УКР РУС

Зустріч робочої групи стосовно формату УПЛ: Підсумки від "Динамо", "Шахтаря", "Чорноморця", "Говерли"

23 грудня 2015 Читать на русском

Сьогодні відбулося перше засідання робочої групи з питання зміни формату чемпіонату. "Футбол 24" дізнався про результати засідання безпосередньо від учасників, котрі поділилися своїми враженнями. Серед них представники "Динамо", "Шахтаря", "Чорноморця" і "Говерли". Також стало відомо про подальші дії в питанні формату чемпіонату.

Сергій Мохник ("Динамо")

Чи вдалося дійти до спільної точки зору на першому зібранні робочої групи?

Більшість клубів все-таки схиляється до формату 12-ти команд. Висловлювали свою думку з цього приводу і представники телебачення. У нас є місяць, щоб Прем'єр-ліга, клуби, телебачення розробили варіанти і в робочому порядку, в електронному вигляді ми їх подивилися. І 20-го січня вже, думаю, будуть відомі якісь попередні напрацювання.

Чи висловлювався хтось з учасників робочої групи в підтримку формату 16-ти команд?

Крім В'ячеслава Грозного ніхто не висловлювався за цей формат. Враховуючи економічну та політичну ситуацію в країні, формат 12-ти команд можна назвати оптимальним. Він задовольнить клуби, телебачення та вболівальників.

На зустрічі 20-го січня будуть більш конкретно описані деталі. Якщо буде формат 12-ти команд, то будемо обговорювати підрахунок очок, перехід клубів і решта подробиць.

Чи висловлювався президент ПФЛ Сергій Макаров з питання переходу клубів у Прем'єр-лігу?

Макаров висловлював свою думку. Крім нього висловився також Олександр Іванович Бандурко, перший віце-президент ФФУ, людина з досвідом. Він сказав твердо - команда, яка зараз впевнено стоїть на ногах і готова до участі у Прем'єр-лізі, це футбольний клуб "Оболонь-Бровар".

Сергій Палкін ("Шахтар")

Враження від першого засідання робочої групи

Були палкі дискусії, багато обговорень. Прийшли до того, що базовий формат - це 12 команд. З урахуванням багатьох факторів, в тому числі наші реалії, фінансове становище клубів, думки телетрансляторів (що зараз є ключовим). Телетранслятори висловили думку про 12 команд, як про формат, який підніме наш рівень, рейтинг, тому ми відкинули всі інші варіанти і сконцентрувалися на форматі 12-ти команд. На наступній зустрічі ми підготуємо всі варіанти по методологіям, по днях, по питаннях переходу команд і обговоримо.

А потім, коли робоча група підготує формат, ми запропонуємо його Прем'єр-лізі і тоді вже буде фінальне голосування з даного питання. Сьогодні є два напрямки - або 16, або 12 команд. 14 - це взагалі гібрид, який не влаштовує нікого. А формат 16-ти команд сьогодні реалізувати нереально. Тому залишається варіант 12-ти команд.

Федір Якімов ("Чорноморець")

До чого вдалося прийти на зборах робочої групи?

Ми висловили свою думку, розмова вийшла досить відвертою, іноді навіть емоційною. Сьогодні мова йде про подальше комерційне виживання такого проекту, як Прем'єр-ліга. В якості базису, на сьогоднішній момент, прийнято, що обговорення формату чемпіонату починається від 12-ти команд. З урахуванням точки зору трансляторів і висловлених позицій. Не можна сказати, що це остаточна позиція. 12 команд - це робочий варіант, який буде зараз наповнюватися конкретними особливостями проведення чемпіонату: турами, графіками, можливими термінами і буде надсилатися у клуби на обговорення. Після відпрацювання отриманих варіантів, ми домовилися зустрітися ще раз, через місяць. Ми, як представники клубів, за цей час зможемо обговорити на місцях, з власниками клубів, обміркувати його самі та приїхати вже з конструктивними пропозиціями, або з критичними зауваженнями, або якимись кардинально новими ідеями. Але, за базис поки взято 12 команд. Всі розуміють, що футбол - це бізнес, і ми повинні працювати над створенням якісного конкурентоспроможного і фінансово привабливого комерційного продукту.

