УКР РУС

Зубов: На місці Адріано я б зупинився

23 листопада 2012 Читать на русском

Напрочуд насичений емоційними подіями виявився п'ятий тур єврокубків. Спершу ми побачили резонансну перемогу "Шахтаря" над "Нордшелландом" із підтекстом скандалу, який спричинив гол Луїса Адріано. Відтак уболівальників потримав на емоційному тонусі Олег Блохін та Ігор Суркіс, які після поразки від ПСЖ роздали на горіхи гравцям "Динамо".

Ну і заспокоїли фанатів "Металіст" та "Дніпро", які переграли відповідно “Байєр” та ПСВ. Підсумком емоційного п'ятого туру став вихід чотирьох наших команд в єврокубкову весну. Такого ще не було!

Кореспондент сайту “Футбол24” попросив проаналізувати перипетії п'ятого туру ЛЧ та ЛЄ Геннадія Зубова, колишнього півзахисника “Шахтаря” та національної збірної України.

- Яка із чотирьох наших команд заслужила найбільше похвали?

- Можна роздавати компліменти “Шахтарю”, “Металісту” та “Дніпру”. Зрозуміло, що найбільше похвали заслужив “Шахтар”. Чому? Бо команда Мірчі Луческу єдиною з наших клубів пробилася до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Це було по-перше. А по-друге, “Шахтар” пройшов дуже складну групу, залишивши позаду “Ювентус” та “Челсі”. Це велике щастя!

- Прокоментуйте, будь ласка, вчинок Луїса Адріано і всієї команди “Шахтар”.

- Донецький клуб всерйоз критикують не лише в Данії, але й в усій Європі...

Я вважаю, що ми просто побачили елементарну неузгодженість між футболістами “Шахтаря”. Так, Адріано не мав забивати цей гол. Але його одноклубники хотіли пропустити гол у відповідь. Вони просто не узгодили спільні дії. Прикро, що так все сталося. Це непорозуміння. Це розуміє і визнає Мірча Луческу та Луїс Адріано. Вони попросили вибачення.

- Не всі експерти вірять словам Адріано, який переконує, що не побачив, як данські захисники пасивно спостерігали за його діями. Будучи гравцем, ви могли нічого не бачити перед собою у певних ігрових моментах?

- За себе можу сказати, що я завжди відчував дії опонентів і на місці Адріано, мабуть, зупинився би. А от бразилець таки забив гол. І я не можу за нього відповісти, що в той момент він відчував. Так, такі вчинки - величезна рідкість.

- А як вам вчинок всієї команди? Капітан Даріо Срна запевняє, що вони навмисно пропустили гол після епізоду з Адріано...

- Було помітно, що футболісти “Шахтаря” хотіли подарувати гол суперникам. Спершу Степаненко випадково не дозволив втілити в життя усе те, що
запланувала вся команда. А пізніше “Шахтар” все-таки пропустив. І я думаю, що це заслуга гравців донецького клубу.

- Як ви ставитеся до думки, що тепер футбольна Європа може об'єднатися проти “Шахтаря” і не дозволить "гірникам" дійти до півфіналу чи фіналу Ліги чемпіонів. Чи можна повірити в те, що судді почнуть тиснути на “Шахтар”?

- Я не думаю, що один епізод може вплинути на долю “Шахтаря”. Тим паче, що Луческу офіційно попросив вибачення. УЕФА повинен врахувати
факт вибачення. Не вірю, що УЕФА робитиме все для того, щоб не пустити “Шахтар” далі. Згадаймо матч донеччан з “Барселоною”. У ньому також каталонці порушили правило Чесної гри, і Мессі забив гол. Барселонці покарання не отримали.

- Перейдімо до матчу “Динамо” проти ПСЖ. Олег Блохін задоволений самовіддачею своїх хлопців...

- Мені більше сподобалася гра французів. Вони вразили як командними, так й індивідуальними діями. А що “Динамо”? Добре зіграли лише двоє футболістів: Олег Гусєв та Дуду. Всі інші випали з гри. Дуже важко виграти, коли випадає з гри один виконавець. А в Києва було багато гравців, які не показували гри рівня учасника Ліги чемпіонів.

- Після гри Олег Блохін на емоціях натякнув, що деякі гравці перестрибують через його голову...

- Усе залежить від того, що саме Блохін мав на увазі. Якщо гравці на пряму жаліються президенту, то навряд чи їх можна в цьому звинувачувати. Не бачу нічого поганого в тому, що гравець спілкується з президентом і з'ясовує, чому він не грає в основі або шукає відповіді на інші питання. Принаймні президент “Шахтаря” завжди доступний для футболістів. На мою думку, гравець має повне право зустрітися з президентом і наполягати, щоб на цій зустрічі не був присутній тренер. Що не кажіть, далеко не завжди усі слова та бажання гравця доходять до президента.

- Геннадію, чотири клуби гратимуть навесні в єврокубках. Хто з них може піти найдалі?

- Важко щось прогнозувати, бо навесні може багато чого змінитися. Якщо прогнозувати на основі побаченого восени, то “Шахтар” може вийти до
півфіналу Ліги Чемпіонів, а “Металіст” та “Дніпро” - до чвертьфіналу Ліги Європи. Якщо буде фарт, то можна стрибнути ще вище. А щодо “Динамо”, то вся надія на Блохіна. Він взимку проведе перебудову команди, а наслідки ми побачимо аж навесні. Сподіваюсь, Блохін залишить в команді лише тих гравців, які хочуть і вміють діяти агресивно на футбольному полі.

Я дуже радий за “Металіст” та за “Дніпро”, які подумали не лише про імідж клубу, але й про рейтинг України. Ми вже набрали більше, аніж за весь
попередній сезон. Це завдяки харків'янам та дніпрянам. Наприклад, Росія таким здобутком похвалитися не може. Їхні клуби виступили значно гірше за українські.

Розмовляв Петро ОПЛІВ