УКР РУС

АЕК – Динамо: анонс матчу 1/16 фіналу Ліги Європи

15 лютого 2018 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" представляє анонс першого матчу 1/16 фіналу Ліги Європи між Динамо і грецьким АЕКом.

АЕК – Динамо

15 лютого, 22:05. Афіни, "Олімпійський"

Головний арбітр: Карлос дель Серро (Іспанія)

Телетрансляція на каналі "Футбол 2", текстова онлайн-трансляція на сайті "Футбол 24"

Кадрова ситуація АЕКа

Дискваліфіковані: немає

Травмовані: Юханссон, Манталос, Чосіч, Коне, Лопеш, Масуд Шоджаеї

Юханссон, Манталос і Чосіч багато грали за АЕК восени, але вони ще з минулого року травмовані, і Маноло Хіменес на них давно не розраховує. Це не втрати. Інша справа – свіжі проблеми зі здоров'ям у основних футболістів.

Чигринський: Динамо – фаворит лише на папері

Минулого тижня в матчі з Олімпіакосом травмувався основний лівий захисник Елдер Лопеш. Заміна йому вже готова – на вихідних проти Астераса на цій позиції дуже пристойно виглядав новачок Ніклас Хульт. Якщо ж тренерський штаб вирішить зробити ставку на надійність, на лівий край переміститься Бакакіс, який більш орієнтований на захисні функції.

Однак у грі з Астерасом травмувався інший важливий гравець – центрхав Панайотіс Коне. Новина для греків погана, але не катастрофічна – його без особливих втрат якості у центрі півзахисту може замінити Ерік Моран, або, на крайній випадок, Галанопулос.

А от застуда Масуда Шоджаеї – серйозна втрата для Маноло Хіменеса. Іранський атакувальний півзахисник провів у команді трішки більше місяця, але встиг стати мозковим центром атак АЕКа. Динамо дуже пощастило, що гравець, який вміє з будь-якої позиції видати чудовий загострюючий пас, пропустить перший матч.

Спрогнозувати стартовий склад АЕКа дуже складно. Маноло Хіменес частіше грає за схемою 4-2-3-1, але може вільно перейти на 3-4-1-2. Питання виникають навіть щодо воротарської позиції. Номінально перший номер – Цінтолас. Однак в останньому матчі Панайотіс припустився кількох фейлів, а його конкурент Васіліос Баркас має регулярну ігрову практику.

Орієнтовний склад АЕКа: Баркас – Гало, Враньєш, Чигринський, Хульт – Сімоеш, Моран – Христодулопулос, Лівая, Бакасетас – Араухо.

Кадрова ситуація Динамо

Дискваліфіковані: немає

Травмовані: Піваріч, Сидорчук, Бущан

Сергій Сидорчук продовжує в індивідуальному режимі набирати форму після серйозної травми. Георгій Бущан зазнав пошкодження наприкінці першого передсезонного збору, а Йосіп Піваріч – наприкінці другого. Це створило для Олександра Хацкевича певні труднощі.

Динамо в авральному порядку підписало голкіпера Дениса Бойка. Тренерський штаб ще не визначився, хто займе місце у воротах у першому офіційному матчі 2018 року. Але, здається, саме в Дениса Бойка кращі шанси на місце в старті, адже Артур Рудько втратив довіру ще під час першої частини сезону та припускався грубих помилок на зборах.

АЕК – Динамо: передматчева прес-конференція Олександра Хацкевича

На позиції Піваріча зліва в захисті є декілька варіантів: молодий Миколенко, досвідчений Морозюк, або ж переведений з центру Кадар. Найбільш надійним буде вибір на користь Миколи Морозюка, але може з'явитись на цій поозиції і Миколенко.

Визначити стартову одинадцятку Динамо також доволі не просто. Існує інтрига, хто вийде на вістрі атаки та хто складе пару Шепелєву в центрі півзахисту. Відзначимо, що Олександр Хацкевич не зможе розраховувати на новачків Руслана Ротаня та Беньяміна Вербіча, яких регламент забороняє заявити на Лігу Європи.

Орієнтовний склад Динамо: Бойко – Кендзьора, Хачеріді, Кадар, Морозюк – Шепелєв, Буяльський – Циганков, Гармаш, Гонсалес – Мбокані.

Форма та результати АЕКа

АЕК набрав чудову форму – команда не програє протягом 22 матчів, остання поразка датована жовтнем. За останні три тижні афіняни тричі зустрічалися з місцевим грандом Олімпіакосом. Спершу АЕК виграв важливу гру в чемпіонаті, а через декілька днів повторив успіх у Кубку Греції – переломний гол у дуелі на рахунку Дмитра Чигринського.

У Греції сезон у розпалі, тому АЕК перебуває в ігровому тонусі. Однак графік команди занадто насичений, і футболісти відзначають, що втома дається взнаки. АЕК йде на другому місці в грецькій Суперлізі – відставання від лідера складає 2 очки. У неділю "жовто-чорні" лише завдяки голу з пенальті здолали Астерас, хоча загалом вони домінували на полі.

Щоправда, результативність найкращих бомбардирів команди Серхіо Араухо та Марко Ліваї (по 7 голів у чемпіонаті) впала – кожен відзначився по одному разу в 6 попередніх матчах. Аргентинець Араухо на вихідних взагалі продемонстрував дива марнотратства і навіть вибивав м'яч з порожніх воріт суперника.

У плей-офф Ліги Європи АЕК вийшов з 5 нічиїми в 6 матчах групи D. Команда непоступлива, мало пропускає і рідко програє. У цьому сезоні афіняни розписали 8 (!) нульових нічиїх.

Форма та результати Динамо

На двох іспанських зборах Динамо провело 11 спарингів, у яких Динамо не завжди радувало позитивним результатами: 4 перемоги, 3 нічиї, 4 поразки.

Найкращим бомбардиром став Дмитро Хльобас – 4 м'ячі. Перший збір кияни завершили з однією вікторією. Під час другого – поступилися Академії Пушкаша та Сарпсборгу.

Втім, це не означає нічого поганого. По-перше, ближче до офіційних матчів результати все ж покращилися. По-друге, оцих несподіваних поразок зазнав номінально "другий" склад, з якого сьогодні вийде в основі лише декілька футболістів. Інша справа, що й до якості гри Динамо виникали запитання.

Сьогодні очікувати від "біло-синіх" зразкової гри також не варто. Команда тільки входить у весняну частину сезону, форма тих же Мбокані та Бойка зовсім не оптимальна.

Гольова нічия на виїзді буде абсолютно позитивним для Динамо підсумком. У Греції команди діятимуть обережно, з думкою про власні ворота.

Прогноз "Футбол 24" – 0:0.

"Динамо – фаворит". Маноло Хіменес – Венгер із Арааля, який довіряв Девічу, виховував капітана Реала і звинувачувався у сексуальному насильстві