УКР РУС

"Алвесе, припини робити з себе ідіота". Блиск і злидні найкращого правого захисника світу

5 травня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" – про тернистий шлях Дані Алвеса, який здобув більше титулів, ніж Пеле.

Останній шанс

Коли твій батько пожертвував своє здоров’я на вівтар футболу, але так і не зумів досягнути там вагомих успіхів. Коли старший брат услід за батьком намагається зробити футбольну кар’єру, проте все закінчується черговим фіаско. Коли ти бачиш їх відчай і щодня прокидаєшся у бідності, то усвідомлюєш – на тебе покладають останню надію.

Ти можеш стати щасливим квиточком для всієї сім’ї і гарантувати їй достойне життя. Або ж приректи до довічного борсання на соціальному днищі. Все залежить тільки від тебе. Це – Бразилія. Простих хлопців пропускають у парадний вхід лише якщо вони стали успішними спортсменами.

У Дані Алвеса не було вибору. Він вийшов у відкрите футбольне море під скромним вітрилом і намагався не думати про лихе. Природа обдарувала хлопця хорошою швидкістю і акцентованим ударом. А ще – жвавим, веселим характером. Оптимістам-сангвінікам значно легше протистояти життєвим штормам. Алвес підхоплював м’яч і наполегливо працював, сподіваючись на Шанс.

Після трьох років, проведених у "дублі" середняка бразильської Серії А – клубу "Байя", Дані Алвес нарешті пішов на підвищення – його допустили до першої команди. Він стабільно відіграв сезон-2001 і початок сезону-2002 – у 25 матчах забив 2 голи, чим привернув увагу одного з найкращих клубів світу в плані розвідки і розкрутки самородків. Дані поманила пальцем "Севілья". Той самий Шанс. Юнак відчув це одразу!

З того часу мине 15 років, і коли легендарний спортивний директор "Білої Андалусії" Рамон Мончі прощатиметься з клубом, переходячи у "Рому", він підіб’є підсумки власної роботи, назвавши Дані Алвеса найкращим трансфером з-поміж 151-го, які вдалося провернути.

"Ніхто його не знав, коли він прибув у Севілью, – пригадує Мончі. – Потребував часу на адаптацію, проте віддав всі сили для успіху. Алвес приніс нам титули, а ми його продали у 45 разів дорожче".

Андалусія

У "Севільї" вчинили дуже грамотно, надавши новачку випробувальний термін – півроку. За цей час Дані Алвес зіграв у 10 матчах Прімери. Влітку він поїхав на молодіжний чемпіонат світу-2003, де у складі збірної Бразилії виборов чемпіонський титул + увійшов до трійки найкращих гравців турніру. Іспанці остаточно "розтанули" і викупили контракт Алвеса, сплативши за трансфер близько 1 мільйона євро.

Бразилець одразу прописався в основному складі "Севільї". У сезоні 2003/04 провів 35 матчів і забив 2 голи в усіх турнірах. У 2005-му андалусійський клуб очолив Хуанде Рамос і з першої спроби привів команду до перемоги в Кубку УЄФА. У фіналі "Севілья" розбила "Мідлсбро" – 4:0. Алвес здійняв над головою свій перший кубок на європейському континенті. Скільки їх ще буде!

Наприкінці літа феноменальна команда Рамоса розгромила "Барселону" у матчі за Суперкубок УЄФА, а новий сезон 2006/07 видався для андалусійців ще успішнішим. Вони захистили титул найсильнішої команди Кубка УЄФА + перемогли у Кубку та Суперкубку Іспанії. Алвес на той момент був об’єктом мрій “Челсі" в особах Романа Абрамовича і Жозе Моурінью. "Аристократи" пропонували "Севільї" 36 мільйонів євро, але так і не зуміли переконати.

Тим часом над "Рамон Санчес Пісхуан" скупчувалися грозові хмари. Наприкінці серпня 2007-го раптово помер 22-річний захисник "Севільї" Антоніо Пуерта. Дані Алвес, як і вся команда, дуже важко переживали втрату побратима.

