УКР РУС

Анонс ДЕРБІ РИМУ та інших матчів 29 туру Серії А

13 березня 2011

"Я зіграв у багатьох різних дербі: міланське, мадридське, лондонське, але, повірте, римське дербі за напруженням не має аналогів у світі".

                                                                                     Крістіан Пануччі

 

ДЕРБІ ТУРУ

Поза всяким сумнівом центральним матчем 29-го туру стане протистояння “Рома” - “Лаціо”. Зараз “Лаціо” розташувався на четвертій сходинці турнірної таблиці а “Рома”, що йде шостою, відстає від “орлів” на п’ять пунктів. Та навіть якщо б ці команди займали діаметрально протилежні позиції, то все одно саме їхнє протистояння було б центральним. Чому? А ось чому:

Дербі між “Лаціо” та “Ромою” не тільки в Італії, але і у всьому світі, вважається одним з найбільш захоплюючих, стресових і повних ворожнечею та битвою на полі.

Римське дербі цікаве і важливе за будь-яких обставин, навіть якщо “Лаціо” з “Ромою” не борються за високі місця. Римське дербі - це завжди подія для європейського футболу, де немає чогось подібного.

Важко буде пригадати хоч одне римське дербі, де до або після матчу вболівальники ворогуючих команд не зіткнулися одні з одними. Тому римське дербі привертає до себе увагу не тільки з боку футбольних уболівальників, а й також з боку поліціі.

Перша гра цих команд була аж у далекому 1929 році, коли першу перемогу в римському дербі здобула “Рома”. А статистика римських дербі між цими командами виглядає таким чином: 135 ігор, 48 перемог “Роми”, 33 "Лаціо" і 54 поєдинки закінчилися внічию.

До речі, перемагала “Рома” і в чотирьох останніх поєдинках, так що зараз “Лаціо”, зважаючи на теперішній стан суперників з півдня, має непогану можливість хоч якось поквитатися за ці поразки.

Команди до дербі підійшли у повній бойовій готовності, за винятком лише одного Діакіте, який не зможе допомогти “Лаціо”.

До того ж у цьому матчі слід очікувати на полі Франческо Тотті, для якого це дербі носить особливий характер, про що він нещодавно заявив, назвавши матч проти “Лаціо” важливішим за протистояння з “Шахтарем”.

Дізнатися про протистояння північної частини Риму з південною ви зможете з нашої текстової онлайн-трансляції матчу “Рома” - “Лаціо”. Початок гри в неділю, 13 березня о 16:00.

 

НА ВОЛОСИНЦІ

Неабияким випробуванням став матч проти “Чезени” для тренера “Юветуса” Луїджі Дель Нері. Керівництво туринців чітко сказало наставникові, що в разі невдачі у цьому матчі йому доведеться шукати собі нове місце праці.

І хоча “Чезена”, здавалося б, суперник, який для “Ювентуса” мав би стати не міцним горішком, а м’ятною цукеркою, проте дебютант Серії А особливо вдало діє саме проти матчів з лідерами, чудово використовуючи нагоди які виникають у контратаках.

Між собою ці команди зустрічалися лише чотири рази. Один раз у кубку Італії — 1:2 за “Юве”. У серії В одного разу перемогли туринці і ще одна гра завершилася результативною нічиєю — 2:2, а у матчі першого кола першості що триває “Ювентус” впевнено переміг — 3:1.

У трьох своїх останніх матчах італійської першості “Чезена” святкувала перемогу, а “Ювентус” навпаки, вже три тури поспіль не може зіграти хоча б внічию.

Невідомо, як розцінив нічию у цьому матчі президент туринців Аньєлі (адже "Ювентус" майже годину грав у меншості), проте не виключено, що вже незабаром Марчелоло Ліппі перестане бути безробітним. Принаймні, саме його сватають на тренерський місток “Ювентуса”.

 


ЕКЗАМЕН ДЛЯ КОСМІ

А от на “Палермо” - команду, яка полюбляє атакувати, чекає непросте випробування. Ця команда в гостях гратиме проти однієї із найкращих оборон цьогорічного чемпіонату, якою може похвалитися “Дженоа”. Саме цю гру можна назвати випробуванням для новоприставленого тренера сицилійців Серсе Космі. Його перший поєдинок на тренерському містку проти “Лаціо” не може вважатися за показник по перше тому, що це, власне, була його перша гра на посту тренера, а по-друге через те, що суперник надто серйозний попався.

Якщо ж “Палермо” вдасться перемогти, то команда може вийти із психологічної кризи, у яку втрапила після того, як не може ось уже чотири матчі зіграти хоча б внічию.

Не допоможе сицилійцям у цій грі Маттіа Кассані, решту ж втрат команд значними назвати важко.

