" - "Блекберн" - 1:0
В кожної команди є свої способи здобувати перемоги. Хтось, маючи багатих і щедрих президентів, скуповує найкращих футболістів, хтось використовує свої щедрі на таланти футбольні школи, хтось до десятого поту працює на тренуваннях, а хтось б’ється на полі, поступаючись у майстерності, але аж ніяк не в футбольній щирості. Такі команди, як "Сток Сіті" та "Блекпул" дуже схожі між собою своєю простотою. У них свої способи здобувати очки, які дещо відрізняються від загальноприйнятих. У "Сток Сіті" одним із варіантів доставити м’яч до штрафного майданчика є неперевершені аути Рорі Ділапа. Хто не бачив — мусить побачити. У матчі проти "Блекберна" Ділап умудрився, кидаючи аут, влучити у дальню (!!!) стійку. Мабуть, не варто говорити, що вкидання м’яча з-за бокової лінії спричиняє справжню паніку у суперників "Стоку". Хоча, до слова, переможний гол у ворота "Блекберна" The Potters забили звичайним способом — Волтерс, вийшовши віч-на-віч, елегантно переграв Робінсона.
Проте, що "Блекпул" — найбідніший клуб Прем’єр-ліги, знає, мабуть, вже кожен. Проте гра команди, на противагу вмістимості гаманця, не є вбогою. В матчах проти "Арсеналу" та "Челсі", які підопічні Холловея програли із загальним рахунком 0:10, Tangerines справді виглядали безпорадно. Проте в зустрічі із ще одним англійським грандом "Блекпул" створив маленьке диво на "Енфілд Роуд". Вже в першому таймі рахунок із пенальті відкрив капітан гостей Чарлі Адам. А на останніх хвилинах першої половини гри подвоїв рахунок Люк Ворні, після чудового пасу Гарі Тейлора-Флетчера (29-річний Тейлор-Флетчер до цього жодного сезону у Прем’єр-лізі не провів, але грає як справжній майстер). Після перерви "Ліверпулю" вдалося один гол відквитати, більше забити не дозволив Меттью Жілкс. Голкіпер "Блекпула" вкотре провів матч на найвищому рівні.

Тенденція: четверта нічия "МЮ"
"Манчестер Юнайтед" у чотирьох виїздних матчах не виграв жодного разу. Але жодного разу також і не програв. Після чотирьох виїздних нічиїх підопічних Фергюсона, навряд чи варто чекати п’ятої, адже всі нічиї були достаньо різними змістовно. У матчах проти "Сандерленда" та "Болтона" манкуніанці скоріше уникнули поразки, ніж втратили перемогу. Попередні матчі із "Фулхемом" та "Евертоном" — якраз приклади того, як перемога вислизає з рук. Тим не менше, серія нічиїх "МЮ" — достатньо цікава тенденція.
P.S. Наступним недомашнім поєдинком для "МЮ" буде гра із "Сток Сіті" Тоні П’юліса.

Джокер: Адам Джонсон
Здолавши у нелегкому протистоянні "Ньюкасл", підопічні Роберто Манчіні вийшли на чисте друге місце. Схоже цього року у Премєр-лізі хтось із великої трійки має шанси із неї випасти — "Тоттенхем" та "Манчестер Сіті" наполегливо дихають в спину. "Ман Сіті" хоч не надто красивий футбол демонструє, проте свої перемоги вигризає. У матчі проти "Ньюкаслу" для того, щоб перемогти Манчіні змушений був витягнути із колоди джокер. Адам Джонсон, тільки вийшовши на поле, завдяки чудовому рейду та влучному удару приніс The Citizens перемогу.

Травми: Бен Арфа та Фернандо Торрес
Травми Торреса та Бен Арфи певним чином вплинули на невтішні результати їх команд. Фернандо Торрес встиг провести на полі десять хвилин, після чого попросив заміну. Давід Н'Ґоґ, який замінив el nino, свої моменти реалізувати не зміг. Наразі невідомо, скільки не гратиме Торрес, проте точно пропустить поєдинки у складі національної збірної Іспанії.
Бідолашний Хатем Бен Арфа зіграв ще менше ніж Торрес — всього сім хвилин. Саме стільки часу надав йому Нейджел де Йонг для того, щоб забити гол. Як виявилось після матчу, у Бен Арфа — подвійний перелом ноги. За свій кривавий підкат голландець не дістав навіть жовтої картки від Мартіна Аткінсона, проте своєрідне покарання згодом все ж таки отримав — Берт ван Маарвейк вирішив поберегти ноги швецьких та молдавських футболістів, із якими віце-чемпіони світу гратимуть найближчими днями у відборі до Євро-2012, не викликавши Де Йонга до табору помаранчевої команди.

Подія: Дебют дідуся Кемпбелла в "Ньюкаслі"
Замінивши наприкінці першого тайму Фабріціо Колоччіні, екс-канонір Сол Кемпбелл вперше зіграв у цьому сезоні в складі "Ньюкаслу". Таким чином Кемпбелл разом із Раяном Ґіггзом залишаються єдиними гравцями, які прийняли участь у всіх сезонах Англійської Прем’єр-ліги. Між іншим Прем’єр-ліга заснована в 1992 році, віддамо належне сучасним дідусям англійського футболу — Раян та Сол провели на туманному альбіоні вісімнадцять сезонів!