УКР РУС

Англійська трагікомедія одного актора: унікальний покер легенди ліги, що змушує схопитися за голову – ретро дня

20 березня 2020 Читать на русском
Автор: Антон Федорців

Кожен футболіст, незалежно від амплуа, марить бомбардирськими подвигами. Та навіть справжні голеадори серед оборонців на кшталт Джона Террі ніколи не мріяли про покер.

20 березня 1976-го Лестер і Астон Вілла вийшли, здавалося б, на буденний матч старого Першого дивізіону Англії. Та свою думку щодо цього мав оборонець бірмінгемців Кріс Ніколл.

Палоп пригадав легендарний гол у ворота Шахтаря – виповнилося 13 років з дня того матчу

"Віллани" перед сезоном 1975/76 якраз повернулися до еліти, проте мали проблеми з виїзними матчами. За підсумками кампанії вони так і не здобули жодної перемоги там. Однак, нічия того дня на Філберт Стріт варта кількох перемог. Принаймні, за видовищністю.

Астон Вілла непогано розпочала поєдинок проти "лисиць", але на 15-й хвилині пропустила. Це Ніколл після удара Олдерсона переправив м'яч у власні ворота. Та бірмінгемцям вдалося оформити гол у роздягальню – форвард гостей Літтл закрутив голови обороні Лестера, а Ніколл скористався панікою і зрівняв рахунок.

Але на старті другої половини господарі знову вийшли вперед. Вортінгтон навісив із флангу, а Ніколл виграв верхову боротьбу в Боба Лі та ефектно вгатив м'яч у власні ворота.

Перспектива "вляпатися" в історію, вочевидь, не порадувала північноірландського оборонця Вілли. Увесь другий тайм він зі шкіри пнувся, щоб виправити ситуацію і, зрештою, фортуна посміхнулася центрбеку. На 86-й хвилині в штрафному майданчику Лестера виник хаос після подачі кутового, а Кріс Ніколл виявився найспритнішим і відправив м'яч у сітку – 2:2!

Сам герой і антигерой водночас із гумором пригадує той історичний поєдинок. "Другий гол Лестера був справжнім красенем. У стрибку головою. Жоден голкіпер його не відбив би", – каже Ніколл. А після фінального свистка рекордсмен хотів забрати м'яч собі напам'ять, але рефері йому відмовив, оскільки це був останній матч у його суддівській кар'єрі.

"Така моя удача. Перший хет-трик у футболці Вілли, а я навіть не отримав м'яч", – журиться досі Ніколл...

А ось так за рік Кріс Ніколл допоміг бірмінгемцям здобути Кубок ліги в двобої з Евертоном:

Золоті 60-ті і сива давнина: колиска Динамо, трагедія проклятого капітана, 383 голи і ще 27 фото "старої школи"