Щодо особистих протистоянь, то найбільше між собою ці команди полюбляють грати внічию. Принаймні з десяти останніх зустрічей в половині з них переможця виявлено не було. Тричі перемагали сицилійці, і ще дві звитяги за гравцями “Дженоа”.

 

СКІЛЬКИ ЩЕ БЕЗ ПОРАЗОК?

У 2011 році ще не зазнавав поразки “Удінезе” і цю приємну для “чорно-білих” тенденцію спробує перервати “Кальярі”.

Підопічні Роберто Донадоні в останніх поєдинках виглядають більш, аніж пристойно: розгром “К’єво”, мінімальна поразка від “Інтера” - 0:1, і з таким самим рахунком перемога над “Лаціо”. А в останньому турі “Кальярі” лише на останніх хвилинах втратив перемогу у виїзному матчі проти “Болоньї”.

Саме внічию закінчувалися і два останні протистояння “Удінезе” з “Кальярі”, а ще в останніх десяти зустрічах між ними п’ять перемог в “Удінезе” і три у підопічних Роберто Донадоні.

Гра обіцяє бути цікавою ще й тому, що в останніх іграх чудово у нападі команди з Удіне діють Антоніо Ді Натале та Алексіс Санчес.

 

ДІ ВАЙО +5?

Не менш вдало діє попереду своєї команди нападник і капітан “Болоньї” Марко ді Вайо. Наразі від Ді Натале, який є лідером суперечки бомбардирів, його віддаляє п’ять влучних пострілів.

Цю різницю Ді Вайо спробує зменшити у виїзному матчі своєї команди проти “Лечче”. Однак болонцям буде ой як непросто, оскільки цій команді не допоможуть Гаріч, Екдаль та Брітос, які є гравцями основи.

Цікаво, що саме ці команди нещодавно одна за одною перемогли “Ювентус”, розхитавши тренерський стілець під Дель Нері.

Щодо особистих протистоянь, то з десяти останніх зустрічах було зафіксовано п’ять нічиїх і лише одну перемогу “Лечче”. “Болонья” перемагала чотири рази, зокрема і в двох  останніх зустрічах.

 

У БОРОТЬБІ ЗА ЛІГУ ЧЕМПІОНІВ

Якщо “Наполі” хоче у наступному році спробувати свої сили у Лізі чемпіонів, то команда Вальтера Маццарі обов’язково повинна на виїзді перемагати “Парму”. До того ж пармезанцям не зможуть допомогти півзахисники Тоні Кальво та Фернандо Маркес.

Цікаво, що обидві команди у попередньому турі зіграли у безгольові нічиї.

У разі ж, якщо “Наполі” не зуміє перемогти, то “блакитним” доведеться сподіватися на втрату очок прямими конкурентами за третє місце “Лаціо” та “Удінезе”.

 

БЕЗ ШАНСІВ?

Шкода “Барі”, який у звітному турі завітає на “Сан Сіро” помірятися силами з “Міланом”. А сили то нерівні, про що свідчать і діаметрально протилежні позиції у турнірній таблиці яку “россо-неррі” очолюють, а команда з “Барі” замикає.

Не на корить гостей буде і те, що “Мілан” до цього матчу, якщо не враховувати травму Індзагі, підійде у повній бойовій готовності, натомість “Барі” не допоможе колишній гравець міланців Віталій Кутузов.

Та у цьому матчі “Барі” атакувати навряд чи доведеться, оскільки колектив у Алегрі і так очевидно сильніший, до того ж вийде на гру озлоблений після вильоту з Ліги чемпіонів від “Тоттенхема”.

 

Після свого повернення у Серію А “Барі” лише одного разу спромігся зіграти з “Міланом” унічию, а у решті трьох зустрічах переможцями були саме міланці.


БИТВИ РІВНИХ

Цікавими і непередбачуваними мають бути протистояння “К’єво” - “Фіорентина” та “Катанія” - “Сампдорія”.

Суперники знаходяться майже поруч у турнірній таблиці, що свідчить про приблизно однакову силу команд. Однак самі команди навряд чи погодяться над таким трактуванням і кожна з них спробує довести свою перевагу.

“К’єво” не може перемогти вже п’ять матчів поспіль, два з яких завершилися внічию, а “Фіорентина” завдяки дублю Муту, який голом доповнив Джилардіно, познущалася над “Катанією”. До гри команди підійшли без втрат в основному складі, а щодо історії особистих протистоянь, то тут велика перевага на боці “фіалок” - вісім перемог в десяти останніх зустрічах, проти двох звитяг “летючих ослів”.

А до вищезгаданої “Катанії” в гості завітає “Сампдорія”, найбільшим здобутком якої у чотирьох останніх матчах стала нічия з “Фіорентиною”. Якщо генуезці програють, то “Катанія” випередить їх у турнірній таблиці на один пункт.

Хоча існує велика імовірність, що матч завершиться внічию, як і дві останні зустрічі між цими командами.