УКР РУС

2012 фактів про Євро: Без чемпіонських серій

24 квітня 2012

Є один рекорд в історії чемпіонатів Європи, якого досі не зуміла встановити жодна команда.

Хоч на перший погляд, здається, що нічого складного в ньому нема. Ні одна з національних збірних ще не вигравала два Євро поспіль!

Кожного разу чинні чемпіони, їдучи через чотири роки на континентальну першість, є серед фаворитів. І щоразу провалюють спробу захистити титул.

За крок до рекорду

Впродовж усієї історії дві збірні були найближчими до того, щоби створити тріумфальну серію із двох турнірів. Першою стала національна дружина СРСР. Вигравши перший чемпіонат Європи, на другому, в 1964 році, радянські футболісти зуміли пробитися до фіналу. Втім голи Переди та Марселіно зробили чемпіонами іспанців. Золотої серії створити не вдалося.

Бундесмашина

Згодом спроба захистити титул майже підкорилася бундестіму. Збірна Західної Німеччини в 76-му році на фінал проти Чехословаччини виходила в статусі чемпіонів. Нічия в основний та додатковий час, і переможця визначала серія пенальті. В футбольній лотереї німці програли, так і не зумівши тріумфувати на двох Євро поспіль.

Борги бундесмашині фортуна віддала у 80-му. Цього разу після фіналу гімн Федеративної Республіки Німеччини таки пролунав. Постарався Хорст Хрубеш - автор дублю у ворота збірної Бельгії. Три фінали один за одним - таке досягнення німцям підкорилося. А от два Євро поспіль досі так ніхто і не виграв.

Можливо, Іспанія?

Найближчою до встановлення рекорду є збірна Іспанії. "Червона фурія" їде до України та Польщі в статусі чинного чемпіона. Залишилося лише виграти цьогорічний турнір. Як просто на словах, як важко насправді...