УКР РУС

А міг тренувати збірну України! Підсумки 18 туру АПЛ

28 грудня 2011 Читать на русском

У святкові дні більшості команд Прем'єр-ліги не вистачило агресії. Відтак, фінальні свистки людей "у чорному" зафіксували нічийні підсумки одразу на семи стадіонах.Попри таку аномалію, все ж трапилася подія значно вагоміша.

...Переслідувачі про це могли лише мріяти. Блакитні спини майоріли десь далеко попереду, і здавалося, що довжини рук не вистачить для того, аби до них дотягтися. Та дався взнаки брак досвіду. На найбільш слизькій ділянці втікачі спіткнулися один раз, другий...Врешті за комірець їх цупко схопила рука в червоній рукавичці. "Не втечеш", - промовив хтось старечим диявольським голосом...

Кепкувати, гіперболізувати, сипати метафорами можна скільки завгодно - ми ж не у шкурі Роберто Манчіні. А для італійського фахівця зараз настає момент істини. Маючи солідний гандикап перед "МЮ", "Тоттенхемом", "Челсі" та іншими клубами, "Ман Сіті" все частіше втрачає очки, дозволивши принциповому супернику вперше за енну кількість турів порівнятися зі собою у турнірній таблиці. А важка смуга чемпіонату лише розпочинається! І знаєте, попри всі кадрові проблеми "червоних дияволів", саме вони зараз є фаворитами у чемпіонських перегонах. Фундамент майбутнього успіху "МЮ" - багаторічний досвід сера Алекса. Хто-хто, а нев'янучий шотландець орієнтується на турнірній дистанції, немов риба у воді. Ви обіграли нас 1:6? Це лише бій! А перемога у війні буде за нами, міркують зараз на "Олд Траффорд". Психологічна перевага - на боці червоної частини населення Манчестера, в цьому практично немає сумніву.

В інших матчах туру можна зауважити цікаву деталь - практично всюди аутсайдери або ж просто посередні команди дали бій фаворитам. Мова йде про "Блекберн", "Вулвз", "Фулхем" та "Вест Бром". Героєм "Блекберна" по праву можна вважати голкіпера Марка Банна. Дублер Пола Робінсона з'явився на полі вперше в сезоні, і попри грізне ймення суперника, відстояв у "рамці" просто неперевершено. Його сейвам після ударів Енді Керрола аплодували навіть фани "Ліверпуля", а партнери були готові розірвати по шматочках - на сувеніри :-) Назагал, результат цього матчу не здивував аніскілечки. "Лівер" тупцює на місці, натомість "Блекберн" вкотре продемонстрував, що має куди прогресувати. І невідомо, чи підуть на користь "волоцюгам" резонансні січневі придбання, які так анонсує Стів Кін. Зараз його команда готова битися до останнього подиху за кожен пункт, а новачки можуть внести отой непотрібний дисонанс. Прикро, що містер Кін не знає про гіркий досвід львівських "Карпат". Та все ж на календарі лише грудень, тож не варто квапитися з подібними пророкуваннями.

Вони грають з посмішками на обличчях. Як гадаєте, хто? "Вест Бромвіч"! Начебто в суперниках сам "Ман Сіті", а "дроздам" байдуже. Господарі "Хоторнс" не лише нейтралізували ударну силу гостей - Агуеро, Сілву, Насрі, Баррі (лише Балотеллі час від часу пострілював - то у голкіпера, то в поперечку), але й самі дуже небезпечно контратакували. Непогану команду вдалося "зліпити" Рою Ходжсону, що не кажіть. А свого часу цей класик англійського тренерського цеху міг очолити збірну України, та щось там "не зрослося". Не факт, що синьо-жовта дружина стала б із Ходжсоном чемпіоном світу чи Європи. Зате навіть на матчі проти фаворитів Шева і Ко виходили б без тремтіння в колінах. З посмішками на обличчі...

"Вулверхемптон" останні 20 хвилин матчу з "Арсеналом" провів у чисельній меншості, але таки втримав омріяну нічию на "Емірейтс Стедіум". "Вовки" обурюються вилученням Міліяша, мовляв, Ненад не настільки грубий підкат проти Артети здійснив, щоб побачити перед собою миттєве "червоне світло". У будь-якому випадку, це питання дискусійне. А ось те, як скривдили в матчі з "Евертоном" команду Мартіна О'Ніла, увійде до чорного списку грубих помилок арбітрів АПЛ. На 50-й хвилині матчу ліверпулець Леон Осман прокинув м'яч повз захисників "Сандерленда", але перечепився ногою об газон і впав. Після помітного вагання, Ховард Веб таки вказав на 11-метрову позначку. Вигадане, намальоване пенальті суттєво вплинуло на результат, адже допомогло "ірискам" привезти додому один пункт, позбавивши "чорних котів" одразу трьох. Гадаєте, тепер Веба покарають? Дзуськи! Принаймні, такі грішники як Мартін Аткінсон та Кріс Фой продовжують розгулювати на волі, себто, судити матчі.

До слова, кількома абзацами вище йшла мова про голкіпера "Блекберна", який може вважатися героєм туру, адже здобув для своєї команди важливий результат. Так ось, конкуренцію йому може скласти Гаррет Бейл, півзахисник "Тоттенхема". Він практично самотужки приніс "шпорам" перемогу у вчорашньому поєдинку на "Карроу Роуд". Можна собі лише уявити, яке пожвавлення викликала гра цього валлійця у стані світових грандів, що люблять розмахувати один перед одним зеленими папірцями.

І все ж один з найбільших подарунків під ялинкою знайшли футболісти "Ньюкасла". Перемога над "Болтоном" повинна повернути впевненість в лави "сорок", які не знали смаку звитяги у шести матчах поспіль. Вже післязавтра надзвичайно цікаво буде простежити за наступним виїздом "сорок" - на "Енфілд Роуд". Ось такий "Ньюкасл" може створити мерсисайдцям купу проблем. Центральним матчем розпочнеться 19 тур чемпіонату, а там і 20-й не за сніговими кучугурами. Англія, панове! Що б ми без неї робили в період святкового дефіциту улюбленої гри?!

Олег Бабій