Робоча група орієнтується на три позиції: Перше - рівень видовищності, привабливості для телетрансляторів, друге - привабливість для потенційних інвесторів і спонсорів, третє - сила чемпіонату, його рівень і розвиток футбольних команд.

Чи підтримає ФФУ позицію клубів у питанні формату чемпіонату?

Я не можу висловитися за ФФУ. Але, на сьогоднішній день потрібно відштовхуватися від реалій нашого становища. Нам потрібно вижити, потрібні якісь кардинальні способи вирішення цієї проблеми. І я думаю, якщо буде консолідоване рішення клубів, якщо буде підведено нормальне методологічне обгрунтування, то ФФУ повинна подивитися на це з позитивної точки зору.

Чи є конкретне коло питань, які буде обговорено на наступній зустрічі робочої групи?

Після новорічних свят всі зацікавлені особи надішлють через Прем'єр-лігу свої пропозиції, в тому числі і сама Прем'єр-ліга, які наразі опрацьовуються, підкреслюю, поки базовий формат 12-ти команд. Ще не було прийнято жодного остаточного рішення. Всі подивляться на варіанти і висловлять свою думку, що подобається, що не подобається, що необхідно змінити. Я думаю, що 20-го січня вже буде якесь предметне обговорення по конкретних структурних моментах формату.

В'ячеслав Грозний ("Говерла")

Що вдалося винести за підсумками першої зустрічі робочої групи?

З тренерів я був на зустрічі один. Це була не моя ініціатива, мене делегував клуб. На мій погляд, вийшла дуже конструктивна, емоційна творча зустріч робочої групи. Було розглянуто різні варіанти, враховувалася думка телевізійників, клубів, різних сторін. Я свій варіант вже описував і відстоюю його. Важливо чути один одного, ми розуміємо інтереси телебачення, але я виступаю за те, що штучним шляхом не можна знижувати кількість команд. Я не хочу, щоб штучно обрізали кількість до 12-ти команд, це означає, що 2 команди з Прем'єр-ліги повинні вилетіти, а зайти з першої ліги ніхто не повинен. Навіщо ж тоді люди в першій лізі грали цілий сезон?

Чи знайдеться достатня кількість клубів з першої ліги, готових справитись з тягарем учасника Прем'єр-ліги в наших реаліях?

По-перше, приклад "Олександрії", яка показує рівень конкурентоспроможності. По-друге, президент ПФЛ для того і був присутній на зборах, він запевнив, що 5-6 команд першої ліги до цього готові. Більше того, є атестаційно-ліцензійна робоча група, яка займається провідними 6-8 командами першої ліги і розглядає їх відповідність статусові Прем'єр-ліги (стадіони, умови, фінансування та інше). Президент ПФЛ запевнив, що команди, які піднімуться в Прем'єр-лігу, будуть відповідати її рівню. Робота ведеться впродовж усього сезону, команди готують себе, ставлять завдання виходу. Вся перша ліга цим живе, а забрати цю можливість у неї буде не зовсім чесно. Телебачення зацікавлене в 12-ти командах, тому що, напевно, цей продукт легше продавати. Але є багато нюансів, які треба брати до уваги. Потрібно думати про всі клуби.

Про другу зустріч робочої групи

20-го січня ми домовилися знову зустрітися і обговорити додаткові аспекти, які отримаємо на виході: від єдиного телевізійного пулу, які гроші отримуватимуть клуби, хто пройде атестацію, конкурентоспроможність клубів першої ліги, які претендують на підвищення в класі, чи зможуть команди (в тому числі і "Говерла") закрити свої борги, чи отримають атестацію на наступний сезон.

Про можливість зустрічі власників клубів

Я прихильник того, що повинна бути ще зустріч саме власників клубу, які в закритому колі повинні вирішити, що їм потрібно для того, аби була конкурентоспроможність, у що вони будуть вкладати гроші. Наприклад, в адміністрації президента країни, під егідою ФФУ, Андрій Павелко, Григорій Суркіс могли б спробувати ініціювати таку зустріч. Розглянути преференції для власників клубів, припустимо, пільгове оподаткування, безпроцентні кредити, які будуть використовуватися на розвиток футболу, підтримку телебачення, яке транслює футбол в країні і так далі.

Олександр Москаленко, Футбол 24