УКР РУС

2012 фактів про Євро: П'яні шотландці

18 червня 2012 Читать на русском

Як Ви вважаєте, чи можуть на футбольному ЄВРО грати нетверезі футболісти? Так-так, це не жарт. Легенда про п’яних шотландців - одна із найпопулярніших у фольклорі чемпіонатів Європи.

Їхні суперники у знаменитому матчі в один голос наголошують – “це брехня, ми не могли програти захмелілим британцям”. А от самі “воїни тартанової армії” лукаво посміхаються при згадці про ту гру. Це трапилося 1992 році.

То був незвичний турнір. Вперше на змагання приїхала команда об’єднаної Німеччини. Замість дискваліфікованої Югославії в останній момент запросили Данію. Збірна Радянського Союзу, що завоювала путівку на Євро, вже не існувала. Замість неї приїхала незвична команда - СНД. У неї не було ані прапора (лише полотнище з абревіатурою), ані гімну - замість нього виконували симфонію Бетховена.

Втім, попри все, грали ці хлопці непогано. Німці лише за декілька хвилин до фінального свистка врятувалися від поразки. Згодом іще одна нічия - проти сильної збірної Голландії. Для виходу до півфіналу збірній Співдружності потрібно було лиш перемогти в останньому турі невмотивованих шотландців. Ті програли вже два матчі, не забили жодного гола, втратили шанси на вихід з групи і вже навіть були помічені в шведських барах, де неабияк налягали на алкоголь. Що з таких візьмеш?

Чи й справді від британських футболістів у той день був серйозний запашок, чи це все вигадки - зараз достеменно й не з’ясуєш. Що можна сказати напевно - на території колишнього Союзу ніхто не чекав від тартанових ТАКОЇ гри. Можливо алкоголь допоміг розслабитися й не думати про турнірне становище. Як би там не було, Шотландія з перших хвилин почала вправно атакувати й забила швидкий гол. На сьомій хвилині відзначився Макстей. Через десять хвилин - ще один гол. Маклейр забив за допомогою рикошету. Далі британці самі придумали декілька моментів біля власних воріт, граючи якось незграбно. Ніби й справді під мухою. Та врешті Макалістер з пенальті остаточно принизив збірну СНД. 3:0.

Навряд чи ця команда грала п’яною. Просто на ганебній поразці хотіли наголосити, зробити її ще ганебнішою. Ми не знаємо правди. Ми лиш розповіли вам красиву легенду. Футбольну, євролегенду.