"Пуерто, брате, горюємо. Ніколи не забудемо тебе". Гравець, якому присвятили перемогу на Кубку світу

Нокаутовані андалусійці без шансів програли "Мілану" у матчі за Суперкубок УЄФА, а також не дуже переконливо стартували в новому сезоні Прімери. Хуанде Рамос, якого так обожнював Дані Алвес, пішов у відставку. Контракт бразильського латераля із "Севільєю" був розрахований до 2012-го, але він твердо вирішив не чекати його закінчення, а прийняти новий виклик у кар’єрі.

Каталонія

Влітку 2008-го "Барселона" аврально потребувала заміни для чемпіона світу Джанлуки Дзамбротти, який пішов у "Мілан". Кращого виконавця на правий фланг оборони годі шукати – тільки Дані Алвес. Бразилець був максимально адаптований до найвищих вимог Прімери, адже провів тут вже 6 сезонів. Плюс – співпало бажання всіх трьох сторін. Алвес будь-що хотів перейти в новий клуб, а в "Севільї" розуміли – силоміць утримувати гравця немає сенсу. Настав час на ньому заробити. Дані став найдорожчим захисником в історії "Барселони".

На прощальній прес-конференції у "Севільї" футболіст розплакався: "Я прийшов сюди хлопчаком, а йду мужчиною".

Дебютний сезон у футболці "Барселони" виявився для Алвеса другим найрезультативнішим за всю кар’єру. Він провів 54 матчі і забив 5 голів, а команда зробила хет-трик, здобувши Кубок чемпіонів, Ла Лігу і Кубок Іспанії.

Вісім сезонів. 388 матчів, 21 гол. 6 чемпіонських титулів, по 4 Кубки та Суперкубки Іспанії, 3 Кубки чемпіонів. У "Барселоні" Алвесу підкорилися 23 трофеї. Загалом же, тріумфувавши в Кубку Іспанії-2016, Дані довів кількість своїх титулів до 30, що на один більше, ніж у Короля футболу Пеле. "Пеле, ти, звісно, король! Але я виграв більше титулів, ніж ти", – покепкував латераль із легенди.

Нахабно? Так. Але сказати, що трофеї впали Алвесу "на халяву", лише завдяки геніальності Мессі, не повернеться язик. Усі вісім сезонів бразилець був одним із ключових виконавців монструозної каталонської команди. "Дані Алвес – найкращий правий захисник світу", – вважав тодішній наставник "Барселони" Тіто Віланова. Слово в слово за тренером повторив Жерар Піке. І навіть Жоан Лапорта, екс-президент клубу, вважав аналогічно.

Тільки от прощання Дані Алвеса із "Барселоною" виявилося зовсім не таким зворушливим, як у "Севільї". Більше того, бразилець залишив клуб без жодного євро від свого трансферу у "Ювентус".

Скандаліст

Чому так сталося? Пояснює сам Алвес.

"Боси клубу були фальшивими і невдячними, не поважали мене. Єдина причина, чому я отримав пропозицію продовжити контракт – це заборона на трансфери від ФІФА. Тому я зіграв з ними у свою гру і підписав нову угоду зі спеціальною клаусулою, завдяки якій міг піти вільним агентом. Нинішні боси "Барселони" поняття не мають, як ставитись до своїх гравців".

Ще раніше футболіст проїхався гусеничним бульдозером по іспанській пресі, опублікувавши в Instagram розлоге послання.

"Кожен день мені стає соромно за те, що я – частина цієї гри. Одного разу я подумав, що залишу свою команду, цей спорт. Ми – об'єкти, які преса використовує у своїх інтересах, лише для того, щоб зробити більший тираж. Ми все менше і менше говоримо про футбольну тактику, про рух, про дриблінг і голи. Це все довбане сміття".

До речі, саме на пресу Алвес переклав відповідальність за свій резонансний конфлікт із Кріштіану Роналду. Перепалка спалахнула у зв’язку з врученням “Золотого м’яча-2015”, який дістався Ліонелю Мессі. "Неймар провів божевільний рік. Він неймовірно розвинувся і додає з кожним днем. Тому, щиро кажучи, мене здивувало, що Неймар фінішував лише третім. Але, може, не буду розвивати тему, адже деякі знову будуть плакати", – сказав Дані, натякаючи на Роналду.

