УКР РУС

Англія завдала Македонії найбільшої поразки в історії – 7 голів, хет-трик Сака та 2+1 від Кейна залякують Україну

19 червня 2023 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Збірна Північної Македонії в рамках 4-го туру відбору до Євро-2024 зазнала катастрофічної поразки від Англії (0:7). Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Консервативна Англія не зраджує традиціям, продовжуючи залишатись королем відборів. У кваліфікації до Євро-2024 підопічні Гарета Саутгейта впевнено переграли Італію (2:1), спокійно впорались з Ротань-стайлом (2:0) і розгромили Мальту (4:0). Тягатись з острів'янами за лідерство в групі українці не могли, але матч "трьох левів" з македонцями міг би стати нашим підручником з подолання середнього блоку.

У порівнянні з поєдинком у Скоп'є балканці провели всього одну заміну, кинувши у бій Велкоскі замість дискваліфікованого Мусліу. Британці теж виставили еліту – на поле "Олд Траффорд" вийшла залізобетонна основа Саутгейта. Серед явних топ-гравців тільки Гріліш і Фоден залишились на банці.

Македонія знову почала симпатично – і знову пропустила три з нічого

Перші 25 хвилин виявились не найбільш простими для збірної Англії. Підопічні Благоє Мілевскі підтвердили реноме неприємного колективу, який важко розкачати. На цьому відрізку господарі провели лишень три удари, з яких два являли собою замикання з кутових.

Гості навіть кілька разів у перспективні атаки вибігли, але без гострого завершення. В якийсь момент здалося, що Північна Македонія зможе гідно протриматись бодай тайм – втім, саме тоді острів'яни й почали закривати гру. Вже 29-й хвилині прилетів перший гол.

Рашфорд дав ширину на фланзі, отримав точну діагональ і дочекався вривання від Шоу у зону між латералем і центрбеком. Люк влетів у неї, прийняв пас на хід і прострілив в центр штрафного – Кейн замкнув у дотик. 1:0!

Зміст гри від цього не змінився. Англія все одно нагадувала Україну, гарно рухаючись в двох третинах і мало що створюючи попереду. Лишень швидкості були вищими. Тим не менш, на 39-й хвилині клас дався взнаки – "три леви" забили вдруге.

Господарі розкатали ефектну комбінацію на правому краю штрафного, в завершенні якої Сака пробив у ближню дев'ятку. Ще за чотири хвилини Рашфорд не зміг прошити голкіпера в ближньому бою, однак на 45-й він отримав другий шанс – цього разу Маркус не схибив. 3:0. Хендерсон асистував розкішним пасом у розріз.

Цікаво, що Рашфорд став першим за 22 роки футболістом Манчестер Юнайтед якому вдалося відзначитись за збірну в матчі на Олд Траффорд. Востаннє це робив ще Девід Бекхем.

Другий тайм – різанина бензопилою

Перший тайм дав зрозуміти, що шансів у Північної Македонії немає. Благоє Мілевскі навіть не став проводити перестановки, замінивши лишень Стефана Рістовскі. Йому в першому таймі довелося грати з пов'язкою на голові.

Гарет Саутгейт обійшовся без замін. Навіщо ламати те, що і так працює? Правильність цього рішення була підтверджена вже через хвилину після старту другого тайму. Сака отримав шикарне закидання від Александера-Арнольда, обіграв двох захисників і метрів з 20-ти закрутив м'яч у дальню дев'ятку. 4:0!

А на 51-й хвилині він забив ще раз, реалізувавши вихід сам на сам. 5:0! Кейн записав у свій актив асист, а Сака оформив перший хет-трик у кар'єрі. У віці 21 року й 287 днів Букайо став наймолодшим автором хет-трику за збірну Англії – і першим футболістом Арсенала, якому це вдалося.

Після цього Гарет Саутгейт провів чотири заміни. На полі з'явились Гріліш, Галлахер, Фоден і Філліпс. Досить швидко ці ходи принесли шостий гол – Климчук Гріліш виконав подачу на Кейна, Дімітрієвскі вибив її на Філліпса, а Калвін вколотив м'яч у порожні. 6:0.

А на 73-й хвилині ще один футболіст Сіті допоміг забити сьомий гол. Стоунз заробив пенальті, а Кейн впевнено його реалізував – 7:0. Цей рахунок став остаточним. Збірна Англії святкувала розгрому перемогу, а Північна Македонія зазнала найбільшої поразки в своїй історії.

Британці зберегли лідерство в групі С, відірвавшись від України на шість очок. "Синьо-жовті" йдуть другими, а балканці й італійці відстають на три залікових бали.

Україна дотиснула Мальту в диво-матчі відбору Євро-2024 – Ярмоленко не реалізував пенальті, але заміни Реброва вирішили