УКР РУС

5 причин, чому матч "Динамо" - "Манчестер Сіті" відбудеться з глядачами

2 лютого 2016 Читать на русском

Напередодні доленосного засідання Апеляційного органу УЄФА "Футбол 24" розмірковує про аргументи на користь того, щоб матч у Києві відбувся із заповненими трибунами.

2 лютого УЄФА розгляне апеляцію "Динамо" з приводу заборони на проведення при порожніх трибунах першого матчу 1/8 фіналу Ліги чемпіонів з англійським "Манчестер Сіті", котрий відбудеться 24 лютого. Нагадаємо, раніше етична та дисциплінарна інстанція УЄФА присудила динамівцям три матчі (один з них умовно) єврокубків при порожніх трибунах. Таке покарання стало причиною "расистського скандалу" під час матчу групового етапу ЛЧ "Динамо" - "Челсі". Хоча шанси на успішний для нас вердикт видаються не надто високими, "Футбол 24" знайшов 5 аргументів, які можуть вплинути на позитивне для нас рішення. Часом наївних, але ж чого лише на світі не буває - надія вмирає останньою, правда?

 

1. Не цікава "картинка" для телебачення

Один матч дискваліфікації київський клуб вже відбув у 6-му турі групового турніру Ліги чемпіонів проти "Маккабі". І тепер "Динамо" сподівається переконати УЄФА пом'якшити покарання.

Порожні трибуни - найбільш сумне видовище з усіх можливих у футболі. Не лише для самих футболістів, але й для телеглядачів - "картинка" без заповнених трибун нудна. Плей-офф Ліги чемпіонів - це свято футболу, яке УЄФА та її дисциплінарні органи можуть дещо підпсувати мільйонам телеглядачів як мінімум у двох країнах - Україні та Англії.

 

2. Грошові втрати

Нагадаємо, що "Олімпійський" - один з найбільш відвідуваних стадіонів Європи. Саме в Києві минулої весни було встановлено рекорд Ліги Європи: 67 553 глядачі відвідали 19 березня 2015 року матч "Динамо" - "Евертон".

І в Лізі чемпіонів Київ - серед лідерів. Так, наприклад, на "Олімпійському" було встановлено рекорд відвідуваності 3-го туру Ліги чемпіонів-2015/2016. Саме на той горезвісний матч з "Челсі" прийшов 60 291 глядач. А не буде глядачів - не буде і прибутку від продажу квитків.

 

3. Удар по іміджу Ліги чемпіонів і створення прецеденту

Матчі без глядачів у Лізі чемпіонів траплялися, але от щоб на стадії плей-офф - такого й не пригадаєш. І це погано для іміджу успішного і привабливого заходу, яким є Ліга чемпіонів. Навіщо створювати прецедент?

 

4. Справу довели до суду, винного покарано

"Юристи провели колосальну працю по апеляції, проведено розслідування, знайдено винних, але надії на об'єктивне, а не політизоване, рішення є, оскільки всі розуміють, що як такого расизму на українських стадіонах немає", - це слова віце-президента ФФУ Ігоря Кочетова.

За підсумками розслідування справа дійшла до судового рішення. Печерський суд Києва засудив одного із підозрюваних у нападі на темношкірих уболівальників до 2 років позбавлення волі умовно. 22-річного зловмисника було засуджено за статтею 296 (частина 2) КК України - "хуліганство".

Результати розслідування і як підсумок - вирок суду (незважаючи на скепсис багатьох уболівальників щодо підсумків цього розслідування) - мабуть, вагомий аргумент за межами нашої країни. Таким чином Україна показує, що хоче і може боротися з порушниками порядку на трибунах.

 

5. Успішний досвід апеляцій і "наша людина" в УЄФА

У "Динамо" є успішний досвід звернень саме в Апеляційний орган УЄФА. Так, в 2013 році з київського клубу було знято умовну дискваліфікацію стадіону на один матч. До цього, рішенням дисциплінарного комітету киян було покарано двома матчами при порожніх трибунах (другий - умовно, з випробувальним терміном на 3 роки). У підсумку "Динамо" провело лише одну гру за зачиненими дверима (з казахським "Актобе").

Також минулої весни київський клуб успішно апелював з приводу 3-матчевої дискваліфікації Андрія Ярмоленка за вилучення в матчі 1/16 фіналу Ліги Європи "Генгам" - "Динамо". Ярмоленко отримав "бан" лише на 1 матч.

Нагадаємо, в Апеляційному органі є і представник України. Ольга Жуковська - один з 11-ти учасників Апеляційного комітету УЄФА. Можливо, при вирішенні саме цього питання у неї не буде права голосу. Але донести позицію України до інших членів Апеляційного комітету це їй не заважає, про що, можливо, свідчать колишні рішення комітету на користь київського клубу. Збіг?

Руслан Меженський, Футбол 24