Португалець образився і не потиснув Алвесу руку, коли перетнувся з ним на самій церемонії. "Перестань робити з себе ідіота в інтернеті, – прошипів Рон. – Ти не маєш рації і лише псуєш стосунки між "Реалом" та "Барселоною". Залиш нас у спокої і займися собою".

"Моя сварка з Роналду трапилася через ЗМІ, – схвильовано виправдовувався Дані Алвес. – Якби люди знали, наскільки я поважаю Роналду і його сім'ю... Нехай береже його Господь. Я нічого образливого про Роналду не говорив, але преса подала це по-іншому. Кріштіану повірив ЗМІ і не привітав мене в штаб-квартирі ФІФА. Мені не треба говорити про інших, щоб опинятися на сторінках газет".

А й справді.

Дивак

Є у Дані Алвеса цікавий "пунктик" – він полюбляє присвоювати чужі номери. Коли Мартін Касерес перейшов із "Барселони" в "Ювентус", бразилець одразу взяв собі футболку із №2. Перед сезоном 2013/14 Дані надягнув 22 номер – на честь Еріка Абідаля, який після тривалої боротьби із важкою недугою завершив барселонський етап кар’єри. У сезоні 2015/16 Алвес бігав вже під №6, що раніше належав Хаві. А ставши капітаном збірної Бразилії, вивів команду на листопадовий матч проти Аргентини із четвіркою на спині. У такий спосіб латераль вшанував пам’ять легенди "селесао" Карлоса Альберто.

Приколи і розіграші вже давно стали візитівкою Дані Алвеса. Начепити жіночу перуку? Давай начеплю. Налякати до напівсмерті журналіста клубного телеканалу "Ювентуса"? Залюбки. Подуркувати разом із коханою на екзотичних островах? Крута ідея! А потім викладу це в Instagram.

До речі, Алвес – ще той казанова. Він прожив три роки у шлюбі з Дінорою Сантана, яка народила йому сина та доньку. Але дуже швидко їх стосунки вичерпали себе. Футболіст закрутив роман із бразильською актрисою Таїшею Карвалью. Проте й з нею "лав сторі" виявилася нетривалою. Починаючи із 2015-го, Алвес живе з іспанською топ-моделлю Джоаною Санс. Схоже, лише вона повністю поділяє специфічне почуття гумору свого коханого і всіляко йому підігрує.

Найкращий

У "Ювентусі" 34-річний футболіст переживає другу молодість. Навіть перелом ноги, отриманий у листопадовому матчі проти "Дженоа", не вибив Алвеса із сідла. Станом на сьогодні він зіграв у Серії А та Лізі чемпіонів 27 матчів, забив 4 голи. Дві націлені передачі на Гонсало Ігуаїна в півфінальному матчі проти "Монако" практично стовідсотково вивели "Стару синьйору" у фінал. Де-факто в кишені "Юве" – чергове Скудетто. А є ж іще фінал Кубка Італії проти "Лаціо". Трофейна колеція Дані Алвеса близька до свого поповнення.

Цікавий факт: за останні 10 сезонів Ліги чемпіонів лише Кріштіану Роналду виконав більше асистів, ніж бразильський латераль – 29 проти 25. У "Барселоні" зараз напевно що кусають собі лікті. Адекватної заміни Алвесу їм знайти не вдалося. Про це не соромиться говорити легендарний екс-капітан Хаві. Він вживає сильне словосполучення "катастрофічно не вистачає", коли мова заходить про каталонський клуб і правого захисника, який тепер веде до перемог "Ювентус".

Дані Алвесу справді немає рівних на його позиції. Чи реальне повернення у "Барселону"? Хтозна. Принаймні, для себе бразилець вже пробачив необачних каталонських босів. Приїхавши на чвертьфінальний поєдинок проти колишнього клубу, Алвес поцілував газон "Камп Ноу". А потім довго втішав Неймара, який ридав, немов школяр, після вильоту із Ліги чемпіонів. "Барселона" залишається у серці Дані Алвеса.

Сторінка автора у Facebook

"Не намагайтеся повторити мої голи – краще запам’ятайте їх". Як гарувати на заводі і отримати Bugatti Veyron – лайфхак від Роберто Карлоса