УКР РУС

10 топ-моментів євровікенду: сенсація місяця, українське розчарування, ляп Каріуса в дебюті, суперголи і курйоз року

3 вересня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

"Футбол 24" зібрав найцікавіші моменти європейських вихідних 1-2 вересня. Євген Коноплянка, Андрій Ярмоленко у компанії Лоріса Каріуса, Аліссона, Кріштіану Роналду і Харрі Кейна.

Сенсація місяця і навіть більше

Уотфорд випереджає Манчестер Сіті в таблиці АПЛ після 4-х турів. Хтось міг би таке спрогнозувати? "Шершнів" швидше в аутсайдери записували перед стартом сезону. Зараз же команда Хаві Грасії видала кілька цілком унікальних для себе досягнень. Вперше в історії Уотфорд обіграв Тоттенхем в чемпіонаті Англії, а також виграв 4 поспіль матчі в Прем'єр-лізі. Вони били команду, яка перед тим розгромила... Манчестер Юнайтед і не втрачала очок. До слова, саме з останнім улюблений клуб Елтона Джона зіграє в 5-му турі.

А насамкінець ще один вражаючий факт про англійську сенсацію №1: після приходу Хаві Грасії на посаду наставника команди Уотфорд ділить перше місце з Ліверпулем за кількістю набраних вдома очок (по 23), випереджаючи Манчестер Сіті (22) та Юнайтед, а також Арсенал і Тоттенхем (по 21-му). Тим часом уругвайський півзахисник Роберто Перейра забив більше голів (3) на старті сезону, ніж найкращий бомбардир Чемпіонату світу 2018 Харрі Кейн (2), який не потрапляє навіть у десятку снайперів.

Наші за кордоном: Зозуля повертається, Маліновський у вогні, жах Левченка та червоний Коноплянка

Топ-гравці збірної України без очок у провідних лігах

Андрій Ярмоленко не так собі уявляв свій старт у Вест Хемі та чемпіонаті Англії: 4 матчі, 0 виходів у старті, 0 результативних дій і 0 очок. Якщо Уотфорд – головна несподіванка зі знаком плюс, то "молоти" на протилежному полюсі. Шалені інвестиції у підсилення, зокрема, і трансфер екс-динамівця та нульовий вихлоп. Перед матчами Ліги націй в одного з лідерів збірної України своєрідне дежавю – Борусія з Ярмоленком у попередньому сезоні також пережила тривалу кризу. Провальні результати тоді вдалось нівелювати лише приходом нового тренера, який вже не бачив українця в основі.

Євген Коноплянка тільки відновився і відразу дебютував з перших хвилин за Шальке. Команда Тедеско на фоні зубастої Герти виглядала сіренькою мишкою. Українець дуже старався, але все якось не туди. А червона картка за фол останньої надії на 90+5-й стала логічним підсумком не надто вдалої гри Коно і компанії. Хоча варто Євгена і похвалити. Нечасто раніше в його кар'єрі ми бачили моменти, коли він так самовіддано повертався у захист і боровся з останніх сил.

Коноплянка в першому матчі сезону: один з найкращих у Шальке за оцінками німецьких ЗМІ і фанів, неоднозначна статистика

Момент сезону в АПЛ виявлено

Голкіпер Тоттенхема Мішель Ворм відзначився найгіршим вибиттям м'яча усіх часів і народів. Нідерландець так вводив круглого у гру, що перевів його на... кутовий. Це просто треба бачити. Як жартують британські ЗМІ, момент сезону в АПЛ вже виявлено – мало хто зможе з ним позмагатись. І питання, як?! Важко Тоттенхему без Уго Льоріса, ой як важко.

Ноунейм з Олімпії забив претендента на гол року...

Взяв і забив з нічого шедевральний голасо ударом через себе. Нападник словенської Олімпії з Любляни Жюсі Лупета здивував футбольний світ. Португальський півзахисник забив дебютний диво-гол у новій команді, хоча той же Фабіо Квальярелла шокував у матчі проти Наполі не менше.

...А Кріштіану сконфузився

У схожій ситуації форвард Ювентуса не зміг не те, що забити свій дебютний м'яч, а й просто пробити. Ех, Роналду в Італії якийсь вже не той.

Луїс Енріке вразив першим рішенням у збірній Іспанії, Альба коментує

Колишній головний тренер Жорді Альби в Барселоні не викликав основного захисника каталонців на матчі Ліги націй. Замість нього наставник збірної Іспанії бачить на цій позиції Маркос Алонсо (Челсі) і Хосе Гайю (Валенсія). Ви уявляєте, щоб щось подібне могло статись з кимсь із залізних гравців основи Динамо чи Шахтаря у збірній України?

Сам Альба не розуміє, чому так сталось, але не скандалить приймає це рішення, і просто обіцяє ще більше та краще працювати. До слова, Луїс Енріке не викликав також форварда Челсі Педро. Обоє забили на вихідних і показали однаковий жест заплющених очей. Випадковість?

Каріус і його послідовник – дебютні ляпи в нових клубах

Лоріс Каріус продовжує збирати армію хейтерів, але він не один. Його наступник у Ліверпуль Аліссон привіз собі перший гол в АПЛ. Голкіпер, який встиг побути цього літа найдорожчим воротарем в історії футболу, обіцяв емоції і нерви фанатам "червоних" – вони це отримали.

А ось згаданий Каріус у першому ж матчі за Бешикташ "допоміг" своїй команді втратити очки, невиправдано вийшовши з воріт. І ніхто вже не згадає, як Лоріс виручив у першому таймі в дуелі один на один.

Хлопці Моурінью в рожевих футболках творять дива

Знаєте, хто найкреативніший гравець старту сезону в АПЛ? Алексіс Санчес. Форвард Манчестер Юнайтед створює за гру 2,7 гольового моменту, випереджаючи за цим показником і Азара, і Еріксена, і всіх-всіх-всіх.

Інший, кому революційні рожеві футболки МЮ пішли на користь – Ромелу Лукаку. У свої 25 бельгієць встиг наколотити 104 голи в чемпіонаті Англії. Стільки ж за всю кар'єру в АПЛ забив легендарний Дідьє Дрогба. На 30 матчів випередив івуарійця, причому той грав у топ-клубах, а Лукаку ще й за Евертон та Вест Бром.

Мессі знищує захисника перед тим, як забити більярдний гол

Лео ніби байдуже, що він не потрапляє у топ-3 гравці сезону за версією УЄФА і ФІФА. Він просто продовжує робити свою справу. Уеска стала його 37-ю жертвою у Прімері.

Мессі забив 2 і віддав ще стільки ж асистів, довівши їхню кількість у Прімері до рекордних 150. Перед одним зі своїх голів він просто всадив суперника на п'яту точку, побажавши приємного перегляду.

Ван Персі забиває 2+1

35-річний нападник не лише оформив дубль, а й змусив суперника записати у свій пасив цікавий автогол. Акробатичний удар головою зовсім закрутив голову воротарю Бреди. Фейєнорд ожив після стартового провалу і вильоту з Ліги Європи, вигравши 3 матчі поспіль з різницею 12:5, а Робін ван Персі в них відзначився вже 4 рази.