УКР РУС

Амбіції Інтера і Мілана та пихатість влади привели Сан-Сіро до занепаду, або Як помирає футбольний Ла Скала

26 вересня 2019 Читать на русском
Автор: Вадим Грищук

Міланські клуби за кілька років остаточно припинять проводити домашні матчі на легендарному Джузеппе Меацца. Чому так сталося з культовою футбольною ареною, читайте у матеріалі "Футбол 24".

Стадіони часто порівнюють з театрами. І це не дивно, зважаючи на перипетії, які розгораються на футбольних полях. Уболівальники хочуть бачити справжнє видовище. Іноді арени навіть мають відповідні прізвиська. Зокрема манчестерський Олд Траффорд називають "театром мрії", а міланський Сан-Сіро – "футбольним Ла Скала".

Стад де Франс – арена, на якій Зідан приніс збірній Франції чемпіонство світу, а Роналду і Ко перемогли на Євро-2016

Стадіон у Мілані був побудований у 1925 році. Арену кілька разів реконструювали – востаннє у 1989-у напередодні чемпіонату світу. Сан-Сіро приймав кілька великих форумів. Зокрема ЧС-1934, Євро-1980 та ЧС-1990, а також був господарем чотирьох фіналів Кубка/Ліги чемпіонів. Востаннє це трапилося три роки тому, коли Реал обіграв Атлетіко. З 1979-го стадіон носить ім'я на честь легендарного нападника Джузеппе Меацци, який встиг пограти у складі обох клубів міста. Щоправда, фани Мілана схильні вживати історичну назву, апелюючи до того, що Меацца більшого успіху досяг саме у футболці Інтера.

За останні кілька років боси обох клубів, які ділять арену між собою з 1947-го, кілька разів підіймали питання щодо реконструкції чи побудови нової арени. Навіть розробили кілька проєктів. Однак домовитися із владою Мілана, якій належить Сан-Сіро, не вдавалося. Чиновники прагнули зберегти контроль над ареною і не хотіли виділяти землю під забудову нових споруджень. Тепер же новий стадіон – лише питання часу. Побачивши серйозність намірів клубів, мер Мілана навіть погодився продати Джузеппе Меацца за символічні 70 млн євро з обіцянкою не зносити культовий для міста об'єкт, а провести реконструкцію. Проте виявилося, що це економічно невигідно.

Саме бажання отримувати більше прибутку від стадіону спонукало Мілан та Інтер відмовитися від використання Сан-Сіро. Арена занадто стара, раціонально використати простір практично неможливо, а комфорту для уболівальників – мінімум. Внутрішні приміщення на нинішньому стадіоні не відповідають європейським стандартам. Також реконструкція Сан-Сіро означала б появу незручностей для вболівальників обох клубів, яким доводилося б проїжджати понад 100 км, щоб підтримати команди в "домашніх" іграх.

"Повільна смерть": одна з найлегендарніших арен Європи нагадує апокаліпсис – її руйнують на очах безпорадних фанів

Сьогодні, 26 вересня, клуби провели офіційну презентацію, де показали відразу два проєкти, один з яких буде реалізовано, і команди переїдуть на новий стадіон у сезоні 2022/23.

Перший дизайн – розробка компанії Manica-Sportium. Арена зможе змінювати колір – на червоний, коли грає Мілан, і синій – на матчах Інтера. Проєкт також передбачає будівництво скляних хмарочосів на території поблизу. Трибуни будуть повністю критими, а ось саме поле – відкритим.

Другий концепт розроблений компанією Populous. Стадіон буде "натхненний Міланом і для Мілана" (йдеться про місто). Зовні він буде нагадувати відомий міланський собор Дуомо. У цьому проєкті також передбачена побудова хмарочоса.

У будь-якому разі новий стадіон буде розрахований на 60-65 тисяч місць, інвестиції складуть близько 1,2 мільярда євро. Також передбачено створення багатофункціонального району з майданчиками для занять спортом і розваг, ресторани, бари, магазини, готелі і тд. Це буде закритий стадіон, тому вплив шуму на навколишній район буде зменшено на 30% у порівнянні з теперішнім рівнем. Висота споруди не перевищить 30-и метрів, проти нинішніх 68-и метрів у Сан Сіро.

10 найбільш пришелепкуватих стадіонів світу, арена в Єкатеринбурзі до ЧС-2018 – на топі за версією The Telegraph

Поки подальша доля Джузеппе Меацца не вирішена. Влада Мілана сподівається зберегти споруду. Ймовірно, це буде правильним рішенням, оскільки арена давно стала культовим місцем для уболівальників та жителів міста. До того ж саме на Сан-Сіро запланована церемонія відкриття Олімпійських ігор-2026, тому, як мінімум до свого 100-літнього ювілею, стадіон мусить проіснувати.